οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Προσπαθώ να φαντασθώ τον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τολμάει να ομολογήσει ότι θα τον ψηφίσει επειδή ξέρει ότι τον παρακολουθούν. Κρυμμένος σε κάποιο υπόγειο, με ασύρματο, ακούει BBC. Και προς μεγάλη του απογοήτευση, αντί για το σύνθημα για την απόβαση στην Νορμανδία, του περιγράφουν τη στέψη του Καρόλου και της Καμίλα. Πώς να το αντέξει; Προτιμά να μην απαντήσει στη δημοσκόπηση, μήπως τον απολύσει το αφεντικό του, που είναι σε απευθείας σύνδεση με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Η Αριστερά είναι συντηρητική, διότι είναι αναχρονιστική. Για να αποδείξει ότι είναι «προοδευτική», παλεύει να μεταφέρει την Ελλάδα με τη μηχανή του χρόνου σε καιρούς που όντως συνέβαλε στην πρόοδο της δημοκρατίας μας....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και...

της στην Ιστορία, και στις ελληνικές κωμωδίες, εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα μου πείτε αναμενόμενο από κάποιον που επικαλείται την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Και όχι μόνον μιμούμενος τη φωνή του, αλλά προσπαθώντας να εμπνεύσει το κοινό του με το σύνθημα «Αλλαγή». Και μάλιστα «συμβόλαιο για την Αλλαγή», που παραπέμπει ευθέως στο συμβόλαιο με τον λαό που είχε υπογράψει ο μακαρίτης – ή μήπως «μακαριστός» ως αρχιερέας;

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για τον συντηρητισμό της σημερινής Αριστεράς από την προσπάθειά της να μεταμορφώσει τη σημερινή Ελλάδα φορώντας της το προσωπείο μιας χώρας που δεν υπάρχει πια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται καν στο 2015, όταν κράδαινε τη λέξη «Ελπίδα» πάνω από μια κοινωνία που τότε είχε φτάσει στα όρια των αντοχών της. Στις εκλογές του 2023 ψάχνει ακόμη πιο βαθιά στον λάκκο. Φτάνουμε στο 1981, στην περίφημη «Αλλαγή». Υπάρχει και το 1-1-4 θα μου πείτε. Αυτό είναι για τις επόμενες εκλογές.

Η Αριστερά πάσχει από βαθύ συντηρητισμό. Ο συντηρητισμός είναι το βαθύ της κράτος. Λογικό. Μια ψυχολογική αντίδραση, η οποία εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φοβική της στάση απέναντι στον σύγχρονο κόσμο. Στον βαθμό που διατηρεί ακόμη κάποια πολιτική εντιμότητα, ξέρει πως ο ορίζοντας του μέλλοντός της είναι κλειστός. Δεν της μένει παρά το καταφύγιο του παρελθόντος της, τότε που υποσχόταν μια «άλλη» κοινωνία.

Προσπαθώ να φαντασθώ τον ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τολμάει να ομολογήσει ότι θα τον ψηφίσει επειδή ξέρει ότι τον παρακολουθούν. Κρυμμένος σε κάποιο υπόγειο, με ασύρματο, ακούει BBC. Και προς μεγάλη του απογοήτευση, αντί για το σύνθημα για την απόβαση στην Νορμανδία, του περιγράφουν τη στέψη του Καρόλου και της Καμίλα. Πώς να το αντέξει; Προτιμά να μην απαντήσει στη δημοσκόπηση, μήπως τον απολύσει το αφεντικό του, που είναι σε απευθείας σύνδεση με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Η Αριστερά είναι συντηρητική, διότι είναι αναχρονιστική. Για να αποδείξει ότι είναι «προοδευτική», παλεύει να μεταφέρει την Ελλάδα με τη μηχανή του χρόνου σε καιρούς που όντως συνέβαλε στην πρόοδο της δημοκρατίας μας.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 09/05/23


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου