οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΣΑΦΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/08/16
Μπαράζ παραιτήσεων από μέλη Σ.Ι.

Του Απόστολου Λακασά
Με οξύτατη γλώσσα κατά των υπουργικών χειρισμών στο θέμα των Συμβουλίων Ιδρύματος (Σ.Ι.), έξι μέλη του Σ.Ι. του ΕΜΠ υπέβαλαν την παραίτησή τους, αφήνοντάς το χωρίς απαρτία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ανάλογη παραίτηση θα υποβάλουν αύριο 31 Αυγούστου –όταν τυπικά λήγει η θητεία τους– μέλη του Σ.Ι. του Παν. Αθηνών, ενώ το ίδιο εξετάζουν μέλη και από συμβούλια πανεπιστημίων όπως των Μακεδονίας, Αιγαίου, Οικονομικού.

Ειδικότερα, τα μέλη του Σ.Ι. του ΕΜΠ Δανάη Διακουλάκη (καθηγήτρια ΕΜΠ), Αντώνης Εφραιμίδης (University of Maryland), Roger Frank (École Nationale des Ponts et Chaussées), Μιχάλης Σιδερής (University of Calgary), Αλέξανδρος Σοφιανός (ΕΜΠ) και Γιάννης Τσιώμης (ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικών Σχολών Γαλλίας) στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «η απόφασή μας, το 2012, για συμμετοχή στο πρώτο Συμβούλιο ΕΜΠ στηριζόταν στην πίστη ότι ο νεοσύστατος θεσμός ήταν αναπόσπαστο τμήμα ευρύτερης και απολύτως αναγκαίας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στα ελληνικά ΑΕΙ. Κατά την αντίληψή μας, τα Σ.Ι. αποτελούν δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο στο οποίο συν-βουλεύονται και συν-αποφασίζουν καθηγητές του Ιδρύματος διαφορετικών ειδικοτήτων, επιστημονικών και ιδεολογικών αντιλήψεων μαζί με προσωπικότητες από πανεπιστήμια του εξωτερικού και φορείς της κοινωνίας. Από την αρχή, ο θεσμός των Σ.Ι., ενώ βρήκε αποδοχή από τη μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών (όπως προκύπτει και από το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές του οργάνου – περίπου 80% πανελλαδικά και 65% στο ΕΜΠ), αντιμετωπίσθηκε εχθρικά από μερίδα φοιτητών και καθηγητών για διάφορους λόγους.

Ο πιο ευδιάκριτος ήταν ότι η λειτουργία του Σ.Ι. απειλούσε μια ισορροπία κέντρων εξουσίας που είχαν εγκατασταθεί για χρόνια στα πανεπιστήμια. Πιστεύαμε σε σταδιακές αλλά ουσιαστικές αλλαγές που ωριμάζουν στην πολυτεχνειακή κοινότητα και αποφασίζονται με τις νόμιμες θεσμικές τους λειτουργίες. Ομως, οι θεσμικές λειτουργίες του ΕΜΠ αδράνησαν ή παρεμποδίσθηκαν». Και αφού εξιστορούν τις συνθήκες λειτουργίας των Σ.Ι., οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι «στις 31/5/2016 δημοσιεύθηκε Υπουργική Απόφαση για παράταση της θητείας των Σ.Ι., χωρίς αιτιολόγηση και ενώ έχει προηγηθεί –λίγες μέρες πριν– δήλωση της αναπλ. υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου με νέους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον θεσμό και ισχυρές δόσεις ξενοφοβίας, καθώς οι πανεπιστημιακοί που μετέχουν ως εξωτερικά μέλη στα Σ.Ι. αντιμετωπίζονται ειρωνικά και σε αντιπαράθεση με τους Ελληνες συναδέλφους τους. Στις συνθήκες αυτές, τα κίνητρα παράτασης της θητείας των Σ.Ι. είναι πλέον διάφανα: αδυνατώντας να καταργήσουν τον θεσμό, αλλά και μη θέλοντας να προκηρύξουν νέες εκλογές που θα σηματοδοτούσαν την αποδοχή του, τον οδηγούν διά της παρατάσεως σε πλήρη μαρασμό και διάλυση. Με αυτά τα δεδομένα, η αποδοχή της παράτασης της θητείας μας θα σήμαινε συμμετοχή σε μεθοδευμένη πορεία περαιτέρω απαξίωσης με προδιαγεγραμμένο τέλος».

Ο Εμφύλιος εισάγεται στα βιβλία

Τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου θα μελετώνται στο ελληνικό σχολείο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Μάλιστα, ο ίδιος εξήγγειλε αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών της Ιστορίας.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης, μετέχοντας την Κυριακή σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Εταιρεία Διάδοσης Ιστορικών στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο, δήλωσε ότι «η εκδήλωση έχει στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του Εμφυλίου. Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος, αλλά με συνείδηση ότι η Ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδό της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής Ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων Ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής Ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την Ιστορία με σεβασμό στη μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων, και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα». Παράλληλα, ο υπουργός παρευρέθη στα εγκαίνια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αμυνταίου και δεσμεύτηκε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στη βιβλιοθήκη, το οποίο θα συνεχίσει το έργο της αρχειοθέτησης.

Κινητοποιήσεις
Ως προς τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενόψει της σχολικής χρονιάς, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έχει προγραμματίσει νέα, μετά εκείνη την Παρασκευή, συγκέντρωση για αύριο στις 12.30 μ.μ. στο υπ. Παιδείας, με αιτήματα την απόσυρση της υπουργικής απόφασης για το ωράριο και τη λειτουργία του ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών για την κάλυψη των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση, την υλοποίηση όλων των προσλήψεων αναπληρωτών σε μία φάση, πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Ως προς τη συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον κ. Φίλη την Παρασκευή, το Δ.Σ. απεχώρησε και σε οξεία ανακοίνωση ανέφερε ότι «όταν έφτασε η ώρα των απαντήσεων στα πιεστικά και ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν, ανέλαβε δράση ο διευθυντής του γραφείου του κ. Φίλη που με απαξιωτικές φράσεις και προκλητική συμπεριφορά έκανε μονόδρομο τη λήξη της συνάντησης από τη στιγμή που ο κύριος υπουργός δεν φρόντισε να επανορθώσει επαναφέροντας το διευθυντικό στέλεχος στον πολιτισμένο διάλογο, αλλά και να ανακαλέσει φράσεις που και ο ίδιος απεύθυνε προς τα Δ.Σ., μιλώντας για ψεύτες και για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου