οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξαν να σηκώσουν τελικώς «λευκή σημαία», εάν κρίνουμε από την χθεσινή «επιθετική» δήλωση του Ναυάρχου Αποστολάκη και την αντίστοιχη δική του σήμερα, μετά την επίσκεψη Κασσελάκη στο ΥΠΕΘΑ, εν συνεχεία της αρχικής, συναινετικής κατεύθυνσης του Προέδρου του. Προς τί τόση αναστάτωση, λοιπόν;...


























ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ 
ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 
ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ ΔΕΝΔΙΑΣ-ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, επισκέφθηκε σήμερα το ΥΠΕΘΑ, όπου ενημερώθηκε μεταξύ άλλων για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα για την αγορά των F-35, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και εν συνεχεία παρακολούθησε αναλυτική ενημέρωση, που τού παρέθεσε η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και Ναυάρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου Μανώλη Καπνισάκη, ενημερώθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του ΥΠΕΘΑ για τα ζητήματα Εθνικής Άμυνας και την επιχειρησιακή δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην ενημέρωση παρέστησαν συγκεκριμένα από πλευράς πολιτικής ηγεσίας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνιος Οικονόμου. Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Ακολούθησε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον Νίκου Δένδια, στο γραφείο του Υπουργού.

Ο Νίκος Δένδιας έγραψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:
“Ενημέρωσα τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα θέματα Εθνικής Άμυνας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο ΥΠΕΘΑ, στην οποία συνοδευόταν από τον Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Μιχάλη Καπνισάκη.
Κατά τη συνάντησή μας ανέφερα στον κ. Κασσελάκη ότι η καλόπιστη κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά και ότι είναι αναγκαία η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου στα εθνικά ζητήματα. Ακόμη, επανέλαβα ότι είμαι πάντοτε στη διάθεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για εκτενή ενημέρωση.”


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε τα εξής:
“Ευχαριστούμε ειλικρινά τον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους επικεφαλής των Επιτελείων για την ενημέρωση και τον χρόνο τους. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα, ήταν μια πολύ ειλικρινής συζήτηση. Θέλω να σας πω ότι ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είμαστε εδώ για να είμαστε παραγωγικοί στα εθνικά ζητήματα.

Για εμάς, τα εθνικά θέματα, η άμυνα της χώρας, δεν είναι ζήτημα επικοινωνίας. Είναι ζήτημα της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα, και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Ενημερωθήκαμε σήμερα όσον αφορά στα εξοπλιστικά. Είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας για να κατανοήσουμε τη συμφωνία που έκανε η Ελλάδα.

Αναδείξαμε συγχρόνως το ζήτημα της αμοιβής των στρατιωτικών, και του οικογενειακού τους σχεδιασμού, που έχουν μείνει πίσω. Και συγχρόνως αναδείξαμε ζητήματα συνολικού και ολιστικού εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας, και των αμυντικών υποδομών ειδικά.
Ευχαριστούμε και πάλι τον Υπουργό και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και όλους τους Κλαδάρχες για την ενημέρωση και ευχόμαστε καλή θητεία στον καθένα τους».


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έδωσε τον λόγο στον Βουλευτή Επικρατείας του κόμματος και Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

“Η ενημέρωση που λάβαμε ήταν πλήρης, συζητήσαμε όλα τα θέματα. Όπως καταλαβαίνετε τα θέματα των εξοπλιστικών είναι σε μια διαδικασία που είναι στην αρχή της. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα του τί θα γίνει. Περιμένουμε ενημέρωση. Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, η προσπάθειά μας έγκειται στο να είμαστε παραγωγικοί, θέτοντας τους περιορισμούς και τις θέσεις που έχουμε. Και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στο να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.”

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Επειδή αφιέρωσα χθεσινό μου σημείωμα για τη σημερινή επίσκεψη Κασσελάκη στο ΥΠΕΘΑ και αφού χαιρετίσω τη δημιουργία του ιστοτόπου «ΑΜΥΝΑ News-Eιδήσεις ΑΜΥΝΑ στην παραπληροφόρηση», βήμα στην αντιμετώπιση της πολεμικής και δαιμονολογίας αρκετών ιστοτόπων- φρονώ ότι από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξαν να σηκώσουν τελικώς «λευκή σημαία», εάν κρίνουμε από την χθεσινή «επιθετική» δήλωση του Ναυάρχου Αποστολάκη και την αντίστοιχη δική του σήμερα, μετά την επίσκεψη Κασσελάκη στο ΥΠΕΘΑ, εν συνεχεία της αρχικής, συναινετικής κατεύθυνσης του Προέδρου του. Προς τί τόση αναστάτωση, λοιπόν;
Εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί πάντως η στάση του ιστοτόπου «Militaire», όπου δεν έχουν αναρτηθεί, ώρες μετά, οι πλήρεις δηλώσεις. Αντιθέτως, σε μία εξ αριστερών αντιπολίτευση του «Militaire» καταχωρήθηκε το σχόλιο: «Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να να απαντήσει στα ερωτήματα του κόσμου ,γιατί αν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προχωρήσουν ,τότε είναι δεδομένο ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν προσανατολισμό και μετατρέπονται σε χρήσιμο γρανάζι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, εις βάρος όμως των εθνικών αναγκών και απειλών»
Στο ίδιο πλαίσιο εξ άλλου και η επιδίωξη σπέκουλας εις βάρος του ΥΕΘΑ για τα όσα είπε χθες στον Πειραιά, στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Αντιναύαρχο Παν. Βλαχάκο, στην σχέση του με τον Πρωθυπουργό. Συνέχεια προφανώς στην ίδια μεθόδευση ήταν: «Δεν γνωρίζουμε αν ο κ.Δένδιας θα επιλέξει να έχει στο γραφείο του και τους Αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΑ προκειμένου να δώσουν τεχνικές απαντήσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ευθύνη τους για τις αποφάσεις που θα ληφθούν είναι μεγάλη και η επιχειρησιακή τεκμηρίωση των εισηγήσεων τους πρέπει να είναι αναλυτική και πειστική. Ακόμη κι αν είναι αντίθετη με τα "θέλω" του Μαξίμου». Εάν και η απάντηση δόθηκε λίγη ώρα μετά, διά της παρουσίας των δύο Αρχηγών, ένα bullying φαίνεται ότι προκρίνεται για προφανείς σκοπούς, πράγμα αδιανόητο και τελικώς ανρεπίτρεπτο…
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
...και η εικόνα από το "Militaire"


Σύμφωνα με την επιστολή Μπλίνκεν αλλά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη η Ελλάδα θα εξετάσει τις «φρεγάτες» LCS, γνωστές για τα ανυπέρβλητα τεχνικά τους προβλήματα.

Μέχρι τη συνάντηση με τον κ.Κασσελάκη , ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας είχε μείνει σιωπηλός. Μετά από τη συνάντηση ήρθε η διαρροή για άλλη λύση από την Αμερική κι αυτή είναι οι φρεγάτες FFG-62 “Constellation”.

Ο υπουργός ανέφερε, ότι από τις 26 Ιανουαρίου υπάρχει θετική εισήγηση επ’ αυτού από το US Navy, το αμερικανικό Ναυτικό, προσθέτοντας ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αποκτήσει μακροπρόθεσμα εφτά (7) φρεγάτες FFG-62 Constellation, οι οποίες μάλιστα θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να γίνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις στα ναυπηγεία.

Το ερώτημα είναι τελικά τι ισχύει για τους εξοπλισμούς και ποια «γραμμή» θα επικρατήσει;

Κασσελάκης: «Ειλικρινής η ενημέρωση»

Τα εξοπλιστικά προγράμματα, το μισθολογικό των στρατιωτικών και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης και ο πρώην υπουργός ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας. Η ενημέρωση διήρκεσε 45 λεπτά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε περαιτέρω ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Δένδια, η οποία περιεστράφη γύρω από τα εθνικά θέματα. Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κασσελάκης ευχαρίστησε δύο φορές την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την «ειλικρινή» συζήτηση επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι παραγωγικός στα εθνικά θέματα, στην άμυνα της χώρας. «Για μας δεν είναι θέματα επικοινωνίας αλλά θέματα ασφάλειας του Έλληνα και της Ελληνίδας», τόνισε.

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα σχολίασε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας μέχρι να φθάσουμε σε συμφωνία για την οποία θα υπάρχει ενημέρωση», όπως διευκρίνισε εν συνεχεία ο κ. Αποστολάκης ενώ επανέλαβαν ότι θέλουν να είναι παραγωγικοί.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δώρισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το θυρεό του υπουργείου, σε ανάμνηση της επίσκεψής του όπως είπε. Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου και άλλοι αρμόδιοι επιτελείς.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου