οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΖΑΕΦ...

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και την "ΕΣΤΙΑ"



«Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στο Σύνταγμα, η χώρα πρέπει να ονομάζεται Μακεδονία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του εθνικιστικού σκοπιανού κόμματος VMRO, Αλεξάνταρ Νικολόσκι, την ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ κάνουν προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού.

Ο αντιπρόεδρος του VMRO υπογράμμισε πως δεν θα γίνει αποδεκτή καμιά αλλαγή στο Σύνταγμα, ενώ τόνισε πως δεν συναινεί στις αλλαγές των ονομάτων και των δρόμων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, λίγες ώρες πριν συνέλθει στα Σκόπια συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», ο κ. Νικολόσκι σημείωσε πως «δεν βρίσκουμε κανένα αλυτρωτικό στοιχείο στο όνομα οποιουδήποτε χώρου ή αντικειμένου στη χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι η πηγή του προβλήματος. Αυτά είναι δικαιολογίες».

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/01/18
 Νέος οδικός χάρτης με τέσσερα ονόματα
Η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που θεωρείται ένα από τα κλειδιά για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου των διαπραγματεύσεων, παραμένει ομιχλώδης όσον αφορά το περιεχόμενο και την έκταση των αλλαγών
Του Άγγελου Αθανασόπουλου

Το εύρος εφαρμογής της νέας ονομασίας και το εύρος της αλλαγής στην ταυτότητα και τη γλώσσα της ΠΓΔΜ συνιστούν τους δύο πόλους γύρω από τους οποίους αναμένεται να βρεθεί ή όχι λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις και την περιορισμένη πληροφόρηση που μέχρι στιγμής υπάρχει για τα αποτελέσματα της συνάντησης των Πρωθυπουργών Ελλάδος και ΠΓΔΜ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Την ίδια στιγμή, οι δυο ηγέτες φέρεται να συνέκλιναν στα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς αλλά να διαφώνησαν στην πιθανότητα να προχωρήσουν με το Republika Makedonija (Skopje).
Εφόσον αυτή η πληροφόρηση είναι ακριβής, τότε η Αθήνα και τα Σκόπια θα συζητήσουν από εδώ και πέρα επί των υπολοίπων προτάσεων (Νέα Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Ανω Μακεδονία και Μακεδονία του Βαρδάρη στα σλαβικά).
Είναι πάντως σαφές πλέον ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν το θέμα στο παρελθόν.
Το θέμα ανέδειξε ήδη από την περασμένη Τετάρτη με δύο πολιτικά τιτιβίσματα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου μετά το πέρας της συνάντησης αναφέρεται ότι ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν αποδεχθεί την ονομασία «Μακεδονία - Σκόπια», καθώς επίσης και διπλή ονομασία. Ανεξαρτήτως της πιθανής επιδίωξης να προκληθούν εσωτερικές εντυπώσεις, οι γνωρίζοντες την ιστορία του Μακεδονικού εύκολα θα διαβεβαίωναν ότι αυτό ισχύει. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόταση Νίμιτς τον Απρίλιο του 2005, λίγους μήνες μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε, η πρόταση Νίμιτς είχε όντως γίνει δεκτή ως βάση διαπραγμάτευσης, αλλά η κατάσταση έγινε περίπλοκη όταν αποκαλύφθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ είχε επίσης προτείνει τη ρήτρα μη αποκλειστικής χρήσης του όρου «Μακεδονία».
Σύμφωνα με ελληνικές και ξένες διπλωματικές πηγές, οι βασικές θέσεις των δύο πλευρών αντικατοπτρίζονται σε δύο κρίσιμες φράσεις των Τσίπρα και Ζάεφ. Ο έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον». Ο σκοπιανός ομόλογός του τόνισε ότι «η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας».
Παραμένει άγνωστο τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ το οποίο έχει αναχθεί από πολλούς στην ελληνική πλευρά ως η λυδία λίθος για την επίλυση της εκκρεμότητας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο Ζάεφ δεν υπήρξε κατά τη συζήτησή του με τον Αλέξη Τσίπρα απόλυτα αρνητικός σε μία λύση erga omnes. Επεσήμανε όμως τις δυσκολίες αναθεώρησης του Συντάγματος. 

ΠΡΥφίστανται πάντως τουλάχιστον δύο ερωτήματα στα οποία δεν υπάρχουν προς το παρόν απαντήσεις. Το πρώτο είναι τι ακριβώς εισηγείται στη δέσμη ιδεών του ο Νίμιτς σχετικά με το erga omnes. Το δεύτερο σχετίζεται με το αν μία αναθεώρηση του Συντάγματος θα περιλαμβάνει τόσο την αλλαγή του εσωτερικού ονόματος όσο και άλλων αλυτρωτικών αναφορών.

Mαξίμου και Κοτζιάς φωτογραφίζουν Σημίτη γιά μία εκ των σύνθετων ονομασιών που είναι και τώρα στο τραπέζι και η φίλα προσκείμενη στον ΥΠΕΞ "ΕΣΤΙΑ" έχει έτοιμες τις σχετικές αναφορές του Πρέσβεως ε.τ. Χρ. Ζαχαράκι, διόλου συμπαθούντος τον πρ. Πρωθυπουργό...

"ΕΣΤΙΑ", 26/01/18


ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΙΣΧΥΟΣ ERGA OMNES: Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής που συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία του Ποταμιού για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα. Το Κίνημα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «εμμένει σε αποτελεσματική λύση, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν.Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει , επίσης, ότι παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από την de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία».Το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι συνεχίζει με λογικές μυστικής διπλωματίας, επιδεικνύει επικίνδυνη προχειρότητα και με τη διγλωσσία στο εσωτερικό της και τις ακραίες και αντιφατικές δηλώσεις των ΑΝΕΛ, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση, ενώ η θέση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο θέμα, επιβεβαιώνει την ακροδεξιά στροφή του και οπωσδήποτε δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Επίσης, τάσσεται κατά των συλλαλητηρίων διότι, όπως αναφέρει, αυτή την στιγμή δεν βοηθούν, καθώς δίνουν βήμα σε ακραίες φωνές που επιδιώκουν να διχάσουν τον ελληνικό λαό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου