οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Ο κ. ∆ένδιας και η στρατιωτική ηγεσία βρέθηκαν σε ανύποπτο χρόνο στο κυβερνητικό αεροσκάφος (Φάλκον) και η αποστολή έγινε γνωστή µόνο όταν αυτό είχε προσγειωθεί στο Τζιµπουτί. Από εκεί ο κ. ∆ένδιας και οι δύο αρχηγοί µεταφέρθηκαν µε το οργανικό ελικόπτερό της µε ασφάλεια στη φρεγάτα, η οποία βρισκόταν εν πλω. Η πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους προς το Τζιµπουτί δεν ήταν ό,τι πιο απλό, µιας και µέχρι το Κέρας της Αφρικής µεσολαβούν µια σειρά από εµπόλεµες ζώνες....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 12/03/24

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕ∆ΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αργά αλλά σταθερά βήµατα προκειµένου η Νέα Αριστερά να αρχίσει να µοιάζει περισσότερο µε πλήρες κόµµα κάνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. Αλέξης Χαρίτσης. Τελευταίο βήµα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η επίκληση από τον κ. Χαρίτση της δυνατότητας που δίνει το άρθρο 73 παράγραφος 6 του αναθεωρηµένου Συντάγµατος του 2019. Βέβαια, για να γίνει αυτό πρέπει να εκδοθεί εφαρµοστικός νόµος. Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει ότι έχει παρέλθει πενταετία από τη συνταγµατική αναθεώρηση δίχως να έχει εκδοθεί ο απαραίτητος εφαρµοστικός νόµος. «Η πρόταση νόµου που καταθέτουµε προβλέπει συγκεκριµένες και επεξεργασµένες ρυθµίσεις ώστε να φθάνουν στη Βουλή προτάσεις νόµων που έχουν συγκεντρώσει 500.000 υπογραφές. Το πολιτικό σύστηµα δεν ακούει την κοινωνία. Τώρα ήρθε η ώρα να το κάνει. Καλώ όλα τα κόµµατα και την κυβέρνηση να αποδεχθούν την πρόταση νόµου της Νέας Αριστεράς», ζήτησε ο κ. Χαρίτσης.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι ευρωεκλογές θα είναι µια σύγκρουση που θα δοκιµάσει την αντοχή των πολιτικών συστηµάτων ανά την Ευρώπη. Και στις ρωγµές που θα προκύψουν δεν είναι διόλου απίθανο να ξεπεταχτούν νέα κόµµατα. Σε αυτή την πιθανή πολυδιάσπαση επενδύει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε αυτές τις εκλογές ποντάρει στους ∆ηµοκράτες που ο ίδιος ίδρυσε. Σηµείωσε όµως προχθές (ΕΡΤ) ότι «αν δεν πιάσουµε το 3%», θα είναι η «τελική πράξη» της πολιτικής πορείας του. Αν το «πιάσει», πάντως, σίγουρα θα διασώσει κάποιες ψήφους που αυτή τη στιγµή φαίνεται να είναι επίφοβο να κατρακυλήσουν στα πολύ δεξιά της Ν.∆. Στην παρουσίαση που έκανε χθες ο κ. Λοβέρδος για το κόµµα του, προανήγγειλε κάποιους πρώην βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και δύο βασικά εκλογικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οπως είπε, οι ∆ηµοκράτες είναι καθαρά κεντρώο κόµµα, ενώ σε περίπτωση εκλογής του ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε ένταξη στην Οµάδα των Φιλελευθέρων (Renew) στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εχει ενδιαφέρον ο τρόπος που βλέπουν οι Ρώσοι τη βεντέτα που άνοιξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εµανουέλ Μακρόν (φωτογραφία) µε το Κρεµλίνο. Σε δηµοσίευµα της ιστοσελίδας της «Ιζβέστια», η κατάσταση των γαλλορωσικών σχέσεων γίνεται αντιληπτή µέσα από το πρίσµα όχι µόνο των προτάσεων Μακρόν για αποστολή στρατευµάτων στην Ουκρανία και της αποτυχίας του ρόλου διαµεσολαβητή ανάµεσα στη ∆ύση και στη Μόσχα, αλλά και της γεωπολιτικής κατάστασης σε άλλα µέτωπα. Για την «Ιζβέστια», µέρος της αντίδρασης Μακρόν οφείλεται στο γεγονός ότι στη δυτική και βορειοδυτική Αφρική η επιρροή της Γαλλίας υποχωρεί ραγδαία, γεγονός που αφήνει χώρο για διείσδυση της Ρωσίας. 

Ως παράδειγµα αναδεικνύεται το γεγονός ότι µόνο σε Μαρόκο και Αλγερία το 2018 η Γαλλία εξήγαγε 10 εκατοµµύρια τόνους σιτηρών, ενώ τώρα ο αριθµός αυτός υποχώρησε στα 6 εκατ. Υπενθυµίζεται η αποχώρηση των γαλλικών στρατευµάτων από το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και την Κεντροαφρικανική ∆ηµοκρατία. Η «Ιζβέστια» θυµίζει ότι Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας συµφώνησαν τον Οκτώβριο µε τη Μόσχα για τη δηµιουργία ενός «Αφρικανικού Σώµατος» κατά των τζιχαντιστών. Το Σώµα αυτό θα είναι έτοιµο έως το καλοκαίρι. Περιττό να σηµειωθεί ποια χώρα εµφανίζεται στην Ουάσιγκτον ως εκείνη που µπορεί να αντικαταστήσει τη γαλλική παρουσία στην περιοχή ως «νατοϊκό» αντίβαρο. Φυσικά πρόκειται για την Τουρκία και εξυπακούεται ότι οι Αµερικανοί δεν διαφωνούν. Ιδωµεν.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο κόλπος του Αντεν, η διακεκαυµένη ζώνη όπου τρεις διαφορετικοί συνασπισµοί ∆υτικών επιχειρούν να προστατεύσουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Εκεί βρέθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Νίκος ∆ένδιας, συνοδευόµενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ∆ηµήτρη Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ ∆.-Λ. Κατάρα, όπου και επισκέφθηκαν τη φρεγάτα «Υδρα», η οποία συµµετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Ο κ. ∆ένδιας και η στρατιωτική ηγεσία βρέθηκαν σε ανύποπτο χρόνο στο κυβερνητικό αεροσκάφος (Φάλκον) και η αποστολή έγινε γνωστή µόνο όταν αυτό είχε προσγειωθεί στο Τζιµπουτί. Από εκεί ο κ. ∆ένδιας και οι δύο αρχηγοί µεταφέρθηκαν µε το οργανικό ελικόπτερό της µε ασφάλεια στη φρεγάτα, η οποία βρισκόταν εν πλω. Η πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους προς το Τζιµπουτί δεν ήταν ό,τι πιο απλό, µιας και µέχρι το Κέρας της Αφρικής µεσολαβούν µια σειρά από εµπόλεµες ζώνες.

Η ΑΤΑΚΑ

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά, και σας το επαναλαµβάνω, ότι η πατρίδα σάς έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου. Πρέπει όµως να σας πω ότι είσαστε εδώ, και το ξέρετε, για να υπερασπίσετε τα δικά µας συµφέροντα, τα εθνικά µας συµφέροντα, αυτό το οποίο εξυπηρετεί την Ελληνική ∆ηµοκρατία, την πατρίδα µας και την ελληνική κοινωνία. Και να σας πω επίσης ότι για εµένα ήταν µεγάλη υπερηφάνεια που κοίταξα στον ιστό της “Υδρας” την ελληνική σηµαία να ανεµίζει στον κόλπο του Αντεν», είπε, µεταξύ άλλων, ο κ. ∆ένδιας απευθυνόµενος στον κυβερνήτη της «Υδρας», αντιπλοίαρχο Χρήστο ∆ρούγκα και στο πλήρωµά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου