Ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Ναύαρχος Τιμόθεος Γ. Μασούρας, ήταν ένας πράος άνθρωπος. Ευγενής και προσηνής. Αγαπητός από τους προϊσταμένους του στην ιεραρχία του ΠΝ και σεβαστός από τους υφισταμένους του, σε ένα δεσμό ακατάλυτο στον χρόνο, σε μία σχέση ανυπόκριτη και σταθερή.
Κι ήταν το «βάρος» αυτής της παρουσίας και η αίσθηση του δυσαναπλήρωτου κενού που άφησε ο θάνατός Του, την περασμένη Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2017, που οδήγησε πολλούς στο ύστατο χαίρε. Στην κηδεία του Ναυάρχου που έγινε χθες στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων πολλοί ήσαν οι παρόντες στο προσκλητήριο της τιμής προς τον εκλιπόντα. Το αδιαχώρητο στο εσωτερικό της Εκκλησίας και αρκετοί έμειναν κατ’ ανάγκην στον περίβολο.
Κι έπειτα, μετά την νεκρώσιμη ακολουθία κανείς δεν έφυγε. Όλοι συνόδευσαν τη νεκρική πομπή μέχρι τον ενταφιασμό του Ναυάρχου Μασούρα, στο παρακείμενο Β’ Νεκροταφείο. Μπροστά από το φέρετρο με τη σορό του, η μπάντα του ΠΝ που παιάνιζε το πένθιμο εμβατήριο, δύο κελευστές με τα παράσημα και τις διακρίσεις του εκλιπόντος και το στεφάνι από το ΠΝ. Από αριστερά και δεξιά τέσσερις Πλοίαρχοι, ως τιμητική φρουρά και βεβαίως άγημα Ναυτών με τα όπλα υπό μάλης. Κι όταν ήλθε η ώρα του ενταφιασμού, το σφύριγμα-πρόσταγμα «ακινησία», με την συνοδεία τιμητικών πυρών από το άγημα του ΠΝ και τον τελευταίο στρατιωτικό χαιρετισμό όσων ήσαν με στολή.
Ο Ναύαρχος ήταν ένα πρότυπο ζωής: Ικανός Αξιωματικός, πιστός στην αποστολή και στο καθήκον, κατά τη θητεία του ως ενεργού στελέχους του ΠΝ, από Σημαιοφόρος, μέχρι Αντιναύαρχος, οπότε και αποστρατεύθηκε το 1990, από τη θέση του Αρχηγού Στόλου. Πιό ψηλά δεν το επέτρεπαν οι πολιτικές συνθήκες της εποχής. Γενναίος πατριώτης, με συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα, μία δράση η οποία Τολυ κόστισε τη σύλληψή Του και την αποστρατεία Του από τη χούντα. Και στη συνέχεια, μετά την αποστρατεία Του, εχρημάτισε αναπληρωτής γενικός διευθυντής και εν συνεχεία γενικός διευθυντής στην «Τηλέτυπος ΑΕ» του «MEGA CHANNEL»(1992-1994) και μετά Γενικός Γραμματέας στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος επί σειρά πολλών ετών μέχρι το θάνατό Του, θέση από την οποία προσέφερε εξόχως αθόρυβο σημαντικό έργο. ΄Εφυγε, νικημένος από την ασθένεια της εποχής μας, αν και την πάλαιψε με πείσμα, θάρρος, αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια.
Ακόμη διακρίθηκε και γιά το συγγραφικό Του έργο. Το δίτομο λεύκωμα που επιμελήθηκε μαζύ με τον Επίτιμο Αρχηγό Στόλου αείμνηστο Ναύαρχο Θωμά Π. Κατωπόδη, «Ελληνικά Υποβρύχια», έκδοση Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, εντυπωσιακή γιά τον όγκο και τα στοιχεία της, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, στις 20/12/2011. Και γιά τους δυο Ναυάρχους τα Υποβρύχια ήσαν η δεύτερη ζωή τους, έζησαν πολλά χρόνια της ζωής τους κάτω από τη θάλασσα, «υποβρύχιοι» που πέρασαν στιγμές και στιγμές στον περιορισμένο χώρο των Υ/Β με τους «υποβρύχιους» συναδέλφους τους.
Γιά τον Ναύαρχο Μασούρα, όλοι πάντοτε είχαν έναν καλό λόγο να πουν μία θετική μαρτυρία να καταθέσουν. Προσωπικώς συγκρατώ την εξαιρετική εκτίμηση που έτρεφε στο πρόσωπό Του ο αείμνηστος Αρχηγός ΓΕΝ, Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, κοντά στον οποίο υπηρέτησε ως Υπαρχηγός ΓΕΝ. Ο Λεωνίδας, όπως τον λέγαμε όσοι αισθανόμασταν οικείοι του, υπολόγιζε στην κρίση Του, ήταν ένας εξαιρετικός Του συνεργάτης στο Επιτελείο. Ευτυχώς, μετά την δε παραίτησή του το 1989, είδε τουλάχιστον το Μασούρα να προάγεται σε Αντιναύαρχο και να τοποθετείται Αρχηγός Στόλου, αλλά γιά βραχύβιο διάστημα μόλις δέκα μηνών, διότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να τον αποστρατεύσει.
Γιά την προσωπικότητα του Ναυάρχου Μασούρα έλαβαν το λόγο στην κηδεία Του, συμμαθητής του από την τάξη 1953 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποβρυχίων και η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Επίσης εκπρόσωπος του ΠΝ ανέγνωσε το βιογραφικό του εκλιπόντος.
Παρόντες γιά το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα, ήσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγ. Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ι. Παυλόπουλος ΠΝ, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ του ΥΠΕΘΑ Αντιναύαρχος ε.α. Κυρ. Κυριακίδης και πολλοί, πάρα πολλοί, από την οικογένεια του ΠΝ, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και Στόλου, συμμαχητές του στον αντιδικτατορικό αγώνα και συνεργάτες στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.
Γιά την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, φυσικής ή μέσω στεφάνου, την απάντηση μπορούν να δώσουν οι κ.κ. Καμμένος και Βίτσας.
Ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος ε.α. Τιμόθεος Γ. Μασούρας ΠΝ, προερχόμενος από την οικογένεια των «υποβρυχίων», είχε εισέλθει στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στις 5/10/1953 και απεφοίτησε ως μάχιμος Σημαιοφόρος στις 17/06/1957. Ως κυβερνήτης του υποβρυχίου «Πρωτεύς», συνελήφθη για τη συμμετοχή του στο αντιδικτατορικό Κίνημα του Ναυτικού του Μαίου του 1973, αποφυλακίσθηκε στις 24/7/1973 και στις 21/12/1973 αποτάχθηκε από τις τάξεις του ΠΝ. Στις 13/8/1974, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επανήλθε στη μόνιμη υπηρεσία ως μηδέποτε απομακρυνθείς και συνέχισε την σταδιοδρομία του στο ΠΝ.
Αποστρατεύθηκε στις 7/5/1990 ως Αντιναύαρχος ε.α.με παράλληλη απονομή του τίτλου του Επίτιμου Αρχηγού Στόλου. Φοίτησε στη Σχολή Υποβρυχίων και τη Ναυτική Σχολή Πολέμου. Έλαβε Πτυχίο Εξειδικεύσεως Κυβερνήτη Υποβρυχίων. Υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας και υποβρύχια και σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις. Διετέλεσε Κυβερνήτης του ναρκαλιευτικού «ΖΑΚΥΝΘΟΣ», του οχηματαγωγού «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ», των υποβρυχίων «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», «ΤΡΙΑΙΝΑ», «ΠΡΩΤΕΥΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», και του αντιτορπιλικού «ΤΟΜΠΑΖΗΣ». Διετέλεσε Επιστολέας και Διοικητής της Διοικήσεως Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου. Τέλος ως ανώτατος αξιωματικός υπηρέτησε ως διευθυντής της 2ης Μικτής Επιτελικής Ομάδας του ΓΕΕθΑ και Β' Κλάδου του ΓΕΝ, καθώς και ως Υπαρχηγός του ΓΕΝ και Αρχηγός Στόλου..
Να σημειωθεί, με την ευκαιρία, το μήνυμα της συνέχειας και της τιμής στις παραδόσεις που εξέπεμψαν οι πλήρεις τιμές από το ΠΝ προς τον εκλιπόντα Ναύαρχο, επιλογή η οποία, πέραν της ανταπόκρισης προς τα προβλεπόμενα, δείχνει τον δρόμο της υποθήκης, του χρέους και του σεβασμού σε αρχές και αξίες, σε μία εποχή που τέτοια πρότυπα υποβαθμίζονται, εάν δεν λοιδορούνται, βορά στις ιδεοληψίες και τις μονομανίες.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γής που σκεπάζει από χθες τον Επίτιμο Αρχηγό Στόλου, Ναύαρχο Τιμόθεο Γ. Μασούρα...
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου