ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Προηγουμένως, είχε δημοσιοποιηθεί η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τόνι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35.
Mια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που αφορά επίσης την ευρύτερη αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας με την δωρεάν παραχώρηση σειράς μέσων. Ένα ακόμα βήμα για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Τους επόμενους μήνες θα καταλήξουμε στο σχέδιο της σχετικής συμφωνίας, γιατί θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όσον αφορά το θέμα των F-35 βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας προμήθειας.
Κατά συνέπεια, τα λεγόμενα στον δημόσιο διάλογο περί κόστους κλπ. είναι πάρα πολύ πρώιμα. Έγκαιρα, με σοβαρότητα, με αξιοπιστία θα ενημερώσουμε όταν όλα αυτά έχουν υπολογιστεί από τα Γενικά μας Επιτελεία και μας έχουν γίνει συγκεκριμένες προσφορές και τοποθετήσεις επί τη βάσει των προδιαγραφών μας από τις αμερικανικές αρχές.
Καταλαβαίνετε ότι είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση και νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τέτοιες υποθέσεις.
Και επίσης ότι θα υπάρχει πάντοτε σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση του πολιτικού κόσμου.
Όμως, δεν σταματάμε εκεί, μελετάμε τα επόμενα βήματα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS που μας προσφέρονται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά πέραν αυτού θέλω να σας πω, για πρώτη φορά, ότι συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation.
Ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικού καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος όλων μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.
Και να λειτουργήσει ως φάρος που θα μπορούσε να αποδείξει τις δυνατότητες της Ελλάδας, παραγωγής πλατφορμών και συστημάτων στον 21ο αιώνα.
Δεν θα σταματήσουμε επίσης εκεί. Θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες στο δημόσιο διάλογο το νομοθέτημά μας για την ενίσχυση της καινοτομίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την παραγωγή συστημάτων νέας τεχνολογίας.
Μπορούμε να προχωρήσουμε στα μη επανδρωμένα και στον αέρα και στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα και επίσης να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας.
Προσκάλεσα με την ευκαιρία της επίσκεψής εδώ του αγαπητού μου συναδέλφου και την Κύπρο, να συμμετάσχει σε αυτό το νέο οικοσύστημα που στοχεύει στην ανάπτυξη των εγχώριων συστημάτων, συστημάτων χαμηλού κόστους και μεγάλων δυνατοτήτων.
Μιλήσαμε επίσης για την επέκταση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί σύγχρονα πλοία όπως τις φρεγάτες Belharra του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες θα παραλάβουμε σε λίγο.
Ενημέρωσα γενικότερα τον συνάδελφό μου για την ατζέντα «Ένοπλες Δυνάμεις 2030». Μία ατζέντα βαθιάς μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους, δηλαδή του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Του Στρατού με την αναδιοργάνωση της δομής δυνάμεων, τις αλλαγές στην εκπαίδευση, τις αλλαγές στη θητεία- εφεδρεία, τον θόλο αντί-drone, την ενσωμάτωση των διδαγμάτων των πολέμων στην Ουκρανία και στον Καύκασο.
Του Ναυτικού με όσα ήδη σας είπα. Στην αεροπορία με τα Rafale, τα F-35 και τα αναβαθμισμένα σε επίπεδο Viper F- 16. Αλλά βεβαίως και με την πλήρη αλλαγή νοοτροπίας και δόγματος, με την εισαγωγή των αυτόνομα κινούμενων μέσων στον αέρα, στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα και με τους αντιαεροπορικούς και αντί-drone θόλους.
Και βέβαια στην αξιοποίησης του εξαιρετικού δυναμικού, του ανθρώπινου δυναμικού μας, αλλά και γενικά της ελληνικής κοινωνίας, στη δυνατότητα παραγωγής καινοτομίας σε συνδυασμό με τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, τα ερευνητικά μας ιδρύματα τις νεοφυείς επιχειρήσεις μας, την αμυντική βιομηχανία και την έρευνα στις στρατιωτικές μας σχολές.
Όλες αυτές οι εξελίξεις θεωρούμε ότι θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην σταθερότητα στην περιοχή, στην Ευρωπαϊκή προοπτική, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Αγαπητέ μου Βασίλη, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη σημερινή σου επίσκεψη που έρχεται σε μία καίρια στιγμή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή σου την επίσκεψη».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Nίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλη Πάλμα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Κατά τις συνομιλίες, οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τις ισχυρές και διαχρονικές βάσεις πάνω στις οποίες έχουν οικοδομηθεί οι αδελφικές σχέσεις Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας και συζήτησαν για τη διμερή αμυντική συνεργασία, σε μία ιδιαίτερη διεθνώς συγκυρία. Επιβεβαίωσαν επίσης την κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεισφέρουν στη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του για την παραλαβή από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετικής επιστολής του Ναυτικού των ΗΠΑ, σχετικά με την καταρχήν αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του για την ατζέντα «Ένοπλες Δυνάμεις 2030» και προσκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στο υπό δημιουργία ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας,
Μετά το πέρας της συναντήσεως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας έκανε την εξής δήλωση:
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αγαπητέ μου Βασίλη, είναι μεγάλη μου χαρά που σε υποδέχομαι στην Αθήνα στο πρώτο επίσημο ταξίδι σου μετά την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων σου και πρέπει νομίζω από καρδιάς να σου ευχηθούμε όλοι καλή επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό έργο το οποίο ανέλαβες.
Η συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή θέτει την Ελλάδα και την Κύπρο μπροστά σε πολύ ανησυχητικές εξελίξεις. Έχουμε αστάθεια, πόλεμο και αβεβαιότητα, που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα, την Υποσαχάρια Αφρική.
Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων πρέπει να είναι και είναι κυριαρχική επιδίωξη της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την στενή και ειλικρινή συνεργασία μας διασφαλίζουμε ότι οι δύο χώρες μας θα παραμείνουν φάρος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τις πληροφορίες που μου έδωσες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να επαναλάβω το αυτονόητο ότι αποτελεί και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας και ειδικά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, δηλαδή μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ένα τέτοιο μέλλον δεν μπορεί να έχει κατοχικά στρατεύματα, δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις. Έχουν ήδη περάσει 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, 50 χρόνια είμαστε συμπαρατεταγμένοι με την Κυπριακή Δημοκρατία για την ευόδωση των προσπαθειών για την επανένωση της Κύπρου.
Θέλω στο σημείο αυτό να χαιρετίσω την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τον διορισμό νέας προσωπικής απεσταλμένης του για την Κύπρο. Μου είπες ότι πήγε στην Κύπρο σήμερα κι ελπίζω οι επαφές που θα έχει με την τουρκοκυπριακή πλευρά να μας δώσουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Ούτως ή άλλως εμείς είμαστε σταθεροί και αφοσιωμένοι στο πλευρό των Κύπριων αδελφών μας.
Θέλω επίσης σήμερα να δηλώσω με τη βεβαιότητα που μου δίνει το αξίωμα αυτό των Ενόπλων Δυνάμεων και η σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν «κείνται» μακράν.
Και επίσης να καταδικάσω τον αναθεωρητισμό από όπου κι αν προέρχεται και να πω ότι η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τις αρχές και τις αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και καταδικάζει πλήρως κάθε χρήση βίας, αλλά ακόμα και την απειλή της χρήσης βίας. Επίσης καταδικάζουμε απολύτως την τρομοκρατία.
Ενημέρωσα τον αγαπητό μου συνάδελφο για την απόφασή μας να συμμετάσχουμε στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Θα έχουμε μια ευρύτερη συζήτηση γι΄ αυτό κατά το γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει, ιδίως για τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Και οι δύο χώρες έχουμε εξαιρετικά μεγάλο Εμπορικό Ναυτικό και η ελευθερία στη ναυσιπλοΐα είναι ζωτικό μας συμφέρον.
Επίσης θα συζητήσουμε στο γεύμα, όπως συζητήσαμε ήδη για τα τριμερή και πολυμερή σχήματα. Και θέλω πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι αυτά τα σχήματα δεν είναι κλειστά σχήματα, είναι ανοιχτά σχήματα, μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε το επιθυμεί, αλλά υπό βασικές αναγκαίες προϋποθέσεις.
Και ποιες είναι αυτές; Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ο σεβασμός στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Επίσης είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον αγαπητό Υπουργό για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, για την ύφεση που παρατηρείται όσον αφορά τις παραβιάσεις.
Βεβαίως, ο δρόμος είναι δύσκολος, δεν υπάρχει εφησυχασμός. Ευελπιστούμε στην διατήρηση ηρεμίας, ευελπιστούμε στην δημιουργία διεθνείς διαύλων ειλικρινούς επικοινωνίας που όμως έχει προϋπόθεση τον απόλυτο σεβασμό στις αρχές που πριν παρουσίασα.
Σήμερα, μεγάλο μερίδιο της συνάντησής μας αποτέλεσε και η συνεργασία μας, τα θέματα συνεργασίας στην Άμυνα. Άλλωστε, διεξάγεται η συνάντησή μας σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Κατά τις συνομιλίες, οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τις ισχυρές και διαχρονικές βάσεις πάνω στις οποίες έχουν οικοδομηθεί οι αδελφικές σχέσεις Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας και συζήτησαν για τη διμερή αμυντική συνεργασία, σε μία ιδιαίτερη διεθνώς συγκυρία. Επιβεβαίωσαν επίσης την κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεισφέρουν στη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του για την παραλαβή από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετικής επιστολής του Ναυτικού των ΗΠΑ, σχετικά με την καταρχήν αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του για την ατζέντα «Ένοπλες Δυνάμεις 2030» και προσκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στο υπό δημιουργία ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας,
Μετά το πέρας της συναντήσεως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας έκανε την εξής δήλωση:
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αγαπητέ μου Βασίλη, είναι μεγάλη μου χαρά που σε υποδέχομαι στην Αθήνα στο πρώτο επίσημο ταξίδι σου μετά την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων σου και πρέπει νομίζω από καρδιάς να σου ευχηθούμε όλοι καλή επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό έργο το οποίο ανέλαβες.
Η συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή θέτει την Ελλάδα και την Κύπρο μπροστά σε πολύ ανησυχητικές εξελίξεις. Έχουμε αστάθεια, πόλεμο και αβεβαιότητα, που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα, την Υποσαχάρια Αφρική.
Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων πρέπει να είναι και είναι κυριαρχική επιδίωξη της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την στενή και ειλικρινή συνεργασία μας διασφαλίζουμε ότι οι δύο χώρες μας θα παραμείνουν φάρος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τις πληροφορίες που μου έδωσες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να επαναλάβω το αυτονόητο ότι αποτελεί και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας και ειδικά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, δηλαδή μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ένα τέτοιο μέλλον δεν μπορεί να έχει κατοχικά στρατεύματα, δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις. Έχουν ήδη περάσει 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, 50 χρόνια είμαστε συμπαρατεταγμένοι με την Κυπριακή Δημοκρατία για την ευόδωση των προσπαθειών για την επανένωση της Κύπρου.
Θέλω στο σημείο αυτό να χαιρετίσω την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τον διορισμό νέας προσωπικής απεσταλμένης του για την Κύπρο. Μου είπες ότι πήγε στην Κύπρο σήμερα κι ελπίζω οι επαφές που θα έχει με την τουρκοκυπριακή πλευρά να μας δώσουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Ούτως ή άλλως εμείς είμαστε σταθεροί και αφοσιωμένοι στο πλευρό των Κύπριων αδελφών μας.
Θέλω επίσης σήμερα να δηλώσω με τη βεβαιότητα που μου δίνει το αξίωμα αυτό των Ενόπλων Δυνάμεων και η σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν «κείνται» μακράν.
Και επίσης να καταδικάσω τον αναθεωρητισμό από όπου κι αν προέρχεται και να πω ότι η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τις αρχές και τις αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και καταδικάζει πλήρως κάθε χρήση βίας, αλλά ακόμα και την απειλή της χρήσης βίας. Επίσης καταδικάζουμε απολύτως την τρομοκρατία.
Ενημέρωσα τον αγαπητό μου συνάδελφο για την απόφασή μας να συμμετάσχουμε στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Θα έχουμε μια ευρύτερη συζήτηση γι΄ αυτό κατά το γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει, ιδίως για τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Και οι δύο χώρες έχουμε εξαιρετικά μεγάλο Εμπορικό Ναυτικό και η ελευθερία στη ναυσιπλοΐα είναι ζωτικό μας συμφέρον.
Επίσης θα συζητήσουμε στο γεύμα, όπως συζητήσαμε ήδη για τα τριμερή και πολυμερή σχήματα. Και θέλω πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι αυτά τα σχήματα δεν είναι κλειστά σχήματα, είναι ανοιχτά σχήματα, μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε το επιθυμεί, αλλά υπό βασικές αναγκαίες προϋποθέσεις.
Και ποιες είναι αυτές; Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ο σεβασμός στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Επίσης είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον αγαπητό Υπουργό για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, για την ύφεση που παρατηρείται όσον αφορά τις παραβιάσεις.
Βεβαίως, ο δρόμος είναι δύσκολος, δεν υπάρχει εφησυχασμός. Ευελπιστούμε στην διατήρηση ηρεμίας, ευελπιστούμε στην δημιουργία διεθνείς διαύλων ειλικρινούς επικοινωνίας που όμως έχει προϋπόθεση τον απόλυτο σεβασμό στις αρχές που πριν παρουσίασα.
Σήμερα, μεγάλο μερίδιο της συνάντησής μας αποτέλεσε και η συνεργασία μας, τα θέματα συνεργασίας στην Άμυνα. Άλλωστε, διεξάγεται η συνάντησή μας σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία.
Οσον αφορά το θέμα των F-35 βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας προμήθειας. Κατά συνέπεια, τα λεγόμενα στον δημόσιο διάλογο περί κόστους κλπ. είναι πάρα πολύ πρώιμα. Έγκαιρα, με σοβαρότητα, με αξιοπιστία θα ενημερώσουμε όταν όλα αυτά έχουν υπολογιστεί από τα Γενικά μας Επιτελεία και μας έχουν γίνει συγκεκριμένες προσφορές και τοποθετήσεις επί τη βάσει των προδιαγραφών μας από τις αμερικανικές αρχές. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση και νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τέτοιες υποθέσεις. Και επίσης ότι θα υπάρχει πάντοτε σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση του πολιτικού κόσμου.Απεστάλη σήμερα, εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την αρμόδια Αμερικανική Υπηρεσία η επιστολή προσφοράς και αποδοχής, “LοA” όπως είναι γνωστή, για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.
Προηγουμένως, είχε δημοσιοποιηθεί η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τόνι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35.
Mια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που αφορά επίσης την ευρύτερη αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας με την δωρεάν παραχώρηση σειράς μέσων. Ένα ακόμα βήμα για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Τους επόμενους μήνες θα καταλήξουμε στο σχέδιο της σχετικής συμφωνίας, γιατί θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όσον αφορά το θέμα των F-35 βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας προμήθειας.
Κατά συνέπεια, τα λεγόμενα στον δημόσιο διάλογο περί κόστους κλπ. είναι πάρα πολύ πρώιμα. Έγκαιρα, με σοβαρότητα, με αξιοπιστία θα ενημερώσουμε όταν όλα αυτά έχουν υπολογιστεί από τα Γενικά μας Επιτελεία και μας έχουν γίνει συγκεκριμένες προσφορές και τοποθετήσεις επί τη βάσει των προδιαγραφών μας από τις αμερικανικές αρχές.
Καταλαβαίνετε ότι είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση και νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τέτοιες υποθέσεις.
Και επίσης ότι θα υπάρχει πάντοτε σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση του πολιτικού κόσμου.
Όμως, δεν σταματάμε εκεί, μελετάμε τα επόμενα βήματα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS που μας προσφέρονται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά πέραν αυτού θέλω να σας πω, για πρώτη φορά, ότι συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation.
Ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικού καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος όλων μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.
Και να λειτουργήσει ως φάρος που θα μπορούσε να αποδείξει τις δυνατότητες της Ελλάδας, παραγωγής πλατφορμών και συστημάτων στον 21ο αιώνα.
Δεν θα σταματήσουμε επίσης εκεί. Θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες στο δημόσιο διάλογο το νομοθέτημά μας για την ενίσχυση της καινοτομίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την παραγωγή συστημάτων νέας τεχνολογίας.
Μπορούμε να προχωρήσουμε στα μη επανδρωμένα και στον αέρα και στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα και επίσης να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας.
Προσκάλεσα με την ευκαιρία της επίσκεψής εδώ του αγαπητού μου συναδέλφου και την Κύπρο, να συμμετάσχει σε αυτό το νέο οικοσύστημα που στοχεύει στην ανάπτυξη των εγχώριων συστημάτων, συστημάτων χαμηλού κόστους και μεγάλων δυνατοτήτων.
Μιλήσαμε επίσης για την επέκταση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί σύγχρονα πλοία όπως τις φρεγάτες Belharra του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες θα παραλάβουμε σε λίγο.
Ενημέρωσα γενικότερα τον συνάδελφό μου για την ατζέντα «Ένοπλες Δυνάμεις 2030». Μία ατζέντα βαθιάς μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους, δηλαδή του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Του Στρατού με την αναδιοργάνωση της δομής δυνάμεων, τις αλλαγές στην εκπαίδευση, τις αλλαγές στη θητεία- εφεδρεία, τον θόλο αντί-drone, την ενσωμάτωση των διδαγμάτων των πολέμων στην Ουκρανία και στον Καύκασο.
Του Ναυτικού με όσα ήδη σας είπα. Στην αεροπορία με τα Rafale, τα F-35 και τα αναβαθμισμένα σε επίπεδο Viper F- 16. Αλλά βεβαίως και με την πλήρη αλλαγή νοοτροπίας και δόγματος, με την εισαγωγή των αυτόνομα κινούμενων μέσων στον αέρα, στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα και με τους αντιαεροπορικούς και αντί-drone θόλους.
Και βέβαια στην αξιοποίησης του εξαιρετικού δυναμικού, του ανθρώπινου δυναμικού μας, αλλά και γενικά της ελληνικής κοινωνίας, στη δυνατότητα παραγωγής καινοτομίας σε συνδυασμό με τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, τα ερευνητικά μας ιδρύματα τις νεοφυείς επιχειρήσεις μας, την αμυντική βιομηχανία και την έρευνα στις στρατιωτικές μας σχολές.
Όλες αυτές οι εξελίξεις θεωρούμε ότι θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην σταθερότητα στην περιοχή, στην Ευρωπαϊκή προοπτική, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Αγαπητέ μου Βασίλη, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη σημερινή σου επίσκεψη που έρχεται σε μία καίρια στιγμή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή σου την επίσκεψη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου