οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Δεν ξέρω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα από την Κουμουνδούρου να αναφέρεται δίκην διαρροής προς τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση του πόθεν έσχες του προέδρου ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν (ίσως και να παραμένει) φορολογικά κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών». Διερωτώμαι για τη σκοπιμότητα της διαρροής αυτής, διότι θα ήταν καλύτερα, αντί οι περί τον πρόεδρο να προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες που έχει από την ημέρα που ανέλαβε αρχηγός της αντιπολίτευσης, να του σύστηναν να δώσει τώρα στη δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» του. Τι διαθέτει, πού, και κάτω από ποιες συνθήκες. Είμαστε τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ακούγεται ότι μπορεί να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται επίσης ότι ενδέχεται να μπει τελικά στην ελληνική Βουλή, με τη μέθοδο της παραίτησης όσων προηγούνται εκείνου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δεν μπορεί να αφήνει στο σκοτάδι τον ελληνικό λαό για τις επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητές του στο εξωτερικό. Οταν το κόμμα του οποίου ηγείται κατηγορεί τους άλλους για αδιαφανείς μεθοδεύσεις και διαδικασίες, δεν μπορεί ο ίδιος να συμπεριφέρεται με τρόπο που δείχνει ότι έχει κάτι να κρύψει....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 08/03/24

 
Πού πήγαν τα χρήματα;


Ημέρα πέμπτη, από τότε που ο πρόεδρος Κασσελάκης εξήγγειλε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Ευθ. Γεωργόπουλου, άλλα ακόμη τίποτε. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Ο άνθρωπός μου στην Κουμουνδούρου στον οποίο απευθύνθηκα σχετικά με ενημέρωσε ότι μετά την εισαγγελική παρέμβαση αναφορικά με το αν ο πρόεδρος Κασσελάκης εμπίπτει στις διατάξεις περί «πόθεν έσχες» λόγω της εταιρείας Osios που διαθέτει στη Φλόριντα, επικρατούν δεύτερες σκέψεις. Κυρίως επειδή σε μια ενδεχόμενη πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης εκ των πραγμάτων ο κ. Γεωργόπουλος θα είναι μεταξύ εκείνων που θα κληθούν να πιστοποιήσουν την ύπαρξη της εταιρείας συμφερόντων του προέδρου Κασσελάκη.

Κυρίως όμως θα κληθεί να δώσει αναφορά σχετικά με το πού πήγαν τα χρήματα του δανείου, αφού δεν αξιοποιήθηκαν – όπως ισχυρίζεται ο ίδιος – για να πληρωθούν μισθοί και δώρα των εργαζομένων στα media του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας πούμε, επεστράφησαν στον λογαριασμό από όπου προήλθαν, ήτοι σε λογαριασμό της εταιρείας Osios; Πιστώθηκαν σε κάποιον άλλο λογαριασμό που υποδείχθηκε στον οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν συνέβη αυτό το δεύτερο (όπως άθλιες φήμες ισχυρίζονται), το οποίο αποφεύγω επιμελώς να χαρακτηρίσω τι συνιστά, γιατί με ξέρετε, δεν είμαι τέτοιος τύπος, πού ακριβώς πιστώθηκαν; Σε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς;

Τα θολά σημεία ενός δανείου

Θέτω αυτά τα ερωτήματα διότι τώρα που λύνονται οι γλώσσες στον ΣΥΡΙΖΑ και ο αλήστου μνήμης «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός» που απαγόρευε τις διαρροές έχει πάει περίπατο να πάρει τον αέρα του, ο άνθρωπός μου στην Κουμουνδούρου με ενημέρωσε για τα ακόλουθα, σχετικά με αυτό το κακορίζικο (λόγω της εξέλιξης που είχε) δάνειο των 230.000 ευρώ πάνω-κάτω, γιατί ήταν και σε δολάρια:

– Η δανειακή σύμβαση δεν ανέφερε αριθμό λογαριασμού από τον οποίο έφτασαν στο κόμμα τα χρήματα.

– Ετσι ουδείς γνωρίζει αν το δάνειο επεστράφη στον λογαριασμό από τον οποίο προήλθαν οι 230.000 ευρώ. Οι διάχυτες φήμες που έχουν βγει και περιφέρονται στα πεζοδρόμια της Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι κατατέθηκαν σε έναν λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα UBS.

– Το κόμμα, παρότι επέστρεψε χωρίς να το χρησιμοποιήσει το δάνειο, στο μεταξύ χρεώθηκε με χαρτόσημο 2,4% στην Εφορία, πλήρωσε περίπου 5.500 ευρώ, ενώ – χωρίς να μου αναφέρει νούμερα ο δικός μας – φαίνεται να έχασε και ένα ποσό από την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου.

Νομίζω ότι όσο περνούν οι ημέρες, τόσο περισσότερο μπλέκει το πράγμα…

Να δώσει το «πόθεν έσχες»

Επί του ιδίου θέματος, κάτι ακόμη το οποίο θεωρώ προσωπικά σημαντικό. Δεν ξέρω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα από την Κουμουνδούρου να αναφέρεται δίκην διαρροής προς τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση του πόθεν έσχες του προέδρου ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν (ίσως και να παραμένει) φορολογικά κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών». Διερωτώμαι για τη σκοπιμότητα της διαρροής αυτής, διότι θα ήταν καλύτερα, αντί οι περί τον πρόεδρο να προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες που έχει από την ημέρα που ανέλαβε αρχηγός της αντιπολίτευσης, να του σύστηναν να δώσει τώρα στη δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» του. Τι διαθέτει, πού, και κάτω από ποιες συνθήκες.

Είμαστε τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ακούγεται ότι μπορεί να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται επίσης ότι ενδέχεται να μπει τελικά στην ελληνική Βουλή, με τη μέθοδο της παραίτησης όσων προηγούνται εκείνου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δεν μπορεί να αφήνει στο σκοτάδι τον ελληνικό λαό για τις επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητές του στο εξωτερικό. Οταν το κόμμα του οποίου ηγείται κατηγορεί τους άλλους για αδιαφανείς μεθοδεύσεις και διαδικασίες, δεν μπορεί ο ίδιος να συμπεριφέρεται με τρόπο που δείχνει ότι έχει κάτι να κρύψει.

Ούτε είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση απέναντι σε αυτό το ζήτημα να λες έχω προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο να κάνω δήλωση «πόθεν έσχες».

Ναι, ρε αρχηγέ, αλλά εσύ δεν είσαι πρόεδρος νοσοκομείου, ας πούμε, εσύ είσαι ο τέταρτος στη σειρά πολιτειακός παράγων. Οχι άλλο κάρβουνο, να χαρείς…

(Επίσης, γιατί θα το βρεις μπροστά σου: δήλωση «πόθεν έσχες» υποχρεούνται εκ του νόμου να υποβάλλουν και οι σύζυγοι των πολιτικών. Ανεξαρτήτως φύλου δε…)

Τα μπικικίνια…

«Τα λεφτά, τα λεφτά, τα εκατομμύρια

τα λεφτά, τα μπερντέ, τα μπικικίνια…»

Από τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη, φίλου μου (και φίλου Πολάκη), σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Αφιερωμένο…
Μπλόκο της Ντόρας στο Κόσοβο

Εξω πάμε καλά, πολύ καλά. Ειδικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παίζουμε μπαλίτσα επιπέδου, κι αυτό πρέπει να λέγεται, διότι πολλοί εξ υμών και ημών θεωρούμε ότι η Ελλαδίτσα δεν έχει λόγο διεθνώς, δεν μπορεί να παρεμβαίνει, δεν… δεν… Προσέξτε τελευταίο γεγονός, στον απόηχο της εκλογής του προέδρου Τσίπρα ως επικεφαλής της επιτροπής του ΣτΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ντόρα, που είναι εξέχον μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε αναλάβει να ενημερώσει το Συμβούλιο για το αίτημα ένταξης σε αυτό του Κοσόβου. Η Ντόρα, μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση ενός κ. Κούρτι, αλβανικής καταγωγής, που ηγείται του Κοσόβου, είπε ένα ηχηρό «όχι» στην ένταξη. Και ο λόγος είναι… 24 εκτάρια γης που ανήκουν στο ορθόδοξο σερβικό μοναστήρι Βισόκι Ντετσάνι – από τα ωραιότερα της Ορθοδοξίας, μου είπε, σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε. Ποιο είναι το θέμα; Οτι ενώ εδώ και οκτώ χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο του Κοσόβου δικαίωσε τη μονή, η κυβέρνηση αυτού του Κούρτι αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση με ψευτοδικαιολογίες, επειδή η μονή είναι σερβική.

Η Ντόρα τον πήρε με το καλό, τον πήρε με το άγριο, ανένδοτος ο τύπος. Αποτέλεσμα; Είδε την πόρτα του Συμβουλίου της Ευρώπης, και θα τη βλέπει μέχρι να καταλάβει ότι πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.

Ο δήμος έδειξε αντανακλαστικά

Να εκθειάσω επιθυμώ τώρα τα αντανακλαστικά του Δήμου Αθηναίων, και ειδικότερα της Ρωξάνης Μπέη, αντιδημάρχου καθαριότητας του δήμου, η οποία έδρασε ακαριαία αναφορικά με το αυθαίρετο που είχαν στήσει, φάτσα στους στύλους του Ολυμπιείου, μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, Ιλισού.

Συνεργεία του δήμου ξήλωσαν εντελώς το αυθαίρετο και αφαίρεσαν αυτή την ασχήμια που έβγαζε μάτι, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους και πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας.

Να ευχηθώ πάντα τέτοια και στη Ρωξάνη, αλλά και στον δήμαρχο Χάρη Δούκα και να προσθέσω ότι λογικά θα κάνουν καμιά βόλτα στην Αθήνα μετά από αυτό να εντοπίσουν πού αλλού αυτά τα εντελώς αυθαίρετα σπιτάκια για την ανακύκλωση προσβάλλουν την αισθητική της πόλης.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι με αφορμή τα όσα έγραφα για το αυθαίρετο στην Αγία Φωτεινή, μου τηλεφώνησε κάποιος που έχει μια εικόνα για αυτά και μου ανέφερε ότι σχεδιαζόταν να τοποθετηθεί ένα ανάλογο στην οδό Ερμού και οι του υπουργείου Πολιτισμού το πρόλαβαν την τελευταία στιγμή πριν εγκατασταθεί.

Ευκαιρίας δοθείσης, θα παρακαλούσα τον Δήμο Αθηναίων να δώσει στη δημοσιότητα μια εικόνα για το τι αποτέλεσμα παράγουν αυτά τα αυθαίρετα «σπιτάκια», ώστε να είναι τοποθετημένα σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας. Τι συνεισφέρουν λ.χ. στην ανακύκλωση, ποιος καρπούται το παραγόμενο προϊόν και ποιο ακριβώς είναι το ανταποδοτικό όφελος για τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος τα «φιλοξενεί» παντού στην περιφέρειά του. Υπάρχει, ας πούμε, κάποια σύμβαση; Και τι αναφέρει; Είμαι περίεργος να μάθω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου