οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Η φυσική μας τάση είναι η επιστροφή σε ό,τι κάναμε πριν από την πανδημία. Στους ρυθμούς και τις συνήθειες της καθημερινότητας, στην κοινωνικότητά μας. Εχουμε ανάγκη να μη φοβόμαστε. Επιβάλλεται όμως να κινούμαστε με λογική. Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Παραμένει επικίνδυνος. Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται, οι χειραψίες πρέπει να αποφεύγονται, η ρουτίνα στην οποία εκπαιδευτήκαμε στη διάρκεια της καραντίνας, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Το καλοκαίρι του 2020 θα κριθεί από ασκήσεις λεπτών ισορροπιών. Ο φόβος θα πρέπει να ισορροπήσει με τη λογική. Η επιθυμία για κανονικότητα και δράση με την αυτοσυγκράτηση. Η υγειονομική διαχείριση με την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε όλα τα πεδία αναζητείται η χρυσή τομή. Είναι ένας αγώνας αντοχής....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 05/06/20
ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ
Το 36% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει ότι ανησυχεί λίγο ή καθόλου για την επιδημία, αναφέρει πρόσφατη έρευνα για τον κορωνοϊό, επιβεβαιώνοντας και επίσημα αυτό που παρακολουθούμε να συμβαίνει καθημερινά. Τον κόσμο να χαλαρώνει όλο και περισσότερο, όλο και πιο έντονα, όσο περνούν οι μέρες. Είναι έκδηλο παντού: στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα λιανικού εμπορίου και κυρίως, σε μπαρ και καφέ όπου σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει όχι απλά χαλάρωση αλλά συνωστισμός.
Στις συζητήσεις ακούς συχνά ότι «στην Ελλάδα τελειώσαμε με τον ιό. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε άλλο, ξεμπερδέψαμε». Δεν γνωρίζω σε ποια επιδημιολογικά δεδομένα βασίζονται αυτές οι αισιόδοξες εκτιμήσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, κι αν χρειάζεται ένας Σωτήρης Τσιόδρας για να πειθαρχούμε και να μη χαλαρώνουμε, τότε ίσως η κυβέρνηση θα πρέπει να ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά να επαναφέρει την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση.
Ετσι, χαλαρά, ένιωσαν πριν από τρεις μέρες και οι κάτοικοι του Γκέτινγκεν της Γερμανίας και επέστρεψαν στην παλιά τους συνήθεια, την απόλαυση ναργιλέ σε καφέ της πόλης. Τριάντα έξι άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό και περισσότερες από 300 επαφές τους, μπήκαν σε καραντίνα. Κάθε μέρα γίνεται γνωστό και κάποιο «πισωγύρισμα» σε διάφορες χώρες του κόσμου, ακόμη και σ’ αυτές που τα πήγαν πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Χθες, κλιμάκια του ΕΟΔΥ ταξίδεψαν στην Ξάνθη όπου απ’ ό,τι φαίνεται ο ιός επιμένει και καταγράφονται συνεχώς νέα κρούσματα.
Η φυσική μας τάση είναι η επιστροφή σε ό,τι κάναμε πριν από την πανδημία. Στους ρυθμούς και τις συνήθειες της καθημερινότητας, στην κοινωνικότητά μας. Εχουμε ανάγκη να μη φοβόμαστε. Επιβάλλεται όμως να κινούμαστε με λογική. Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Παραμένει επικίνδυνος. Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται, οι χειραψίες πρέπει να αποφεύγονται, η ρουτίνα στην οποία εκπαιδευτήκαμε στη διάρκεια της καραντίνας, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Τουλάχιστον όχι ακόμη.
Το καλοκαίρι του 2020 θα κριθεί από ασκήσεις λεπτών ισορροπιών. Ο φόβος θα πρέπει να ισορροπήσει με τη λογική. Η επιθυμία για κανονικότητα και δράση με την αυτοσυγκράτηση. Η υγειονομική διαχείριση με την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε όλα τα πεδία αναζητείται η χρυσή τομή. Είναι ένας αγώνας αντοχής.
Στις 6 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης, στις 8 Ιουνίου τα κέντρα διασκέδασης, στις 15 Ιουνίου τα εποχικά καταλύματα και τα γυμναστήρια και παράλληλα ξεκινούν πτήσεις από το εξωτερικό όπου πλέον θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι κρίσιμες ημερομηνίες. Για όλους μας.
Ας μην ξεχνιόμαστε. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση επιφορτισμένη με την ευθύνη της αντιμετώπισης της πανδημίας. Είμαστε όλοι. Αυτό το καλοκαίρι δεν μας παίρνει να είμαστε... χαλαρά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου