οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Γιατί όμως να μην καταγραφεί μια είδους προσομοίωση ενός ενιαίου πόλου των κεντροαριστερών αυτοδιοικητικών με άξονα το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Και ειδικά όταν η στήριξη Δούκα από τον ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο της Αθήνας έδειξε τα θετικά όρια μιας τέτοιας συμμαχίας αλλά και μια συμφωνία που κρατήθηκε από τις δύο μεριές; Και όπερ εγένετο αλλά με το εξής πολιτικό ταμείο. Αριθμητικά η συμμαχία («Αυτοδιοίκηση Τώρα») δεν τα πήγε τόσο καλά. Το «ένα και ένα κάνουν δύο» δεν συμβαίνει πάντα στα πολιτικά. Κοινώς το σχήμα «ΠΑΣΟΚ συν ΣΥΡΙΖΑ» δεν συνεπάγεται και γραμμικά ενίσχυση. Αυτή είναι η κακή όψη του ταμείου που κάνουν από χθες οι της Κεντροαριστεράς...

Από "ΤΑ ΝΕΑ",κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες


"ΤΑ ΝΕΑ", 04/03/24


"ΤΑ ΝΕΑ", 04/03/24

















ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΑΛΤΟΥ

Απώλεια δύο εδρών για την Κεντροαριστερά «έβγαλε» η κάλπη για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, δίνοντας από την άλλη καθαρή νίκη στον δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου κι επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για μεγάλο προβάδισμα του «γαλάζιου» αυτοδιοικητικού μπλοκ.

Από την άλλη, ο κύριος αντίπαλός του Χάρης Δούκας δεν κατάφερε να κάνει αυτή τη φορά την ανατροπή. Παρόλο που οι τρεις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που είχαν κατέβει στις προηγούμενες εκλογές του 2019 και προέρχονταν από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ ενώθηκαν με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων, το αυτοδιοικητικό πείραμα… παντρέματος των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της αυτοδιοίκησης φάνηκε εκ του αποτελέσματος πως απέτυχε.

Με ποσοστό 65,78%, η αυτοδιοικητική παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», με επικεφαλής τον Κυρίζογλου, ήταν ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης, εκλέγοντας 20 από τα 31 μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028. Μάλιστα, αυτή τη φορά η προερχόμενη από τη ΝΔ παράταξη έλαβε μια επιπλέον έδρα, καθώς το 2019 είχε εκλέξει 19, ενώ μία έδρα είχε λάβει αυτοδικαίως ο νεοεκλεγείς τότε δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Από την άλλη, 6 έδρες είχε εκλέξει το «πράσινο» «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», 3 έδρες η παράταξη του τέως δήμαρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και 2 η παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» του Γιώργου Ιωακειμίδη, προσκείμενες και οι δύο στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από την έδρα που κατέλαβε χθες η παράταξη της ΝΔ, η δεύτερη έδρα που χάθηκε για την κεντροαριστερή σύμπραξη κατέληξε στην παράταξη του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Τέσσερις παρατάξεις

Στην προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση, κατά τη διάρκεια της ΙΖ’ Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, συμμετείχαν συνολικά τέσσερις αυτοδιοικητικές παρατάξεις, ενώ σε σύνολο 535 εγγεγραμμένων, εκ των οποίων οι 332 είναι δήμαρχοι και οι 178 δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι κάθε Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, ψήφισαν 529 αιρετοί.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, λοιπόν, εκτός από τα 20 μέλη της παράταξης Κυρίζογλου (12 δήμαρχοι και 8 δημοτικοί σύμβουλοι), εννέα έδρες κατέλαβε η παράταξη του Χάρη Δούκα, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά και μία η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) που το 2019 δεν είχε εκλέξει μέλος στο ΔΣ. Αξίζει να σημειωθεί πως την 31η έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου καταλαμβάνει αυτοδικαίως ο δήμαρχος Αθηναίων. «Η πρωτοφανής συμμετοχή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του αιρετού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα, για να πάμε τους Δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες ακόμη πιο ψηλά. Σήμερα νίκησε η Ενότητα. Νίκησε η Αυτοδιοίκηση. Ενωμένοι Ξεκινήσαμε. Ενωμένοι Σχεδιάσαμε. Ενωμένοι Συνεχίζουμε. Με γνώση, σχέδιο κι εμπειρία, με μια νέα δυνατή ομάδα Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων προχωράμε Μπροστά. Για να κάνουμε πράξη τη Μεγάλη Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση. Θέτοντας ως προτεραιότητα να βρισκόμαστε διαρκώς, δίπλα στους πολίτες», δήλωσε ο νικητής της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης.

«Η πρωτοφανής συμμετοχή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του αιρετού προσωπικού της αυτοδιοίκησης να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα, για να πάμε τους δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες ακόμη πιο ψηλά. Σήμερα νίκησε η ενότητα. Νίκησε η αυτοδιοίκηση. Ενωμένοι ξεκινήσαμε. Ενωμένοι σχεδιάσαμε. Ενωμένοι συνεχίζουμε. Με γνώση, σχέδιο κι εμπειρία, με μια νέα δυνατή ομάδα δημάρχων και δημοτικών συμβούλων προχωράμε Μπροστά. Για να κάνουμε πράξη τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση. Θέτοντας ως προτεραιότητα να βρισκόμαστε διαρκώς, δίπλα στους πολίτες» δήλωσε ο νικητής της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης.

Ο Χάρης Δούκας

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας, ο οποίος δεν κατάφερε να διασπάσει το μέτωπο των «γαλάζιων» δημάρχων, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος συνεχάρη τον Λάζαρο Κυρίζογλου για την εκλογή του, ενώ δήλωσε πως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησαν έναν ενωτικό, αυτοδιοικητικό συνδυασμό. «Συνδεθήκαμε με κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δώσαμε μια μάχη κόντρα σε κατεστημένα και εδραιωμένα συστήματα. Βγαίνουμε δυνατοί και αποφασισμένοι για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας στην ΚΕΔΕ. Ενα νέο ισχυρό κίνημα αυτοδιοίκησης γεννήθηκε. Ξεκινάμε τώρα». Νωρίτερα, πάντως, το πρωί του Σαββάτου, ο Δούκας στην ομιλία του υποστήριξε πως η Κεντρική Ενωση δεν πρέπει να είναι ένας βολικός συνομιλητής, «χρειάζεται να είναι ένας σοβαρός, θεσμικός συνομιλητής, έτοιμος να συνεργαστεί, αλλά και έτοιμος να διεκδικήσει».

Η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική κρίση, η ουσιαστική χρηματοδότηση των δήμων καθώς και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού από τη μια και το γηρασμένο προσωπικό των δήμων από την άλλη ήταν θέματα που μονοπώλησαν τις ομιλίες στη Γενική Συνέλευση πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, η οποία ξεκίνησε στις 12 και μισή το μεσημέρι, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Στην ειδική συνεδρίαση του διοικητικού δυμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου επανεξελέγη πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Στη θέση του Α’ αντιπροέδρου εξελέγη ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας -Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος, ενώ ως Β’ αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. Στη θέση του γενικού γραμματέα εξελέγη ο δημοτικός σύμβουλος και τέως δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης. Στις διαδικασίες ψήφισαν 29 αιρετοί από τα 31 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Δεν ψήφισαν ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τη διαδικασία καθώς και ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, ο οποίος έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό. Τα επόμενα διοικητικά συμβούλια έχουν προγραμματιστεί για τις 13 και τις 27 Μαρτίου, στη δε, πρώτη έχει προσκληθεί για να συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

Η Γενική Συνέλευση, πάντως, ξεκίνησε με συνθήματα και πανό που σήκωσαν τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ζητώντας μεταξύ άλλων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια οργανικά κενά σε όλες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ αλλά και μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΚΕΔΕ συγκαλείται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την εκλογή του προέδρου, των δύο αντιπροέδρων, του γενικού γραμματέα καθώς και των υπόλοιπων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗ

Εξαρχής και μετά τη νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων και ο ίδιος και ο Νίκος Ανδρουλάκης και δυνάμεις που βλέπουν ως μονόδρομο την κεντροαριστερή σύγκλιση διάβασαν ως μια καλή ευκαιρία διαμόρφωσης διακριτού προοδευτικού πόλου το πεδίο της ΚΕΔΕ. Ούτε ο ίδιος βέβαια θεωρούσε πιθανή την επικράτηση κατά του Λάζαρου Κυρίζογλου («Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»), ούτε οι πιο αισιόδοξοι. Βαριά η γαλάζια φανέλα και με δεσμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πολύ περισσότερο όταν πολλοί αιρετοί δεν έχουν βούληση ρήξης ή σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση κατά τη θητεία τους.

Γιατί όμως να μην καταγραφεί μια είδους προσομοίωση ενός ενιαίου πόλου των κεντροαριστερών αυτοδιοικητικών με άξονα το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Και ειδικά όταν η στήριξη Δούκα από τον ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο της Αθήνας έδειξε τα θετικά όρια μιας τέτοιας συμμαχίας αλλά και μια συμφωνία που κρατήθηκε από τις δύο μεριές; Και όπερ εγένετο αλλά με το εξής πολιτικό ταμείο. Αριθμητικά η συμμαχία («Αυτοδιοίκηση Τώρα») δεν τα πήγε τόσο καλά. Το «ένα και ένα κάνουν δύο» δεν συμβαίνει πάντα στα πολιτικά. Κοινώς το σχήμα «ΠΑΣΟΚ συν ΣΥΡΙΖΑ» δεν συνεπάγεται και γραμμικά ενίσχυση. Αυτή είναι η κακή όψη του ταμείου που κάνουν από χθες οι της Κεντροαριστεράς.

Στη μεταξύ τους σχέση βέβαια ή στα ενδότερά τους, οι του ΠΑΣΟΚ φέρθηκαν large απέναντι στους συριζαίους συμμάχους τους, ακόμη και εις βάρος των εαυτών τους. Ηταν όμως μια στρατηγική από ψηλά στη Χαριλάου Τρικούπη που ήθελε να μη θερίσουν εσωτερικά τον λαβωμένο ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς ιεραρχήθηκε το «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Και αυτό είναι μια μικρή παρακαταθήκη που είδαμε στην ΚΕΔΕ και πιθανώς θα την ξαναβρούμε μπροστά μας σε κεντρικότερα σχέδια επί χάρτου και επί πιο αναβαθμισμένων πολιτικών συγκλίσεων.

Πάμε τώρα στον Χάρη Δούκα. Με το 29,30% που κατέγραψε μπορεί να μην ξεπέρασε τον πήχη των δικών του προσδοκιών – ήξερε πού βαδίζει όπως και ο μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ που άπειρο δεν τον λες –, είναι όμως ο διακριτός δεύτερος πόλος στην ΚΕΔΕ. Και ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων μπήκε δεύτερη φορά στο κεντρικό κάδρο των συζητήσεων στο κεντροαριστερό χωριό. Για πολλούς και είναι κοινό μυστικό, η δική του επιτυχία στον δήμο και την ΚΕΔΕ θα είναι καθοριστική για το πείραμα «ελιά απ’ τα κάτω» ή στο πρώτο βήμα των προοδευτικών συμπράξεων που έγινε ήδη με την εκλογή του. Η άτσαλη δε επίθεση από τους πολιτικούς του αντιπάλους τον καθιστά ένα υπαρκτό αντιδεξιό παράδειγμα για τους συντρόφους του και σε μια εποχή που το ιδιότυπο περιβάλλον του ενάμισι κόμματος και η κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό δεν αμφισβητούνται εύκολα – παρά τις ρωγμές. Ο Δούκας προσωπικά πάντως με τη μάχη στην ΚΕΔΕ κέρδισε και την καχυποψία των παλιών πράσινων αυτοδιοικητικών.

Η για πρώτη φορά έδρα για τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) με τον Κώστα Πελετίδη, από την άλλη, δείχνει μια δυναμική για τον Περισσό, αλλά και τον φράχτη του ιστορικού κόμματος για συμμετοχή ή σύμπραξη σε κεντροαριστερές συμπορεύσεις. Ούτε για αστείο.


"ΤΑ ΝΕΑ", 04/03/24


ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ*

Σήμερα, όπου συγκροτείται σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο, θέτουμε και τις προτεραιότητές μας ως Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας. Σε αυτές είναι ο νέος κώδικας της Αυτοδιοίκησης, στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως νομοθετικές ρυθμίσεις, περίπου 500 στον αριθμό, που αφορούν τους δήμους και που είναι σκόρπιες.

Θα ανοίξουμε και θα εμβαθύνουμε τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της αποκέντρωσης. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, με πόρους, προσωπικό και μέσα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, όπως ορίζει, άλλωστε, το Σύνταγμα.

Το ζήτημα της πλήρους απόδοσης των θεσμοθετημένων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ζήτημα της πρόσληψης μόνιμου και μάλιστα εξειδικευμένου προσωπικού στους δήμους, θέμα που απασχόλησε εκτενώς και τη γενική συνέλευση. Προτείνουμε, μάλιστα, την κατά τη διακριτική ευχέρεια κάθε δήμου, με βάση την οικονομική του δυνατότητα, πρόσληψη από κάθε δήμο μονίμου προσωπικού με διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει Αυτοδιοίκηση.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι από 1/1/24 εφαρμόζεται ο νέος τρόπος κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Σύμφωνα με αυτόν, 54 δήμοι της χώρας, χωρίς να μειώνονται οι πόροι μας, δεν λαμβάνουμε καμία αύξηση, ενώ οι υπόλοιποι δήμοι λαμβάνουν αυξήσεις. Και ειδικότερα, μικροί νησιωτικοί δήμοι, μικροί περιφερειακοί δήμοι, μικροί ορεινοί δήμοι. Αν δεν άλλαζε ο τρόπος κατανομής, λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης, θα είχαμε μείωση των πόρων σε πάρα πολλούς δήμους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας τους.

Για το τέλος ταφής απορριμμάτων, που επιβλήθηκε άδικα σε βάρος των δήμων, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΚΕΔΕ μαζί με 171 δήμους και έχει προσδιοριστεί η δίκη για τις 14 Μαΐου 2024.

Οι δήμοι στην περίοδο των Μνημονίων, με περικοπές των πόρων μας που έφτασαν μεσοσταθμικά το 60% έως 65%, στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, στην περίοδο της αύξησης του ενεργειακού κόστους αντέξαμε. Στην κρίση την υγειονομική στηρίξαμε περισσότερους από 800.000 ευάλωτους συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα με τις κοινωνικοπρονοιακές δομές μας. Κατά συνέπεια, μπορούμε να ανταποκριθούμε στην άσκηση αρμοδιοτήτων με τρόπο αποτελεσματικό αρκεί η κεντρική εξουσία, δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνήσεις, να μας εμπιστευτεί και να εφαρμόσει τη συνταγματική επιταγή για αποκέντρωση και για διοίκηση – διαχείριση των τοπικών υποθέσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

*Πρόεδρος της ΚΕΔΕ


"ΤΑ ΝΕΑ", 04/03/24

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου