οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

"Με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και την αύξηση της πολυπλοκότητας των οπλικών συστημάτων, έχει γίνει αντιληπτή περισσότερο από ποτέ η σπουδαιότητα της υποστήριξης γιά τη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας της ΠΑ, αλλά και κάθε Κλάδου των ΕΔ. Η αποτελεσματική αποτροπή, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας μας, απαιτεί ένα ισχυρό σύστημα logistics, γιά την υποστήριξη των δυνάμεων μάχης. Ποιό το όφελος να διαθέτουμε εξελιγμένα και πανάκριβα αεροσκάφη και οπλικά συστήματα, εάν δεν είμαστε σε θέση να τα συντηρούμε, να τα επισκευάζουμε, να μπορούμε να τα αναπτύσσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και να διατηρούμε έτοιμα γιά πόλεμο;"



Η ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Πραγματοποιήθηκε προχθές, Παρασκευή - 26 Ιανουαρίου 2024, 
στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Διοικητή Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη στον Υποπτέραρχο (Ι) Απόστολο Χόρτη.

Όσα περιλαμβάνονται στις δύο εκφωνηθείσες Ημερήσιες Διαταγές από τον Αντιπτέραρχο(Ι) Δημ. Γρηγοριάδη και τον Υποπτέραρχο(Ι) Απόστολος Χόρτη εκφεύγουν από τυπικά πλαίσια φιλοφρονήσεων και εμπεριέχουν ουσία, πού προσδιορίζουν με λεπτομέρειες τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην ΠΑ στον κρίσιμο τομέα της Αεροπορικής Υποστήριξης. Από την άποψη αυτή έχει ενδιαφέρουν να αναγνωσθούν αιτούσιες, όπως και παρατίθενται στο τέλος.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμπεριέχεται βεβαίως στην ΗΔ του απελθόντος Δ/ΔΑΥ Αντιπτεράρχου(Ι) Δημ. Γρηγοριάδη, ο οποίος είναι ο νέος Α/ΓΕΑ, μέσω της οποίας κατέθεσε αναλυτικό απολογισμό του συντελεσθέντος έργου, στον ένα χρόνο που διετέλεσε Διοικητής.

Αντιπτέραρχος(Ι) Δημ. Γρηγοριάδης

Όπως είπε, "με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και την αύξηση της πολυπλοκότητας των οπλικών συστημάτων, έχει γίνει αντιληπτή περισσότερο από ποτέ η σπουδαιότητα της υποστήριξης γιά τη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας της ΠΑ, αλλά και κάθε Κλάδου των ΕΔ" για να προσθέσει ότι "η αποτελεσματική αποτροπή, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας μας, απαιτεί ένα ισχυρό σύστημα logistics, γιά την υποστήριξη των δυνάμεων μάχης". Γιά να συνεχίσει: "Ποιό το όφελος να διαθέτουμε εξελιγμένα και πανάκριβα αεροσκάφη και οπλικά συστήματα, εάν δεν είμαστε σε θέση να τα συντηρούμε, να τα επισκευάζουμε, να μπορούμε να τα αναπτύσσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και να διατηρούμε έτοιμα γιά πόλεμο;"

Με βάση τα προηγούμενα, ο νυν Α/ΓΕΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι "έως το τέλος του 2024" η ΠΑ θα διαθέτει συνολικά 10 επιχειρησιακώς ετοιμοπόλεμα μεταγωγικά αεροσκάφη "C-130" και "C-27". Επίσης μίλησε εμφατικά γιά την υπογραφή σύμβασης εν ενεργεία υποστήριξης των Ε/Π Super Puma "η οποία έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται και θα εξασφαλίσει την αδιάλειπτη ικανότητα της ΠΑ να εκτελεύ πτήσεις Έρευνας-Διάσωσης εντός του FIR Αθηνών, με προφανή οφέλη γιά την υποστήριξη των εθνικών θέσεων και της εθνικής πολιτικής στο ζωτικό χώρο του Αρχιπελάγους".

"Πορευθήκαμε μαζύ-ανέφερε ακόμη-με κύριο γνώμονα την πλήρη εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων πόρων που μάς έχει εμπιστευθεί η Πολιτεία, ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.Ζούμε σε μία εποχή που δεν έχουμε την πολυτέλεια της σπατάλης, αλλά, αντίθετα, οφείλουμε να μεγιστοποιούμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Έτσι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, αλλά και του προκατόχου μου Α/ΓΕΑ Πτεράρχου(Ι) Θεμ. Μπουρολιά, όλοι μαζύ τα στελέχη της Διοίκησης δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, γιά να επιτύχουμε τους στόχους που μάς ανατέθηκαν"

Τέλος αναφέρθηκε και στο συντελούμενο έργο αεροπυρόσβεσης και αεροδιακομιδών από τη ΔΑΥ: "Οι πράξεις και οι αριθμοί μιλούν από μόνα τους. Χιλιάδες ώρες πτήσης-σχεδόν 3.000-αγωνίας και καταπόνησης από τους ιπταμένους μας, τόνοι ιδρώτα και ατέλειωτες ώρεε μόχθου από τους τεχνικού μας και ατέλειωτα ξενύχτια από τους εφοδιαστές μας, πραγματικά χωρίς ωράριο και μακρυά από τις οικογένειές τους.Τίποτε, όμως, δεν εξασφαλίζεται χωρίς κόστος. Η αυτοθυσία και η αυταπάρνηση των ιπταμένων μας, καθώς και η υπέρμετρη επιθυμία προσφοράς στον συνάνθρωπο, τους οδηγούν να επιχειρούν συχνά στα όρια του εαυτού τους και των αεροσκαφών, με αποτέσμα να θρηνούμε κρίσιμες  απώλειες ανθρώπων", επιφυλάσσοντας ιδιαίτερη αναφορά και τιμή στους δύο νεκρούς του τελευταίου δυστυχήματος με πυρισβεστικό αεροσκάφων "CL-215" Σμηναγό(Ι) Χρήστο Μουλά και Ανθυποσμηναγό(Ι) Περικλή Στεφανίδη, ονομασθέντες τιμής ένεκεν Αντιπτεράρχους μετά θάνατον.

Υποπτέραρχος(Ι) Απ. Χόρτης

Από πλευράς του ο νέος Δ/ΔΑΥ ανέφερε στη ΗΔ του: "Σκοπός μου είναι η βελτιστοποίηση των δεικτών διαθεσιμότητας των υλικών και μέσων και η διατήρηση του υψηλοτέρου βαθμού αποτελεσματικότητας, ετοιμότητας και επιχειρησιακής ικανότητας για την υποστήριξη των αποστολών μας και των επιχειρησιακών σχεδίων. Το όραμά μου όμως, είναι η επίτευξη ανθεκτικότητας του τεχνοεφοδιαστικού συστήματος, των μέσων, των υποδομών και των διαδικασιών του, σε όλες τις δυνατές εννοιολογικές εκφάνσεις που απορρέουν από αυτή τη λέξη, όπως, δύναμη, αντοχή, διάρκεια, σθένος, ευρωστία, στιβαρότητα, με απώτερο στόχο να θέσουμε ισχυρά θεμέλια στήριξης του επιπέδου φιλοδοξίας της Πολεμικής Αεροπορίας του 2030. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, η βελτίωση των δεικτών και της αποτελεσματικότητάς μας δεν θα είναι προσωρινή αλλά μόνιμη και ικανή για συνεχόμενη, διαρκή, μη διακοπτόμενη, παροχή υψηλής επιχειρησιακής ικανότητας"

Επίσης έδωσε έμφαση στον όρο «ατομικός επαγγελματισμός» "ως το κυριότερο στοιχείο επιτυχίας, στοιχείο που μέσα του εμπεριέχει τα βασικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να μας διέπουν ως στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως, ευθύνη, ειλικρίνεια, αυτογνωσία, αυτοκριτική και αυτοεπίβλεψη, τυποποίηση, σεβασμό στους θεσμούς και στις διαταγές, ενσυνείδητη πειθαρχία, διάκριση καταστάσεων και συναδελφικότητα".

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, και ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού ΓΕΣ ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Αντιστράτηγος Σπ. Αλφαντάκης, Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΠΑ, οι Διοικητές των Μονάδων της ΔΑΥ, επίτιμοι Αρχηγοί, διατελέσαντες Διοικητέ ΔΑΥ, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικό προσωπικό, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Ημερήσια Διαταγή Παραδίδοντος Διοικητή ΔΑΥ, Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη

Ημερήσια Διαταγή Παραλαμβάνοντος Διοικητή ΔΑΥ, Υποπτέραρχου (Ι) Απόστολου Χόρτη



Τιμητική πλακέντα από τον ΥΦΕΘΑ

Τιμητική πλακέντα από τον Α/ΓΕΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου