οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Οι εντάσεις στο κυβερνών Κόμμα: Η «Αριστερά» εναντίον της «Κεντροαριστεράς» - Απειλές ακραίων για διάσπαση - Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για μάχη στο συνέδριο, όπου θα έχει μεγάλη δυσκολία να εξηγήσει στους συντρόφους του ότι ηγείται κόμματος της Αριστεράς

Από την "Επένδυση"


"Επένδυση", 27/08/16

Υπόγειοι τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ
■ του Κ. I. Αγγελοπούλου


aggelopoulos@ependisinews.gr_
Από τα τέλη της περα­σμένης χρονιάς, οι μνημονιακοί άνεμοι μαστιγώνουν τον ΣΥ­ΡΙΖΑ και δοκιμάζουν την αντοχή του οικοδομήματος του κυβερνώντος κόμματος. Τίποτα το ανεξήγητο σε αυτό, από τη στιγμή που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα σταδιοδρομεί στην πολιτική σκηνή εδώ και λίγα χρόνια ως κόμμα Ριζο­σπαστικής Αριστεράς. Από το 2015, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτελεί ένα σκληρό οικονομικό «πρόγραμμα», που συνυπέγραψε με τους ξένους δανειστές και το οποίο συντρίβει εισοδήματα μικρών και μεσαίων αστικών στρωμάτων. Η εκτέλεση αυτής της πολιτικής έχει οδηγήσει σε μεγάλα ερωτήματα για το τι μπο­ρεί σήμερα να θεωρείται στ' αλήθεια «Αριστερά» στον ΣΥΡΙΖΑ. Και γενι­κότερα έχει φέρει το κόμμα αυτό σε μια μεγάλη δυσκολία να προσδιο­ρίζει πλέον τα ιδεολογικο-πολιτικά χαρακτηριστικά του.

Αν, λοιπόν, η αξιωματική αντι­πολίτευση έχει σήμερα προβλήματα εσωτερικής συνοχής και αναδιορ­γάνωσης, αν η διασπασμένη  «Κε­ντροαριστερά» ψάχνει τα βρει ένα αξιόπιστο πολιτικό πρόσωπο, μεγά­λα είναι τα προβλήματα του κυβερ­νώντος ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνε­δρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου. Ηδη οι εσωτερικές εντάσεις δεν κρύβονται και διάφο­ρες ομάδες στελεχών ετοιμάζονται για συνεδριακές μάχες. Και, άλλω­στε, δύσκολα κρύβονται πλέον οι διαφορές απόψεων μεταξύ υπουρ­γών σε θέματα οικονομίας, δικαιο­σύνης και δημόσιας ασφάλειας -διαφωνίες που έχουν πίσω τους ι­δεολογικές τάσεις και εμμονές μιας ποικίλης Αριστεράς.

Το ερώτημα

Σήμερα, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα οδηγούνται σε ενδεχό­μενα ακραίων εξελίξεων. Η εντυπω­σιακή «τούμπα» του 2015 και στη συνέχεια ο ρεαλισμός διαρκείας του κ. Τσίπρα έφεραν τώρα το κόμμα μπροστά στο ερώτημα: Αν και κατά ποια έννοια μπορεί να εμφανίζεται ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα «αριστερό»;

Το σχοινί τεντώνεται στο κόμμα. Οι «ακραίοι» της αριστερής πτέρυγας αριστεριστές εκτιμούν ότι η εν λόγω Ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να είναι και μνημονιακή και αριστε­ρή και, κατά συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάψει να κυβερνά, εφόσον η ηγεσία του εκτιμήσει ότι δεν μπο­ρεί παρά να επιμείνει στη σημερινή οικονομική πολιτική μιας «λιτότη­τας» χωρίς τέλος. Αυτή η τάση, που δεν εξαντλείται μόνο σε στελέχη των «53», δεν αποκλείει και τη διάσπαση.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, έτσι όπως κινείται στη βάση των  συμ­φωνηθέντων με τους ξένους δανει­στές, θα έχει μεγάλη δυσκολία να εξηγήσει στους συντρόφους του στο συνέδριο ότι ηγείται κόμματος της Αριστεράς.

Και θα του είναι το ίδιο δύσκολο να τους πείσει ότι αστοχεί απολύτως ο Βασίλης Λεβέντης όταν δηλώνει δημοσίως πως, όταν συνομιλεί σή­μερα με τον πρωθυπουργό, βλέπει απέναντι του έναν «κεντρώο» πολι­τικό. Επιπλέον, τα πράγματα θα είναι χειρότερα για την κυβέρνηση της Αριστεράς τον Οκτώβριο, καθώς θα είναι δυσβάσταχτα τα φορολογικά βάρη εκατομμυρίων Ελλήνων, ήδη εξουθενωμένων από την επταετή περίοδο λιτότητας και ύφεσης.

Η ομιλία

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυ­πουργού προετοιμάζουν πυρετωδώς την οικονομική ομιλία του πρωθυ­πουργού στη ΔΕΘ. Αλλά γνωρίζουν πως ό,τι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κι αν θα περιληφθεί στο κείμενο της δεν πρόκειται να επηρεάσει θετικά κανένα απ' τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται αγρίως απ' την κρί­ση. Ολοι στο Μέγαρο Μαξίμου γνω­ρίζουν τώρα ότι ο κ. Τσίπρας ως «μνημoνιακός» πρωθυπουργός και αρχηγός κόμματος της Αριστεράς δεν μπορεί να έχει λαμπρό μέλλον. Τα πολιτικά όπλα του ούτε την Αρι­στερά του μπορούν πλέον να υπερασπίζονται με επιτυχία ούτε και έχουν μεγάλη δύναμη στην αντιπα­ράθεση με την αστική συντηρητική αντιπολίτευση.

Ας σημειωθεί πως για ακόμα μία φορά παρακολουθούνται στενά από τον «διεθνή παράγοντα» σι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η «πολιτική σταθερότητα» στην Ελλάδα είναι από τους ξένους δανειστές, αλλά και από τους γεωπολιτικούς αναλυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ένα πολύτιμο «ζητούμενο». Και σήμερα το «παρα­μορφωμένο» αριστερό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο δύσκολος ακόμη πολιτι­κός βηματισμός της ΝΔ και η κατά­σταση της «Κεντροαριστεράς» προ­βληματίζουν αυτούς τους κύκλους, που δεν στερούνται βεβαίως «φί­λων» στη χώρα μας.

Φόβητρο «η επάνοδος της Δεξιάς»
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ πληροφορίες από κύκλους που ε­τοιμάζονται να δώσουν «αποφασιστικές» μάχες στο επικείμενο συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει σήμερα έναν στόχο: να κινηθεί έτσι, ώστε να διασφαλίσει ότι υπό την ηγεσία του το κόμμα του θα έχει για πλειοψηφική κοινωνική-εκλογική βάση τους χαμη­λόμισθους και τους μικρομεσαίους, οι οποίοι, παρό­τι σε πολύ άσχημη κατάσταση, θα πεισθούν ότι η «μεγάλη απειλή» γι' αυτούς θα είναι «η επάνοδος της Δεξιάς». Αυτή η στόχευση αποτελεί για τους κύκλους αυτούς την καθαρή απόδειξη ότι η σημερινή ηγεσία του κόμματος θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ καθαρά «κεντροαριστερό» και συνιστά την προετοιμασία ενός πολιτικού διαζυγίου του με την Αριστερά, που θα είναι μια συνέχεια της ρήξης του κ. Τσίπρα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Π. Λαφαζάνη και τα στελέχη που τους ακολούθησαν. Ουσιαστικά, λένε οι της «ακραιφνούς» Αριστεράς, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έναν «δεύτερο γύρο» της εσωτερικής πο­λιτικής επιχείρησης που ξεκίνησε το 2015 στο κόμ­μα και επέτρεψε τη «στροφή» προς την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου.
Αστικοποίηση ή σύγχυση :»» Από τώρα και έως το συνέδριο του Οκτωβρίου οι εξελίξεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον. Από την όλη διαδικασία, που ήδη προβλέπεται πως θα είναι αναπό­φευκτα ταραχώδη, θα προκύψει: είχε η επιβεβαίωση και η πλειοψηφική στήρι­ξη της στροφής του κ. Τσίπρα προς την «αστικοποίηση» της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είτε μια κατάσταση ιδεο­λογικοπολιτικής σύγχυσης, που θα τραυματίσει την εσω­τερική συνοχή του κόμματος, φέρνοντας ίσως έως και «δια­σπάσεις» δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου