οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

"...Ο κ. Ζάεφ, ως πρώτη αντίδραση προσέφερε «απλόχερα» αλλαγές στις ονομασίες αεροδρομίου και αυτοκινητόδρομου ( αλήθεια θα αλλαχθεί και το όνομα «Απόστολος Παύλος»(;) σε αεροδρόμιο στην Τριχωνίδα;), ως έμπρακτη απόδειξη των μη αλυτρωτικών διαθέσεων της κυβέρνησής του , οι οποίες βεβαίως δεν ισοδυναμούν με συνταγματικές αλλαγές. Απλώς αποτελούν στάχτη στα μάτια του Έλληνα πρωθυπουργού και της διεθνούς κοινής γνώμης και του πρόθυμου διαπραγματευτή του κ. Νίμιτς για ένταξη στο ΝΑΤΟ από το παράθυρο...."

KEA-EτΤ, 245(7+)
Από την "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου"

"Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου", 28/01/18
Η διαπραγμάτευση στον αέρα

Της Κύρας Αδάμ

 Η ελληνική κυβέρνηση  προσήλθε στην συνάντηση του Νταβός με μια συγκεκριμένη πρόταση για την τελική ονομασία των Σκοπίων, που, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, είναι  η «Nova Macedonia», σε δυο λέξεις και στα αγγλικά.

Εν πάση περιπτώσει, η προτεινόμενη από την ελληνική πλευρά ονομασία έχει ήδη πάρει τον δρόμο της για τα Σκόπια. Αν αυτή γίνει αποδεκτή, η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμένει ανοιχτή. Αν όχι, το μπαλάκι ξαναγυρίζει πίσω στην Αθήνα και την κυβέρνηση, με ζητούμενο την στάση του συγκυβερνήτη Π. Καμμένου και των άλλων πολιτικών κομμάτων, πλην της ΝΔ, που έχει θέσει τον εαυτόν της εκτός , «μέσα σ’αυτήν την συγκυρία».

Γεγονός όμως είναι ότι οι δύο συνομήλικοι και με πανομοιότυπο dress code πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θέλησαν την περασμένη Τετάρτη στο Νταβός να δείξουν ότι «παίρνουν επάνω  τους» όλο  το πολιτικό κόστος ή όφελος από την διαπραγμάτευση,την οποία περιόρισαν σε έναν πολύ στενό κύκλο μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους, με μεσολαβητή τον κ Νίμιτς.

Η ονοματολογική πρόταση της ελληνικής πλευράς συνοδεύτηκε από τον όρο της χρήσης του ονόματος έναντι όλων ( erga omnes). Χωρίς να αποσαφηνίζεται αν  ο όρος αυτός και η ικανοποίησή του  είναι ανελαστικός  και προηγείται , τόσο της συμφωνίας για το όνομα,  όσο και της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οτιδήποτε άλλο συμφωνηθεί από την ελληνική κυβέρνηση συνιστά υποχώρηση της Ελλάδας έναντι των Σκοπίων.

Η αντίδραση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ - με διαρροή προς τα ΜΜΕ που προήλθε από ελληνικής πλευράς- επικεντρώθηκε στις πραγματικές δυσκολίες που θα έχει στο εσωτερικό της χώρας του για την συνταγματική αλλαγή με συνοπτικές διαδικασίες, που προτείνει η Ελλάδα, προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα στοιχεία του αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα της Γείτονος .

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο κ. Ζάεφ, ως πρώτη αντίδραση προσέφερε «απλόχερα» αλλαγές στις ονομασίες αεροδρομίου και αυτοκινητόδρομου ( αλήθεια  θα αλλαχθεί και το όνομα «Απόστολος Παύλος»(;) σε αεροδρόμιο  στην Τριχωνίδα;), ως έμπρακτη απόδειξη των μη αλυτρωτικών διαθέσεων της κυβέρνησής του , οι οποίες βεβαίως δεν  ισοδυναμούν με συνταγματικές αλλαγές. Απλώς αποτελούν στάχτη στα μάτια του Έλληνα πρωθυπουργού και της διεθνούς κοινής γνώμης και του πρόθυμου διαπραγματευτή του κ. Νίμιτς για ένταξη στο ΝΑΤΟ από το παράθυρο.

Επομένως είναι άγνωστο γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός επέδειξε τόσο μεγάλο ενθουσιασμό και έσπευσε να υποσχεθεί δημοσίως στον κ. Ζάεφ την υποψηφιότητα της χώρας του στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Χωρίς να έχει πάρει ουσιαστικώς τίποτα από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει δώσει δείγματα ακόμα του πώς εννοεί την εφαρμογή του erga omnes  από τα Σκόπια, ώστε να μην υπάρχει  περίπτωση διατήρησης της ονομασίας «Μακεδονία» σε οιασδήποτε μορφή διεθνών σχέσεων και συνεργασίας  της ΠΓΔΜ . Για παράδειγμα υπάρχει ένας πολύ μακρύς κατάλογος 104 περιπτώσεων (πέραν του ΟΗΕ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ), Διεθνών Οργανισμών, Επιτροπών (πολυμερών η και μικρότερων κλπ), στους οποίους τα Σκόπια πρέπει να επανενταχθούν με την νέα ονομασία τους  με πρόβλεψη , η ίδια ονομασία να χρησιμοποιηθεί ανελαστικώς και σε οποιαδήποτε άλλη μελλοντική διμερή ή πολυμερή συνεργασία  του κράτους αυτού.

Όπως είναι ανάγκη η σύναψη διμερούς Συνθήκης, με εγγυήτριες δυνάμεις, για τον σεβασμό των συνόρων και τη διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν μειονοτικές διεκδικήσεις, που θα περιληφθεί στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την τελική ονομασία των Σκοπίων.




"Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου",
28/01/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου