οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

KAI H AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΟΥ "ΣΚΑΪ": "Δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Πιο πολύ με ενδιαφέρει να κοιτάξουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις στην αγορά -είδα ένα πολύ ωραίο ρεπορτάζ για το «Καλάθι της Σαρακοστής» από τη Βαρβάκειο- να σιγουρευτούμε ότι το τραπέζι της Σαρακοστής και το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ένα τραπέζι το οποίο θα είναι ανεκτό για τους συμπολίτες μας ώστε να περάσουν ένα ωραίο Πάσχα. Θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Οι μισθοί γενικά, ειδικά στον τουρισμό, πηγαίνουν πολύ καλά. Το λέω γιατί ξεκινάει σιγά-σιγά η τουριστική περίοδος, άρα πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερους μισθούς συνολικά και στον τουρισμό και για τα παιδιά τα οποία θα δουλέψουν σεζόν. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να αυξάνονται οργανικά οι μισθοί από το να ερχόμαστε κάθε φορά να δίνουμε ένα πρόσθετο επίδομα"

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες

"ΤΑ ΝΕΑ",κύριο θέμα, 12/03/24


                                                                      "ΤΑ ΝΕΑ", 12/03/24

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

Η πορεία των φορο-εσόδων, οι ευρωκάλπες και η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά από την παρατεταμένη ακρίβεια θα κρίνουν τη χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες το Πάσχα.

Αν και το οικονομικό επιτελείο «δεν βλέπει στον ορίζοντα» περιθώρια για νέες παροχές, καθώς προέχει η δημοσιονομική σοβαρότητα, η συζήτηση ωστόσο δεν έχει κλείσει, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται στα μέσα Απριλίου, όταν δηλαδή θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι τώρα δείχνουν υπέρβαση των στόχων για τα έσοδα τον Ιανουάριο και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η καλή πορεία τους συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι όποιες υπερβάσεις, ιδίως τους πρώτους μήνες του έτους, δεν είναι ικανές να διαμορφώσουν περιθώρια πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, όταν μάλιστα η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει το «πουγκί» του προϋπολογισμού με επιπλέον 212 εκατ. ευρώ για την αύξηση του επιδόματος γέννας κατά 400 έως 1.500 ευρώ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα μέτρα στήριξης των αγροτών και την αύξηση των αποζημιώσεων για εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, υπάρχουν μεγάλες πιέσεις για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η φετινή χρονιά δεν είναι δημοσιονομικά εύκολη καθώς η χώρα καλείται να αυξήσει το πρωτογενές της πλεόνασμα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για να πετύχει τον στόχο του 2,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024, αλλά και που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας.
Μέτρα στήριξης

Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά για νέα μέτρα στήριξης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πριν από λίγες ημέρες ότι «δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να πω απολύτως τίποτα για πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη διότι – όπως καταλαβαίνετε – είμαστε στην αρχή ακόμα της χρονιάς και πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση» και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να σημειώνει ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από πλευράς εκτέλεσης του προϋπολογισμού».

Η κυβέρνηση, όμως, έχει μπροστά τηςτις ευρωκάλπες με γαλάζια στελέχη να εκφράζουν τον προβληματισμό τους εν όψει της πολιτικής αναμέτρησης του Ιουνίου καθώς βλέπουν στις δημοσκοπήσεις να καταγράφεται η δυσαρέσκεια των πολιτών στις επιλογές της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου, επιχειρώντας να γυρίσει το κλίμα στην κοινωνία, βάζει σε πρώτο πλάνο την ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών τα οποία πιέζονται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο τέλος του μήνα θα κλειδώσει η αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα πάνω από τα 800 ευρώ, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Μέσα στον επόμενο μήνα όσοι απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα λάβουν έξτραεπίδομαγέννησης από 400 έως και 1.500 ευρώ. Ενώ στις αρχές Απριλίου οι αγρότες θα λάβουν την προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, θα βάλει στη ζυγαριά τη χορήγηση ενός έκτακτου «δώρου Πάσχα» στοχευμένου σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την ακρίβεια. Η απόφαση για τον αν θα δοθεί ή όχι έκτακτο επίδομα αναμένεται να ληφθεί βάσει της πορείας των εσόδων του προϋπολογισμού και οι δικαιούχοι – εφόσον προκριθεί – θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά, όσοι λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άτομα με αναπηρία. Να σημειωθεί ότι το Πάσχα του 2023 έκτακτο δώρο έως 300 ευρώ έλαβαν μόνο οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, ενώ το 2022 η κυβέρνηση είχε μοιράσει επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου