Αφιερωμένη στους σεισμούς στην Ιταλία,
η 3η σελίδα από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"-26/08/16
Ρέντσι: Θα ανοικοδομήσουμε τις περιοχές που έχουν πληγεί
η 3η σελίδα από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"-26/08/16
Ρέντσι: Θα ανοικοδομήσουμε τις περιοχές που έχουν πληγεί
Η Ιταλία θα ανοικοδομήσει τα χωριά και τις πόλεις που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό και θα προωθήσει ξανά τις προσπάθειες για την προστασία των κτιρίων και των εγκαταστάσεων της χώρας από φυσικές καταστροφές δήλωσε την Πέμπτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι έχουμε μια ηθική δέσμευση απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες αυτών των περιοχών», δήλωσε ο Ρέντσι στους δημοσιογράφους, έπειτα από το τέλος του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε για να συζητηθεί η αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση.
«Η ανοικοδόμηση είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης μας και της χώρας μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι επίσης ζωτικής σημασίας η ενίσχυση των μέτρων αντισεισμικής προστασίας σε μια από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του κόσμου.
«Είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο όταν έρχεται να διαχειριστούμε επείγουσες καταστάσεις, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά επίσης και πρόληψης», πρόσθεσε.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"-26/08/16
Ερευνών συνέχεια στην Ιταλία για εγκλωβισμένους
ΡΩΜΗ. Τα συντρίμμια κτισμάτων στις σεισμόπληκτες κοινότητες της Κεντρικής Ιταλίας ερευνούσαν χθες σωστικά συνεργεία με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, σε μία προσπάθεια εντοπισμού εγκλωβισμένων κατοίκων.
Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισχυρή δόνηση των 6,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ ορισμένοι από τους μετασεισμούς, που ξεπέρασαν τους 470, είχαν ισχύ άνω των 5 Ρίχτερ.
Εντατικές προσπάθειες κατέβαλαν χθες τα σωστικά συνεργεία στην κωμόπολη Αματρίτσε και στα ερείπια του ξενοδοχείου «Ρόμα», όπου 15 με 20 τουρίστες αγνοούνται. Μία σορός ανασύρθηκε χθες το πρωί από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου, με τις έρευνες να συνεχίζονται.
«Βρισκόμαστε ακόμη σε χρονική φάση στην οποία ο εντοπισμός ζωντανών κάτω από τα ερείπια είναι εφικτός. Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να εντοπισθεί και ο τελευταίος αγνοούμενος, ενώ θα βεβαιωθούμε ότι δεν έχει απομείνει κανείς εγκλωβισμένος», είπε χθες ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Λούκα Κάρι, που επεσήμανε ότι στο σεισμό της Λ’ Ακουίλα το 2009 τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν επιζώντα ύστερα από 72 ώρες.
Μεσαιωνικές κωμοπόλεις
Οι χειρότερες καταστροφές σημειώθηκαν στις μεσαιωνικές κωμοπόλεις Αματρίτσε και Ακουμόλι, κοντά στο Ριέτι, 100 χλμ. βορειοδυτικά της Ρώμης, αλλά και στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, 25 χλμ. ανατολικότερα.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό και 264 νοσηλεύονται. Οι περισσότεροι νεκροί (184) καταγράφηκαν στην κοινότητα Αματρίτσε, ενώ ένας Ισπανός και πέντε Ρουμάνοι περιλαμβάνονται στα θύματα. Η ρουμανική κυβέρνηση ανέφερε χθες ότι 11 πολίτες της συνεχίζουν να αγνοούνται.
Η μετασεισμική δόνηση ισχύος 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι προκάλεσε μερική κατάρρευση του καμπαναριού και της πρόσοψης του ναού του Αγίου Αυγουστίνου στο Αματρίτσε, έργο του 15ου αιώνα.
Στην κωμόπολη Πεσκάρα ντελ Τρόντο, χτυπημένη και αυτή σφοδρά από τον σεισμό, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανό το βράδυ της Τετάρτης, 17 ώρες μετά τον κύριο σεισμό, 10χρονο κορίτσι από τα ερείπια κατοικίας. Τα συνεργεία έχουν πληροφορίες για τρεις εγκλωβισμένους σε γκρεμισμένο σπίτι της κοινότητας, το οποίο βρίσκεται όμως σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο.
«Σε μία χώρα που έχει υποστεί τουλάχιστον οκτώ φονικούς σεισμούς τα τελευταία 40 χρόνια, το μόνο που μάθαμε είναι να σώζουμε ζωές εκ των υστέρων», έγραφε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Corriere della Sera ο αρθρογράφος Σέρτζιο Ρίζο.
Ειδικοί εκτιμούν ότι ποσοστό 70% των κτισμάτων στην Ιταλία δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Υστερα από κάθε μεγάλο σεισμό κατατίθενται προτάσεις με στόχο την αντισεισμική θωράκιση, οι οποίες συχνά καταλήγουν να μην εφαρμοστούν, δέσμιες της δυσκίνητης ιταλικής γραφειοκρατίας και των χρόνιων χρηματοδοτικών ελλείψεων.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι η ανοικοδόμηση θα πραγματοποιηθεί και ότι «θα εγγυάται τη δυνατότητα των κατοίκων να ζήσουν στις γεμάτες ιστορία κοινότητες αυτές».
Συνεργεία στατικών μηχανικών επισκέπτονταν χθες τις πληγείσες κωμοπόλεις για να καταγράψουν τα σεισμόπληκτα κτίσματα, ενώ ομάδες ειδικών του υπουργείου Πολιτισμού επιθεωρούσαν μνημεία και μεσαιωνικά κτίρια.
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η τοπική εισαγγελία ερευνά την κατάρρευση της σχολής «Ρόμολο Καπρανίκα» στο Αματρίτσε. Η σχολή ανακαινίσθηκε το 2012, χάρη σε κεφάλαια για την ανοικοδόμηση κτισμάτων της κεντρικής Ιταλίας, μετά τον σεισμό της Λ’ Ακουίλα το 2009. Οι περισσότεροι θάνατοι σε πρόσφατους σεισμούς στην Ιταλία καταγράφηκαν σε δημόσια κτίρια που κατέρρευσαν, όπως η φοιτητική εστία στην Λ’ Ακουίλα το 2009 με 11 νεκρούς και το δημοτικό σχολείο στο Σαν Τζουλιάνο στην Πούλια το 2002, με θύματα 27 παιδιά της Α΄ Δημοτικού.
Διώξεις
Οι πολύνεκροι σεισμοί στην Ιταλία δίνουν συχνά την αφορμή στη Δικαιοσύνη να ασκήσει διώξεις εναντίον αρχιτεκτόνων, μηχανικών, εργολάβων και κρατικών αξιωματούχων, αρμοδίων για έργα σε δημόσια κτίρια τα οποία κατέρρευσαν. Στην περίπτωση του σεισμού στη Λ’ Ακουίλα το 2009, οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος έξι γεωλόγων για την αποτυχία τους να προειδοποιήσουν έγκαιρα τον πληθυσμό για τη δόνηση. Η καταδίκη των γεωλόγων από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ανετράπη από το εφετείο, που τους αθώωσε. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συγκάλεσε χθες το απόγευμα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την εκπόνηση εκτάκτων μέτρων για την παροχή βοήθειας στις πληγείσες κοινότητες. «Σήμερα είναι μία ημέρα για δάκρυα, αύριο θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για ανοικοδόμηση», είχε πει το βράδυ της Τετάρτης ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"-26/08/16
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ το διαβολικό μουρμούρισμα των τοίχων»
Ο συνδυασμός του επιφανειακού επίκεντρου και των απαρχαιωμένων λιθόκτιστων κτιρίων οδήγησαν σε εκτεταμένη καταστροφή μετά τον σεισμό που έπληξε την Κεντρική Ιταλία νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Οπως και πολλά άλλα χωριά και κωμοπόλεις στην ορεινή περιοχή, το Αματρίτσε, του οποίου ο δήμαρχος δήλωσε ότι η μισή πόλη δεν υπάρχει πια, έχει πέτρινες εκκλησίες και κτίρια, κατασκευασμένα αιώνες πριν, όταν ελάχιστα ήταν γνωστά για τη σεισμική θωράκισή τους. Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση τα τελευταία χρόνια, τέτοιου είδους κατασκευές είναι εύκολο να υποστούν ζημιές ή να καταστραφούν ολοσχερώς από τις δονήσεις. «Ακόμη και πριν από 100 χρόνια δεν ήξεραν πώς να χτίζουν κτίρια τα οποία να μπορούν να αντιστέκονται στους σεισμούς», εξηγεί ο Ντέιβιντ Α. Ρόθερι, καθηγητής πλανητικών γεωεπιστημών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Μίλτον Κέινς της Αγγλίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο σεισμός ήταν λιγότερο ισχυρός από άλλα πρόσφατα φονικά χτυπήματα του Εγκέλαδου. Για παράδειγμα ο σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τον περυσινό Απρίλιο το Νεπάλ και προκάλεσε τον θάνατο 8.000 ανθρώπων απελευθέρωσε 250 φορές μεγαλύτερη ενέργεια. Ο σεισμός στην Ιταλία όμως ήταν πολύ επιφανειακός. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε σε απόσταση 9,7 χλμ. «Οι επιφανειακοί σεισμοί προκαλούν πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από εκείνους που σημειώνονται σε μεγαλύτερο βάθος, επειδή η επιφανειακότητα του επικέντρου προκαλεί πολύ χειρότερη δόνηση του εδάφους στην επιφάνεια», υπογραμμίζει ο καθηγητής Ρόθερι.
Βίντεο από το Αματρίτσε και άλλες πόλεις κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δείχνουν σωρούς από τούβλα κτιρίων που κατέρρευσαν. Οι σεισμοί προκαλούνται από την κίνηση στον φλοιό της Γης, ο οποίος είναι χωρισμένος σε μεγάλες επιφάνειες, τις τεκτονικές πλάκες. Τα Απέννινα Ορη, όπου σημειώθηκε ο σεισμός της Τετάρτης, είναι μια περιοχή όπου η αφρικανική πλάκα κινείται κάτω από την ευρασιατική πλάκα. Εξαιτίας της σύνθετης αλληλεπίδρασης των πλακών, η λεκάνη της Τυρρηνικής Θάλασσας, ανοικτά των δυτικών παραλίων της Ιταλίας, επεκτείνεται. Αυτή η διεύρυνση και η ένταση που προκαλεί στα Απέννινα οδήγησε στον σεισμό.
Στη Λ’ Ακουιλα
Η ίδια περιοχή έχει γνωρίσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου εκείνου στη Λ’ Ακουιλα το 2009 με 295 νεκρούς, 1.000 τραυματίες και 55.000 άστεγους. Οι δύο σεισμοί είχαν πολλά κοινά σημεία όσον αφορά τη γέννηση και το βάθος τους, τονίζει ο Μάσιμο Κόκο, γεωλόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στη Ρώμη. Μετά τον σεισμό του 2009 επτά μέλη της εθνικής επιτροπής για την πρόληψη φυσικών καταστροφών συνελήφθησαν επειδή δεν προειδοποίησαν τη Λ’ Ακουιλα για τον κίνδυνο σεισμού. Κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας το 2012 και καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο το 2014 απηλλάγησαν ύστερα από σχετική απόφαση του εφετείου. Ο Κόκο υπενθυμίζει ότι η Ιταλία έχει νόμους για αντισεισμική κατασκευή νέων κτιρίων αλλά ελάχιστα έχουν γίνει για την υποστήριξη παλαιότερων κτισμάτων. «Η ελαστικότητα είναι πολύ περιορισμένη συγκριτικά με τη συχνότητα και τις συνέπειες των φυσικών φαινομένων», προσθέτει.
«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι έχουμε μια ηθική δέσμευση απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες αυτών των περιοχών», δήλωσε ο Ρέντσι στους δημοσιογράφους, έπειτα από το τέλος του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε για να συζητηθεί η αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση.
«Η ανοικοδόμηση είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης μας και της χώρας μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι επίσης ζωτικής σημασίας η ενίσχυση των μέτρων αντισεισμικής προστασίας σε μια από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του κόσμου.
«Είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο όταν έρχεται να διαχειριστούμε επείγουσες καταστάσεις, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά επίσης και πρόληψης», πρόσθεσε.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"-26/08/16
Ερευνών συνέχεια στην Ιταλία για εγκλωβισμένους
ΡΩΜΗ. Τα συντρίμμια κτισμάτων στις σεισμόπληκτες κοινότητες της Κεντρικής Ιταλίας ερευνούσαν χθες σωστικά συνεργεία με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, σε μία προσπάθεια εντοπισμού εγκλωβισμένων κατοίκων.
Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισχυρή δόνηση των 6,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ ορισμένοι από τους μετασεισμούς, που ξεπέρασαν τους 470, είχαν ισχύ άνω των 5 Ρίχτερ.
Εντατικές προσπάθειες κατέβαλαν χθες τα σωστικά συνεργεία στην κωμόπολη Αματρίτσε και στα ερείπια του ξενοδοχείου «Ρόμα», όπου 15 με 20 τουρίστες αγνοούνται. Μία σορός ανασύρθηκε χθες το πρωί από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου, με τις έρευνες να συνεχίζονται.
«Βρισκόμαστε ακόμη σε χρονική φάση στην οποία ο εντοπισμός ζωντανών κάτω από τα ερείπια είναι εφικτός. Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να εντοπισθεί και ο τελευταίος αγνοούμενος, ενώ θα βεβαιωθούμε ότι δεν έχει απομείνει κανείς εγκλωβισμένος», είπε χθες ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Λούκα Κάρι, που επεσήμανε ότι στο σεισμό της Λ’ Ακουίλα το 2009 τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν επιζώντα ύστερα από 72 ώρες.
Μεσαιωνικές κωμοπόλεις
Οι χειρότερες καταστροφές σημειώθηκαν στις μεσαιωνικές κωμοπόλεις Αματρίτσε και Ακουμόλι, κοντά στο Ριέτι, 100 χλμ. βορειοδυτικά της Ρώμης, αλλά και στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, 25 χλμ. ανατολικότερα.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό και 264 νοσηλεύονται. Οι περισσότεροι νεκροί (184) καταγράφηκαν στην κοινότητα Αματρίτσε, ενώ ένας Ισπανός και πέντε Ρουμάνοι περιλαμβάνονται στα θύματα. Η ρουμανική κυβέρνηση ανέφερε χθες ότι 11 πολίτες της συνεχίζουν να αγνοούνται.
Η μετασεισμική δόνηση ισχύος 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι προκάλεσε μερική κατάρρευση του καμπαναριού και της πρόσοψης του ναού του Αγίου Αυγουστίνου στο Αματρίτσε, έργο του 15ου αιώνα.
Στην κωμόπολη Πεσκάρα ντελ Τρόντο, χτυπημένη και αυτή σφοδρά από τον σεισμό, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανό το βράδυ της Τετάρτης, 17 ώρες μετά τον κύριο σεισμό, 10χρονο κορίτσι από τα ερείπια κατοικίας. Τα συνεργεία έχουν πληροφορίες για τρεις εγκλωβισμένους σε γκρεμισμένο σπίτι της κοινότητας, το οποίο βρίσκεται όμως σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο.
«Σε μία χώρα που έχει υποστεί τουλάχιστον οκτώ φονικούς σεισμούς τα τελευταία 40 χρόνια, το μόνο που μάθαμε είναι να σώζουμε ζωές εκ των υστέρων», έγραφε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Corriere della Sera ο αρθρογράφος Σέρτζιο Ρίζο.
Ειδικοί εκτιμούν ότι ποσοστό 70% των κτισμάτων στην Ιταλία δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Υστερα από κάθε μεγάλο σεισμό κατατίθενται προτάσεις με στόχο την αντισεισμική θωράκιση, οι οποίες συχνά καταλήγουν να μην εφαρμοστούν, δέσμιες της δυσκίνητης ιταλικής γραφειοκρατίας και των χρόνιων χρηματοδοτικών ελλείψεων.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι η ανοικοδόμηση θα πραγματοποιηθεί και ότι «θα εγγυάται τη δυνατότητα των κατοίκων να ζήσουν στις γεμάτες ιστορία κοινότητες αυτές».
Συνεργεία στατικών μηχανικών επισκέπτονταν χθες τις πληγείσες κωμοπόλεις για να καταγράψουν τα σεισμόπληκτα κτίσματα, ενώ ομάδες ειδικών του υπουργείου Πολιτισμού επιθεωρούσαν μνημεία και μεσαιωνικά κτίρια.
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η τοπική εισαγγελία ερευνά την κατάρρευση της σχολής «Ρόμολο Καπρανίκα» στο Αματρίτσε. Η σχολή ανακαινίσθηκε το 2012, χάρη σε κεφάλαια για την ανοικοδόμηση κτισμάτων της κεντρικής Ιταλίας, μετά τον σεισμό της Λ’ Ακουίλα το 2009. Οι περισσότεροι θάνατοι σε πρόσφατους σεισμούς στην Ιταλία καταγράφηκαν σε δημόσια κτίρια που κατέρρευσαν, όπως η φοιτητική εστία στην Λ’ Ακουίλα το 2009 με 11 νεκρούς και το δημοτικό σχολείο στο Σαν Τζουλιάνο στην Πούλια το 2002, με θύματα 27 παιδιά της Α΄ Δημοτικού.
Διώξεις
Οι πολύνεκροι σεισμοί στην Ιταλία δίνουν συχνά την αφορμή στη Δικαιοσύνη να ασκήσει διώξεις εναντίον αρχιτεκτόνων, μηχανικών, εργολάβων και κρατικών αξιωματούχων, αρμοδίων για έργα σε δημόσια κτίρια τα οποία κατέρρευσαν. Στην περίπτωση του σεισμού στη Λ’ Ακουίλα το 2009, οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος έξι γεωλόγων για την αποτυχία τους να προειδοποιήσουν έγκαιρα τον πληθυσμό για τη δόνηση. Η καταδίκη των γεωλόγων από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ανετράπη από το εφετείο, που τους αθώωσε. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συγκάλεσε χθες το απόγευμα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την εκπόνηση εκτάκτων μέτρων για την παροχή βοήθειας στις πληγείσες κοινότητες. «Σήμερα είναι μία ημέρα για δάκρυα, αύριο θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για ανοικοδόμηση», είχε πει το βράδυ της Τετάρτης ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"-26/08/16
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ το διαβολικό μουρμούρισμα των τοίχων»
Σε περισσότερους από 250 ανέρχονται οι εξακριβωμένοι νεκροί του ισχυρού σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ωστόσο, όπως αναφέρουν Ιταλοί αξιωματούχοι, ο αριθμός τους είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί, καθώς οι διασώστες συνεχίζουν την αναζήτησή τους στα συντρίμμια των ισοπεδωμένων κτιρίων και σπιτιών. «Η κατάσταση είναι χειρότερη από πόλεμο... Είναι απαίσια, απαίσια... λένε ότι θα χρειαστούν δύο μέρες για να την ανασύρουν από τα χαλάσματα, γιατί πρώτα πρέπει να στυλώσουν τα γύρω κτίρια», δήλωσε κλαίγοντας η 63χρονη Ρίτα Ρόσινε, αγωνιώντας για την 75χρονη αδερφή της που παγιδεύθηκε στα συντρίμμια ενός σπιτιού και είναι πιθανώς νεκρή. Ο αριθμός των νεκρών σε συνδυασμό με τον αραιοκατοικημένο χαρακτήρα του ορεινού συμπλέγματος ανατολικά της Ρώμης που επλήγη κυρίως από τον σεισμό, εγείρει ερωτήματα για τα μέτρα που είχαν ληφθεί, καθώς η περιοχή, όντας εξαιρετικά σεισμογενής είχε βιώσει πολύ πρόσφατα ξανά έναν πολύνεκρο σεισμό, συγκεκριμένα στην πόλη Λ’ Ακουίλα το 2009, ο τραγικός απολογισμός του οποίου ήταν 300 νεκροί.
Στη κωμόπολη Αματρίτσε, ένας μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ την Πέμπτη έπληξε περαιτέρω την ήδη ισοπεδωμένη πόλη, ενισχύοντας τους φόβους για επιπλέον καταρρεύσεις κτιρίων, οι οποίοι θα δυσχεράνουν το ήδη δύσκολο έργο διάσωσης. Ο δήμαρχος, Σέρτζιο Πιρόζι, δήλωσε ότι μόνο στο Αματρίτσε οι νεκροί είναι περισσότεροι από 200, εγείροντας φόβους ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. «Ξεφύγαμε από καθαρή τύχη, η σκάλα του σπιτιού έμεινε όρθια και προλάβαμε να τρέξουμε στα τυφλά μέσα στη σκόνη και στο σκοτάδι», δήλωσε η 48χρονη κάτοικος του Αματρίτσε, Μαρία Ατριμάλα, θρηνώντας για τους φίλους και συγγενείς της που δεν τα κατάφεραν και προσθέτοντας ότι βρισκόταν και στη Λ’ Ακουίλα όταν χτύπησε εκεί ο σεισμός το 2009. Στο Αματρίτσε κατέρρευσε και το μισό μέρος μιας μονής, στην οποία παραθέριζαν καλόγριες, σκοτώνοντας τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες και τρεις καλόγριες. Η 32χρονη αδελφή Μαριάννα από την Αλβανία, ήταν μία από τις τρεις καλόγριες που επέζησαν της κατάρρευσης, καθώς βρισκόταν σε άλλο σημείο της μονής. «Εσωσαν η μία την άλλη, κρατώντας τα χέρια τους ενώ κατέρρεε το κτίριο, έτρεξαν και σώθηκαν», ανέφερε η 32χρονη, μιλώντας για τις άλλες δύο καλόγριες που επέζησαν.
Η βιβλική καταστροφή που υπέστη η μεσαιωνική κωμόπολη αντικατοπτρίζεται με έντονο τρόπο στις περιγραφές των κατοίκων της. «Αμέσως μετά τον σεισμό, επικρατούσε η τρέλα, δεν μπορούσες να καταλάβεις αν είσαι ζωντανός ή όχι», ανέφερε ο Τζουζέπε μπροστά από το χτυπημένο σπίτι του, χωρίς να αναφέρει το επώνυμό του. Μία Πολωνή γυναίκα που ζει στην πόλη με την οικογένειά της δήλωσε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ «το διαβολικό μουρμούρισμα των κινούμενων τοίχων», το οποίο ξύπνησε εκείνη και τον σύζυγό της μέσα στη νύχτα. «Θα θυμάμαι μέχρι το τέλος της ζωής μου αυτόν τον ήχο, το διαβολικό βουητό των κινούμενων τοίχων», ανέφερε στην πολωνική τηλεόραση, περιγράφοντας παράλληλα την ανακούφιση που ένιωσε όταν είδε ότι ο 4χρονος γιος της είναι ζωντανός.
Επιπλέον, εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδιες σκηνές, με τους μετασεισμούς να επιτείνουν την ήδη υπάρχουσα δυσφορία τους. «Δεν έχω κοιμηθεί αρκετά επειδή φοβόμουν πολύ», ανέφερε ο 70χρονος Αρτούρο Ονέσι από την Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ο οποίος πέρασε τη νύχτα σε έναν καταυλισμό με σκηνές για τους σεισμόπληκτους και τους διασώστες. «Κοιμηθήκαμε στο αυτοκίνητο το προηγούμενο βράδυ, ωστόσο με τους μετασεισμούς ήταν σχεδόν αδύνατον να σε πάρει ο ύπνος», είπε ο Μάριο, πατέρας δύο μικρών αγοριών, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επόμενες μέρες.«Νοικιάσαμε μία σκηνή για σήμερα το βράδυ. Αλλα αύριο, μεθαύριο;», συμπλήρωσε.
Οι εκτεταμένες υλικές ζημιές σε ορισμένες μικρές πόλεις και χωριά έχουν εγείρει σημαντικούς φόβους περί μετατροπής τους σε πόλεις-φαντάσματα. «Αν δεν έρθει βοήθεια, η Αρκουάτα είναι τελειωμένη», δήλωσε ο δήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο, Αλεάντρο Πετρούτσι, η οποία θρηνεί 57 από τους 250 εξακριβωμένους νεκρούς.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"-26/08/16
Ιταλία: Ο «συνδυασμός» που οδήγησε στην καταστροφή
Στη κωμόπολη Αματρίτσε, ένας μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ την Πέμπτη έπληξε περαιτέρω την ήδη ισοπεδωμένη πόλη, ενισχύοντας τους φόβους για επιπλέον καταρρεύσεις κτιρίων, οι οποίοι θα δυσχεράνουν το ήδη δύσκολο έργο διάσωσης. Ο δήμαρχος, Σέρτζιο Πιρόζι, δήλωσε ότι μόνο στο Αματρίτσε οι νεκροί είναι περισσότεροι από 200, εγείροντας φόβους ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. «Ξεφύγαμε από καθαρή τύχη, η σκάλα του σπιτιού έμεινε όρθια και προλάβαμε να τρέξουμε στα τυφλά μέσα στη σκόνη και στο σκοτάδι», δήλωσε η 48χρονη κάτοικος του Αματρίτσε, Μαρία Ατριμάλα, θρηνώντας για τους φίλους και συγγενείς της που δεν τα κατάφεραν και προσθέτοντας ότι βρισκόταν και στη Λ’ Ακουίλα όταν χτύπησε εκεί ο σεισμός το 2009. Στο Αματρίτσε κατέρρευσε και το μισό μέρος μιας μονής, στην οποία παραθέριζαν καλόγριες, σκοτώνοντας τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες και τρεις καλόγριες. Η 32χρονη αδελφή Μαριάννα από την Αλβανία, ήταν μία από τις τρεις καλόγριες που επέζησαν της κατάρρευσης, καθώς βρισκόταν σε άλλο σημείο της μονής. «Εσωσαν η μία την άλλη, κρατώντας τα χέρια τους ενώ κατέρρεε το κτίριο, έτρεξαν και σώθηκαν», ανέφερε η 32χρονη, μιλώντας για τις άλλες δύο καλόγριες που επέζησαν.
Η βιβλική καταστροφή που υπέστη η μεσαιωνική κωμόπολη αντικατοπτρίζεται με έντονο τρόπο στις περιγραφές των κατοίκων της. «Αμέσως μετά τον σεισμό, επικρατούσε η τρέλα, δεν μπορούσες να καταλάβεις αν είσαι ζωντανός ή όχι», ανέφερε ο Τζουζέπε μπροστά από το χτυπημένο σπίτι του, χωρίς να αναφέρει το επώνυμό του. Μία Πολωνή γυναίκα που ζει στην πόλη με την οικογένειά της δήλωσε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ «το διαβολικό μουρμούρισμα των κινούμενων τοίχων», το οποίο ξύπνησε εκείνη και τον σύζυγό της μέσα στη νύχτα. «Θα θυμάμαι μέχρι το τέλος της ζωής μου αυτόν τον ήχο, το διαβολικό βουητό των κινούμενων τοίχων», ανέφερε στην πολωνική τηλεόραση, περιγράφοντας παράλληλα την ανακούφιση που ένιωσε όταν είδε ότι ο 4χρονος γιος της είναι ζωντανός.
Επιπλέον, εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδιες σκηνές, με τους μετασεισμούς να επιτείνουν την ήδη υπάρχουσα δυσφορία τους. «Δεν έχω κοιμηθεί αρκετά επειδή φοβόμουν πολύ», ανέφερε ο 70χρονος Αρτούρο Ονέσι από την Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ο οποίος πέρασε τη νύχτα σε έναν καταυλισμό με σκηνές για τους σεισμόπληκτους και τους διασώστες. «Κοιμηθήκαμε στο αυτοκίνητο το προηγούμενο βράδυ, ωστόσο με τους μετασεισμούς ήταν σχεδόν αδύνατον να σε πάρει ο ύπνος», είπε ο Μάριο, πατέρας δύο μικρών αγοριών, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επόμενες μέρες.«Νοικιάσαμε μία σκηνή για σήμερα το βράδυ. Αλλα αύριο, μεθαύριο;», συμπλήρωσε.
Οι εκτεταμένες υλικές ζημιές σε ορισμένες μικρές πόλεις και χωριά έχουν εγείρει σημαντικούς φόβους περί μετατροπής τους σε πόλεις-φαντάσματα. «Αν δεν έρθει βοήθεια, η Αρκουάτα είναι τελειωμένη», δήλωσε ο δήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο, Αλεάντρο Πετρούτσι, η οποία θρηνεί 57 από τους 250 εξακριβωμένους νεκρούς.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"-26/08/16
Ιταλία: Ο «συνδυασμός» που οδήγησε στην καταστροφή
Ο συνδυασμός του επιφανειακού επίκεντρου και των απαρχαιωμένων λιθόκτιστων κτιρίων οδήγησαν σε εκτεταμένη καταστροφή μετά τον σεισμό που έπληξε την Κεντρική Ιταλία νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Οπως και πολλά άλλα χωριά και κωμοπόλεις στην ορεινή περιοχή, το Αματρίτσε, του οποίου ο δήμαρχος δήλωσε ότι η μισή πόλη δεν υπάρχει πια, έχει πέτρινες εκκλησίες και κτίρια, κατασκευασμένα αιώνες πριν, όταν ελάχιστα ήταν γνωστά για τη σεισμική θωράκισή τους. Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση τα τελευταία χρόνια, τέτοιου είδους κατασκευές είναι εύκολο να υποστούν ζημιές ή να καταστραφούν ολοσχερώς από τις δονήσεις. «Ακόμη και πριν από 100 χρόνια δεν ήξεραν πώς να χτίζουν κτίρια τα οποία να μπορούν να αντιστέκονται στους σεισμούς», εξηγεί ο Ντέιβιντ Α. Ρόθερι, καθηγητής πλανητικών γεωεπιστημών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Μίλτον Κέινς της Αγγλίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο σεισμός ήταν λιγότερο ισχυρός από άλλα πρόσφατα φονικά χτυπήματα του Εγκέλαδου. Για παράδειγμα ο σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τον περυσινό Απρίλιο το Νεπάλ και προκάλεσε τον θάνατο 8.000 ανθρώπων απελευθέρωσε 250 φορές μεγαλύτερη ενέργεια. Ο σεισμός στην Ιταλία όμως ήταν πολύ επιφανειακός. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε σε απόσταση 9,7 χλμ. «Οι επιφανειακοί σεισμοί προκαλούν πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από εκείνους που σημειώνονται σε μεγαλύτερο βάθος, επειδή η επιφανειακότητα του επικέντρου προκαλεί πολύ χειρότερη δόνηση του εδάφους στην επιφάνεια», υπογραμμίζει ο καθηγητής Ρόθερι.
Βίντεο από το Αματρίτσε και άλλες πόλεις κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δείχνουν σωρούς από τούβλα κτιρίων που κατέρρευσαν. Οι σεισμοί προκαλούνται από την κίνηση στον φλοιό της Γης, ο οποίος είναι χωρισμένος σε μεγάλες επιφάνειες, τις τεκτονικές πλάκες. Τα Απέννινα Ορη, όπου σημειώθηκε ο σεισμός της Τετάρτης, είναι μια περιοχή όπου η αφρικανική πλάκα κινείται κάτω από την ευρασιατική πλάκα. Εξαιτίας της σύνθετης αλληλεπίδρασης των πλακών, η λεκάνη της Τυρρηνικής Θάλασσας, ανοικτά των δυτικών παραλίων της Ιταλίας, επεκτείνεται. Αυτή η διεύρυνση και η ένταση που προκαλεί στα Απέννινα οδήγησε στον σεισμό.
Στη Λ’ Ακουιλα
Η ίδια περιοχή έχει γνωρίσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου εκείνου στη Λ’ Ακουιλα το 2009 με 295 νεκρούς, 1.000 τραυματίες και 55.000 άστεγους. Οι δύο σεισμοί είχαν πολλά κοινά σημεία όσον αφορά τη γέννηση και το βάθος τους, τονίζει ο Μάσιμο Κόκο, γεωλόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στη Ρώμη. Μετά τον σεισμό του 2009 επτά μέλη της εθνικής επιτροπής για την πρόληψη φυσικών καταστροφών συνελήφθησαν επειδή δεν προειδοποίησαν τη Λ’ Ακουιλα για τον κίνδυνο σεισμού. Κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας το 2012 και καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο το 2014 απηλλάγησαν ύστερα από σχετική απόφαση του εφετείου. Ο Κόκο υπενθυμίζει ότι η Ιταλία έχει νόμους για αντισεισμική κατασκευή νέων κτιρίων αλλά ελάχιστα έχουν γίνει για την υποστήριξη παλαιότερων κτισμάτων. «Η ελαστικότητα είναι πολύ περιορισμένη συγκριτικά με τη συχνότητα και τις συνέπειες των φυσικών φαινομένων», προσθέτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου