οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας «παίζει» μικροκομματικά με την Παιδεία και στοχεύει στις ψήφους των 17χρονων και των οικογενειών τους, όταν δεσμεύεται ότι θα καταργήσει την ΕΒΕ, ώστε «όταν βγουν τα αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο να ισχύσει ο αλγόριθμος που ίσχυε πριν νομοθετήσει η κ. Κεραμέως» όπως είπε. Τέλος, το επιτελείο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πιο προσεκτικό. Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών ανακοινώνονται Ιούλιο και όχι Σεπτέμβριο....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 04/05/23


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Αποτελεί δείγμα φθηνού λαϊκισμού η εξαγγελία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα περί κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αμέσως μετά την ανάδειξη του κόμματός του σε κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ΕΒΕ είναι παράλογη και ανήθικη. Δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί πού συνίσταται ο παραλογισμός και η ανηθικότητα. Πάντως υπάρχουν αρκετοί λόγοι που επιβάλλουν την ύπαρξη ενός φίλτρου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ.

Οταν ένας υποψήφιος στην κορυφαία στιγμή της δωδεκαετούς εκπαιδευτικής του διαδρομής – τις πανελλαδικές εξετάσεις– και αφού η οικογένειά του έχει δαπανήσει ουκ ολίγα χρήματα σε φροντιστήρια γράψει μέσο όρο 3, 4, 5, ή υπήρξε άτυχος ή ήταν αδιάφορος. Μπορεί να προσπαθήσει πάλι εάν το επιθυμεί, αλλά εάν αδιαφορεί δεν είναι γόνιμο –ούτε για εκείνον ούτε για τη σχολή– να εισαχθεί σε κάποια σχολή χαμηλής ζήτησης. 

Είναι στρεβλό, ας πούμε, η εξαιρετική Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να δέχεται φοιτητή με μέσο όρο 3, όπως συνέβη προηγούμενη χρονιά. Ή με 4,7 όπως συνέβη στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Αγίου Νικολάου Κρήτης, ένα τμήμα με περιζήτητο αντικείμενο. Είναι άδικο για τα ΑΕΙ που παλεύουν να αναβαθμίσουν το επίπεδο σπουδών τους ή να διατηρήσουν την ακαδημαϊκή φήμη τους, να δέχονται φοιτητές που δύσκολα πείθουν ότι θέλουν να γίνουν επιστήμονες. Γιατί το πτυχίο ενός ΑΕΙ είναι κάτι περισσότερο από πιστοποιητικό επαγγελματικής στόχευσης.

Η πολιτεία οφείλει να δώσει βάρος στην ανώτατη εκπαίδευση και όχι να την υποβαθμίζει ακυρώνοντας βασικούς όρους ακαδημαϊκότητας. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρή μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση για να την επιλέξουν απόφοιτοι λυκείου που θέλουν να βρουν καλή δουλειά και όχι να πάρουν ένα «χαρτί» με αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση και «πανεπιστημιοποίησε» τα ΤΕΙ, μόνο για μικροκομματικούς λόγους.

Τώρα για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας «παίζει» μικροκομματικά με την Παιδεία και στοχεύει στις ψήφους των 17χρονων και των οικογενειών τους, όταν δεσμεύεται ότι θα καταργήσει την ΕΒΕ, ώστε «όταν βγουν τα αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο να ισχύσει ο αλγόριθμος που ίσχυε πριν νομοθετήσει η κ. Κεραμέως» όπως είπε. Τέλος, το επιτελείο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πιο προσεκτικό. Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών ανακοινώνονται Ιούλιο και όχι Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου