οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

"...Μόνος του πορεύεται στο Σκοπιανό ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κατέδειξαν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, παρά την επιμονή του σε εξεύρεση «αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα πιθανότατα θα γεννήσει εξελίξεις, καθώς αύριο θα φτάσει στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς και εν συνεχεία θα μεταβεί στα Σκόπια, ενώ την ερχόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένο το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του κόσμου να αποτελεί βαρόμετρο για την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, από τις συναντήσεις προέκυψε πως ο Πρωθυπουργός βάζει στο τραπέζι και το Αλβανικό, καθώς αφιέρωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενημέρωσης των αρχηγών στο ζήτημα και υποστήριξε πως έχει βρεθεί σημείο επαφής που μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων - πλην ασφαλώς του Τσάμικου, για το οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων με την αντιπολίτευση ότι δεν δύναται να μπει στη διαπραγμάτευση...."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/01/18

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/01/18
Τρία αγκάθια για την επίλυση του Σκοπιανού
Η στάση της ΠΓΔΜ στη διαπραγμάτευση, το ενδεχόμενο κατακερματισμού της λύσης και η ένταση στις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ προκαλούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Μόνος του πορεύεται στο Σκοπιανό ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κατέδειξαν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, παρά την επιμονή του σε εξεύρεση «αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα πιθανότατα θα γεννήσει εξελίξεις, καθώς αύριο θα φτάσει στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς και εν συνεχεία θα μεταβεί στα Σκόπια, ενώ την ερχόμενη Κυριακή είναι προγραμματισμένο το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του κόσμου να αποτελεί βαρόμετρο για την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, από τις συναντήσεις προέκυψε πως ο Πρωθυπουργός βάζει στο τραπέζι και το Αλβανικό, καθώς αφιέρωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενημέρωσης των αρχηγών στο ζήτημα και υποστήριξε πως έχει βρεθεί σημείο επαφής που μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων - πλην ασφαλώς του Τσάμικου, για το οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων με την αντιπολίτευση ότι δεν δύναται να μπει στη διαπραγμάτευση.

Στο Σκοπιανό μολαταύτα, παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα, το Μαξίμου εκτιμά ότι μπορεί να βρει πεδίο συνεννόησης με την Κεντροαριστερά. Προς τούτο εντείνει την πίεση προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, βάζοντας ευθέως δίλημμα εάν θα συνταχθούν με τη συντήρηση - δηλαδή με τη ΝΔ - ή εάν θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός προοδευτικού ρεύματος, προσβλέποντας ακόμη και σε ευρύτερη συνεργασία στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που «τσακίσει» αυτή με τους ΑΝΕΛ.

Σκληρή στάση. Διαφορετικά είναι τα πράγματα με τη ΝΔ, η οποία εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση, με αποτέλεσμα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί να στοχεύουν στην ανάδειξη ρηγμάτων εκ δεξιών της, τόσο μετά τη συμμετοχή γαλάζιων βουλευτών και στελεχών στα συλλαλητήρια, η οποία υποχρέωσε στην πράξη τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει ρητορική, όσο και με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου, υπερδεξιού κόμματος.
«Αισιόδοξος» σχετικά με την εξέλιξη του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας παράλληλα τη στήριξη του στον Μάθιου Νίμιτς και στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.
«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ που θα μεταδοθεί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου. Επίσης, ο κ. Πάιατ, αναφερόμενος γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ»
Δεν ήταν τυχαίο έτσι ότι ο Τσίπρας, ενώ δήλωσε πως «με τους περισσότερους είχαμε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση», αντιθέτως για τον Μητσοτάκη σχολίασε πως η στάση του «είναι δείγμα αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση». Επίσης, αναγνώρισε «δίκαιο» στον Σταύρο Θεοδωράκη στην παρατήρησή του πως θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα ενημέρωση των αρχηγών, ενώ το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά τις αναφορές του Βασίλη Λεβέντη ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω Σκοπιανού.

Τα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι τρία.

  • Το πρώτο είναι η στάση της ΠΓΔΜ, από την οποία εξαρτάται και η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. Εάν, δηλαδή, προκύψουν εμπόδια με την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ή με φωνές αλυτρωτισμού, δεν θα υπάρξει ποτέ συμφωνία με την Ελλάδα.
  • Το δεύτερο πρόβλημα είναι το ενδεχόμενο κατακερματισμού της λύσης, με τον Τσίπρα να έχει δηλώσει στον Ζόραν Ζάεφ εξαρχής - θέση με την οποία συντάσσεται η εγχώρια αντιπολίτευση - πως για την Αθήνα υπάρχει μόνο συμφωνία - πακέτο για το ονοματολογικό, τον αλυτρωτισμό και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ - ΝΑΤΟ.
  • Το τρίτο - και βασικότερο - πρόβλημα είναι η στάση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου, για την οποία, όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «ούτε ο Τσίπρας ξέρει τι θα γίνει». Η διαφωνία για τη χρήση του όρου Μακεδονία έχει ανεβάσει τους τόνους ενδοκυβερνητικά, απειλώντας όχι απλώς με ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις, αλλά και με διάρρηξη τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ένταση εκφράζεται, μάλιστα, με εκατέρωθεν αιχμηρές δηλώσεις και τοποθετήσεις βουλευτών, ενώ διόλου απαρατήρητο περνά το γεγονός πως ο Καμμένος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου μετά την επιστροφή Τσίπρα από το Νταβός, προφανώς για να πέσουν οι τόνοι. Προς τούτο λέγεται πως οι ΑΝΕΛ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αποχής από την ψηφοφορία, το οποίο επί της ουσίας διευκολύνει την κυβέρνηση, διότι τότε θα χρειάζονται λιγότερες από 151 ψήφοι για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου λοξοκοιτάζουν τόσο προς τους ανεξάρτητους βουλευτές όσο και προς «σκόρπιους» ενταγμένους βουλευτές, στη λογική της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας (π.χ. ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης δήλωσε πως εμπιστεύεται τη διαπραγμάτευση του Νίκου Κοτζιά για το Σκοπιανό).

Κομμένες οι γέφυρες με την αντιπολίτευση

Των Μάνου Χαραλαμπάκη, Μυρτώς Λιαλιούτη και Δημήτρη Ν. Μανιάτη

Απόπειρα της κυβέρνησης να «σαλαμοποιήσει» τη λύση για το θέμα των Σκοπίων με εφαρμογή της κατά στάδια διαβλέπει η ΝΔ επισημαίνοντας πως αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για τα εθνικά συμφέροντα. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτός από την έλλειψη ενημέρωσης για τη διαπραγμάτευση που χρεώνει στην κυβέρνηση επικεντρώνει πλέον την κριτική της και σ' αυτό το πεδίο.

«Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος» ήταν η χαρακτηριστική προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα. Στην Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν στόχευε σε μία λύση - πακέτο, δηλαδή όνομα, χρήση erga omnes, αλυτρωτισμός, χωρίς επικίνδυνους κατακερματισμούς.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να καταγγέλλει τη διγλωσσία των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ο διάλογος στο Μαξίμου είναι ενδεικτικός της στόχευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη:
- «Θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Οι ΑΝΕΛ τι θα κάνουν;», ρώτησε τον Πρωθυπουργό.
- «Εχουμε μπροστά μας ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας... Ο Ζάεφ δείχνει ότι θέλει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
- «Καταλαβαίνεις ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει μία θέση;» επέμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ενόψει του συλλαλητηρίου της Αθήνας (4 Φεβρουαρίου), η ΝΔ αναμένεται να δώσει ελευθέρας στους βουλευτές της να συμμετάσχουν, ενώ εμμέσως πλην σαφώς ενθαρρύνει την κομματική βάση να δώσει δυναμικό «παρών».

Το Κίνημα Αλλαγής. Από την πλευρά τους, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέγραψαν την υπεραισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα ότι μια «εθνικά ωφέλιμη λύση» για το Σκοπιανό θα περάσει από τη Βουλή. Οι δυο τους τόνισαν πως η σύνθετη ονομασία απαιτεί συγκεκριμένες εγγυήσεις εναντίον του αλυτρωτισμού.

«Στοχεύουμε σε μια συνολική λύση» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στη Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για το ζήτημα. Την πολιτική διγλωσσία της κυβέρνησης επέκρινε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, θεωρώντας αναγκαία τη σύγκλιση του Συμβουλίου Αρχηγών. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε μια νέα παράμετρο για το ζήτημα προτείνοντας σύνθετη ονομασία σε μια λέξη αμετάφραστη. «Στο έχω πει από τον Σεπτέμβρη ότι έπρεπε να ενημερώσεις...», είπε στον Τσίπρα ο Θεοδωράκης. «Εχεις δίκιο...», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Τα ελληνοαλβανικά. Μεγάλο μέρος της συζήτησης με τους αρχηγούς επικεντρώθηκε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στα ελληνοαλβανικά. «Μπορεί σύντομα να έχουμε θετικές εξελίξεις και με τα Τίρανα. Μέχρι το Πάσχα θα επισκεφθώ την Αλβανία. Ο Ράμα έχει συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για τους Τσάμηδες...», φέρεται ότι ήταν το βασικό μήνυμα του Πρωθυπουργού. Στη βάση αυτή, κατά τις ίδιες πηγές, θετικά αντιμετώπισαν μια πρόοδο των συνομιλιών με την αλβανική κυβέρνηση, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι Γεννηματά - Θεοδωράκης.

Το ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποχώρησε από το Μαξίμου με τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για λύση στο Σκοπιανό όπως και με την εκτίμηση ότι το τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος «δεν το ξέρει ούτε ο Πρωθυπουργός». Σχετικά με τις συζητήσεις για το όνομα, ο γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε πως «δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων. «Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να εφησυχάζει εφόσον δεν προβλέπεται άμεση αλλαγή του Συντάγματος στη γειτονική χώρα» δήλωσε.

Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι «πρέπει η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει από μηδενική βάση», ενώ πρόσθεσε πως θα έδινε τη συγκατάθεσή του στο όνομα «Σκόπια».


"ΤΑ ΝΕΑ", 29/01/18

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ


Ta 6 "κλειδιά" της λύσης
Στην ελπίδα ότι στα Σκόπια κάτι θα γίνει τελικά και θα μπλοκάρει η διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος με την Ελλάδα βασίζουν πλέον ορισμένοι δικοί μας τη στρατηγική τους. Τουλάχιστον εγώ αυτό κατάλαβα συνομιλώντας το Σάββατο αλλά και χθες με διαφόρους από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά όπως θα εξηγήσω εν συνεχεία, μάλλον σε λάθος κατεύθυνση κινούνται.

Εξι είναι τα κλειδιά για τη λύση και τα μεταφέρω όσο πιο απλουστευμένα γίνεται με βάση αυτά που ανέλυσε ο πρόεδρος Αλέξης στους συνομιλητές του:

1. Ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη σε σχέση με το όνομα είναι ότι η γειτονική χώρα θα χρησιμοποιεί παντού και για όλα σλάβικη ονομασία. Οχι μεταφρασμένη στα αγγλικά. Σλάβικη καθαρά. Με τη λέξη Μακεδονία μέσα. Δεδομένο.
2. Η γλώσσα τους θα αναφέρεται ως σλάβικη και όχι μακεδονική και η εθνικότητα στα διαβατήρια και στα επίσημα έγγραφα θα είναι περιγραφική. Παράδειγμα: "λαός της Νόβα Μακεντόνσκα".
3. Δεν χρειάζεται να αλλάξει κανένα Σύνταγμα ως απαραίτητη προϋπόθεση για να λυθεί το πρόβλημα των αλυτρωτικών διεκδικήσεων. Γιατί πολύ απλά το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν αναφέρει τίποτε περισσότερο (στο επίμαχο άρθρο 49) απ' ό,τι αναφέρει το άρθρο 111 στο ελληνικό Σύνταγμα - περί προστασίας των ομογενών. Αυτό που θα γίνει είναι να προστεθεί ως ακροτελεύτιο άρθρο στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ρητή αναφορά στην πιστή τήρηση και εφαρμογή των διακηρύξεων του ΟΗΕ για την αποφυγή πράξεων εχθρικών προς τους γειτονικούς λαούς με αφορμή διεκδικήσεις αυτού του τύπου.
4 Δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί ΤΩΡΑ το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Αυτό μπορεί να γίνει στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία και εκκινήσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση, αυτομάτως θα τρέχει και ο χρόνος για την κατάργηση των αλυτρωτικών επιδιώξεων. Τυχόν διακοπή της διαδικασίας αυτής θα σημαίνει αυτομάτως και διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
5. Ολα θα πρέπει να έχουν τελειώσει πριν από το Πάσχα, και εδώ, και στους γείτονες. Αν δεν γίνει εφικτό αυτό, τότε μοιραία θα πάμε ένα χρόνο πίσω. Οι εξελίξεις περί το Σκοπιανό στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Ο Ζάεφ δεν έχει καταλήξει ακόμη αν θα περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή ή θα πάει σε δημοψήφισμα τύπου... Τσίπρα, και με ερώτημα του είδους "θέλετε να ενταχθούμε στην Ευρώπη, να γίνουμε ευρωπαίοι πολίτες και να τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια σας ή θέλετε να επιμένουμε σε αυτή τη βλακεία με το όνομα;".
6. Σε εμάς εδώ ούτε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ούτε δημοψήφισμα σκέφτεται ο Τσίπρας. Ολα στη Βουλή θα γίνουν, εκτός πια σοβαρού απροόπτου…

Οσα σταχυολόγησα από τις συνομιλίες που είχα είναι τα προαναφερόμενα. Νομίζω ότι καλύπτουν πλήρως τα όσα πρέπει να ξέρει κάποιος για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.


Δεν πέφτει
Φυσικά, ρώτησα και για το πώς συμπεριφέρθηκε στους αρχηγούς ο πρόεδρος Αλέξης. Μου ειπώθηκε ότι εμφανίστηκε κατά τις συναντήσεις "σοβαρός και μετρημένος" και καθόλου βέβαιος ότι "έσκισε πάλι".

"Δεν εξέπεμπε το γνωστό αλαζονικό ύφος", μου αναφέρθηκε, αλλά έδειξε ότι "το έχει". Ποιο έχει; Τη λύση.

Θα πάρουμε τώρα τα πράγματα με τη σειρά γιατί δεν θέλω να μπερδευτεί κανένας και γιατί βαρέθηκα όλο το Σ/Κ να διαβάζω (και να ακούω) πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων και το απίθανο ότι "ο Τσίπρας θα πέσει εξαιτίας του Σκοπιανού, που δεν θα περάσει στη Βουλή".

Ο Τσίπρας δεν πέφτει με τίποτε, εξαιτίας του Σκοπιανού, ενημερώνω όσους έχουν στηρίξει τη στρατηγική τους στη διάσπαση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού λόγω της διαφωνίας Καμμένου, εξαιτίας μιας λύσης που θα φέρει στη Βουλή ο πρόεδρος Αλέξης. Οπως ο ίδιος αποκάλυψε σε τινές των πολιτικών αρχηγών, διαθέτει ΗΔΗ πλειοψηφία για να περάσει ό,τι χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή χωρίς να κινδυνεύσει.

Διαθέτει 145 έδρες και έχει εξασφαλίσει (προσέξτε με παρακαλώ) τρεις ψήφους από τους ΑΝΕΛ, δύο από τους βουλευτές του Λεβέντη και επιπλέον θα πάρει και δυο ή τρεις ψήφους από τους ανεξάρτητους - επίσης εξασφαλισμένους.

Αρα, από αυτό καθ' εαυτό το ζήτημα δεν πέφτει!



Ψηφοθηρική αποχώρηση
Αν υπάρχει ζήτημα για τον πρόεδρο Αλέξη και τη διακυβέρνησή του, αυτό θα προκύψει ΜΕΤΑ το πέρασμα τής (όποιας) συμφωνίας από τη Βουλή, με τον τρόπο που προανέφερα, και με δεδομένη την άρνηση του Καμμένου να την αποδεχθεί.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Αλέξης, που ρωτήθηκε το Σάββατο από τους συνομιλητές του αν τον φοβάται (τον Καμμένο), δήλωσε σε αυτούς ότι ο άλλος τον έχει διαβεβαιώσει κατ' επανάληψιν ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι, αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε σε δυο εξ αυτών,
"ποτέ δεν είσαι σίγουρος".

Και καλά κάνει θα προσθέσω: με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σταθερά εκτός Βουλής τους ΑΝΕΛ, ο (συν)εταίρος του είμαι βέβαιος ότι αν διαπιστώσει από τα συλλαλητήρια κ.λπ. πως υπάρχει άνοιγμα στον εθνικιστικό χώρο, προφανώς θα επιχειρήσει ένα "γιουρούσι" σε αυτόν, φορώντας εκείνες τις υπέροχες χακί στολές με τις οποίες κατά καιρούς μάς έχει εντυπωσιάσει.
Και ο μόνος τρόπος να το κάνει δεν είναι προφανώς να παρελάσει μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη ένα πρωινό Κυριακής τραγουδώντας το "Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα" και τον Τέρενς τον φίλο μου να τον συνοδεύει στα ντραμς, αλλά αποχωρώντας από την κυβέρνηση και καταγγέλλοντας τον Τσίπρα ως προδότη.

Είναι μια πιθανή εκδοχή των εξελίξεων, την οποία καταθέτω εδώ, όπως εμμέσως την παραδέχθηκε και ο πρόεδρος Αλέξης σε τινές των συνομιλητών του το Σάββατο, μαζί με τον φόβο του ότι κάπως έτσι θα στραβώσει το πράγμα γι' αυτόν…


Ο γύρος των ΗΠΑ...
Αυτά είναι! Μία ολόκληρη εβδομάδα, την επομένη, θα απουσιάζει από την Ελλάδα ο υπουργός ΨΗΤΠΕ ή ΨΗΠΤΕ, ο υπουργός του τίποτα όπως έχω κατ' επανάληψιν αναλύσει, κύριος Παππάς, και ο λόγος είναι ότι θα περιοδεύσει απ' άκρου εις άκρον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επισήμως το ταξίδι, λέει, γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης 2018 (όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ). Εχει δε ως στόχο την προσέλκυση και τη συμμετοχή σημαντικών αμερικανικών εταιρειών ως εκθετών και επίσης να ενημερωθούν διά ζώσης μεγάλοι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό τομέα για τις πρόσφατες ρυθμίσεις κινητροδότησης οι οποίες νομοθετήθηκαν από το υπουργείο.

Παρακάμπτω εντελώς τη συμβολή του υπουργού στην ανανέωση της ελληνικής γλώσσας με όρους όπως "κινητροδότηση" και στέκομαι σε αυτό καθ' εαυτό το ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός και οι συνοδοί του θα επισκεφθούν Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον! Οπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για έναν αληθινά φανταστικό γύρο των ΗΠΑ μέσα σε μία εβδομάδα (και ίσως και κάτι παραπάνω με τα πηγαινέλα). Φυσικά, δημοσία δαπάνη.
Οφείλω, ειλικρινά, να συγχαρώ και τον υπουργό και την ακολουθία του για την ευρηματικότητα, αλλά και τη φαντασία που διαθέτουν, ιδιότητες που ασφαλώς τους βοήθησαν να οργανώσουν ένα ταξίδι το οποίο δύσκολα οργανώνει ακόμη και ο πιο ψαγμένος ταξιδιωτικός οργανισμός - ακτές Ειρηνικού μέχρι ανατολικές ακτές μέσα σε μια εβδομάδα; Καλά αυτό, απλά, δεν υπάρχει!


... και η λυπητερή
Στο ίδιο ταξίδι, τα αποτελέσματα του οποίου προφανώς θα περιμένουμε με ζωηρή αγωνία και έκδηλο ενδιαφέρον, μια που ο κύριος υπουργός Παππάς από σεμνότητα, προφανώς, απέφυγε στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε να αναφέρει ποιοι τέλος πάντων είναι αυτοί οι " μεγάλοι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό τομέα" με τους οποίους θα συναντηθεί και θα ενημερώσει "διά ζώσης", θα συνοδεύεται, λέει, από τους ακόλουθους (κατά κυριολεξία) κυρίους: Λευτέρη Κρέτσο (γεν. γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας), Βασίλη Μαγκλάρα (γεν. γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), Στέλιο Ράλλη (γεν. γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής) και Γιώργο Χριστοφορίδη (πρώην εκδότη του «Χωνιού» και νυν ειδικό σύμβουλο του υπουργού).

Φαντάζομαι, όταν με το καλό επιστρέψουν από αυτή την υπέροχη επιχείρηση "ανακαλύπτω κι εγώ την Αμερική", να μας ενημερώσουν φυσικά για τα αποτελέσματα και δευτερευόντως για το πόσο μας κόστισε….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου