οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

"...Το θέμα, όμως πήρε γρήγορα και πολιτικές διαστάσεις όταν στη μικρή κοινωνία των Σερ­ρών έγινε γνωστό ότι στον διαγωνισμό μειοδό­τησε η εταιρεία Σππτκό του Δ. Τάπα, ο οποίος είναι γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η υπόθεση απέκτησε και χαρακτηριστικά σκανδάλου όταν αποκαλύφθηκε στη συνέ­χεια ότι η κόρη του Χρύσα -η οποία είναι ψυχολόγος- εργά­ζεται ως συντονίστρια στη συγκεκριμένη δομή, καθώς όλοι θεώρησαν ότι είχε εσωτερική ενημέρωση. «Ηταν ένα μεμονωμένο, απαράδεκτο περιστατικό», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών στην «R». «Το ζήτημα ήταν και πολιτικό, και ηθικό. Είναι σαφές. Δεν έπρεπε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό. Μας εξέθεσε. Αν δεν είχε παραιτηθεί, θα τον διαγράφαμε. Υπάρχει μηδενική ανοχή». Παράλληλα, αρκετοί επιχειρηματίες εξέφραζαν την απο­ρία κατά πόσο η εταιρεία Σπιτικό, η οποία διατηρεί κάποιες μικρές εγκαταστάσεις στο χωριό Χρυσός και παράγει, κατά κύριο λόγο, σαλάτες-αλοιφές πληρούσε τους απαραίτητους όρους για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό ..."

Από τη "Realnews"

"Realnews", 28/08/16

Πώς μαγείρεψαν το διαγωνισμό:
Της Ντίνας Σύρπου

Με διαδικασίες εξπρές που ήγειραν εξαρ­χής πολλά ερωτήματα, διεξήχθη ο δι­αγωνισμός -στον οποίο μειοδότησε ο πρώην πλέον αναπληρωτής συντονιστής της Νο­μαρχιακής Επιτροπήςτου ΣΥΡΙΖΑ- για τη σίτιση των 420 προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας της Παλιάς Γεωργικής Σχολής Σερρών. Αυτό τουλάχι­στον καταγγέλλουν τοπικοί φορείς των Σερρών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η πλειονότητα των
επι­χειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώ­ρο της εστίασης δεν είχε προλάβει να ενημερω­θεί καν για τον διαγωνισμό. Ετσι, εκτός από την πολιτική θύελλα που προκάλεσαν οι αποκαλύ­ψεις της βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος Αφροδίτης Σταμπουλή ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τάπας κέρδισε το έργο της εστίασης στο κέντρο φιλοξενίας όπου συντονί­στρια είναι η κόρη του, προκύπτουν σοβαροί προβληματισμοί για τον εσπευσμένο τρόπο δι­ενέργειας του διαγωνισμού.

«Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, συγκε­κριμένα την Παρασκευή 12 Αυγούστου, ήρθε στα γραφεία του επιμελητηρίου μας ένας λοχα­γός που μας παρέδωσε ιδιοχείρως έγγραφο, με το οποίο μας ζητούσε να ενημερώσουμε τα μέ­λη μας έως την Τρίτη 16 Αυγούστου για τη διε­νέργεια του διαγωνισμού, που, λόγω του επείγο­ντος ήταν προγραμματισμένος να γίνει το μεση­μέρι της Τετάρτης 17 Αυγούστου στη ΛΑΦ Σερ­ρών», μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Επιμε­λητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας.

Στη προκήρυξη, που αποκαλύπτει σήμερα η Realnews αναγραφόταν, μεταξύ άλλων, ότι «το 10ο Σύνταγμα Πεζικού θα προβεί στη διε­νέργεια διαγωνισμού για την παροχή υπηρε­σιών σίτισης με τη διαδικασία της διαπραγμά­τευσης χωρίς δημοσίευση της προκήρυξης με προφορικές προσφορές για την κάλυψη κατε­πείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης (μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές) της δομής  φιλο­ξενίας "Παλιά Γεωργική Σχολή Σερρών", λαμ­βανομένων υπόψη των λόγων εθνικής ασφά­λειας και δημόσιας τάξης που καθιστούν αδύ­νατη την τήρηση των προθεσμιών που προβλέ­πονται για τις διαδικασίες διαγωνισμού της κεί­μενης νομοθεσίας».

Η δαπάνη

Ο ανάδοχος αναλάμβανε τη συμβατική υποχρέ­ωση να προσφέρει γεύματα στους πρόσφυγες για 10 ημέρες από το Σάββατο 20 έως τη Δευ­τέρα 29 Αυγούστου, με δυνατότητα παράτασης κατά την κρίση του Συντάγματος και μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου. Η εκτιμώμενη δαπάνη για 500 μερίδες φαγητού ανερχόταν σε 29.350 ευρώ και με μέγιστο κόστος ανά ημερήσια με­ρίδα σίτισης τα 5,87 ευρώ.

Λόγω του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου το Επιμελητήριο Σερρών προώθησε την ενημέ­ρωση στα μέλη του μόλις την Τρίτη 16 Αυγού­στου, οπότε ελάχιστοι πρόλαβαν να μάθουν για τον διαγωνισμό. Αποτέλεσμα ήταν, όταν έγινε καθυστερημένα γνωστό, να υπάρξουν αντιδρά­σεις από επιχειρηματίες της περιοχής.

«Δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα από μέλη του σωματείου μας που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο διαγω­νισμός», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπορικών Σωματεί­ων Ν. Σερρών και πρόεδρος της Ενωσης Εστια­τόρων Ν. Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς. «Ετσι, σε συνέντευξη μου σε τοπικό κανάλι, κατήγγει­λα ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και πως ο διαγωνισμός έγινε εκ του πονηρού».

Το θέμα, όμως πήρε γρήγορα και πολιτικές διαστάσεις όταν στη μικρή κοινωνία των Σερ­ρών έγινε γνωστό ότι στον διαγωνισμό μειοδό­τησε η εταιρεία Σππτκό του Δ. Τάπα, ο οποίος  είναι γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η υπόθεση απέκτησε και χαρακτηριστικά σκανδάλου όταν αποκαλύφθηκε στη συνέ­χεια ότι η κόρη του Χρύσα -η οποία είναι ψυχολόγος- εργά­ζεται ως συντονίστρια στη συγκεκριμένη δομή, καθώς όλοι θεώρησαν ότι είχε εσωτερική ενημέρωση.

«Ηταν ένα μεμονωμένο, απαράδεκτο περιστατικό», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών στην «R». «Το ζήτημα ήταν και πολιτικό, και ηθικό. Είναι σαφές. Δεν έπρεπε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό. Μας εξέθεσε. Αν δεν είχε παραιτηθεί, θα τον διαγράφαμε. Υπάρχει μηδενική ανοχή».

Παράλληλα, αρκετοί επιχειρηματίες εξέφραζαν την απο­ρία κατά πόσο η εταιρεία Σπιτικό, η οποία διατηρεί κάποιες μικρές εγκαταστάσεις στο χωριό Χρυσός και παράγει, κατά κύριο λόγο, σαλάτες-αλοιφές πληρούσε τους απαραίτητους όρους για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό

. Ανάστατες οι Σέρρες

«Εμείς δεν το γνωρίζαμε και δεν λάβαμε μέρος στον διαγω­νισμό», τονίζει ο Δημήτρης Μπεντλιούλης ιδιοκτήτης εται­ρείας catering στις Σέρρες, «θα πρέπει να ξέρουμε, όμως ότι το φαγητό είναι σοβαρή υπόθεση. Βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος σε έναν ανάλογο διαγωνισμό είναι να διαθέτει πιστοποίηση ISO και κυρίως κωδικό του ΕΦΕΤότι μπορεί να μαγειρεύει κρέατα μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθ­μό ατόμων». Οι Σέρρες επί ημέρες ήταν ανάστατες. Τα μέ­λη της Νομαρχιακής Επιτροπήςτου ΣΥΡΙΖΑ που, όπως υπο­γραμμίζουν, δεν είχαν ενημερωθεί για την πρόθεση του στε­λέχους τους να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, τον ανάγκα­σαν να παραιτηθεί. Ετσι και έγινε. Ο Δ. Τάπας δεν προσκό­μισε τα απαραίτητα έγγραφα, οπότε εξέπεσε του διαγωνι­σμού και δεν ανέλαβε το έργο σίτισης ούτε για μία ημέρα.

Ωστόσο, είχε προκληθεί, ήδη, πολιτικός σάλος. Οι δηλώσεις της βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος Αφρ. Σταμπου­λή σε τοπικά Μέσα για «ηθικά ασυμβίβαστη» συμπεριφο­ρά προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολί­τευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ευνοεί ημέτε­ρους ενώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή. Σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί το κλίμα, η  Νομαρ­χιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών συγκάλεσε έκτακτη συ­νεδρίαση, στην οποία ο Δ. Τάπας υπέβαλε την παραίτηση του, λέγοντας: «Εκανα λάθος. Ο,τι και να πείτε, έχετε δίκιο». Είχε προηγηθεί δριμύτατη κριτική από όλα τα μέλη της Νο­μαρχιακής που επισήμαναν ότι με τη στάση του συνέβαλε στο να χαθεί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και να κα­τηγορηθεί το κυβερνών κόμμα για διαπλοκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου