οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Εάν είναι τόσο βέβαιοι γιά τα προηγούμενα, προς τι, τότε, η επίσκεψη αυτή και ο κόπος γιά την προετοιμασία της (εισηγήσεις, στοιχεία κλπ) που θα απαιτηθούν, αφού στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα ξέρουν εξ ορισμού όλα και δη ασφαλώς; Και πέραν οποιασδήποτε άλλης διάστασης και τελικού αποτελέσματος, προδίδεται και έλλειψη πολιτικού τακτ, πράγμα που δεν είναι ασύνηθες στην πολιτική Κασσελάκη, ο οποίος αρέσκεται να ομιλεί ότι ενεργεί «αδιαμεσολάβητα»...


ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ 
ΓΙΑ ΤΑ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ» ΤΟΤΕ 
ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΕ ΝΑ  ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ 
ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΘΥΤΕΣ"


Αντιλαμβανόμενος πλήρως τη δύσκολη όντως συγκυρία να πραγματοποιείται αύριο, Δευτέρα-29 Ιανουαρίου 2024, η επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφ. Κασσελάκη, συνοδευόμενου από τον τομεάρχη επί θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων Ναύαρχο Ευάγ. Αποστολάκη, στο ΥΠΕΘΑ προκειμένου να τύχει ενημέρωσης από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία επί των θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, αδυνατώ εν τούτοις να αντιληφθώ την προκαταβολικώς επιφυλακτική, εάν όχι αρνητική δήλωση του τελευταίου, σε συνέχεια της επιστολής Μπλίνκεν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, γιά την προμήθεια Αμερικανικού πολεμικού υλικού στην Ελλάδα, με κορυφαία την πώληση των αεροσκαφών «F-35».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, η οποία θα έλθει να εκτοξεύσει περαιτέρω την ισχύ της ΠΑ, μετά και την ολοκληρούμενη μέχρι το καλοκαίρι προμήθεια των 24 υπερσύγχρονων Γαλλικών αεροσκαφών «Rafale», ο υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφέρει ποια πρέπει να είναι κριτήρια για τα προγράμματα αυτά:

– να ικανοποιούν υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες στη βάση ενός ολοκληρωμένου και μελετημένου σχεδιασμού που να στηρίζεται στην προτεραιοποίηση, στις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στην διαφάνεια

– να υπάρχει άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην καθίστανται απλοί πελάτες ξένων αμυντικών βιομηχανιών αλλά να δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τη χώρα τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας

– να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της αναγκαίας ανάπτυξης του κοινωνικού της κράτους.


Πέραν αυτών ο κ. Αποστολάκης τονίζει ότι, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένει ενημέρωση από την Κυβέρνηση αναφορικά με το εάν – όπως ισχυρίζεται συστηματικά εδώ και μήνες- έχουν τεθεί όροι από τις ΗΠΑ προς στην Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος πώλησης και εκσυγχρονισμού F16 που ενέκρινε». Σημειώνει επίσης ότι «προς το παρόν, στις δηλώσεις των προέδρων των Επιτροπών της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην επιβολή όρων για την μη χρήση των αεροσκαφών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει πως η ανακοίνωση του πρωθυπουργού περί "δωρεάν" παραχώρησης εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, βρίθει ανακριβειών καθώς τα εξοπλιστικά αυτά – που θεωρούνται παρωχημένα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις – είναι βέβαιο ότι χρήζουν αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά ικανά. Δεν είναι βέβαιο δε ούτε ότι η απόκτησή τους βασίζεται στις ανάγκες των επιτελείων, ούτε ότι η στρατιωτική ηγεσία την θεωρεί χρήσιμη».

Κλείνοντας υπογραμμίζει: «Συζητάμε για μεγάλες επιπρόσθετες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου ο αριθμός των παραιτήσεων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος. Οι παραιτήσεις αυτές σηματοδοτούν την ανάγκη για άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οι οικογένειές τους».

Νομίζω ότι η πολιτικάντικη γλώσσα που μετήλθε με τα προηγούμενα ο «κωπηλάτης» του Προέδρου του Κασσελάκη, Ναύαρχος Αποστολάκης, έρχεται να ψαρέψει σε θολά νερά, με διατυπώσεις που περισσότερο έρχονται να δημιουργήσουν σκιές και τελικώς ανοίξουν θέματα, την παραμονή της επίσκεψης της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠΕΘΑ, η οποία αφεύκτως οδηγείται σε υπονόμευση από την πλευρά των επισκεπτών της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. 

Εάν είναι τόσο βέβαιοι γιά τα προηγούμενα, προς τι, τότε, η επίσκεψη αυτή και ο κόπος γιά την προετοιμασία της (ειοσηγήσεις, στοιχεία κλπ) που θα απαιτηθούν, αφού στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα ξέρουν εξ ορισμού όλα και δη ασφαλώς;

Και πέραν οποιασδήποτε άλλης διάστασης και τελικού αποτελέσματος, προδίδεται και έλλειψη πολιτικού τακτ, πράγμα που δεν είναι ασύνηθες στην πολιτική Κασσελάκη, ο οποίος αρέσκεται να ομιλεί ότι ενεργεί «αδιαμεσολάβητα»...Διερωτώμαι ακόμη, ως προς τον Ναύαρχο Αποστολάκη, εν ενεργεία όντα, εάν θα υιοθετούσε ανάλογες διατυπώσεις στις εισηγήσεις του, ως Α/ΓΕΝ και Α/ΓΕΕΘΑ επί των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ως τελευταίος ΥΕΘΑ στην Κυβέρνηση Τσίπρα...

Βεβαίως η συγκεκριμένη στάση του Ναυάρχου Αποστολάκη δεν έμεινε «αναξιοποίητη» από τον ειδικό τύπο περί τα αμυντικά θέματα που απηχούν τις απόψεις του κομματικού ιερατείου της Κουμουνδούρου ή –έστω- κύκλους αυτού, που έσπευσαν να δημιουργήσουν «κλίμα» και να διερωτηθούν ακόμη και γιά το βαθμό συμφωνίας του ΥΕΘΑ, Νίκου Δένδια, με τις εξοπλιστικές επιλογές της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικώς, με αφορμή το χαιρετισμό του σήμερα το πρωί στον Πειραιά στην επιμνημόσυνη δέηση γιά τον Αντιναύαρχο Παν. Βλαχάκο.

Και βεβαίως δεν έλειψε το «Militaire» που δεν παρέλειψε να δώσει το...εναρκτήριο λάκτισμα γράφοντας: «Ενδιαφέρον όμως δεν έχει μόνο το επικίνδυνο παραμύθι της κυβέρνησης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αδιέξοδο. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αντιδράσουν επιτέλους σθεναρά ή θα παραμείνουν στις άνευρες ανακοινώσεις για να δείξουν από τη μία ότι έπραξαν το καθήκον τους και από την άλλη να μη στεναχωρήσουν και την Ουάσινγκτον! Οι Έλληνες πολιτικοί σε όλο το κομματικό φάσμα έχουν πάντα "το σύνδρομο της Ουάσινγκτον", Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι συνυπεύθυνα για όσα δρομολογούνται στο χώρο της ελληνικής άμυνας που φαίνεται ότι οδηγείται σε πλήρη απονεύρωση σε ότι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα και αναβαθμίζεται μόνο ως εργαλείο που θα χρησιμοποιείται για αμερικανικά-νατοϊκά σχέδια»

Επίσης έχει ήδη διαφανεί και έτοιμη πολεμική γιά τίς προτεινόμενες προς διάθεση από τις ΗΠΑ ναυτικές μονάδες, γιά τις οποίες ο ίδιος ιστότοιπος μεταφέρει: "Τις οποίες οι Αμερικανοί ,με προτροπές από το εσωτερικό της χώρας τους, απέσυραν άρον ,άρον για να γλιτώσουν το τεράστιο κόστος των επισκευών! Σε κάποια απ΄ αυτά τα πλοία έγιναν προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων. Απέτυχαν! Τέσσερις «φρεγάτες» δεν τις άγγιξαν καν ,γιατί η προτροπή Αμερικανών δημοσιογρ΄’αφων να τις...βυθίσουν-δηλαδή να τις αποσύρουν- εισακούστηκε. Μαντέψτε ποιες «φρεγάτες» λένε οι πληροφορίες ότι θα δοθούν…τελείως δωρεάν στην Ελλάδα: αυτές οι 4 προβληματικές «φρεγάτες»!!!"

Ειδικώς γιά το τελευταίο, ο ιστότοπος «Militaire» διατυπώνει και εισαγγελικής μορφής ερωτήματα, παραλλήλως με την προειδοποίηση ότι «η ευθύνη του νέου Α/ΓΕΝ Δημ. Κατάρα είναι δεδομένη, από τη δική του άποψη θα κριθούν τα πάντα».

Ευτυχώς ή δυστυχώς, πάντως, γιά όσους αρέσκονται να δαιμονολογούν μπορεί να συμβαίνει να μην γνωρίζουν τα πάντα, είτε να μη διαβάζουν και τελικώς να κατανοούν τα πράγματα ή και τα τρία σε συνδυασμό. Ίσως δε και να μην τούς «συμφέρει» να μαθαίνουν γιά την πραγματική πραγματικότητα. Πάντως προσωπικώς ο Α/ΓΕΝ, ο κάθε Αρχηγός, προφανώς και προδήλως, έχει απόλυτη γνώση της αποστολής του και του καθήκοντός του προς τον Κλάδο των ΕΔ του οποίου προϊσταται, δίχως να έχουν θέση στην ενάσκησή τους υποδείξεις και ενδεχομένως εκβιασμοί, όπως θα μπορούσε να επιχειρηθεί από ποικίλα εξωθεσμικά κέντρα. Ή, κατά τη διατύπωση προσωπικού μου φίλου Πτεράρχου, διατελέσαντος Δ/ΔΑΥ, «έχουν γνώση οι φύλακες» σε μία αντίστροφη προειδοποίηση, όπως την αντιλαμβάνομαι...

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

ΥΓ1: Στο κάδρο της ίδιας «πολεμικής» και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Π/Θ Θάνος Ντόκος...

ΥΓ2: Αγνοεί ή αποσιωπά εντέχνως ο Ναύαρχος Αποστολάκης τη δημόσια αναγνώριση από τον ΥΕΘΑ, Νίκο Δένδια, την περασμένη Τρίτη, από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, του προβλήματος με τα «πλεύσιμα» των πληρωμάτων του Στόλου και της προτιθέμενης αντιμετώπισης του μέσω αποφορολόγησης και αύξησης του προβλεπόμενου ποσού σε 25 εκατ. ευρώ (από τα 17 εκατ. σήμερα), μέσω νέας βελτιωτικής ΚΥΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου