οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Η "ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ" ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΠΑ

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

ΕΝΦΙΑ: Ψυχρολουσία για
270.000 φορολογουμένους


Της Έλενας Λάσκαρη

Τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έστειλε η κυβέρνηση σε 6.313.243 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ζητώντας την πληρωμή συνολικού φόρου 3,179 δισ. ευρώ το επόμενο πεντάμηνο. Ο φετινός λογαριασμός είναι βαρύτερος (για άλλους πολύ και για άλλους λιγότερο) για ένα στα τρία φυσικά πρόσωπα ή περισσότερους από 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες και έξι στις δέκα επιχειρήσεις ενώ αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις έρχονται χιλιάδες φορολογούμενοι με μεσαία προς υψηλή συνολική ακίνητη περιουσία, σε όρους πλασματικών αντικειμενικών αξιών. Μεγαλοϊδιοκτήτες θεωρούνται πλέον όσοι έχουν συνολική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ καθώς αυτό είναι το νέο κατώφλι για την επιβολή συμπληρωματικού φόρου (από 300.000 ευρώ πέρυσι) με τα εκκαθαριστικά να παίρνουν φωτιά όσο περισσότερο αυξάνεται η αξία - πάντα σε όρους αντικειμενικών τιμών - της συνολικής περιουσίας.
Στο σκέλος των βεβαιωμένων εσόδων, η κυβέρνηση φέτος κατάφερε να πνιγεί σε μια κουταλιά νερό. Αρχικά, η ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο έβγαζε βεβαίωση εσόδων πάνω από 3,5 δισ. ευρώ και ραβασάκια-τέρας για όσους είχαν στην κατοχή τους αγροτεμάχια.
Για να διορθωθεί η γκάφα, στα τέλη Ιουλίου πέρασε διάταξη νόμου με την οποία ο συμπληρωματικός φόρος έμπαινε για φέτος στον πάγο ενώ αποσύρθηκαν τα σχέδια τα οποία είχαν φτάσει στο κατώφλι της Βουλής, για κατάργηση μειώσεων και απαλλαγών για χιλιάδες δικαιούχους. Κάπως έτσι, αντί για τα 3,342 δισ. ευρώ στα οποία στόχευε, ώστε με εισπραξιμότητα 80% να μπουν στο ταμείο 2,650 δισ. ευρώ, βεβαιώθηκαν χθες 3,179 δισ. ευρώ και η εισπραξιμότητα θα πρέπει να φτάσει στο 84% για να μη διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος. Το κίνημα «δεν πληρώνω» θα πρέπει να συρρικνωθεί δραστικά ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξει αντίδραση των δανειστών στη συρρίκνωση των βεβαιωμένων εσόδων.

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ. Το υπουργείο Οικονομικών έκανε ακόμα μία φορά το θαύμα του και έστειλε λογαριασμό 57.000 ευρώ για ΕΝΦΙΑ στο Χαμόγελο του Παιδιού ενώ και φέτος, όπως φαίνεται, δεν αποφεύχθηκαν τα λάθη. Φορολογούμενος με ακίνητο 280 τ.μ. στο Κουκάκι καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 4.800 ευρώ καθώς ο λογαριασμός έχει βγει με αντικειμενική αξία 7.000 ευρώ το τετραγωνικό. Είναι μάλλον ένας από αυτούς που θα πρέπει να σπεύσουν στην Εφορία τους για διόρθωση των λαθών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Από στοιχεία τα οποία συνέλεξαν «ΤΑ ΝΕΑ» προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Κάτω η αξία, πάνω ο φόρος. Σε πολλές περιπτώσεις η αντικειμενική αξία της συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου, εξαιτίας της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, μειώθηκε αλλά ο φόρος κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση. Φορολογούμενος με συνολική περιουσία 224.355 ευρώ στην Αθήνα πέρυσι επωμίστηκε ΕΝΦΙΑ 986,54 ευρώ. Φέτος η ίδια περιουσία αποτιμάται στα 206.658 ευρώ αλλά ο φόρος αυξήθηκε κατά 10 ευρώ στα 996,10 ευρώ. Αντίστοιχο παράδειγμα και για ιδιοκτήτη ακινήτων στην Πάτρα. Πέρυσι η συνολική αξία της περιουσίας του ήταν 141.481 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ 794 ευρώ. Φέτος η αξία της περιουσίας του μειώθηκε σε 126.756 ευρώ αλλά ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε σε 808,97 ευρώ. Η εξήγηση κρύβεται αφενός στον συμπληρωματικό φόρο και στους νέους συντελεστές με χαμηλότερο αφορολόγητο, αφετέρου στην κατάργηση της έκπτωσης 20% για κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
2. Οικόπεδα. Ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το οικόπεδο, τις τιμές ζώνης και την παράμετρο του συμπληρωματικού φόρου, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες οικοπέδων έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις. Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.775 τ.μ. διαπίστωσε ότι η αξία του ήταν αμετάβλητη στα 250.903 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ο φόρος όμως για το συγκεκριμένο οικόπεδο από 464,64 ευρώ το 2015 έφθασε φέτος στα 576,15 ευρώ. Η αύξηση υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
3. Βαριά εκκαθαριστικά για τις επιχειρήσεις. Το παράδειγμα επιχείρησης με ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της τάξεως των 900.000 ευρώ είναι ενδεικτικό. Χωρίς μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία, η αξία της ακίνητης περιουσίας επιχείρησης με έδρα την Αττική ήταν πέρυσι 909.583 ευρώ και ο φόρος έφθανε στα 5.329,24 ευρώ. Φέτος η αξία της περιουσίας παρέμεινε η ίδια - στα 909.583 ευρώ - αλλά ο φόρος αυξήθηκε κατά 707 ευρώ στα 6.036,54 ευρώ.
4. Μεγάλες περιουσίες. Φορολογούμενος με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας πέρυσι στα 952.175 ευρώ καλείται να πληρώσει 1.603 ευρώ περισσότερα. Από 3.169,58 ευρώ πέρυσι στα 4.772.74 ευρώ φέτος.
5. Αγροτεμάχια. Για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ακόμα και αν βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα ή σε περιοχές φιλέτα ο φόρος είναι ελάχιστος. Στο Κρανίδι πέντε στρέμματα μονοετούς καλλιέργειας επιβαρύνονται με φόρο 16,75 ευρώ ενώ ένα αγροτεμάχιο 2 στρεμμάτων στην Αχαΐα επιβαρύνεται με φόρο 3,52 ευρώ.

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος φουσκωμένο λογαριασμό
Ψυχρολουσία για 270.000 φορολογουμένους και επιβαρύνσεις συνολικά για 2.274.284 ιδιοκτήτες ακινήτων επιφύλασσαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ πάνω από 50 ευρώ και από αυτούς 10.133 φυσικά πρόσωπα έρχονται αντιμέτωποι με έξτρα φόρο πάνω από 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει και η άλλη όψη, βέβαια, την οποία αναδεικνύει το υπουργείο. Για περίπου τέσσερα εκατ. φυσικά πρόσωπα ο φόρος είναι είτε ίδιος είτε οριακά χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι. 

Για τις επιχειρήσεις, οι επιβαρύνσεις αναμένονται καταλυτικές. Σε ποσοστό 13% επί του συνόλου των νομικών προσώπων, το ραβασάκι είναι φουσκωμένο κατά περισσότερα από 1.000 ευρώ.
 
Αναλυτικά, από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:
  • 2.463.586 φυσικά πρόσωπα (38,5%) θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2015, ειδικά σε περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων. Οι μειώσεις στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ολίγων ευρώ. 
  • 1.667.901 φυσικά πρόσωπα (26%) θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι. 
  • 1.573.281 φυσικά πρόσωπα (25%) θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως και 10 ευρώ. 
  • 429.000 φυσικά πρόσωπα (6,7%) θα διαπιστώσει φουσκωμένο εκκαθαριστικό έως και κατά 50 ευρώ. 
Στη συνέχεια αρχίζουν οι μεγάλες επιβαρύνσεις. Για 261.870 φυσικά πρόσωπα το ραβασάκι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου είναι αυξημένο έως και κατά 1.000 ευρώ, ενώ για μια μικρή μερίδα ιδιοκτητών και συγκεκριμένα για 10.133 φυσικά πρόσωπα ο λογαριασμός είναι πολύ βαρύς καθώς το ραβασάκι ενσωματώνει αυξημένο φόρο κατά περισσότερα από 1.000 ευρώ.
 
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι σε σύνολο 53.085 νομικών προσώπων, 17.267 επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν φόρο ακινήτων αυξημένο κατά 50 έως και 1.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

                                                                 "ΤΑ ΝΕΑ", 30/08/16


Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε πριν τον καταργήσουν
Την ημέρα που η κυβέρνηση έστειλε το χαράτσι του 2016 στους πολίτες κυκλοφόρησαν φήμες για τον νέο φόρο ακινήτων
Της Βούλας Κεχαγιά

Ερχεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας και η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας την ίδια ημέρα που αναρτήθηκαν στο Taxis οι οφειλές για τον ΕΝΦΙΑ.
Το Μαξίμου δεν αποκλείει την πιθανότητα να ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τον νέο φόρο που επί της ουσίας θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οπως και να έχει πάντως, ο νέος φόρος για τα ακίνητα βρίσκεται στα σκαριά και θα υποκαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος εκ των πραγμάτων, όπως αναγνωρίζει το ίδιο το Μαξίμου, προκαλεί πολιτική φθορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιβολή του από μόνη της παραπέμπει στην ανεκπλήρωτη υπόσχεση για κατάργησή του. Υπό αυτήν την έννοια η κυβέρνηση θα απαλλαγεί από την κριτική της αντιπολίτευσης πως συντηρεί έναν σκληρό φόρο από τον οποίο είχε υποσχεθεί πως θα απαλλάξει την ελληνική κοινωνία.

Το Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο από το γεγονός πως σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, το 92% των ιδιοκτητών καλείται να πληρώσει τα ίδια ή μικρότερα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι. Επομένως η κυβέρνηση επαίρεται πως παρά τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα ο ΕΝΦΙΑ του 2016 είναι πιο δίκαιος και οπωσδήποτε δεν επιβαρύνει περισσότερο την πιο αδύναμη οικονομικά ιδιοκτησία.

Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΚΑΙ Η ΕΛΣΤΑΤ. Το Μαξίμου φαίνεται πως ανακουφίστηκε και από το ότι κατά την επαφή του οικονομικού επιτελείου με τον Πιερ Μοσκοβισί δεν τέθηκε επισήμως ζήτημα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Καμία πλευρά δεν άνοιξε τέτοιο θέμα» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, αν και σύμφωνα με πληροφορίες πριν από τη συνάντηση ο Μοσκοβισί εξήγησε στους έλληνες υπουργούς πως δεν ήταν δική του η πρωτοβουλία. Βεβαίως, την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωνε ότι η αποστολή της επιστολής στον Ευκλείδη Τσακαλώτο έγινε σκοπίμως για την προστασία πρωτίστως της ΕΛΣΤΑΤ.

Η κυβέρνηση δείχνει πως δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση τη συντήρηση του θέματος, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία επανέλαβε αρκετές φορές πως δεν τίθεται θέμα παρέμβασης προς την ελληνική Δικαιοσύνη από την πλευρά της. Ωστόσο επέμεινε στις δηλώσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου ότι το κόμμα του παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη ζητώντας εξηγήσεις από την Πειραιώς.

Στην επί της ουσίας συνάντηση του επιτρόπου επί των Οικονομικών με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη διαπιστώθηκε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος ως προς την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων ως γνωστόν τα 1,7 δισ. θα δοθούν για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Για την ακρίβεια, στη συζήτηση έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει κάποια θέματα ώς το Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα δίνοντας θετικό δείγμα γραφής και να ολοκληρώσει την υλοποίησή τους έως τις 25 Σεπτεμβρίου ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στα ζητήματα της β' αξιολόγησης με αιχμή τα εργασιακά.

ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. Κυβέρνηση και Κομισιόν συμφώνησαν πως η αναμονή της απόφασης του ΔΝΤ για τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και οι εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία το 2017 δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις αποφάσεις γύρω από το πρόγραμμα, ούτε βεβαίως τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης. Επί της ουσίας η ελληνική πλευρά ήθελε να τονίσει πρωτίστως πως οι εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες - ακόμη και στην Ολλανδία - δεν γίνεται να παγώσουν τη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που ως γνωστόν η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ώς το τέλος της χρονιάς.

Πάντως αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι ειλημμένη πρωθυπουργική απόφαση να εφαρμοστεί στο ακέραιο το πρόγραμμα και να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα και τονίζουν ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την πιθανότητα να υπάρξουν εμπλοκές και να καθυστερήσει η εκταμίευση του υπολοίπου της δόσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενδεχομένως να παρουσιάζουν θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας και τις ενστάσεις του Πάνου Σκουρλέτη για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, αλλά και τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Για την αποφυγή πιθανών καθυστερήσεων, μάλιστα, συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοιχτή γραμμή Αθήνας - Βρυξελλών για την άμεση αντιμετώπιση των εμπλοκών (crisis managment) και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Πέραν του ραντεβού με τον Πιερ Μοσκοβισί στο οποίο συζητήθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για τα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες και με την επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου