"ΤΑ ΝΕΑ", 02/06/20
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Με επιστροφή στη μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987 απειλεί, όπως όλα δείχνουν, η Αγκυρα. Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση άδεια για έρευνες πετρελαίου σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε πολύ κοντινή απόσταση από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου.
Το σχετικό αίτημα της TPAO για αδειοδότηση ερευνών δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 30 Mαΐου επισημοποιώντας έναν νέο γύρο κλιμάκωσης και προκλήσεων από την Αγκυρα. Η κυβέρνηση προχώρησε χθες σε διάβημα προς την Αγκυρα για τα επίμαχα αιτήματα και για τον λόγο αυτό κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν που φέρεται να υποστήριξε ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν παραβιάζουν το διεθνές δικαίο, ενώ στάθηκε εκ νέου στην πρόθεση της Αγκυρας για διάλογο με την Αθήνα.
Σχολιάζοντας τις τουρκικές αιτήσεις, που ήρθαν στη δημοσιότητα από τον Σκάι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου» και ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Διεμήνυσε δε πως «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
Προς το παρόν η τουρκική εταιρεία δεν έχει πάρει την άδεια και βέβαια δεν προσδιορίζεται ούτε ο χρόνος διεξαγωγής των ερευνών. Η TPAΟ έχει ζητήσει άδεια - με 7 διαφορετικές αναγγελίες - για 24 περιοχές - οικόπεδα. Ουσιαστικά η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει έρευνες βορειοανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Και μάλιστα τα σημεία των ερευνών είναι σχεδόν εκεί όπου τελειώνουν τα 6 μίλια χωρικών υδάτων των παραπάνω ελληνικών νησιών. Κι αυτό διότι η Τουρκία κατά τον πάγιο ισχυρισμό της θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα παρά μόνο χωρικά ύδατα. Ολη η περιοχή των ερευνών προσδιορίζεται στο όριο των θαλασσίων ζωνών Τουρκίας - Λιβύης. Η διαφορά είναι όμως ότι τώρα η Αγκυρα μετά και την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου - που επίσης συμφωνήθηκε και χαράχθηκε πάνω στον ισχυρισμό ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ - προχωράει ένα βήμα παραπέρα και κάνει πράξη τις επιδιώξεις της. Θεωρείται βέβαιο ότι η μόλις η ΤPAO πάρει άδεια για έρευνες πετρελαίου θα εκδοθεί τουρκική Navtex για την έναρξη των ερευνών σε πρώτη φάση επιστημονικές, σεισμικές. Τούρκοι αναλυτές υποστήριζαν χθες πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιδιώκει έρευνες εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων. Σημειώνεται δε ότι η Τουρκία έχει εκδώσει και στο παρελθόν άδειες για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά δεν έγιναν ποτέ. Οι ίδιοι αναλυτές πρόσθεταν μεταξύ άλλων πως η αίτηση για έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή δεν σχετίζεται με το τουρκολιβυκο μνημόνιο αλλά ενδεχομένως με την επιδίωξη της Αγκυρας να προσπαθήσει να βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο σε περιοχή εγγύτερα στην Τουρκία.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ... «ΣΙΣΜΙΚ». Η εξέλιξη με το τουρκικό αίτημα για άδειες ερευνών και γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θυμίζουν βέβαια την ελληνουτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987 που είχε ως βάση τη διαφορά των δύο χωρών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία τότε είχε αντιδράσει στην έναρξη ελληνικών ερευνών για την ανεύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων ανατολικά της Θάσου, εκδίδοντας άδειες για δικές της έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις περιοχές Λέσβου, Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου. Το τουρκικό «Σισμίκ» είχε βγει στο Αιγαίο αλλά έρευνες δεν έγιναν ποτέ. Η αντίδραση της τότε κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν δυναμική και είχε συνοδευθεί με την προειδοποίηση στην Αγκυρα να μην προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια καταπάτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ειδάλλως θα υπάρξει πολεμική κλιμάκωση.
Σημειώνεται ότι 33 χρόνια ύστερα από εκείνη την κρίση η Ελλάδα είναι και προετοιμασμένη και εκπαιδευμένη να αντιμετωπίσει ανάλογες κρίσεις. Η Τουρκία είχε λάβει ηχηρή απάντηση τον Οκτώβριο του 2018 όταν είχε εκδώσει Navtex για σεισμικές έρευνες νότια του Καστελλορίζου. Η Τουρκία έστειλε στην περιοχή το σεισμογραφικό «Barbaros», αλλά απομακρύνθηκε άπρακτο καθώς στην περιοχή είχε σπεύσει η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΛΙΚΗ
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, αύριο το κυβερνητικό συμβούλιο και προφανές είναι ότι η πρωτοβουλία της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ θα είναι ένα από τα κύρια αντικείμενά τους.
Η υποβολή επτά αιτήσεων για αδειοδότηση έρευνας και εκμετάλλευσης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι παρακολούθημα της, πριν από λίγους μήνες, κατάθεσης διακοίνωσης της Αγκυρας στα Ηνωμένα Εθνη. Ενδειξη της εφαρμογής των τουρκικών σχεδιασμών οι οποίοι ενδύονται μανδύα νομιμότητας, έστω κι αν βρίσκονται σε καταφανή αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Μια τακτική με την οποία η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων τα οποία με επιμονή θα επιδιώξει να διαφυλάξει, όταν έρθει η στιγμή των διαπραγματεύσεων.
Η Αγκυρα προχώρησε στα γνωστά μνημόνια δίνοντας το φιλί της ζωής στην ολισθαίνουσα τότε κυβέρνηση της Τρίπολης. Κατόρθωσε έτσι να δημιουργήσει ένα προηγούμενο, το οποίο φραστικά μεν αρκετοί καταδίκασαν, στην πράξη όμως λίγοι δείχνουν διατεθειμένοι να αντικρούσουν. Βλέπουμε τη διστακτική έναντι των τουρκικών παρεμβάσεων Ιταλία, την παραμερισμένη στην ουσία ΕΕ, όπως επίσης και τις αποστασιοποιημένες Ηνωμένες Πολιτείες που φαίνεται να ανέχονται τις πρωτοβουλίες Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο ρωσικής εδραίωσης σε αυτήν. Οσο για την επιχείρηση «Ειρήνη», φαίνεται πως το μόνο που πετυχαίνει είναι να αποπνέει ρομαντισμό με το όνομά της. Στην πράξη, το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ παραβιάζεται ασύστολα.
Τα βυθοτεμάχια τα οποία «επιθυμεί» η ΤΡΑΟ προκειμένου να πραγματοποιήσει τις έρευνές της αγγίζουν σχεδόν τα έξι ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Μια μεθοδευμένη πράξη που δείχνει με σαφήνεια τον προσεκτικό σχεδιασμό της τουρκικής πλευράς. Που όχι μόνο αποσκοπεί στο να αποκλείσει τα ελληνικά νησιά από δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ αλλά και να καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε ελληνική σκέψη για κινήσεις πέραν των έξι ναυτικών μιλίων.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί κατάλληλη τη συγκυρία για υλοποίηση των σχεδίων του για εδραίωση της χώρας του ως υπολογίσιμης δύναμης στην περιοχή όπου τίποτε δεν θα μπορεί να αποφασιστεί χωρίς την έγκρισή της. Προσχηματικά μεν κηρύσσει την πρόθεση για συνεννόηση με όλους - πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας -, στην ουσία όμως στοχεύει στην υπαγόρευση των τουρκικών επιθυμιών. Και όλα αυτά όχι βέβαια αποκλειστικά για την Τουρκία αλλά για την εγγραφή του ονόματός του στις δέλτους της Ιστορίας με γράμματα μεγαλύτερα από του Κεμάλ, εμφανιζόμενος ως εκείνος που ανέτρεψε τον δήθεν στενάχωρο περιορισμό της Τουρκίας στα όρια που χάραξε η Συνθήκη της Λωζάννης. Και στην εκμετάλλευση της συγκυρίας που θεωρεί ότι τον ευνοεί ο τούρκος πρόεδρος εντάσσει δύο επετείους 100 ετών: της κατάληψης και καταστροφής της Σμύρνης και της δημιουργίας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Λίγο μετά την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.
-Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου