οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΠΑΪΑΤ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΗΤΑΝ "ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟΣ", ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΥΡΘΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΗ ΝΔ ΣΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ....

Από την "Εφ.Συν" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες"

"Εφ.Συν", 29/01/18




ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤ' ΕΞΟΧΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΚΛΩΝΟΥ ΤΗΣ "Ε" ΝΙΚΟΥ ΣΒΕΡΚΟΥ:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δέσμιος των εσωκομματικών συσχετισμών στην παράταξή του, ακολούθησε αλλοπρόσαλλη τακτική σχετικά με το Μακεδονικό, τις τελευταίες ημέρες. Αλλαξε γνώμη σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, αλλά παράλληλα ζήτησε τα τηλεοπτικά πλάνα να είναι «βουβά». Εύλογα προκύπτει το ερώτημα ποιο ήταν το γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. σε αυτές τις παράδοξες κινήσεις.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι την επόμενη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων. «Είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση», έλεγαν αρχικά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., μεταφέροντας τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνεργάτες του, που σημείωναν πως εκείνη την ώρα θα πετά για το Ντουμπάι. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, τα ίδια στελέχη σε νέο γύρο «διαρροών» ανέφεραν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πάει τελικά στο Μαξίμου «μόνο για λόγους θεσμικής τάξης».

Ο Αμερικανός πρέσβης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, τελικά, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της παρουσίας Μητσοτάκη στο Μαξίμου, λόγω της συνάντησης του προέδρου της Ν.Δ. με τον Αμερικανό πρέσβη, την Παρασκευή, στα γραφεία στην Πειραιώς. Η συνάντηση δεν είχε προαναγγελθεί από καμία πλευρά. Ωστόσο, αφού πραγματοποιήθηκε, κυκλοφόρησε η σχετική «φήμη», η οποία επιβεβαιώθηκε μερικές ώρες αργότερα από το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., με μια λιτή ανακοίνωση: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν διμερή θέματα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, που έχει διατυπώσει και δημόσια, για το Σκοπιανό».

Το τι ειπώθηκε στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει γίνει γνωστό με ακρίβεια. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως οι συστάσεις του Τζ. Πάιατ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ιδιαίτερα αυστηρές. Ο Αμερικανός πρέσβης φέρεται, μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, να εμφανίστηκε φανερά εκνευρισμένος με τη στάση του προέδρου της Ν.Δ., να του συνέστησε να παρατήσει την τακτική του και να αφήσει τις εξαλλοσύνες, γιατί τώρα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ. Ορισμένες πληροφορίες φέρουν μάλιστα τον Τζ. Πάιατ τόσο οργισμένο, που να χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, ως αποτέλεσμα συσσωρευμένου εκνευρισμού που «κρατάει» από την εποχή της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγεται πως «συνετίστηκε» από τις αυστηρότατες παρατηρήσεις του Αμερικανού πρέσβη και ότι τον διαβεβαίωσε πως θα λάβει σοβαρά υπόψη του τα όσα συζητήθηκαν.

Το πρόβλημα, όμως, για την ηγεσία της Ν.Δ. έγινε τώρα πολύ μεγαλύτερο. Ο μεν Μητσοτάκης γνωστοποίησε στον Τύπο την πρόθεσή του να παραστεί στο Μαξίμου, ωστόσο έπρεπε με κάποιον τρόπο να μην εκτεθεί στους εσωκομματικούς συνεργάτες του, που κλίνουν στην ακροδεξιά. Σε σύσκεψη του επικοινωνιακού επιτελείου της Ν.Δ., αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Μαξίμου να μη μεταδοθεί ήχος από την καθιερωμένη συνομιλία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στις κάμερες.

Στόχος ήταν να δοθεί η εντύπωση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εκεί λόγω της θεσμικής ιδιότητάς του και πως δεν έχει να συζητήσει τίποτε με τον Αλέξη Τσίπρα. Πράγματι, το βράδυ της Παρασκευής, κορυφαίο στέλεχος του περιβάλλοντος Μητσοτάκη τηλεφώνησε στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, μεταφέροντας το αίτημα για την τηλεοπτικά «βουβή» συνάντηση. Παράλληλα, ζήτησε να μην υπάρξει κανένας άλλος φωτορεπόρτερ στη συνάντηση, εκτός από τους προσωπικούς φωτογράφους των δύο πολιτικών. Τα στελέχη του Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν και απάντησαν αρχικά πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Η πλευρά της Ν.Δ. επέμεινε και το Μαξίμου δέχτηκε.

Κατόπιν, τα στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επικοινώνησαν με την Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, γνωστοποιώντας την επιθυμία της Ν.Δ. Η Ενωση προφανώς αντέδρασε και η ηγεσία της επικοινώνησε με την Πειραιώς σε πολύ έντονο ύφος. Εν τέλει η Ν.Δ. υπαναχώρησε σε αυτό το σκέλος και οι φωτορεπόρτερ βρέθηκαν στην έναρξη της συνάντησης.

Η αμηχανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βέβαια, έμοιαζε το πρωί του Σαββάτου να φοβάται μήπως το παριστάμενο τηλεοπτικό συνεργείο δεν τηρήσει τη συμφωνία. Στο βίντεο που μεταδόθηκε, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας να μιλά μόνος του σε κλίμα αμηχανίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απλώς να συγκατανεύει, να κάνει νοήματα ή να ψελλίζει δυο τρεις λέξεις. Το φαινόμενο προκάλεσε την έκπληξη και των τηλεοπτικών εκπομπών, οι παρουσιαστές των οποίων αναρωτιούνταν στο «αέρα» γιατί δεν υπάρχει ήχος. Η Ν.Δ., πάντως, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα πιεσμένη από διεθνείς παράγοντες.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, ήταν το πρώτο «χτύπημα» στη Ν.Δ. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιλαμβάνεται και η Ντόρα Μπακογιάννη, που εσχάτως εμφανίζεται πολύ πιο νηφάλια σε σχέση με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Και ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια: 
Μήπως βλέπουν μεγάλο το μπόι τους 
στο ηλιοβασίλεμα;
"Εφ.Συν", 29/01/18 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου