οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Νέο ρεκόρ µεγεθών εµφάνισε το 2023, έναντι του 2022, η Aegean, έχοντας ανακάµψει πλήρως από τη διετή περίοδο της πανδηµίας. Πέρυσι, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ο αεροπορικός όµιλος ενίσχυσε κατά 27%, σε 1,7 δισ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών και αύξησε τα κέρδη προ φόρων, χρηµατοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσµάτων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 46%, σε 400,4 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ανταγωνιστική τη διάρθρωση του κόστους παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Τα προ φόρων κέρδη διευρύνθηκαν κατά 68%, σε περίπου 247 εκατ. ευρώ, µε το περιθώριο λειτουργικού κέρδους να διαµορφώνεται σε 14,6%. Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 58%, σε περίπου 169 εκατ. ευρώ, µε τον όµιλο να προσφέρει το 2023 κατά τρία εκατ. περισσότερες θέσεις σε σχέση µε το 2022 ή 18,9 εκατ. θέσεις συνολικά. Πέρυσι, η Aegean µετέφερε 9,5 εκατ. επιβάτες από και προς το εξωτερικό, µε τον συντελεστή πληρότητας να διαµορφώνεται στο 83,4%, έχοντας βελτιωθεί κατά 3,6 ποσοστιαίες µονάδες....

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"



Του ∆ΗΜΗΤΡΗ ∆ΕΛΕΒΕΓΚΟΥ


Ρεκόρ κύκλου εργασιών και κερδοφορίας σημείωσε το 2023 η Aegean. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 27%, σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 58%, στα 169 εκατ.

Νέο ρεκόρ µεγεθών εµφάνισε το 2023, έναντι του 2022, η Aegean, έχοντας ανακάµψει πλήρως από τη διετή περίοδο της πανδηµίας. Πέρυσι, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ο αεροπορικός όµιλος ενίσχυσε κατά 27%, σε 1,7 δισ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών και αύξησε τα κέρδη προ φόρων, χρηµατοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσµάτων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 46%, σε 400,4 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ανταγωνιστική τη διάρθρωση του κόστους παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Τα προ φόρων κέρδη διευρύνθηκαν κατά 68%, σε περίπου 247 εκατ. ευρώ, µε το περιθώριο λειτουργικού κέρδους να διαµορφώνεται σε 14,6%. Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 58%, σε περίπου 169 εκατ. ευρώ, µε τον όµιλο να προσφέρει το 2023 κατά τρία εκατ. περισσότερες θέσεις σε σχέση µε το 2022 ή 18,9 εκατ. θέσεις συνολικά. Πέρυσι, η Aegean µετέφερε 9,5 εκατ. επιβάτες από και προς το εξωτερικό, µε τον συντελεστή πληρότητας να διαµορφώνεται στο 83,4%, έχοντας βελτιωθεί κατά 3,6 ποσοστιαίες µονάδες.

Απόρροια της ισχυρής κερδοφορίας υπήρξε η παραγωγή υψηλών λειτουργικών ταµειακών ροών της τάξεως των 335 εκατ. ευρώ (µετά και την πληρωµή των µισθωµάτων αεροσκαφών). Ετσι, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηµατοδότηση των εννέα νέων αεροσκαφών Α320/321 neo που παραλήφθηκαν το 2023, αλλά και η ταχύτατη εξέλιξη της επένδυσης στο κέντρο εκπαίδευσης και στη βάση συντήρησης αεροσκαφών.

Τα ταµειακά διαθέσιµα και ισοδύναµα ξεπέρασαν τα 709 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2023, ενώ τα ίδια κεφάλαια διαµορφώθηκαν σε περίπου 419 εκατ. ευρώ. Στην επόµενη γενική συνέλευση θα προταθεί η διανοµή µερίσµατος 0,75 ευρώ ανά µετοχή.

«Η Aegean πέτυχε δυναµική ανάπτυξη του πτητικού της έργου, της επιβατικής κίνησης αλλά και της κερδοφορίας, καταγράφοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσµατα του κλάδου, µέσα σ’ ένα περιβάλλον ισχυρής ζήτησης αλλά και έντονου ανταγωνισµού, υψηλών επιτοκίων και αυξανόµενων στοιχείων κόστους αλλά και αβεβαιοτήτων. Είµαστε εξαιρετικά ικανοποιηµένοι µε το αποτέλεσµα, το οποίο επιβεβαιώνει τη συνεπή διαχρονικά στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας. Το 2023, ο όµιλος σηµείωσε πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς άξονες καθώς προσθέσαµε 30 νέους προορισµούς, αυξήσαµε κατά τέσσερα την παραγγελία των νέων αεροσκαφών Αirbus, η οποία ανήλθε συνολικά σε 50, τον ∆εκέµβριο 2023 ήδη διαµορφώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το κέντρο εκπαίδευσης µε τους προσοµοιωτές πτήσης αεροσκαφών, ενώ και η νέα βάση συντήρησης αεροσκαφών θα λειτουργήσει το πρώτο τετράµηνο του 2024. Ξεκινάµε συνεπώς το 2024, µε ακόµα πιο στέρεες βάσεις για την εξέλιξη και εξειδίκευση των ανθρώπων µας, προσθέτοντας διαχρονικά µεγαλύτερη προστιθέµενη αξία για τη χώρα µας και τους µετόχους µας, έχοντας πάντα φυσικά σε απόλυτη προτεραιότητα την προσπάθεια για ακόµα καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών µας. Είναι γεγονός ότι το εξαιρετικό αποτέλεσµα του 2023 αποτελεί µια δύσκολη βάση σύγκρισης για το 2024, ιδιαίτερα όταν καλούµαστε να διαχειριστούµε τις προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οµως η ανταπόκριση της ζήτησης στην προστιθέµενη νέα χωρητικότητα διαφαίνεται ενθαρρυντική», ανέφερε ο διευθύνων σύµβουλος της αεροπορικής ∆ηµήτρης Γερογιάννης.

Φέτος ο όµιλος προγραµµατίζει να διευρύνει τη δραστηριότητά του κυρίως από τη βάση της Αθήνας, ενισχύοντας τη συχνότητα των πτήσεων σε υφιστάµενα δροµολόγια προς χώρες όπως Ηνωµένο Βασίλειο, Γερµανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, προσφέροντας 7% περισσότερες θέσεις. Αντίστοιχη αύξηση της χωρητικότητας αναµένεται από τη βάση της Θεσσαλονίκης αλλά και στο σύνολο του εσωτερικού δικτύου. Η αεροπορική προγραµµατίζει να διαθέσει 19,5 εκατ. θέσεις, από τις 7 βάσεις της, καλύπτοντας 47 χώρες µε 249 δροµολόγια.

Πέρυσι, η Aegean µετέφερε 9,5 εκατ. επιβάτες από και προς το εξωτερικό, µε τον συντελεστή πληρότητας να διαµορφώνεται στο 83,4%.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου