οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Ενας άνθρωπος που, όπως λένε όλοι, έχει άποψη, στέκεται σε αυτή και την υπερασπίζεται. Δεν είναι οσφυοκάμπτης και δεν του αρέσει να έχει τέτοια πρόσωπα γύρω του. Δεν θέλει οπαδούς. Δεν αναζητά κόλακες. «Καλύτερα να διαφωνήσεις μαζί του και να το υπερασπιστείς. Ακόμα και να τσακωθείς με επιχειρήματα. Αυτό θα χτίσει μια καλύτερη σχέση μαζί του, παρά να καταλάβει ότι του λες σε όλα «ναι» για να του είσαι αρεστός. Εκεί έχεις χάσει», όπως λένε όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του. Οι συνάδελφοί του μιλούν για έναν «εξαιρετικά εύστροφο άνθρωπο», ο οποίος ξέρει να κρατά αποστάσεις και να είναι ιδιαίτερα μετρημένος. Σε τέτοιες θέσεις άλλωστε αν κάτι δεν συγχωρείται είναι η ελαφρότητα. Και επίσης, σε τέτοιες θέσεις δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ούτε τις αστοχίες ούτε τις ατυχίες...

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 27-28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024


Τα στοιχήματα της «νέας εποχής»
 
ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ


Μέσα Οκτωβρίου 2023. Η περίσταση απαιτούσε κρητικό φαγητό και δώσαμε ραντεβού για ρακές και αντικριστό σε μαγαζί κοντά στο στρατόπεδο Παπάγου, που βγάζει ακόμα τραπέζια σε πλατεία. Ενας φίλος τότε μου είπε «δίπλα μας κάθεται ο αρχηγός Στόλου, θες να τον γνωρίσεις; Είναι και Ολυμπιακός σαν εσένα». «Δημήτρης Κατάρας. Χαίρω πολύ. Είναι ένα όνομα που δεν μπορείτε να ξεχάσετε ποτέ», μου είπε γελώντας. Στις κρίσεις ο τότε αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Δημήτρης – Ελευθέριος Κατάρας, ανέλαβε αρχηγός ΓΕΝ.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να μιλάει για μια «νέα εποχή» στις Ενοπλες Δυνάμεις και παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας πλέουν σε ήρεμα νερά, οι προκλήσεις παραμένουν σε πολλά επίπεδα. Και η αποστολή του νέου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, στη «μετά Φλώρο εποχή».

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, «ο αντιναύαρχος Δημήτριος Ε. Κατάρας ΠΝ έχει διέλθει όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης εκπαιδεύσεις Ηλεκτρονικού Πολέμου, ΑΕΛΑ, Επιτελών Αξιωματικών Ναυτικού (ΣΕΑΝ), την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και ΝΑΤΟ Defense College. Επίσης, κατέχει πτυχία MSc in ELECTRICAL ENGINEERING και MSc in AERONAUTICAL ENGINEERING από το US Naval Postgraduate School (NPS), ενώ είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ». Επίσης «κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από τον βαθμό του μετάλλια και παράσημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και διαμνημονεύσεις συμμετοχής σε Επιχειρήσεις Διατήρησης Ειρήνης ΟΗΕ (Δις) και συμμετοχής σε Επιχειρήσεις UNIFIL. Τέλος ήταν τακτικός διοικητής (OTC) σε επιχείρηση εκκένωσης 182 αμάχων (Επιχείρηση ΑΓΗΝΩΡ) το 2014, από την Τρίπολη της Λιβύης».

Ο Δημήτρης Κατάρας έχει διατελέσει – μεταξύ άλλων – διοικητής 2ης Μοίρας Φρεγατών, διοικητής Διοικήσεως Φρεγατών, διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, υπαρχηγός Στόλου και διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως. Καθώς και ναυτικός ακόλουθος της Ελλάδας στη Ρώμη.

Ως υπαρχηγός Στόλου ο Κατάρας το 2020 βρέθηκε πέντε μήνες εν πλω με την κρίση του «Ορούτς Ρέις». Με τους υφισταμένους του να θυμούνται, πέραν των υπηρεσιακών του καθηκόντων, πως «μας έπαιρνε τηλέφωνο να μας ακούσει». Και τους ανωτέρους του να σημειώνουν ότι διαχειρίστηκε τα καθήκοντά του εξαιρετικά.

Ενας άνθρωπος που, όπως λένε όλοι, έχει άποψη, στέκεται σε αυτή και την υπερασπίζεται. Δεν είναι οσφυοκάμπτης και δεν του αρέσει να έχει τέτοια πρόσωπα γύρω του. Δεν θέλει οπαδούς. Δεν αναζητά κόλακες. «Καλύτερα να διαφωνήσεις μαζί του και να το υπερασπιστείς. Ακόμα και να τσακωθείς με επιχειρήματα. Αυτό θα χτίσει μια καλύτερη σχέση μαζί του, παρά να καταλάβει ότι του λες σε όλα «ναι» για να του είσαι αρεστός. Εκεί έχεις χάσει», όπως λένε όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του. Οι συνάδελφοί του μιλούν για έναν «εξαιρετικά εύστροφο άνθρωπο», ο οποίος ξέρει να κρατά αποστάσεις και να είναι ιδιαίτερα μετρημένος. Σε τέτοιες θέσεις άλλωστε αν κάτι δεν συγχωρείται είναι η ελαφρότητα. Και επίσης, σε τέτοιες θέσεις δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ούτε τις αστοχίες ούτε τις ατυχίες. Και σαφώς μια θητεία ξεκινά με τις «καλύτερες προθέσεις», αλλά αυτό που θα καθορίσει αν ήταν επιτυχημένη ή όχι θα είναι η ολοκλήρωσή της.

Και στο Πολεμικό Ναυτικό στοίχημα του νέου σχήματος ηγεσίας είναι επίσης η δημιουργία ισορροπιών, ηρεμίας και αισθήματος ασφάλειας του προσωπικού, σε αυτή τη νέα σελίδα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο νέος αρχηγός ΓΕΝ είναι το προσωπικό, το υλικό και ο εκσυγχρονισμός του κλάδου. Οσον αφορά το προσωπικό, επιτακτική ανάγκη είναι να μπει φρένο στις παραιτήσεις, κύρια αιτία των οποίων είναι το μισθολογικό, στο οποίο λόγο έχει και η πολιτική ηγεσία. Δεύτερη πρόκληση είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, που αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα λόγω της ηλικίας του Στόλου. Με πηγές που γνωρίζουν πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις να σημειώνουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό εισηγείται, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Και επισημαίνουν ότι πάντα ο στόχος είναι η βέλτιστη λύση στη συμφερότερη τιμή. Τέλος, η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων και του εκσυγχρονισμού τους, όπως έχει εξαγγελθεί από τον Νίκο Δένδια, ως σχέδιο, αφορά σαφώς και το Πολεμικό Ναυτικό. «Αναμένω προσήλωση, επαγγελματισμό, υψηλό ήθος, προθυμία, ασφάλεια και υπευθυνότητα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Απαιτώ ορμητικότητα, πρωτοτυπία, ανησυχία και πρωτοβουλία για συνεχή βελτίωση και πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων, προς αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης και απειλής», ανέφερε ο αντιναύαρχος Κατάρας παραλαμβάνοντας τα καθήκοντά του. Και αποχαιρέτησε τον προκάτοχό του λέγοντας: «Ναύαρχε Δρυμούση, έχω τον έλεγχο».

Στις άμεσες αποφάσεις που θα ληφθούν από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού είναι και η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον έλληνα επιτελή να είναι ήδη στο Μπαχρέιν για ενημέρωση επί των λεπτομερειών, ενώ σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια (Action) «όταν είναι επιχειρησιακά απαραίτητο, τότε θα αποπλεύσει η ελληνική φρεγάτα, αφού έχει πλήρως προετοιμαστεί». Ως τέως αρχηγός Στόλου, άλλωστε, ο Δημήτρης Κατάρας έχει λεπτομερή γνώση των εξελίξεων και κατά το προηγούμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου