οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ "ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ" ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΑΦ΄ΕΝΟΣ, ΑΚΡΑΤΗ ΔΑΙΜΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΑΦ' ΕΤΕΡΟΥ...

Δύο+ένα κείμενα πολιτικής περί την οικονομία
 
             "ΗΜΕΡΗΣΙΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 27-28/08/16

Οι ωραίοι αντιμνημονιακοί μύθοι εκκωφαντικά καταρρέουν
-Του Φίλιππου Σαχινίδη, Πρώην Υπουργού

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ανακοίνωση της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή ζητά από ης Ελληνικές Αρχές «να αντιμετω­πίσουν ενεργά και δημόσια την  εσφαλ­μένη εντύπωση ότι κατά την περίοδο 2010-2015 τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρήχθησαν από την ΕΛΣΤΑΤ χει­ραγωγήθηκαν» καταρρίπτει εκκωφαντι­κά άλλον έναν αντιμνημονιακό μύθο που καλλιεργήθηκε με πρωτοβουλίες κομ­μάτων της Δεξιάς και της Αριστεράς.

ΣΥΜΦΩΝΑ με αυτόν η «διόγκωση» στη στατιστική απεικόνιση των ελλείμ­ματος του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα σε συνθήκες αναγκαστικού δανεισμού από τους θε­σμικούς εταίρους καθώς το κόστος δα­νεισμού από τις αγορές έγινε ασύμφορο. Την άποψη αυτή υπερασπίζονται σήμε­ρα με την ίδια ζέση στελέχη της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. ΑΝΕΛ αλλά και κομματικά έντυπα όπως η Αυγή.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ επιχείρημα της μυθοπλα­σίας αυτής είναι ότι η δημοσιονομική θέση της χώρας κατά το έτος 2009 που το δημόσιο χρέος έφτασε τα 300 δισ., δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα έτσι ώστε οι αγορές να πρέπει να επανεξετάσουν την στάση τους αν θα συνεχίζουν να δανείζουν την Ελλάδα ή όχι.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ -παραπέμποντας για τεκμηρίωση σε έντυπο που ετοίμασε ο τότε Υπουργός Οικονομικών της ΝΔ -ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να είχε συγκρατηθεί στο 10%. Παραγνωρίζουν όμως ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου το τα­μειακό έλλειμμα όπως το δημοσιοποίη­σε η Τράπεζα της Ελλάδας ήταν ήδη στα 26 δισ. ή 10,5% του ΑΕΠ και αυξάνονταν πάνω από 1% τόυ ΑΕΠ μηνιαίως.

ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ που συνέπραξαν στην αύξηση του χρέους από 180 δισ. στα 300 δισ. μεταξύ 2004-2009 αντί να απολογη­θούν που άφησαν αναξιοποίητους εννέα μήνες του 2009 για να ανακόψουν τη δυναμική του ελλείμματος ώστε να μην φτάσει στο 15,4% του ΑΕΠ σήμερα εγκα­λούν ης επιλογές της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ του Γ. Πα­πανδρέου κατηγορείται μόνο και μόνο γιατί απεικόνισε στους εθνικούς λογα­ριασμούς γνωστές δαπάνες ήδη εγγεγραμμένες στο δημό­σιο χρέος και ήδη γνωστές στις αγορές, οι οποίες είχαν δανεί­σει τα κεφάλαια για την κάλυ­ψη τους και ασφαλώς γνώρι­ζαν το συνολικό δημοσιονομι­κό πορτρέτο.

ΛΕΣ ΚΙ ΑΝ κρύβαμε αυτές τις δαπάνες οι αγορές θα «ξε­χνούσαν» ότι μας είχαν δανείσει για την κάλυψη τους. Το έλλειμμα το «φούσκω­σε» η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Η κυ­βέρνηση Γ. Παπανδρέου σταμάτησε το κουκούλωμα της καταγραφής του, μια πρακτική που είχε ήδη οδηγήσει σε  δι­ασυρμό της χώρας στην Ευρώπη.

ΤΕΛΟΣ, υπάρχει το επιχείρημα ότι αν εφαρμόζονταν τα μέτρα που είχε ανακοι­νώσει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ η χώρα θα είχε καταφέρει να συγκρατήσει το έλλειμμα πιο χαμηλά κοντά στο 10-12% του ΑΕΠ-και θα απέφευγε το μνημόνιο.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΕΝΕ το έλλειμμα έστω στο 12% του ΑΕΠ, θα χρειαζόντουσαν μέτρα ύψους τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, περίπου 3 μονάδες του ΑΕΠ. Αρα, σύμφωνα με την προαναφερθείσα άποψη για να απο­φύγουμε το μνημόνιο, έπρεπε η κυβέρ­νηση του ΠΑΣΟΚ να μην πληρώσει για παράδειγμα μισθούς και συντάξεις του δημοσίου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ούτε και το Δώρο Χριστουγέννων αφού το ετήσιο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό κόστος ήταν περίπου 25 δισ. ευρώ. Πε­ρικοπές που η ΝΔ δεν τόλμησε για εννιά μήνες λόγω ευρωεκλογών και που όταν ανακοινώθηκαν αργότερα από την  κυ­βέρνηση ΠΑΣΟΚ τις κατήγγειλε από κοινού με το ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛΛΑ ΑΣ υποθέσουμε ότι η κυβέρνη­ση του ΠΑΣΟΚ πετύχαινε να συγκρατήσει το έλλειμμα στο 11-12% του ΑΕΠ. Θα απέφευγε το μνημόνιο; Από την εμπειρία της Πορτογαλίας γνωρίζουμε πως όχι αφού μπήκε στο μνημόνιο με έλλειμμα 11%.

ΑΥΤΟ που πραγματικά υπονόμευσε τη χώρα και περιόριζε τις επιλογές της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης ήταν η διάρ­θρωση και το μέγεθος του χρέους. Καθώς ξέσπασε η διεθνής κρίση και άρχιζαν να ανεβαίνουν τα περιθώρια επιτοκίου από τα τέλη του 2008 η διάρκεια του νέου χρέους άρχισε να μειώνεται. Η κυβέρ­νηση της ΝΔ προσπαθούσε να συγκρα­τήσει το κόστος δανεισμού και δανειζό^ ταν σε μικρότερες διάρκειες. Αποτέλεσμα οι δανειακές ανάγκες της διετίας 2010-2011 μόνο για τα τοκοχρεολύσια έ­φταναν τα 80 διο. ή 37% του ΑΕΠ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ δεν είναι άδολη η επι­μονή της ΝΔ η συ­ζήτηση να περιστρέφεται μόνο γύρω από το έλλειμμα του 2009 και όχι για το χρέος που είχε φτάσει το 2009 στο 127% του ΑΕΠ. Η Πορτογαλία μπήκε στο μνη­μόνιο με χρέος 96% του ΑΕΠ.

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ λοιπόν τα έφερε το τεράστιο χρέος, το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που έφτασε στο 14,5% του ΑΕΠ. Όλα αυτά τα δημιουρ­γούσε το πελατειακό κράτος που οδη­γούσε χρόνο με τον χρόνο στην αύξηση του εξωτερικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

ΟΣΟ ΛΟΙΠΟΝ
η κυβέρνηση δεν προ­χωρά στις αναγκαίες αλλαγές που θα διαλύσουν το πελατειακό κράτος και θα αναμορφώσουν την οικονομία, η χώρα θα παραμένει βυθισμένη σε κρίση στε­ρώντας κάθε προοπτική στους Έλληνες πολίτες.



                                     "Επένδυση", 27/08/16


\Η μάχη για την ΕΛΣΤΑΤ είναι πολιτική:
Του Φοίβου Καρζή
fkarzis@gmail.com

Η Ιστορία, ιδιαίτερα η πρόσφατη Ιστορία, δεν α­φορά το παρελθόν. Η Ιστορία ανήκει στο παρόν και παράγει το μέλλον, καθορίζοντας ιδεολο­γικές αντιλήψεις, πολιτικές τοποθετήσεις, κοι­νωνικές εντάξεις και εκλογικές συμπεριφορές. Ο Εμφύλιος ήταν το ορόσημο που κυριάρχησε στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών για πολλές δεκαετίες, ακόμα και μετά τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση. Η χρεοκοπία είναι το σημαντικότερο γεγονός/τομή στην ιστορία της Ελλάδας μετά τον Εμφύλιο. Επομένως, η αναζήτηση των αιτίων και η ερμηνεία της χρεοκοπίας δεν αποτελεί μόνον, ούτε καν κυρίως, ιστορικό αίτημα. Είναι για όλους όσοι εμπλέκονται στη μάχη της πολιτικής και της εξουσίας σήμερα ένα βασι­κό πρόταγμα. Ετσι, αναπτύχθηκαν δύο αφηγήσεις για το «πώς φτάσαμε στο μνημόνιο».

Η μία περιγράφει τη δημιουργία του πελατοκεντρικού κράτους, τη διόγκωση του δημόσιου τομέα, το φλερτ με τη στάση πληρωμών στα τέλη της δεκαετίας του '80, την κομματοκρατία, την εκτεταμένη υψηλή και χαμηλή διαφθορά, αλλά και την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη έπειτα από μια πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας χωρίς προηγούμενο. Αναγνωρίζει  έλλειμ­μα προετοιμασίας και αντίστοιχα φαινόμενα σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και την ιδιαίτερα προβληματική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρί­σης στο ξεκίνημα της. Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως η χώρα αρνήθηκε να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις που συνεπαγόταν η συμμετοχή στο ευρώ και διαχειρίστηκε τη μεγάλη διεθνή κρίση με ανεμελιά, ανευθυνότητα και ανε­πάρκεια.

Η ΑΛΛΗ αφήγηση είναι εντελώς διαφορετική. Πρώτα από όλα, είναι απαλλακτική για τη χώρα, για το πολιτικό της σύστημα και για τις ελίτ της - οικοvoμική και πολιτική. Α­ποδέχεται τα προβλήματα ως υπαρκτά μεν, αλλά όχι κάτι εξαιρετικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υποδεικνύει μια συμπαιγνία σε βάρος της Ελλάδας από τους επίδοξους πι­στωτές της - τους Ευρωπαίους, που ήθελαν να την οδηγή­σουν στο οικονομικό αδιέξοδο ακριβώς για να επιβάλουν τις πολιτικές της λιτότητας και να λεηλατήσουν τον πλούτο της, στερώντας της ταυτόχρονα την ανεξαρτησία και την πολιτική αυτοτέλεια. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι η ανάγνω­ση αυτή ανταποκρίνεται στη νέα διαίρεση που αντικαθιστά την Αριστερά/Δεξιά με το «μνημονιακός»/«αντιμνημονιακός». Με τον τρόπο αυτό δικαιώνει, για παράδειγμα, τη συγκυβέρνηση ενός ριζοσπαστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ με ακροδεξιούς εθνικιστές των ΑΝΕΛ. Συνταιριάζει με το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και νομιμοποιεί την παραληρηματική συνωμοσιολογία του κ. Κομμένου. Εχει, όμως, κι ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό: απαλλάσσει πλήρως τη δι­ακυβέρνηση του κ. Καραμανλή, αποδίδοντας τη χρεοκοπία όχι σε μια ακραία ανεύθυνη διαχείριση στην πενταετία του, αλλά στο «μαγείρεμα» των σχετικών στοιχείων και την «τεχνητή διόγκωση» του ελλείμματος. Για τον κ. Καραμανλή είναι μια σανίδα σωτηρίας της υστεροφημίας του και των πιθανών φιλοδοξιών που διατηρεί - και εξηγεί πλήρως τη συνάφεια και τη συμπάθεια του για τον κ. Τσίπρα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ σε αυτήν τη θεωρία είναι οι αριθμοί. Για να ισχύει, πρέπει να εξαφανιστεί η ανάμνηση της «θωρακισμένης οικονομίας» του (σοφά σιωπηλού) κ. Αλογοσκούφη και της «ήπιας προσαρμογής», που ήταν η συνταγή της καταστροφής. Πρέπει, επίσης, να σβήσουν οι πίνακες που δείχνουν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, χάρη και στις μονιμοποιήσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου, να ξεχαστεί ο διπλασιασμός των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου μέσα σε πέντε χρόνια, να λοβοτομηθούν όσοι θυμούνται το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 14,5% (34,7 δισ. ευρώ) και τον καθαρό δανεισμό της χώρας κατά 20 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009 μόνον.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ Γεωργίου, επομένως, δεν αφορά στατιστικά στοιχεία αλλά το πώς θα γραφτεί (ή θα σβήσει) η Ιστορία και πώς θα ρίξει τη σκιά της στο σήμερα. Η παρέμβαση της Κομισιόν δείχνει απλώς πως οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν τον κομπάρασο σε αυτό το έργο.


                                   "Επένδυση", 27/08/16


Το αδιανόητο τίποτα...(και η δυσώδης υπόθεση Γεωργίου)
-Από τη Ζέζα Ζήκου, «επωνύμως»


Ο ΤΙΤΛΟΣ είναι δανεικός. Είναι ο τίτλος του σπουδαίου βι­βλίου του Στέλιου Ράμφου. Μπορεί το βιβλίο να μην έχει (σε πρώτη ανάγνωση) καμία ορατή σχέση με την πολυσύνθετη κρίση που ζούμε και τις εξελίξεις της δυσώδους υπόθεσης Γεωργίου, όμως τί­ποτε άλλο δεν έχει εκφράσει με τέτοια καθαρότητα το χάος μέσα από το οποίο διέρχεται αυτόν τον καιρό η Ελλάδα όσο αυτός ο τίτλος. Πρόκειται για δοκίμια φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, αλλά προ­σωπικά μού εντυπώθηκε στο μυαλό. Αν δεν αλλάξουμε τα θεμελιώδη, δεν θα ξε­φύγουμε ποτέ. Η ελληνική κρίση έχει ε­πικίνδυνα συμπτώματα. Δυστυχώς, επα­ληθεύεται με τον πιο πικρό και επώδυνο τρόπο... η υποκρισία του πολιτικού λόγου. Οσο και να συμμερίζεσαι την κλασική άποψη του Ντισραέλι, που αποκαλούσε τις κυβερνήσεις «δεξαμενές οργανωμένης συμπεριφοράς», δυστυχώς αυτή η συμπε­ριφορά της Νέας Δημοκρατίας αφήνει σκιές μιας καιροσκοπικής αντιμετώπισης της άκρως προβληματικής κατάστασης.

Ο ΚΛΟΙΟΣ σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από τον Ανδρέα Γεωργίου και τη δυσώδη υπόθεση του. Ο Γεωργίου, που μας τον έφεραν από την Αμερική και το ΔΝΤ (!) ο Παπανδρέου με τον Παπακωνσταντίνου, αντιμετωπίζει βαρύτατες κα­τηγορίες για χάλκευση στοιχείων για το έλλειμμα του 2009. Με μη αποδεκτή μεθοδολογία, το έλλειμμα του 2009 διο­γκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Γεωργίου, κατά παραγ­γελία κάποιων της κυβέρνησης Παπαν­δρέου, φούσκωσε το έλλειμμα του 2009. Πάντως, το μείζον επικεντρώνεται στο να διερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουρ­γοί στα αδικήματα της ψευδούς βεβαίω­σης σε συνδυασμό (;) με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου και της πα­ράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση. Οπως, πολιτικοί που, αφού χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στα μνημόνια, προσπαθούν τώρα να διασωθούν και αλληλοπνίγονται - μοιάζουν όλα αυτά όχι σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά σαν μια ελώδη γούρνα, όπου πλατσουρίζουν σε ωκεανούς ψεύδους. Δίχως εθνική αξι­οπρέπεια, ανέχονται την ωμή παρέμβαση της Κομισιόν κατά της χώρας και της ελληνικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση Γεωργίου/ΕΛΣΤΑΤ.

ΕΥΤΥΧΩΣ που ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υπερασπίστηκε τη χώρα καταγγέλ­λοντας την Κομισιόν ότι ζητεί από την κυβέρνηση να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. «Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστι­κά ζητούν από τη Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο ο­ποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιό­ποινων πράξεων. ΚΡΙΜΑ», αναφέρει χα­ρακτηριστικά στη δήλωση του ο υπουρ­γός. Είχε προηγηθεί η απάντηση στην επιστολή της Κομισιόν και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ε­πίσης σε υψηλούς τόνους, ότι «αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέ­ωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της». Παράλληλα, θέση για το μείζον αυτό ζήτημα πήρε και η κυ­βερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη. Δηλα­δή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

ΦΩΤΙΕΣ άναψε η ποινι­κή απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία  Παραπέμπεται εκ νέου για κακούργημα ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου. Αυτό το σύστη­μα που έκανε την Ελλάδα προτεκτοράτο των Βρυξελλών, του Βερολίνου και του ΔΝΤ -και που τώρα πνέει τα λοίσθια- α­ντέδρασε. Αυτοί: αντί Παπανδρέου ο Σημίτης, αντί Σημίτη ο Γιωργάκης, αντί Γιωργάκη ο Βενιζέλος, αντί Βενιζέλου η Φώφη... και η τσόντα του Σταύρου, μια πορεία του ΠΑΣΟΚ (διότι περί του ΠΑΣΟΚ και των παρενδύσεών του πρόκειται) προς τα κάτω, από τον Τρικούπη στον Γουλιμή ή, αν προτιμάτε, από τον Ελευθέριο Βενι­ζέλο στον Κληκλή, ένα άγος που έφαγε τα ψω­μιά του, αφού πρώτα κατασπάραξε το σώμα της πατρίδας... Ομως, αυτό το σύστημα παρα­σύρει τον «πολιτικά αφε­λή» Κυριάκο Μητσοτάκη σε μη δημοκρατική συ­μπεριφορά. Από κοντά και οι «δημοσιογραφικές γκόμενες» της εξουσίας, που συναθροίζονται στους χρεοκοπημένους μιντιακούς του ΔΟΛ και τοο Ν. Φαλήρου.

ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ, λοιπόν, όλους αυ­τούς; Να αγνοήσουμε τους αριβίστες της Νέας Δημοκρατίας, τους μεταλλαγμένους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ και τους αριστε­ρούς της ΔΗΜΑΡ και τους συνασπισμέ­νους λοιπούς «άρχοντες» του διαπλεκόμενου κατεστημένου; Απαντώ: Ο John Maynard Keynes έγραφε: «Το απώτερο μέλλον είναι ένας παραπλανητικός οδη­γός για τις σημερινές υποθέσεις. Στο α­πώτερο μέλλον όλοι θα έχουμε πεθάνει». Η χώρα ήδη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας της και, δυστυχώς, αποκαλύπτει τη δυστυχία της ανικανότη­τας, τον προβλέψιμο επαναπροσδιορισμό της ολικής άρνησης, τη μικρότητα των προθέσεων, τον πόθο της εξουσίας... Ε­κατοντάδες Ζάππεια και άλλα τόσα «αρι­στερά» μανιφέστα δεν πρόκειται να ανα­τρέψουν τις υπάρχουσες παγκόσμιες δομές. Ισως να υπάρχουν πολλές διέξοδοι από την κρίση, αλλά η μόνη ρεαλιστική που αντιλαμβάνομαι είναι η εμπέδωση κράτους Δικαίου (ίσως μακροπρόθεσμα), που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη Ελ­λήνων και μη στον τόπο μας και, με τη σειρά του, σε παραγωγικές επενδύσεις και δημιουργία πλούτου. Πλην της κά­θαρσης και της ισχυρής Δικαιοσύνης, όλες οι λοιπές μεταρρυθμίσεις είναι πολλή φασαρία για το τίποτα... Χρειαζόμαστε «γενναίους δικαστές», όπως τη σημερινή πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου... Χρειαζόμαστε περισσότε­ρους, πολύ περισσότερους...

Πώς «σώζει» σε δύο φάσεις το ΔΝΤ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ θα αναζητήσει κάποτε για να φορτώσει με ευθύνες τον Γιώργο Παπανδρέου και την ομάδα του, που μας έμπλεξαν στην υπόθεση του ΔΝΤ, είτε επειδή το θεωρούσαν σωστό είτε επειδή πίστευαν ότι θα το χρησιμοποιούσαν ως μπλόφα. Τις τότε στενές σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον Ντομινίκ Στρος-Καν και τις φημολογούμενες εισηγήσεις του Αμερικανού νο­μπελίστα οικονομολόγου Στίγκλιτς ότι «εκεί που φτάσατε, συμφέρει το ΔΝΤ», τις γνωρίζουμε όλοι. Ακόμη θυ­μάμαι το σχόλιο της «Le Monde» ότι, με αφορμή την Ελ­λάδα, οι Αμερικανοί «έφεραν τον μεγάλο κακό λύκο (το ΔΝΤ) στο ευρωπαϊκό μαντρί», ενώ κύριο άρθρο της ί­διας εφημερίδας διεκτραγωδούσε το «Ευρώ made in USA». Ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είχε α­ντιδράσει σε κάθε ρόλο του ΔΝΤ εντός ευρωζώνης, θεω­ρώντας μια τέτοια εξέλιξη πολιτική ταπείνωση και επι­κίνδυνο δεδικασμένο, που θα έδινε στον παγκόσμιο δα­νειστή με έδρα την Ουάσιννκτον «πάτημα» στην οικογέ­νεια του ευρώ. Ολα αυτά, βέβαια, πριν από τον ξεπεσμό του Ντομινίκ. Και, για να μην κοροϊδευόμαστε, όπου έ­χει πάει να «σώσει» το ΔΝΤ, υπάρχουν δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση γίνονται οι περικοπές μισθών, οι απολύ­σεις και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Στη δεύτερη φάση, οι «σωτήρες» περνούν στο βασικό πιάτο, που δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίηση του κράτους - η περιουσία και η λειτουργία του οποίου περνούν κατά κανόνα σε ξένες επιχειρήσεις. Γην πρώτη φάση τη ζήσα­με ήδη στο πετσί μας. Τη δεύτερη φάση τη βιώνουμε τώρα. Σήμερα το ΔΝΤ εμφανίζεται ως αναντικατάστατος θεσμός στην κρίση χρέους των χωρών της Ευρώπης. Ε­πιχειρώντας να αποτινάξει την παλιά εικόνα του αρτηρι­οσκληρωτικού δασκάλου πολιτικής, το ΔΝΤ αναπλάθε­ται ως επενδυτική τράπεζα πολυμερών θεσμών που κά­νει ό,τι χρειάζεται νια να διασωθεί η ευρωζώνη! Οι ηγέ­τες που ανοίγουν τις πόρτες των χωρών τους στα αρπα­κτικά των μνημονίων αποσπούν στην αρχή πολλούς επαίνους. Όταν, όμως, αρχίζει η σφαγή, μένουν πάντα απελπιστικά μόνοι απέναντι στη λαϊκή κατακραυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου