οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥΣ Ο ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ ΔΗΜ. ΚΑΤΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ ΠΟΛ.ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ...



"ΣΤΟΛΟΣ ΘΑΛΑΣΣΗ ΚΡΑΤΕΙΝ" ΚΟΙΝΗ ΕΠΩΔΟΣ 
ΤΗΝ  ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Παραθέτω σήμερα τα πλήρη κείμενα των Ημερήσιων Διαταγών που εκφωνήθηκαν προχθες, Τρίτη-23 Ιανουαρίου 2024, στο Ναύστσθμο Σαλαμίνας, από τον Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, παραδίδοντα Αρχηγό Στόλου, Αρχηγό ΓΕΝ πλέον και τον Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, παραλαμβάνοντα Αρχηγό Στόλου, με το "Στόλος θαλάσση κρατείν" κοινό καταληκτικό καθήκοντος και αποστολής και των ΗΔ.

Ο παραδίδων ΑΣ ανέφερε μεταξλύ άλλων, απευθυνόμενοες προς το Προσωπικό του Στόλου: "Σας αποχωρίζομαι με συγκίνηση και υπερηφάνεια, όντας βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να εργάζεσθε με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό, με επαγγελματισμό, υψηλό ήθος, προθυμία και ανησυχία, προς επίτευξη ετοιμότητας και ικανότητας να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε απειλή και πρόκληση. Είστε οι ιδιοκτήτες των ελληνικών θαλασσών εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Ξέρετε και μπορείτε να το αποδείξετε, όταν απαιτηθεί, όπως το κάνατε πρόσφατα. Με πρωτοβουλία και ακάθεκτο ορμή θα εκπληρώνετε διαρκώς το θεσμικό πεπρωμένο του Στόλου, να κυριαρχεί στις θάλασσες εθνικού ενδιαφέροντος"

Ο αναλαμβάνων ΑΣ έθεσε την "ανθρωποκεντρική διοίκηση" στο επίκεντρο της ενάσκησης των καθηκόντων του, γιά νμα συμπληρώσει αμέσως μετά: "Αναμένω από όλους προσήλωση στο καθήκον, υψηλό επαγγελματισμό, ορμητικότητα, αντίληψη πληρώματος και ενσυνείδητη πειθαρχία. Οι αρχαιότεροι οφείλουν να διδάσκουν, να νουθετούν και να αποτελούν πρότυπα για τους νεώτερους. Οι τελευταίοι οφείλουν να αναζητούν την αριστεία, να επιδιώκουν την αυτοβελτίωση και να συμφιλιώνονται με την αυτοαξιολόγηση ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης"

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των δύο ΗΔ που εκφωνήθηκαν:

Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ

 1. Σε εκτέλεση σχετικής απόφασης ΚΥΣΕΑ, απέρχομαι σήμερα από το Αρχηγείο Στόλου, αισθανόμενος συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. 

2. Η ολοκλήρωση των καθηκόντων μου, σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων και διαρκών προκλήσεων, μόνο αισθήματα τιμής, σεβασμού και υπερηφάνειας θα μπορούσε να δημιουργήσει. Είναι το φυσικό επακόλουθο των επιτευγμάτων του προσωπικού, που αποτέλεσε το επιστέγασμα των προσπαθειών του και κατέδειξε το αίσθημα ευθύνης και τον επαγγελματισμό του. 

3. Αποχωρώ οριστικά από εδώ όπου χτυπά η καρδιά του Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας τη θεόσταλτη τιμή και το προνόμιο, να υπηρετήσω σε όλο το φάσμα των προβλεπόμενων για έναν Μάχιμο Αξιωματικό, θέσεων του Στόλου. Από νέος Αξιωματικός Επιστασίας μέχρι Ύπαρχος, Κυβερνήτης, Διοικητής Ομάδος Πλοίων, Αρχιεπιστολέας, Υπαρχηγός και τέλος Αρχηγός, προικισμένος με την εμπειρία να αναγνωρίζω πλήρως την επίπονη προσπάθεια, τις θυσίες, τους κόπους και τις αγωνίες των πληρωμάτων, καθώς και τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο Στόλος στην καθημερινότητά του. Ανδρες και γυναίκες του Στόλου, 

4. Από την πρώτη ημέρα αναλήψεως των καθηκόντων μου, παρακολούθησα και συντόνισα τις φιλότιμες προσπάθειές σας, προκειμένου ο Στόλος να εκπληρώσει την ιστορική του αποστολή, να ανταποκριθεί με επιτυχία και αποτελεσματικότητα, σε κάθε υπηρεσιακή απαίτηση, σε εθνικό ή διεθνές πλαίσιο, και σε όλο το χώρο εθνικού ενδιαφέροντος. 

5. Στόχοι μου εξαρχής ήταν, η μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και απόδοση, και η εξάντληση κάθε περιθωρίου για βελτίωση. Κοινός παρονομαστής ήταν η παροχή του ασφαλέστερου δυνατού περιβάλλοντος εργασίας, και ο σεβασμός του ανθρώπινου παράγοντα. Η επιτυχής εκπλήρωση των ανωτέρω καθώς και των εκάστοτε κελευσμάτων της ηγεσίας, υπογράμμισε το υψηλό φρόνημα και τον ζήλο σας. 

6. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου γιατί την όλη προσπάθεια και αποστολή μου, υποστήριξαν ο Αρχηγός και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Επισημαίνω επίσης την αποτελεσματική συνεργασία και τη βοήθεια που προσέφεραν οι Αρχηγοί, οι Διοικητές και επιτελείς των λοιπών Μειζόνων Διοικήσεων καθώς και των Ανεξαρτήτων Υπηρεσιών του ΠΝ, υπογραμμίζοντας την σημαντική διάδραση με τη ΔΔΜΝ και τη ΔΝΕ, κατά την υποστήριξη και την εκπαίδευση. 

7. Υπογραμμίζω τη μοναδική συμβολή των επισκευαστικών φορέων και Ναυστάθμων στη διατήρηση της ετοιμότητας και διαθεσιμότητας των μονάδων του ΑΣ. Ευχαριστώ θερμά δε, τους Διοικητές και το προσωπικό τους, για την εξαιρετική συνεργασία και τη κοπιώδη προσπάθεια για τη συντήρηση και την ταχύτερη δυνατή επιδιόρθωση των βλαβών, όποτε αυτό απαιτήθηκε, συμβάλοντας σημαντικά στη διατήρηση της λειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας. 

8. Εκφράζω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου, γιατί την όλη προσπάθεια και αποστολή μου, ενίσχυσαν τα μέγιστα οι Υπαρχηγοί Στόλου Αντιναύαρχοι Πολυχρόνης Κουλούρης και Λουκάς Τσαρμακλής ΠΝ. Ευχαριστώ επίσης τους Αρχιεπιστολείς Υποναύαρχο Χρήστο Ντεγιάννη ΠΝ και Αρχιπλοίαρχο Γεώργιο Αγγουρά ΠΝ, καθώς και τους Κλαδάρχες και το Επιτελείο του Αρχηγείου, για την ουσιαστική προσφορά τους και την υποδειγματική συνεργασία. 

9. Ιδιαιτέρως επιθυμώ να ευχαριστήσω τους Διοικητές των Διοικήσεων, τους Κυβερνήτες και τα πληρώματα των μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, για την εξαιρετική διάδραση και την πολύτιμη αρωγή τους στην εκτέλεση του έργου μου. 

10. Ευχαριστώ τέλος θερμά τους Διευθυντές, Πλοιάρχους Βασίλειο Σταθούλια και Δημήτριο Λαμπίρη ΠΝ για την υποδειγματική τους απόδοση, τον Υπασπιστή μου Πλωτάρχη Νικόλαο Μαλέ ΠΝ και όλο το προσωπικό του Επιτελικού Γραφείου μου, για την δημιουργική και αρμονική συνεργασία, και την πάντα έγκαιρη και ορθή εκτέλεση των διαταγών μου. Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Στρατευμένο Προσωπικό του ΑΣ. 

11. Ανταποκριθήκατε υπό τις διαταγές μου, σε κάθε υπηρεσιακή απαίτηση που είχα την τύχη και τιμή να αναλάβω, με αυταπάρνηση, ευσυνειδησία, ρεαλισμό και φαντασία, με προσήλωση στις παραδόσεις αλλά και πρωτοτυπία, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερο κεφάλαιο της ζωής μου και της σταδιοδρομίας μου στο Πολεμικό Ναυτικό, θα αποτελεί για πάντα, η ηγεσία του Στόλου, στην εκτέλεση της ύψιστης του αποστολής, της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων μέσω της επιτυχούς προβολής επαρκούς ισχύος στη θάλασσα. Προς τούτο εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την προσήλωση, το ήθος, την υπευθυνότητα και την υπέρβαση, κατά την άοκνη εκτέλεση του καθήκοντος.

 12. Από την επόμενη θέση που με αξίωσε ο Θεός και με τίμησε η Ηγεσία να υπηρετήσω, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για ουσιαστική υποστήριξη της αποστολής σας, προκειμένου να γίνει το έργο σας ευχερέστερο και αποτελεσματικότερο. Κύριε Υπουργέ, 

13. Επιτρέψατε μου να σας διαβεβαιώσω, ότι το Αρχηγείο Στόλου διατηρεί την ετοιμότητα υλοποιήσεως κάθε αποστολής, στο πλαίσιο προάσπισης και προβολής των Εθνικών συμφερόντων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας. 

14. Ολοκληρώνοντας, κλίνω ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες των ναυτικών αγώνων και στους πεσόντες του Πολεμικού ναυτικού εν ώρα καθήκοντος. 

15. Στον παραλαμβάνοντα Αρχηγό, αγαπητό συνάδελφο Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, εύχομαι καλή τύχη, κάθε επιτυχία στο έργο του, και πλήρη ευόδωση των προσπαθειών του. Διοικητές, Κυβερνήτες και πληρώματα. 

16. Σας αποχωρίζομαι με συγκίνηση και υπερηφάνεια, όντας βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να εργάζεσθε με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό, με επαγγελματισμό, υψηλό ήθος, προθυμία και ανησυχία, προς επίτευξη ετοιμότητας και ικανότητας να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε απειλή και πρόκληση. Είστε οι ιδιοκτήτες των ελληνικών θαλασσών εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Ξέρετε και μπορείτε να το αποδείξετε, όταν απαιτηθεί, όπως το κάνατε πρόσφατα. Με πρωτοβουλία και ακάθεκτο ορμή θα εκπληρώνετε διαρκώς το θεσμικό πεπρωμένο του Στόλου, να κυριαρχεί στις θάλασσες εθνικού ενδιαφέροντος. 

17. Σας εύχομαι ολόψυχα να έχετε επιτυχίες, οικογενειακή και προσωπική ευτυχία και Υγεία, και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα μαζί σας. 

18. Στόλος θαλάσση κρατείν. 

Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ

1. Σε εκτέλεση σχετικής απόφασης ΚΥΣΕΑ παραλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού Στόλου από τον Αντιναύαρχο Δημήτριο - Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ. 

2. Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε για την ύψιστη τιμή της ηγεσίας του Στόλου και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου. 

3. Άνδρες και Γυναίκες του Αρχηγείου Στόλου, 

α. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η αστάθεια στο εγγύς περιβάλλον είναι καταιγιστικές. Τα δεδομένα μεταβάλλονται και οι απειλές εξελίσσονται και αναπτύσσονται. Σε αυτό το περιβάλλον οφείλουμε να διατηρούμε πρωταγωνιστικό ρόλο ως θεματοφύλακες της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές εθνικού ενδιαφέροντος. 

β. Ως εκ τούτου, απαιτείται εγρήγορση και διατήρηση υψηλής διαθεσιμότητας και μαχητικής ικανότητας από το σύνολο των μονάδων του Στόλου∙ διαρκής προσπάθεια, εμμονή στο σκοπό, και συνεχής εκπαίδευση. Φάροι ασφαλούς πλεύσης η ιστορία μας, οι παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού και η ναυτοσύνη σας. 

γ. Ατενίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αδημονούμε για την άφιξη και επιχειρησιακή ένταξη των νέων μονάδων επιφανείας και ιπταμένων μέσων προσβλέποντας στην γενικότερη αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Στόλου. 

4. Κατά τη διάρκεια ενάσκησης των καθηκόντων μου στόχοι μου είναι: 

α. H ετοιμότητα του Στόλου ώστε με πεποίθηση νίκης να εκπληρώνει επιτυχώς κάθε ανατεθείσα αποστολή. 

β. Η υψηλού επιπέδου επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνεργασία και με λοιπές Μείζονες Διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. 

γ. Η ανθρωποκεντρική Διοίκηση. 

5. Αναμένω από όλους προσήλωση στο καθήκον, υψηλό επαγγελματισμό, ορμητικότητα, αντίληψη πληρώματος και ενσυνείδητη πειθαρχία. Οι αρχαιότεροι οφείλουν να διδάσκουν, να νουθετούν και να αποτελούν πρότυπα για τους νεώτερους. Οι τελευταίοι οφείλουν να αναζητούν την αριστεία, να επιδιώκουν την αυτοβελτίωση και να συμφιλιώνονται με την αυτοαξιολόγηση ως εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης.

6. Κύριε Υπουργέ, Κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε ο Στόλος, εφόσον απαιτηθεί, να πράξει το καθήκον του έναντι οιουδήποτε αναθεωρητισμού και εχθρικής επιβουλής. 

7. Τον παραδίδοντα σήμερα καθήκοντα Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχο Δημήτριο - Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, ευχαριστώ για το αξιόμαχο του Στόλου και του εύχομαι υγεία, δύναμη και επιτυχία στα καθήκοντά του ως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

8. Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού, υποκλίνομαι προς την Πολεμική μας Σημαία και στους πεσόντες νεκρούς των Ναυτικών αγώνων. 

 9. Είθε ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύει το Στόλο.

 10. ΄΄ ΣΤΟΛΟΣ ΘΑΛΑΣΣΗ ΚΡΑΤΕΙΝ΄΄ 




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου