οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Τελικά, υπό το φως των νέων αποκαλύψεων ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανήγγειλε τη δημιουργία νέας μελέτης –άρα πρόσθετη χρηματοδότηση– καθώς αυτή της ΕΔΑΠΟ φαίνεται ότι ουδεμία αξία είχε. Ο εφέτης - ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης ενημερώθηκε για την άρνηση της ΕΔΑΠΟ να προσκομίσει το υποστηρικτικό υλικό των προσομοιώσεων CFD, ενώ στις 4 Απριλίου έκανε δεκτό το αίτημα δικηγόρου συγγενούς να διερευνηθεί η επιστημονική επάρκεια των πραγματογνωμόνων. Φαίνεται πως το νερό μπαίνει σε ένα αυλάκι και πολύ σύντομα αυτό θα φανεί. Η όλη εξέλιξη εγείρει ένα πολιτικό ερώτημα: τη δουλειά που έκανε ο κ. Αλικάκος δεν μπορούσαν να την κάνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ώστε ενημερωμένος να μην πει τα όσα είπε στη συνέντευξή του στον κ. Σρόιτερ; Δεν θα έπρεπε ευθύς ως έγινε γνωστό ότι κάτι τρέχει με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης να σπεύσουν να μάθουν τι ακριβώς τρέχει; Αυτή δεν είναι η δουλειά τους; Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της. Το ερώτημα είναι αν κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν κατανοήσει ότι καθήκον τους είναι και να προλαμβάνουν και να αποτρέπουν δυσάρεστες καταστάσεις.....

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Σκιές και αλαλούμ με
τα σενάρια της πυρόσφαιρας
  • Οι διαφωνίες και τα αλληλοκαρφώματα στην Επιτροπή Διερεύνησης
ΤΗΣ ΕΛΒΙΡΑΣ ΚΡΙΘΑΡΗ

Διαφωνίες στο εσωτερικό της επιτροπής, αλληλοκαρφώματα, αντιρρήσεις που διατυπώνουν τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας για σημεία του πορίσματος. Ενα μήνα μετά τη δημοσιοποίησή του, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το δυστύχημα των Τεμπών απειλείται να τιναχθεί στον αέρα. Ο επικεφαλής του, Χρήστος Παπαδημητρίου, τονίζει στην «Κ» ότι ο ντόρος που έχει ξεσπάσει αφορά ένα πολύ μικρό τμήμα της έκθεσης, προσθέτοντας ότι το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό». Για το σκέλος της πυρόσφαιρας παρήγγειλε χθες κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Αντιρρήσεις που διατυπώνουν για σημεία του επίσημου πορίσματος για τα Τέμπη τα ξένα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας· emails που δημοσιοποιήθηκαν, τα οποία περισσότερο μπερδεύουν παρά ξεκαθαρίζουν το τοπίο· αποστάσεις που φαίνεται να παίρνει το συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) από χειρισμούς της Επιτροπής Διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών για το ζήτημα της πυρόσφαιρας· καταγγελίες. Αυτό είναι το κλίμα ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το δυστύχημα των Τεμπών, που σήμερα απειλείται να τιναχθεί στον αέρα.

Το παρασκήνιο των εσωτερικών τριγμών ξεκινάει ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν από τη δημοσίευση του πορίσματος με αφορμή το κεφάλαιο που αφορά τα αίτια της φωτιάς μετά τη σύγκρουση των τρένων. «Θεωρώ τον τρόπο στον οποίο περιελήφθησαν ορισμένα κομμάτια στο πόρισμα αναφορικά με την αιτιολόγηση της πυρόσφαιρας πολύ πρόχειρο», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστος Παπαδημητρίου στη σκιά πρόσφατων δημοσιευμάτων. «Ο οργανισμός δεν σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Χρήστου Παπαδημητρίου, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων», σημειώνει ο ERA, απαντώντας στην «Κ» με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις. Η «Κ» προσπαθεί να διαλύσει την «ομίχλη».

Από πότε υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ;

Αποσπάσματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που ήρθαν εις γνώσιν της «Κ» καταδεικνύουν διαφωνία προσεγγίσεων σε σχέση με την τεκμηρίωση της πυρόσφαιρας. Η Επιτροπή Διερεύνησης, που απαρτιζόταν από δύο στελέχη του ERA (Ακού, Καρπινέλι) και τον πολιτικό μηχανικό και υπάλληλο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Κώστα Καπετανίδη, ήταν και αυτή που είχε επιλέξει τα κατάλληλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα και είχε αναλάβει την επικοινωνία μαζί τους, με σκοπό τη συνδρομή τους στη διερεύνηση.

Στις 17 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έγραψε στον Μπαρτ Ακού: «Θα ήμουν ευγνώμων αν έκανες την αρχική επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, ρωτώντας για χρονοδιάγραμμα και κόστος (...) Εχω πράσινο φως από τον υπουργό (σ.σ. Μεταφορών) να αναζητήσω περαιτέρω (επιστημονική) πραγματογνωμοσύνη ανεξαρτήτως κόστους. Υποθέτοντας ότι δεν έχουμε οριστική απάντηση για την πυρόσφαιρα, νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε και να απαντήσουμε σε κατηγορίες ότι καλύπτουμε τα αίτια της φωτιάς».

Η απάντηση του κ. Ακού ήταν κατηγορηματική ως προς τα υπό διερεύνηση αίτια. Στο μήνυμά του αναφέρει: «Προσωπικά, ύστερα από εξέταση όλων των στοιχείων και επαναδιατύπωση αυτού του μέρους του πορίσματος μέσα στο Σαββατοκύριακο, είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ένα οριστικό συμπέρασμα για την πυρόσφαιρα: οι μετασχηματιστές ή κάποιο άλλο μηχανικό μέρος των τρένων δεν έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία ή ανάπτυξη της φωτιάς». Ο κ. Ακού εκτιμά ότι προθέσεις για περαιτέρω διερεύνηση υποσκάπτουν την αξιοπιστία του πορίσματος, ενώ αναφέρεται και σε μια επείγουσα έκκληση του Πανεπιστημίου της Γάνδης για υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ πανεπιστημίου και ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ώστε να μπορέσει το πανεπιστημιακό ίδρυμα να αποστείλει τιμολόγιο για την πληρωμή του.

Τι έχει συμβεί με τα πανεπιστήμια που συνεργάστηκαν με την Επιτροπή Διερεύνησης;

Κατά τα λεγόμενα του κ. Παπαδημητρίου, το συμβούλιο του
ΕΟΔΑΣΑΑΜ έλαβε γνώση μόνο λίγες ημέρες πριν από τη δημοσίευση του πορίσματος στις 27 Φεβρουαρίου πως η συμβολή του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο θέμα του εντοπισμού των αιτίων της πυρόσφαιρας ήταν απλώς ο έλεγχος των προσομοιώσεων που πραγματοποίησε ο πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης της ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών), κατόπιν άτυπης ανάθεσης από την Επιτροπή Διερεύνησης.

Ο κ. Λακαφώσης και η ΕΔΑΠΟ δεν φαίνεται να έχουν συμβληθεί ποτέ με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ για οποιοδήποτε έργο, πολλώ δε μάλλον για τον εντοπισμό των αιτίων της πυρόσφαιρας με τη μέθοδο CFD, ενώ το Πανεπιστήμιο της Γάνδης έχει ζητήσει 15.000 ευρώ (τα οποία δεν έχει λάβει ακόμη) για τις υπηρεσίες που παρείχε στις προσομοιώσεις του κ. Λακαφώση.

Παρότι το Πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έχει επικοινωνήσει επίσημα με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ για να μεταφέρει τις ενστάσεις του για το πόρισμα, το Πανεπιστήμιο της Πίζας έχει αποστείλει επιστολή με την οποία ζητεί να αφαιρεθούν από το πόρισμα αναφορές στο πανεπιστήμιο. Στην επιστολή επισημαίνει πως η επικοινωνία που έκανε με το μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης, Μπαρτ Ακού, για την πυρόσφαιρα ήταν άτυπη και γενική, και δεν αφορούσε ειδικά το ζήτημα των Τεμπών.

Το ινστιτούτο RISE της Στοκχόλμης, για το οποίο ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει προϋπολογίσει 10.000 ευρώ αμοιβή, παρείχε στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ μια 15σέλιδη μελέτη εάν τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών των τρένων μπορούν να προκαλέσουν την πυρόσφαιρα. Η μελέτη καταλήγει πως μπορούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας, αλλά σημειώνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για να τεκμηριωθεί ότι συνέτρεχαν αυτές οι συνθήκες τη στιγμή του δυστυχήματος.

Θα υπάρξει επιπλέον διερεύνηση;

Για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των αιτίων της πυρόσφαιρας είχε γίνει λόγος ήδη από την παρουσίαση του πορίσματος στα τέλη Φεβρουαρίου, κυρίως από τον κ. Παπαδημητρίου, με τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης, ωστόσο, να εμφανίζονται λιγότερο θερμά για τη συνέχιση της διερεύνησης.

Τότε, μέλος της επιτροπής είχε δηλώσει στην «Κ»: «Είμαστε κατηγορηματικοί ως προς τον αποκλεισμό των ελαίων σιλικόνης. (...) Καταλήγουμε σε ποσότητα περίπου 2,5 τόνων καυσίμου της κατηγορίας των υδρογονανθράκων, αλλά δεν είμαστε Σέρλοκ Χολμς για να κάνουμε αναφορά σε παράνομο φορτίο στο πόρισμα».

«Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου τόνιζα την ανάγκη να γίνει περαιτέρω πιστοποίηση της πυρόσφαιρας», επισημαίνει από τη μεριά του ο κ. Παπαδημητρίου, «γιατί θεωρούσα ως νομικός ότι η χρησιμοποίηση πραγματογνωμόνων της ΕΔΑΠΟ στις προσομοιώσεις και το γεγονός ότι αυτές δεν είχαν την τελική έγκριση του Πανεπιστημίου της Γάνδης δημιουργούσαν επιστημονική αμφιβολία για την εγκυρότητα της θέσης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με το ζήτημα».

Οπως εξηγεί ο ίδιος, με τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου του οργανισμού έχει αποφασιστεί πλέον η διενέργεια των προσομοιώσεων από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», οι οποίες αναμένεται να έχουν πολύμηνη διάρκεια.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει συμφωνήσει στην πραγματοποίηση επιπλέον πειραμάτων και έρευνας για το θέμα της πυρόσφαιρας και με ελληνικό ΑΕΙ, το οποίο δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο, προκειμένου οι ερευνητές του να ολοκληρώσουν απερίσπαστοι τη διερεύνηση, ενώ αναζητείται και πανεπιστήμιο του εξωτερικού. «Κάναμε ήδη επαφές με τα Πανεπιστήμια Ζυρίχης, Λονδίνου και Πίζας, τα οποία δυστυχώς απέρριψαν τα αιτήματά μας για περαιτέρω διερεύνηση, αλλά είμαστε σε επαφές και με άλλα», αναφέρει σχετικά ο κ. Παπαδημητρίου.

Για το ζήτημα των ελαίων σιλικόνης ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει στα χέρια του και τη γνωμάτευση του καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Αθανάσιου Κωσταντόπουλου, η οποία τα αποκλείει ως αίτιο της πυρόσφαιρας, χωρίς όμως να εντοπίζει την αιτία, ενώ αναμένεται το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έχει αναλάβει, κατόπιν ανάθεσης από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας, ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών Δημήτρης Καρώνης – και το οποίο έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά.

Είναι στον αέρα το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ;

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει ότι ο ντόρος που έχει ξεσπάσει αφορά ένα πολύ μικρό τμήμα του πορίσματος, το δυσεπίλυτο επιστημονικά ζήτημα της πυρόσφαιρας, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της διερεύνησης για την πολύπλευρη κατανόηση των παγιωμένων προβλημάτων του σιδηροδρόμου, προσθέτοντας ότι το πόρισμα είναι μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας.

Τονίζει επιπλέον ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν έχει στόχο να καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα αναφορικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας. «Σκοπός μας είναι να βγει η αλήθεια. Για να βγει η αλήθεια θα πρέπει να πάμε σε εγνωσμένου κύρους ιδρύματα, των οποίων το πόρισμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ακόμη όμως και αν τα τρία ιδρύματα βγάλουν αντιφατικά αποτελέσματα, η απόφασή μας θα είναι να δημοσιεύσουμε όλη την έρευνα και όλη τη διαδικασία παραγωγής, με συμπληρωματικό υπόμνημα στο πόρισμα. Ακόμη και αν είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Αυτό περιμένει η ελληνική κοινωνία από εμάς: να συνεισφέρουμε στην έρευνα», καταλήγει.

Αποφασίστηκε η διενέργεια προσομοιώσεων από τον «Δημόκριτο», ενώ ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει συμφωνήσει για πειράματα με ελληνικό πανεπιστήμιο και αναζητείται ίδρυμα του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του οργανισμού Χρήστος Παπαδημητρίου επισημαίνει στην «Κ» ότι ο ντόρος που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες αφορά ένα πολύ μικρό τμήμα της έκθεσης.













































































































































































































































































Η Γάνδη και οι ευθύνες 
επιστημόνων και πολιτικών

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Η παρέμβαση του Πανεπιστημίου της Γάνδης διά στόματος Γεωργίου Μαραγκού, καθ’ ύλην αρμόδιου ερευνητή, βάζει ένα τέλος στην περίοδο της εθνικής παράκρουσης κατά την οποία διακινούνταν από αναρμόδιους και ανυπόληπτους τα πιο ευφάνταστα σενάρια για την τραγωδία των Τεμπών. Ο κ. Μαραγκός απάντησε στον Δημήτρη Αλικάκο των Ellinikahoaxes.gr πως «γενικά τα όσα έχουν παρουσιαστεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το έργο του Πανεπιστημίου της Γάνδης είναι εξαιρετικά παραπλανητικά και ανακριβή... δεν εκτελέσαμε οι ίδιοι προσομοιώσεις, αλλά μόνον αξιολογήσαμε τρεις προκαταρκτικές προσομοιώσεις (οι οποίες δεν γνωρίζουμε από ποιον πραγματοποιήθηκαν)... σίγουρα δεν εγκρίνουμε ή υποστηρίζουμε τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται και σχετίζονται με τις προσομοιώσεις CFD στην έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ».

Ερχομαι τώρα στο ρεπορτάζ της Ελβίρας Κρίθαρη στην «Καθημερινή» της 4.4.2025 σχετικά με τις προαναφερθείσες προσομοιώσεις. Αυτές ανέλαβε να τις διεκπεραιώσει ο Κώστας Λακαφώσης με την ομάδα του για να εξηγήσει την αιτία από την οποία δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα. Αυτές τις προσομοιώσεις τις προώθησε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, αν και δεν υπήρχε συμβατική σχέση τού εν λόγω οργανισμού με την ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξαρτήτων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών) στην οποία είναι μέλος ο κ. Λακαφώσης. Στο σημείο αυτό νομίζω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και τον πρόεδρό του. Πού εντοπίζεται το πρόβλημα; Στο ότι η ΕΔΑΠΟ γραπτώς αρνήθηκε να παραδώσει τις προσομοιώσεις «που τελικά απέκλειαν τα έλαια σιλικόνης». Γιατί δεν το έπραξε, αφού οι ερευνητές ήταν βέβαιοι για τις μεθόδους τους; Δηλαδή «πούλησε» αέρα ο κ. Λακαφώσης στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και πώς τότε αυτός ο δημόσιος φορέας προώθησε στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης τις «προσομοιώσεις» Λακαφώση;

Τελικά, υπό το φως των νέων αποκαλύψεων ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανήγγειλε τη δημιουργία νέας μελέτης –άρα πρόσθετη χρηματοδότηση– καθώς αυτή της ΕΔΑΠΟ φαίνεται ότι ουδεμία αξία είχε. Ο εφέτης - ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης ενημερώθηκε για την άρνηση της ΕΔΑΠΟ να προσκομίσει το
υποστηρικτικό υλικό των προσομοιώσεων CFD, ενώ στις 4 Απριλίου έκανε δεκτό το αίτημα δικηγόρου συγγενούς να διερευνηθεί η επιστημονική επάρκεια των πραγματογνωμόνων. Φαίνεται πως το νερό μπαίνει σε ένα αυλάκι και πολύ σύντομα αυτό θα φανεί.

Η όλη εξέλιξη εγείρει ένα πολιτικό ερώτημα: τη δουλειά που έκανε ο κ. Αλικάκος δεν μπορούσαν να την κάνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ώστε ενημερωμένος να μην πει τα όσα είπε στη συνέντευξή του στον κ. Σρόιτερ; Δεν θα έπρεπε ευθύς ως έγινε γνωστό ότι κάτι τρέχει με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης να σπεύσουν να μάθουν τι ακριβώς τρέχει; Αυτή δεν είναι η δουλειά τους; Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της. Το ερώτημα είναι αν κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν κατανοήσει ότι καθήκον τους είναι και να προλαμβάνουν και να αποτρέπουν δυσάρεστες καταστάσεις.

...από "ΤΑ ΝΕΑ"

































Τα… όμορφα πορίσματα
όμορφα καίγονται
  • Την απόσυρση του κεφαλαίου που αναφέρεται στην πυρόσφαιρα αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, μετά τις αποστάσεις που πήραν τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΤΕΛΕΖΟΥ


Σε πρωτοφανές φιάσκο οδηγείται η υπόθεση της κρατικής διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών, με το σχετικό πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) να ανακαλείται εν μέρει, μόλις 40 μέρες έπειτα από την επίσημη παρουσίασή του, μετά τις αντιδράσεις δύο ξένων πανεπιστημίων!

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποφάσισε χθες την απόσυρση του κεφαλαίου που αναφέρεται σε πιθανολόγηση των αιτιών που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα, μετά τις αποστάσεις που πήραν τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας.

Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης αναφέρει διά του καθ’ ύλην αρμόδιου ερευνητή Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος συνεργάστηκε με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ από κοινού με τον καθηγητή Bart Merci, ότι ουδέποτε έκανε ουσιαστική έρευνα – διά προσομοίωσης ή πειράματος – ως προς την πρόκληση της πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Αντ’ αυτού, προσθέτει, βασίστηκε στα στοιχεία και στους υπολογισμούς της ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών), βασικό μέλος της οποίας είναι ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών των θυμάτων Κώστας Λακαφώσης.

Στην πραγματικότητα, οι ξένοι ερευνητές που συνεβλήθησαν με την επιτροπή διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν έκαναν πρωτογενή έρευνα, αλλά έλεγξαν τους υπολογισμούς της ΕΔΑΠΟ. Μάλιστα, υπάρχει και αλληλογραφία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Γάνδης και της ΕΔΑΠΟ, πλην όμως τα στοιχεία αυτά ουδέποτε κατατέθηκαν στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ούτε έχουν κατατεθεί αυτοτελώς στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, έστω και μετά την έκδοση του πορίσματος στις 27 Φεβρουαρίου 2025.

Οπως ανέφερε ο Γιώργος Μαραγκός, «οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το μοναδικό τους καθήκον περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρκτικές προσομοιώσεις που τους απέστειλε ο κ. Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ». Σύμφωνα με τον Μαραγκό, «οι ερευνητές του Πανεπιστημίου δεν εγκρίνουν και διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα των προσομοιώσεων CFD που παρουσιάζονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του Πανεπιστημίου στο εν λόγω πόρισμα».

Η ανάμειξη της ΕΔΑΠΟ

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστο Παπαδημητρίου, οι προσομοιώσεις της ΕΔΑΠΟ δεν έχουν ακόμα περιέλθει ολόκληρες σε γνώση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, παρά μόνο τα αποτελέσματά τους!

Σε πρακτικό συνεδρίασης του ΔΣ του Οργανισμού την 1η Απριλίου 2025, ο Παπαδημητρίου ομολογεί ότι δεν είχε εκ των προτέρων ενημερωθεί για το γεγονός αυτό, ενώ αναφέρεται και στα ασυμβίβαστα που γεννιούνται με την ανάμειξη της ΕΔΑΠΟ στη διερεύνηση του δυστυχήματος. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Το ΔΣ ενημερώθηκε πως η χρησιμοποίηση της ΕΔΑΠΟ από την επιτροπή διερεύνησης για τον υπολογισμό της πυρόσφαιρας και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης έγινε λανθασμένα και σε κάθε περίπτωση αντικανονικά, καθόσον: α) Η ΕΔΑΠΟ εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων (σ.σ.: υπάρχει ασυμβίβαστο). β) Δεν έχει το απαιτούμενο κύρος. γ) Ουδέποτε το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τον ρόλο αυτό της ΕΔΑΠΟ, παρά μόνον εκ των υστέρων!

Επίσης, ενημερώθηκε πως ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα έχει γραπτώς ζητήσει από τα μέλη της επιτροπής να προσκομίσουν γραπτές αποδείξεις περί του χρόνου ενημέρωσης για το ανωτέρω γεγονός, πράγμα που δεν έγινε σε πλήρη παραβίαση των κανόνων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ».

Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο της Πίζας ζήτησε να τροποποιηθεί το πόρισμα και να μη γίνεται αναφορά στο Πανεπιστήμιο, επειδή δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους.

«Δέχθηκα απειλές»

Μετά τη δημοσιοποίηση των διαφωνιών των δύο Πανεπιστημίων όσον αφορά τις αναφορές του πορίσματος για την πυρόσφαιρα, ο Χρήστος Παπαδημητρίου, με χθεσινές δηλώσεις του, επιχείρησε να ρίξει όλο το βάρος για το φιάσκο στο «νούμερο 2» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA) Μπαρτ Ακού.

Σύμφωνα με τον Παπαδημητρίου, αν και ο ίδιος ζήτησε να μη δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, προτού παραδοθεί η αντίστοιχη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα, ο Ακού τού δήλωσε πως αν δεν βγει το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, απειλώντας να καταγγείλει τον ελληνικό Οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του.

«Δέχθηκα απειλές ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός και τα στελέχη που ήρθαν στην Ελλάδα θα διαφοροποιηθούν από αυτό που λέω και θα με εκθέσουν, λέγοντας ότι πάω να παρέμβω στο έργο τους. Από τον κ. Ακού αυτά ειπώθηκαν και ενώπιον πενταμελούς συμβουλίου με πτεράρχους εν αποστρατεία και ανώτατους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας», είπε χαρακτηριστικά ο Παπαδημητρίου. «Είχα δύο επιλογές, να αποσύρω το πόρισμα εν όλω ή να το αφήσω ως είχε», πρόσθεσε, σε μια… περίεργη παραδοχή για κάποιον που έχει την ευθύνη ενός κρατικού φορέα.

Αίσθηση όμως προκαλεί και η δήλωσή του ότι «δέχεται απειλές να σταματήσει την έρευνα από μη εγχώριο παράγοντα», ενώ τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αυτοκτονήσει.

«Να Πάει στον εισαγγελέα»

Πάντως, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς περί απειλών του Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε χθες πως «αν δέχεται απειλές, όπως ισχυρίστηκε, θα πρέπει να πάει στον εισαγγελέα».

Υπενθυμίζεται ότι για το είδος του άγνωστου καυσίμου που πιθανόν να προκάλεσε την πυρόσφαιρα ο Μπαρτ Ακού είχε πει στην παρουσίαση του πορίσματος ότι δεν μπορεί να απαντήσει και πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι είδους χημικό μπορεί να είναι, καθώς η επιθεώρηση του δυστυχήματος δεν έγινε με τον τρόπο που έπρεπε για να μπορέσουν να προσδιορίσουν τον τύπο του καυσίμου.

«Υπήρξαν εκτιμήσεις για το ποιο θα μπορούσε να είναι το καύσιμο, αλλά παραμένουν εκτιμήσεις», είχε πει ο Ακού, διευκρινίζοντας πως έχουν χαθεί πολύτιμα στοιχεία. «Το μόνο στο οποίο μπορέσαμε να καταλήξουμε είναι πως οι μηχανές του τρένου ή το επίσημα καταγεγραμμένο φορτίο του δεν μπορούν να εξηγήσουν την πυρόσφαιρα».




Κάποια αυτονόητα για τα Τέμπη

Τώρα που το πράγμα ανακατεύεται επικίνδυνα και προφανώς εις βάρος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών θα χρειαστεί να ξαναθυμηθούμε ορισμένα βασικά πράγματα. Η εκατέρωθεν εργαλειοποίηση αλλά και το λυσσαλέο μίσος που φαίνεται πως απλώνεται πάνω από το τρομερό δυστύχημα έχει μετακινήσει την όλη συζήτηση και την έχει απομακρύνει από τις βασικές εκκινήσεις του ίδιου του γεγονότος.

Ας θυμηθούμε λοιπόν ξανά ότι με τρόπο αδόκητο, αναπάντεχο, τραγικό και αδικαιολόγητο δύο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια τροχιά για παραπάνω από δώδεκα λεπτά το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Αυτό από μόνο του είναι ένα σκανδαλώδες θέμα το οποίο όχι απλώς δεν έχει απαντηθεί, όχι απλώς φαίνεται πως δεν έχει διερευνηθεί αλλά και όλες οι παράμετροι που εξελίσσονται γύρω από το ίδιο το δυστύχημα περισσότερο θολώνουν το ίδιο το πρωταρχικό αυτό γεγονός.

Γιατί δύο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν στην ίδια τροχιά και γιατί αυτό συνέβη για ένα μέσο το οποίο θεωρείται το πιο ασφαλές – μαζί με το αεροπλάνο – για τον απλό πολίτη; Το ερώτημα αυτό πάει πάνω σε έναν πυρήνα που προφανώς έχει συγκλονίσει και έχει στεναχωρήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Τους ίδιους που έχουνε κατέβει στα δύο μαζικότερα συλλαλητήρια της Μεταπολίτευσης θέτοντας το απλό: γιατί ένα παιδί να επιβιβάζεται σε τρένο και να σκοτώνεται σε απλό δρομολόγιο;

Τα έτερα ερωτήματα αθροίζονται. Περιείχε κάτι η εμπορική αμαξοστοιχία; Πώς προκλήθηκε αυτή η τρομερή έκρηξη; Τι συνέβη αμέσως μετά το δυστύχημα και για ποιον λόγο οι επιχειρησιακοί και πολιτικοί υπεύθυνοι δεν σεβάστηκαν τον ίδιο τον τόπο του δυστυχήματος; Τι είδους ανακριτική πράξη εξελίχθηκε πάνω στον τόπο του δυστυχήματος. Ερωτήματα αμείλικτα τα οποία επίσης μένουν αναπάντητα – πολύ περισσότερο από χθες με τον πόλεμο για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ορισμένοι εκ του πονηρού ανακατεύουν το πρωταρχικό ερώτημα του δυστυχήματος με το τι υλικό περιείχε – αν περιείχε η εμπορική αμαξοστοιχία – λες και το δεύτερο αθωώνει το πρώτο ή λες και το δεύτερο απλώς ενισχύει το πρώτο.

Η υπόθεση μετακινήθηκε στη Βουλή και καλώς έχει μετακινηθεί γιατί το Σύνταγμα μας δίνει το δικαίωμα η Ολομέλεια να λάβει τα χαρακτηριστικά προανακριτικής επιτροπής και να εξετάσει τις πολιτικές ευθύνες αν τυχόν υπάρχουν. Και εδώ όμως φαίνεται πως η ίδια η διαδικασία όπως έχει εξελιχθεί και όπως έχει επιλέξει η ίδια η κυβέρνηση να εξελιχθεί απλώς δεν συμβάλλει στη διερεύνηση του δυστυχήματος αλλά αντίθετα οριοθετεί την κουβέντα σε μία πολιτική αντιπαράθεση που το μόνο που κάνει είναι να καθιστά το πολιτικό και κοινοβουλευτικό σύστημα ακόμη πιο απαξιωμένο και ακόμη πιο απεχθές για πολύ κόσμο. Εχουμε τη διαύγεια να διερευνήσουμε ψύχραιμα και σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος; Από όσο θα φανεί μάλλον όχι και αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα στην καρδιά της Δημοκρατίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου