οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΑΓΡΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ-ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ...

Από  "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", από 




..."ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", ακόμη...


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 09-10/03/24

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Επί τουρκικού εδάφους ξεκινά τη Δευτέρα ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με το ταξίδι της υφυπουργού Εξωτερικών πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Αγκυρα για τη συνέχιση του Πολιτικού Διαλόγου με τον τούρκο ομόλογό της, πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ, μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν τον Οκτώβριο στην Αθήνα, όπου συζητήθηκαν σε καλό κλίμα διεθνή και περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο, όπου επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και να υλοποιήσουν έναν οδικό χάρτη διμερών επαφών. Η νέα διαδρομή εξετάστηκε στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν τον Σεπτέμβριο στην Αγκυρα και πήρε σάρκα και οστά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, μέσα από τις συναντήσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών με την 5η συνάντηση Θετικής Ατζέντας, με τον Πολιτικό Διάλογο στην Αθήνα και με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω ήταν η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας την 7η Δεκεμβρίου. Επί του συγκεκριμένου κειμένου αποτυπώθηκε και η συμφωνία των δύο κρατών για συμμετοχή σε εποικοδομητικές διαβουλεύσεις στη βάση τριών πυλώνων: του Πολιτικού Διαλόγου, που αφορά σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος και σε διερευνητικές / διαβουλευτικές συνομιλίες, της Θετικής Ατζέντας, μιας διαδικασίας δυναμικής που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος σε τομείς επιχειρηματικότητας – οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας κ.ά. και του πυλώνα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αφορά σε πολιτικοστρατιωτικά μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης.

Τι αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα στην Αγκυρα; Σε μια συνάντηση, μάλιστα, που πραγματοποιείται τρεις μέρες μετά το τετ α τετ Μπλίνκεν – Φιντάν στην Ουάσιγκτον, το οποίο η ελληνική διπλωματία σίγουρα παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον. Αρχικά, δεν αποκλείεται να τεθούν επί τάπητος τα βήματα που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα. Ενα ακόμη θέμα που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές, για ευνόητους λόγους, είναι η Πολιτική Προστασία και είναι κάτι που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων όπως και το Μεταναστευτικό. Αυτό που δεν έχει συζητηθεί στην έως τώρα προσέγγιση σε επίπεδο υφυπουργών –και δεν αναμένεται να συζητηθεί ούτε την προσεχή Δευτέρα στην Αγκυρα– είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Θετικό βήμα. Για την ελληνική πλευρά, η πραγματοποίηση της ίδιας της διαδικασίας του Πολιτικού Διαλόγου σίγουρα κρίνεται ως ένα βήμα θετικό, καθώς επιβεβαιώνει το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, η συνάντηση Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ στις 11 Μαρτίου θα μπορούσε να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διερευνήσει η Αθήνα κατά πόσο η πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στο Αιγαίο έχει βάθος και προοπτική ή αν απλώς απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας και έχει χρόνο ζωής πιθανότατα μέχρι τις δημοτικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου. Αυτό που σε γενικές γραμμές επισημαίνουν, πάντως, διπλωματικές πηγές είναι πως οι προσδοκίες κρατιούνται προσώρας χαμηλά και ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας σε αυτήν την πρώτη επαφή πρέπει να είναι η επιβεβαίωση του καλού κλίματος καθώς, όσο η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, το καλό κλίμα δεν είναι κάτι το αυτονόητο.

Επόμενα ορόσημα στο χρονοδιάγραμμα του οδικού χάρτη διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, η 15η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, αναμένεται να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντηθεί με τον Μπουράκ Ακτσαπάρ για την 6η Θετική Ατζέντα, και η 22α Απριλίου, ημέρα που θα γίνει τελικά η β΄φάση διαβουλεύσεων στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ακτσαπάρ και πρέσβεως Λαλάκου. Με την ολοκλήρωση και αυτού του γύρου διαβουλεύσεων στη βάση των τριών πυλώνων, και εφόσον έχουν όλα κυλήσει ομαλά, ύστερα και από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα τον Μάιο, η ελληνική πλευρά θα είναι πλέον σε θέση να διακρίνει αν σε αυτή τη συγκυρία εντοπίζεται κοινό έδαφος για την επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζεται από την Ελλάδα και είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.


Και η φωνή των ανησυχούντων...


Αύριο 11 Μαρτίου, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα διεξαχθούν στην ‘Αγκυρα συνομιλίες μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις.

Αυτή είναι η είδηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων…

Τι θα έχει στην ατζέντα της η κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ουδείς γνωρίζει, γιατί πολύ απλά ουδείς έχει καταλάβει τι προσπαθεί να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση από αυτή την φάση «ελληνοτουρικής προσέγγισης»! Από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την «διακήρυξη» που ανακοινώθηκε βλέπουμε μια Τουρκία που κυριολεκτικά αλωνίζει παντού, τα αιτήματα της ικανοποιούνται από τις ΗΠΑ, άπαντες συνομιλούν μαζί της σαν να μην τρέχει τίποτα.

Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει τις φωτογραφίες του κ.Μητσοτάκη με τον κ.Ζελένσκι και την έγκριση των Αμερικανών να μας πουλήσουν έναντι πολλών δις ,αεροσκάφη F-35! Επιπλέον θέλουν να «ξεφορτώσουν» στην Ελλάδα ότι άχρηστο έχουν παράξει όπως για παράδειγμα τις «φρεγάτες καραβοφάναρα»!

Η Τουρκία δεν δέχεται πίεση από πουθενά και από κανέναν για το πως συμπεριφέρεται σε μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα. Αντιθέτως πήρε εύσημα γιατί ενέκρινε την είσοδο Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ! Έγκριση που την παζάρεψε σκληρά.

Να αναφέρουμε και το παράδοξο με την Ουκρανία; Η Τουρκία πουλάει εκτός από…τρέλα ,μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κορβέτες στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που ο Ερντογάν μιλάει με τον Πούτιν! Η Ελλάδα πάλι έχει ανοίξει τις αποθήκες της και δίνει όπλα και πυρομαχικά στον Ζελένσκι λες και μας περισσεύουν.

Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς η Ελλάδα να διεκδικεί τίποτα η κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου πάει στην Άγκυρα για να συζητήσει …Καλή τύχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου