οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Η Βουλή των Ελλήνων με απαράδεκτες μεθοδεύσεις (διαλύθηκαν δύο κόμματα), ψήφισε με μικρή πλειοψηφία τη συμφωνία. Ομως, οι διμερείς συμφωνίες δεν διαρκούν αιωνίως ούτε είναι αμετάκλητες. Ο Σύνδεσμος Προάσπισης Μακεδονίας - Θράκης (ΣΠΜΘ) αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και επιθετικότητας της Τουρκίας, επέλεξε την τακτική της σιωπής. Ωστόσο, τελευταίως πληθαίνουν οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της νεόκοπης Νέας Αριστεράς που επαίρονται για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και δεν τους αντικρούει κανείς από τους παριστάμενους άλλων κομμάτων. Ιστορικά παραδείγματα και από τα Βαλκάνια κατάργησης διμερών συμφωνιών υπάρχουν....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (φύλλο 14/03/24)

επικουρικές συντάξεις μεγάλου αριθμού συνταξιούχων. Με άλλα λόγια, καταργείται η αρχή της αναλογικότητας (δηλαδή η σχέση με τις προσφερθείσες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια εργασιακού βίου, αποδοχές, εισφορές, συνεισφορές, φορολόγηση κ.λπ.).

Ουδεμία αναλογιστική, οικονομοτεχνική χρηματοοικονομική, κοινωνική μελέτη προβλέπει, στοιχειοθετεί και καταργεί την αρχή της αναλογικότητας στα δημοκρατικά πολιτεύματα του δυτικού κόσμου. Η οριζόντια ισοπέδωση συντάξεων επιβάλλεται κατά τεκμήριο και συστηματικά στα απολυταρχικά πολιτεύματα.

Είναι διαφορετικό πράγμα η δυνατότητα του δημοσιονομικού προγραμματισμού από τη διά βίου τιμωρία των αδύναμων γερόντων συνταξιούχων που έχουν εργαστεί και έχουν προσφέρει.

Αυτά τα ολίγα όταν θέλουμε να ομιλούμε περί κράτους δικαίου.

ΣΠΥΡΟΣ Π. ΚΑΠΑΡΗΣ
Συνταξιούχος


κοινό που ακούει, βλέπει, διαβάζει το όνομα «Μακεδονία» πλείστες φορές χωρίς τον προσδιορισμό «Βόρεια». Η συμφωνία υπογράφηκε μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ένδειξη έλλειψης διάθεσης διαπραγμάτευσης. Οι επιπτώσεις της αναγνώρισης της «Μακεδονικής γλώσσας» των Σκοπίων ήδη φάνηκαν με την ίδρυση συλλόγων διδασκαλίας της. Το ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών εμποδίζουμε τη διείσδυση της Τουρκίας στο γειτονικό κράτος είναι ευσεβής πόθος. Η Τουρκία συνεχώς διεισδύει εκεί ποικιλοτρόπως. Η υπογραφή της συμφωνίας δεν διέκοψε τον ψευδή αλυτρωτισμό των Σκοπίων εναντίον μας. Μετά την ίδρυση της «Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας» που καθιέρωσε ο Τίτο στη θέση της «Βαρντάσκα», η προπαγάνδα των Σκοπιανών μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ένταση της αντιεβραϊκής προπαγάνδας του χιτλερικού καθεστώτος.

Η Βουλή των Ελλήνων με απαράδεκτες μεθοδεύσεις (διαλύθηκαν δύο κόμματα), ψήφισε με μικρή πλειοψηφία τη συμφωνία. Ομως, οι διμερείς συμφωνίες δεν διαρκούν αιωνίως ούτε είναι αμετάκλητες. Ο Σύνδεσμος Προάσπισης Μακεδονίας - Θράκης (ΣΠΜΘ) αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και επιθετικότητας της Τουρκίας, επέλεξε την τακτική της σιωπής. Ωστόσο, τελευταίως πληθαίνουν οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της νεόκοπης Νέας Αριστεράς που επαίρονται για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και δεν τους αντικρούει κανείς από τους παριστάμενους άλλων κομμάτων. Ιστορικά παραδείγματα και από τα Βαλκάνια κατάργησης διμερών συμφωνιών υπάρχουν.

 Για αυτό, οι Ελληνες και ιδίως οι Μακεδόνες δεν ξεχνούν και περιμένουν μια έντιμη επαναδιαπραγμάτευση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ 
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
Πρόεδρος ΣΠΜΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου