οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Η ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΦΛΩΡΟ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΧΟΥΠΗ...

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΞΕΤΕΛΕΣΕ 
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΝ. ΦΛΩΡΟΣ 
ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ 
ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΗΜ. ΧΟΥΠΗ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, η τελετή παράδοσης παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, από τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στον Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) στην Βάρη Αττικής, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικ. Δένδια ως εκπροσώπου του Προέδρου της Κυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιου.


Στη συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, δικαιολογημένη υπό τις περιστάσεις τέτοιων στιγμών, ο παραδίδων Αρχηγός Στρατηγός Κωνσταντινος Φλώρος, μετά την ολοκλήρωση τετραετούς στην κορυφή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεδίπλωσε το έργο που συντελέσθηκε στην περίοδο 2020-2024, συνοψίζοντας στη διατύπωση «αποστολή εξετελέσθη».

Από πλευράς του, ο παραλαβών Αρχηγός Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, χρησιμοποίησε στην Ημερήσια Διαταγή του λόγο γειωμένο και ανθρωποκεντρικό, προκειμένου να σκιαγραφήσει την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα επιδιώξει να «φιλοτεχνήσει», αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση λειτουργίας σε πλαίσιο συνειδητής πειθαρχίας, τονίζοντας ότι « η συγκράτηση του Στρατεύματος δια τιμωριών ήταν ανέκαθεν επιβλαβής, καθότι υποδηλώνει ότι υπάρχει άρχων και όχι ηγέτης»




Κατά την επίδοση αναμνηστικού δώρου στον απελθόντα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο ΥΕΘΑ δήλωσε:

«Όπως ξέρετε, η επίδοση δώρων είναι ένα τυπικό σκέλος αυτής της διαδικασίας.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, στην τυπική πράξη να καταθέσω και μία προσωπική και θεσμική προσθήκη, δηλαδή να ευχαριστήσω από καρδιάς τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για την υπηρεσία του στη χώρα αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια.Να τον ευχαριστήσω για την αφοσίωση και την προσήλωση στο καθήκον. Και βεβαίως, να ευχηθώ σε αυτόν και στην οικογένειά του, την οποία έχω τη χαρά να γνωρίζω, υγεία, και ευτυχία, με την ελπίδα να συναντηθούμε ξανά στη μακρά πορεία.

Στρατηγέ, σας ευχαριστώ θερμά από καρδιάς.

Να είστε πάντα καλά».


Της τελετής προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου από τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα.


Στην τελετή παρέστησαν επίσης:

· Ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.

· Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

· Οι Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς.

· Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

· Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς.

· Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

· Πρέσβεις και εκπρόσωποι Διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα.

· Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος.

· Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

· Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης και ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης.

· Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Δημήτριος Καλανιώτης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) Αντιστρατήγου Γεώργιου Πουρναρά.

· Ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος.

· Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος.

· Επίτιμοι Αρχηγοί, μεταξύ των οποίων και οι Αρχηγοί ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ μέχρι το ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των ΕΔ, Ακόλουθοι Άμυνας, καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών των Κλάδων των ΕΔ και Ενώσεων Αποστράτων.

· Γενικοί Διευθυντές των Διευθύνσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

· Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

Αύριο, Τετάρτη-17 Ιανουαρίου 2024, στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΑ, από τον Πτέραρχο(Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά στον Αντιπτέραρχο(Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, Διοικητή ΔΑΥ μέχρι το ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής

Μεθαύριο, Πέμπτη-18 Ιανουαρίου 2024, στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί στην ΣΣΕ η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΣ, από τον Στρατηγό Άγγελο Χουδελούδη στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, Διοικητή ΑΣΔΥΣ μέχρι το ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής

Την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024, στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, η αντίστοιχη τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΝ, από τον Ναύαρχο Ι. Δρυμούση ΠΝ στον Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, Αρχηγό Στόλου μέχρι το ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής


Από την Ημερήσια Διαταγή του παραδώσαντος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κων. Φλώρου, συγκρατώ ως ενδιαφέροντος σημείου σε αυτή:

«Από ενάρξεως της νεώτερης ιστορίας μας το 1821 και μέχρι σήμερα το Έθνος αυτό πολέμησε σχεδόν 130 χρόνια συνεχώς, για να έχουμε εμείς σήμερα αυτά τα οποία απολαμβάνουμε. Έπεφτε και σηκωνόταν! Έπεφτε και σηκωνόταν! Μην μας ξεγελά η παρατεταμένη ειρήνη των τελευταίων 60-70 ετών. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και βαίνουν δυσκολότερα. Κανείς δεν θα στοιχημάτιζε πριν από 5 χρόνια ότι σήμερα θα είχαμε σε εξέλιξη και ταυτόχρονα 2 μεγάλους πολέμους παγκόσμιας επιδράσεως, τόσο κοντά μας. Απαιτείται εγρήγορση λοιπόν σε όλα τα επίπεδα. Εγρήγορση και προετοιμασία, ετοιμότητα και προσπάθεια. 

Βασικό στοιχείο αυτών, της προετοιμασίας δηλαδή και της εγρηγόρσεως, είναι και η ιστορική μας καταβολή. Η ανάδειξη των ενδόξων παραδειγμάτων από το παρελθόν, η εμβάπτιση στην πλούσια ιστορία μας, η κατανόηση του ότι αυτοί που θαυμάζουμε και νοιώθουμε δέος από τα κατορθώματα τους, αυτοί κι αυτές που κοσμούν με τους ανδριάντες τους και τις προτομές τους, τις πλατείες μας και τα μουσεία μας, κι έχουν δώσει τα ονόματα τους σε πολλούς δρόμους στις πόλεις και στα χωριά μας, ήσαν απλοί άνθρωποι σαν κι εμάς, σαν όλους εμάς, που όταν πρόσταξε η ιστορία και το χρέος, έκαναν το καθήκον τους, έπραξαν το χρέος τους προς την Πατρίδα, δίνοντας και την ζωή τους! Χιλιάδες, πολλές χιλιάδες από αυτούς. Αντίδοτο στις κρίσεις και στις δυσκολίες λοιπόν, εκτός από αυτά, τα απτά πράγματα που πρέπει να γίνονται και γίνονται, όπως είπα πριν, είναι και η Ιστορία. 

Γι’ αυτό και πρόσφατα, πολύ πρόσφατα, εγκαινιάσθηκε στο Στρατόπεδο Στρατάρχου Παπάγου στην έδρα του ΥΠΕΘΑ, του ΓΕΕΘΑ και των ΓΕ, το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους όπου αναγράφονται τα ονόματα 121.692 χιλιάδων πεσόντων στους αγώνες του Έθνους από το 1830 μέχρι το 1974. Η ιστορία είναι πηγή δύναμης και αντοχής για τις Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με τις παραδόσεις τους και την μνήμη. Ήδη το επεσκέφθησαν οι μαθητές και σπουδαστές των παραγωγικών σχολών των ενόπλων δυνάμεων, μαθητές Σχολείων των γύρω Δήμων και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε άνοιξε και για το ευρύ κοινό! 

Πριν κλείσω θα ήθελα να ευχαριστήσω για πολλοστή φορά αυτό το υπέροχο προσωπικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που με την εργασία του, μη φειδόμενο κόπου και χρόνου, μέρα και νύχτα, με υπομονή, επιμονή, αυταπάρνηση, επαγγελματισμό, μόχθο, ιδρώτα, πολλές φορές και με το αίμα του, με αγώνα διαρκή και σκληρό βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις προσφέροντας το κυριότερο αγαθό στην Ελλάδα, αυτό της ασφαλείας έναντι εξωτερικών απειλών, χωρίς την ύπαρξη του οποίου δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Είναι πρωταρχικό, είναι βασικό, είναι θεμελιώδες αυτό το αγαθό. Ένα τεράστιο ευχαριστώ λοιπόν και μια απέραντη ευγνωμοσύνη για αυτά που κάνετε. Σήμερα μπορώ να αναφέρω με υπερηφάνεια και τιμή «Αποστολή εξετελέσθη!» Ούτε μια σπιθαμή γης λιγότερη, ούτε ένας κόκκος άμμου χαμένος! Κι αυτό χάρι σε όλους κι όλες, εσάς! Σας ευγνωμονώ! Συνεχίστε να κάνετε την Ελλάδα ισχυρή και σεβαστή από όλους! Και να θυμάστε πάντα τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, «Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς μέσα σου κάθε είδους μεγαλείο».


Από την Ημερήσια Διαταγή του παραλαβόντος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Δημ. Χούπη συγκρατώ ως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σημείου σε αυτή:

«Η πολυεπίπεδη διάσταση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την τεχνολογική αναβάθμιση και την ψηφιακή ολοκλήρωση του κράτους, επιβάλλουν την πλήρη αξιοποίηση της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους, δραστική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε όλα τα στάδια λήψης απόφασης, την καλλιέργεια της πρωτοβουλίας, την αναβάθμιση της θητείας μέσω της αναβίωσης της έννοιας του ΟΠΛΙΤΗ-ΠΟΛΙΤΗ, αλλά και την ταχεία κινητοποίηση και διακλαδική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω του διττού τους ρόλου, προκειμένου να υποστηριχθεί με τις δυνατότητές τους, το σύνολο των λοιπών κυβερνητικών έργων, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας, παντού στην ξηρά, αέρα και στη θάλασσα.

Σε μια περιοχή όπου η γεωγραφία παράγει ιστορία, δεν είναι ανεκτή ουδεμία διολίσθηση σε οτιδήποτε αφορά στην εθνική μας κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρας. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με έντονη δράση και εξωστρέφεια, με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, με πίστη και αφοσίωση στο δημοκρατικό πολίτευμα και ορθή λειτουργία των δομών της Ιεραρχίας, θα συμβάλουμε έτι περαιτέρω στην ενίσχυση του αποτυπώματος και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο ευρύτερο φάσμα των δραστηριοτήτων, κάνοντας (όπως επικαλείται και ο Εθνικός μας Ποιητής Οδυσσέας Ελύτης), άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά, για να διασφαλίσουμε ότι το ένδοξο παρελθόν των Ενόπλων Δυνάμεων, θα έχει ένα λαμπρό μέλλον.

Απευθυνόμενος στο εξαιρετικό πάντα έμψυχο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο νυχθημερόν με αυταπάρνηση, ζήλο, φιλότιμο και επαγγελματικό πάθος εκπληρώνει μέχρι κεραίας όλες τις επιχειρησιακές και μη αποστολές, σας προτρέπω να συνεχίσετε να επιτελείτε τα καθήκοντά σας στη ξηρά, θάλασσα και αέρα, διακατεχόμενοι από το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας και εκπέμποντας αυτοπεποίθηση στην ελληνική κοινωνία, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελούμε όλοι μας. Αποτελεί αξιωματική θέση, η αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας, το υψηλό φρόνημα και επαγγελματισμό σας καθώς και η ολοκληρωτική αφοσίωση προς την Πατρίδα, ειδικότερα το στόχο της επιτυχούς προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας, την οποία νυχθημερόν υπερασπίζεστε άπαντες στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, με ευλάβεια και υπερηφάνεια ανεξαρτήτου βαθμού και θέσεως...

....Σέβομαι το εξαιρετικό έργο που έχετε επιτελέσει και επιτελείται καθημερινά, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνομαι το βάρος της ευθύνης καθώς και το μέγεθος του χρέους που ανέλαβα προς την Πατρίδα αλλά και προς τα εσάς προκειμένου να βελτιώσω τη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά σας. Θα ήθελα από όλους να θέσετε ως ιδεολογικό ανάχωμα, την ενσυνείδητη πειθαρχία και οι ασκούντες Διοίκηση, να χαρακτηρίζεστε από μεγαλοψυχία, ενθυμούμενοι, άπαντες ότι η συγκράτηση του Στρατεύματος δια τιμωριών ήταν ανέκαθεν επιβλαβής, καθότι υποδηλώνει ότι υπάρχει ΆΡΧΩΝ και όχι ΗΓΕΤΗΣ. Απαλλαγείτε με σύνεση, μετριοφροσύνη, δύναμη και ζωηρότητα, με καθημερινή και μεθοδική δουλειά, από τα «ΑΝ» και από τα «ΑΛΛΑ», τα οποία ως λέξεις και έννοιες, αποτελούν αδυσώπητους συζυγείς δαίμονες, σε κάθε περίπτωση, ασυμβίβαστους με την πρόοδο, την εξέλιξη αλλά και την καθημερινότητα του ηγέτη»


Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της Ημερήσιας Διαταγής του παραδίδοντος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της Ημερήσιας Διαταγής του παραλαμβάνοντος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πατήστε εδώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου