"ΤΑ ΝΕΑ", 10/06/20
ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ
Για την κυβέρνηση, η υπογραφή και μόνον της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αρκούσε για να χαρακτηρισθεί η εξέλιξη ως «ιστορική», καθώς είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει ελληνική κυβέρνηση για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Με την ίδια λογική, άλλωστε, κινήθηκαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο που επικύρωσαν τη συμφωνία. Η Ελλάδα κατοχυρώνει μέσω και διμερών συμφωνιών τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δημιουργεί, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, ένα καθαρό πλαίσιο στην εφαρμογή τους.
Η επιτυχής ολοκλήρωση των συνομιλιών Αθήνας και Ρώμης για την οριοθέτηση ΑΟΖ, στη βάση της UNCLOS, γίνεται για την ελληνική διπλωματία, μέσα από την επίλυση μιας εκκρεμότητας 43 ετών, σημείο εκκίνησης μιας στρατηγικής που προβλέπει συνομιλίες και σύναψη συμφωνιών και με άλλες χώρες. Η οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας ορίζεται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία συμφωνία που «ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» και περιγράφει την έκταση των θαλάσσιων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, «αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη - χερσαία και νησιωτικά». Πρόσθεσε δε ότι «πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας» και για «καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας». Αφήνοντας σαφείς αιχμές απέναντι στην Αγκυρα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης», ευχόμενος να υπάρξουν ανάλογες συμφωνίες και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής.
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία αλλά και τη σημασία της για τις εξελίξεις στην περιοχή εξέφρασε από την πλευρά του και ο Λουίτζι ντι Μάιο, υπογραμμίζοντας ότι θα ενισχύσει την ιστορική φιλία «γιατί όχι μόνο είμαστε γείτονες, αλλά στοχεύουμε σε αυτή τη μεγάλη μεσογειακή περιφέρεια, όπου πρωταγωνιστούν Ελλάδα και Ιταλία». Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Στη σταθερή επιδίωξη της χώρας όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές της, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι «η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με έγκυρες συμφωνίες. Οχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως η συμφωνία Τουρκίας - Σάρατζ. Και βέβαια όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων». Η τουρκική παραβατικότητα απέναντι στην Ελλάδα και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Συρίας και της Λιβύης επίσης τέθηκε επί τάπητος στις συνομιλίες των δύο υπουργών, με τον Δένδια να τονίζει ότι «οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο».
Διαχείριση των πόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών Δένδιας και Ντι Μάιο υπέγραψαν χθες και μία Κοινή Δήλωση Ελλάδας - Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου, με την οποία οι δύο χώρες εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.
Υπογραμμίζεται δε ότι στα συμφωνηθέντα μεταξύ Αθήνας και Ρώμης υπάρχει σαφής περιγραφή των δικαιωμάτων των ιταλών αλιέων, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν, και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι έλληνες αλιείς. Ο Λουίτζι ντι Μάιο, άλλωστε, φρόντισε να τονίσει ότι, πέραν του ότι διευθετούνται οι διμερείς θαλάσσιες σχέσεις, «ως Ιταλία αποδεικνύουμε ότι φροντίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων».
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου