οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Από σήμερα και τυπικά η Πολεμική Αεροπορία γύρισε σελίδα, από την «εποχή Μπουρολιά» στην «εποχή Γρηγοριάδη», των οποίων οι εκφωνηθείσες Ημερήσιες Διαταγές εγγράφονται στην ιστορία του Όπλου, με υποθήκες και κατευθύνσεις που καταγράφουν την κατάσταση των πραγμάτων και δείχνουν τους δρόμους του καθήκοντος γιά το μέλλον...

H "ΔΙΟΡΘΩΣΗ" ΤΟΥ ΥΕΘΑ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΤΕΡΑΡΧΟ(Ι) ΘΕΜ. ΜΠΟΥΡΟΛΙΑ, ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΑ, Η ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΠΕΡΙΤΡΑΝΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΠΕΤΑΙ "ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ" ΕΙΣ ΤΑ ΚΟΙΝΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΞΗΓΓΕΙΛΕ. ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΤΕΡΑΡΧΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ....


ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕ 
ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 43 ΧΡΟΝΙΑ
ΤΟΝ ΠΤΕΡΑΡΧΟ ΜΠΟΥΡΟΛΙΑ


Ένας αμετανόητος Αεροπόρος, ηλικίας μόλις 16 ετών το Μάϊο του 1979, συνόδευε τον Σμήναρχο πατέρα του, Αθανάσιο, που βρήκε το θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα στη Σούδα στις 29 Μαίου 1979, στην τελευταία του κατοικία, ακριβώς πίσω από το φέρετρο με τη σορό του, κρατώντας το ξίφος του στη θήκη του. Λίγο πριν τον ενταφιασμό του αυτός ο απρόβλεπτος 16άρης έβγαλε το ξίφος από τη θήκη του, γιά να τού αποδώσει τις κεκανονισμένες τιμές, όπως προβλέπεται μόνον από ενστόλους, προς αρνητική έκπληξη κάποιων, όπως εκμυστηρεύθηκε χθες ο γιός του Αθανάσιου Μπουρολιά.

Είναι, δηλαδή, ο Πτέραρχος(Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος παρέδωσε σήμερα ευδοκίμως –στην κυριολεξία- τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΑ στον αντικαταστάτη Αντιπτέραρχο(Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη. Πρόκειται γιά τον ανήλικο τότε που μπήκε τον επόμενο χρόνο στην Σχολή Ικάρων, το 1980, με την 56η Σειρά Ιπταμένων, από την οποία αποφοίτησε μετά από τέσσερα χρόνια πρώτος, Αρχηγός της τάξης του. Και ο οποίος έκτοτε και μέχρι σήμερα ανελλιπώς, 17 Ιανουαρίου 2024, ουδέποτε αποχωρίσθηκε τη οικογένειά του της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία τον αγκάλιασε και την οποία ο ίδιος ετίμησε και τής το ανταπέδωσε με συνέπεια. Με την όμορφη οικογένειά του, τη σύζυγό του καιο τα δύο παιδιά τους πολύτιμο στήριγμα σε αυτήν τη διαδρομή άνω των 40 ετών.

Λιγότεροι μάλλον οι τύποι και περισσότερη η ουσία στην τελετή που έγινε στη Σχολή Ικάρων, στο επίσημο σκέλος της εκφώνησης των Ημερησίων Διαταγών ενώπιον του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια, όπως και στη δεξίωση στο χώρο του εστιατορίου της ΣΙ, όπου σιτίζονται καθημερινώς οι Ίκαροι...Ακόμη και συγκινητικές στιγμές, όπως αναγνώρισαν πολλοί, όπως άκουσα να λέει ο αγαπητός μου φίλος Πτέραρχος (Ι) Δημήτρης Λυτζεράκος, «αυστηρός» κατά τα λοιπά και όχι μόνον...

Από σήμερα και τυπικά η Πολεμική Αεροπορία γύρισε σελίδα, από την «εποχή Μπουρολιά» στην «εποχή Γρηγοριάδη», των οποίων οι εκφωνηθείσες Ημερήσιες Διαταγές εγγράφονται στην ιστορία του Όπλου, με υποθήκες και κατευθύνσεις που καταγράφουν την κατάσταση των πραγμάτων και δείχνουν τους δρόμους του καθήκοντος γιά το μέλλον.



Ο Πτέραρχος (Ι) Θεμ. Μπουρολιάς έκλεισε την Ημερήσια Διαταγή του ευχόμενος «καλές πτήσεις και καλές προσγειώσεις στην Πολεμική Αεροπορία μας», μία ευχή που περικλείει ταυτοτικά την αποστολή του Όπλου, λόγια απλά, ουσιαστικά και μοναδικά.


Από την Ημερήσια Διαταγή του, συγκρατώ ιδιαιτέρως, πέραν των ειδικότερων επιτευγμάτων υψηλής επιχειρησιακής σημασίας που ήλθαν να σφραγίσουν τη διετή του θητεία ως Αρχηγού ΓΕΑ και τα εξής:



"Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που όλα αυτά τα χρόνια υπήρξα ενεργό μέλος αυτού του οργανισμού και τελικά αξιώθηκα να ηγηθώ μίας Πολεμικής Αεροπορίας ισχυρής, κυρίαρχης, αποτρεπτικής, με τεράστια κοινωνική προσφορά και εξωστρέφεια, και που δίκαια έχει κατακτήσει περίοπτη θέση μεταξύ των πιο σύγχρονων Αεροποριών σε ΝΑΤΟϊκό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αυτή ακριβώς η ανάγκη για μία ισχυρή Πολεμική Αεροπορία προβάλει πιο επιτακτική από ποτέ σήμερα, στην ασταθή και ταραγμένη περιοχή που ζούμε, όπου οι συνεχείς ανακατατάξεις και προκλήσεις που εμφανίζονται στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, επιβάλλουν σχεδιασμό, εγρήγορση, και ετοιμότητα για εξασφάλιση της επιζητούμενης υπεροχής. Όλοι μαζί δουλέψαμε συντονισμένα και συγκροτημένα για να εξασφαλίσουμε μία Αεροπορία κατάλληλα εξοπλισμένη, οργανωμένη και εκπαιδευμένη, με σύγχρονο διακλαδικό και διαλειτουργικό πνεύμα, σαφή επιχειρησιακή κατεύθυνση και ενεργό γεωστρατηγικό προσανατολισμό, εξασφαλίζοντας τη ζητούμενη αποτροπή αλλά και υποστηρίζοντας τα εθνικά συμφέροντα στην περιοχή.

Στον πολυεπίπεδο αυτό δρόμο που μαζί διανύσαμε τα δύο αυτά έτη, αποδείξατε επανειλημμένα ότι αποτελείτε την κινητήριο δύναμη του οργανισμού, τους συντελεστές που μετουσιώνουν σε πράξη όλες τις σκέψεις και ιδέες, τον πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος, το πολυτιμότατο αυτό εργαλείο που κάθε ηγέτης θα ήθελε δίπλα του σε πόλεμο και ειρήνη. Είστε το έμψυχο δυναμικό που με αυταπάρνηση, φιλοπατρία και επαγγελματισμό υπηρετεί την πατρίδα του σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο της νεότερης ιστορίας, αλλά και τη γεμάτη προκλήσεις για το μέλλον αυτού του τόπου, ένα μέλλον που είναι στο χέρι μας αν θα το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές πιο ασφαλές, πιο δημιουργικό, πιο προσοδοφόρο. Το ελάχιστο που μπορώ να σας αποδώσω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά σας και για την πίστη σας στο όραμά μου, αλλά και τον ειλικρινή μου σεβασμό και την αποδοχή για το μεγάλο έργο που καθημερινά επιτελείτε.

Σας καλώ όλους ως μία ομάδα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με αισιοδοξία και με γνώμονα το ήθος, την αριστεία, τη συναδελφικότητα και την ανιδιοτελή προσφορά, να προσηλωθείτε και με τον νέο σας Αρχηγό στις δύο έννοιες, με τις οποίες γαλουχηθήκαμε από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο στράτευμα : στο καθήκον και στο χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, πιστοί στον όρκο που δώσαμε ενώπιον του σταυρού και της γαλανόλευκης. Οδηγός μας η θυσία των αθάνατων νεκρών μας, αυτών που αψηφώντας τον κίνδυνο χάθηκαν κατά την εκτέλεση της αποστολής τους, πιστοί στα ιδεώδη και ιδανικά τους, για να μας παραδώσουν σήμερα την Αεροπορία που έχει και τη δυνατότητα και την ικανότητα. Τους σεβόμαστε, τους τιμούμε, δεν τους ξεχνάμε.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της ποιότητας του οργανισμού που σήμερα παραδίδω, θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε ΥΕΘΑ, ότι η Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθήσει τον συνεχή ανοδικό της δρόμο, αποτελώντας τον σημαντικότερο ίσως πυλώνα στρατηγικής αποτροπής και διατήρησης της εθνικής μας ακεραιότητας, καθώς και ένα πολύτιμο εργαλείο στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής»


Από την αντίστοιχη Ημερήσια Διαταγή του νέου Αρχηγού ΓΕΑ, επιλέγω ως σημειολογικώς πλέον σημαντικό το εξής σημείο:



«Άνδρες και γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας,

Χωρίς εσάς, δεν υπάρχει Πολεμική Αεροπορία. Χωρίς τη δική σας προσπάθεια, τους δικούς σας αγώνες, τις δικές σας θυσίες δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε οποιονδήποτε στόχο και να θέσουμε. Είσαστε ο καταλυτικός παράγοντας, που θα καθορίσει εάν θα ανεβάσουμε την Πολεμική Αεροπορία, που όλοι αγαπάμε, ακόμα ψηλότερα και θα την παραδώσουμε στους επόμενους καλύτερη και ισχυρότερη απ’ ότι την παραλάβαμε. Η μέριμνα για εσάς βρίσκεται στην κορυφή των στόχων που έχω αναλάβει να πετύχω.

Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια θέρμη και όρεξη να προσφέρετε τις υπηρεσίας σας, πιστοί στον όρκο που δώσαμε
όλοι μας στο ευαγγέλιο και στα ιερά σύμβολα του έθνους μας, με πνεύμα ομάδας, ενστερνιζόμενοι τις αξίες της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας.

Κύριε Αρχηγέ,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την προσφορά σας επί 43 και πλέον χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, την οποία γνωρίζω πολύ καλά πόσο αγαπάτε. Υπήρξατε υπόδειγμα Αεροπόρου, Αξιωματικού, Ηγέτη και παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Νιώθω τυχερός που σας γνώρισα και είχα την τιμή να συνεργαστώ στενά μαζί σας τα τελευταία 4 χρόνια και να έχω ιδία άποψη για το μέγεθος του έργου που αφήνετε πίσω σας. Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την εμπιστοσύνη σας και την άψογη συνεργασία που είχαμε. Εύχομαι ολόψυχα σε εσάς και την οικογένειά σας υγεία, ευτυχία, επιτυχίες και κάθε καλό στη νέα ζωή που ξεκινάει για εσάς.


Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στους συναδέλφους που έπεσαν επιτελώντας το καθήκον για την Πατρίδα, υπηρετώντας την Πολεμική Αεροπορία και να υποσχεθώ ότι, θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που κι εκείνοι ονειρεύονταν, για τον χώρο που τόσο αγάπησαν»


Στο περιθώριο της τελετής, καταγράφω την εξαιρετικώς αξιοπρεπή στάση των Πτεράρχων(Ι) Γεωργίου Φασούλα και Αντώνη Πανίδη, αντιστοίχως Αρχηγού Τακτικού Αεροπορίας και Υπαρχηγού ΓΕΑ οι οποίοι απεστρατεύθησαν συνεπεία των κρίσεων, με στάση και ήθος που ουδόλως εμφανίσθηκε να κρίνεται από τέτοιες στιγμές προσωπικής δοκιμασίας, σεβόμενοι εαυτούς και τις συλλογικές διαδικασίες της ΠΑ.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης













Τα πλήρη κείμενα των Ημερήσιων Διαταγών του Πτεράρχου(Ι) Θεμ. Μπουρολιά και Αντιπτεράρχου (Ι) Δημ. Γρηγοριάδη, στο λινκ:

https://www.onalert.gr/enoples-dynameis/gea/a-gea-grigoriadis-oi-protes-diloseis-toy-neoy-archigoy-tis-polemikis-aeroporias-vids/555181/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου