οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Οχι πως δεν το περιμέναμε, κάπως έτσι θα συνέβαινε, αλλά τόσο ανοιχτά και τόσο κραυγαλέα, ομολογώ πως μου φαντάζει εξωπραγματικό. Αδιανόητο. Και όμως. Και συνέβη, και θα συμβεί, την Κυριακή. Ο Ηλίας του Δομοκού, το αγόρι που υποδύεται πίσω από τα κάγκελα τον αρχηγό του ναζιστικού μορφώματος το οποίο θα μετείχε στις εκλογές, αλλά του έκοψαν τον δρόμο ΝουΔου και ΠΑΣΟΚ (να τα λέμε κι αυτά...), έδωσε «γραμμή» από «της φυλακής τα σίδερα που 'ναι για τους λεβέντες» να ρίξουν οι ψηφοφόροι του «μαύρο» στον Μητσοτάκη. Κανένα πρόβλημα, φαντάζομαι και ο Μητσοτάκης δεν θα περίμενε να πάρει ψήφο από αυτούς τους απίθανους τύπους που νοσταλγούν στις μέρες μας τον Χίτλερ και προσκυνούν τη σβάστικα. Και δεν είναι που λέτε μόνο που έδωσε «γραμμή» να μην ψηφίσουν τα φασισταριά τον Μητσοτάκη, είναι που τους άφησε να ψηφίσουν και... κατά συνείδηση (έχει ο φασίστας συνείδηση; Δεν έχει, αλλά τέλος πάντων). Και πάνω εκεί, που το πράγμα ήταν ακόμη ζεστό, και τα φασισταριά παραζαλισμένα είχαν αρχίσει να ψάχνονται τι θα κάνουν μετά τη «γραμμή» που έδωσε ο Ηλίας από τον Δομοκό, ήρθε και «κούμπωσε» το πράγμα στην ανοιχτή αγκαλιά του Αλ. Τσίπρα, πρόθυμη να τους υποδεχτεί ζεστά και όμορφα....

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)


"ΤΑ ΝΕΑ", 19/05/23

"ΤΑ ΝΕΑ", 19/05/23

"ΤΑ ΝΕΑ", 19/05/23

Η κάλπη και το αγκάθι

Ολοκληρώνεται απόψε η προεκλογική περίοδος με τη συγκέντρωση του Κυριάκου στο υπέροχο Θησείο, και ό,τι καταλάβατε καταλάβατε, ενόψει της κάλπης της Κυριακής. Εγώ απλώς να πω ότι ακόμη και αν εδώ και μία εβδομάδα περίπου, η προεκλογική περίοδος φάνηκε να παίρνει κάποιου είδους ενδιαφέρον με τις υποκλοπές και τα Τέμπη, στην πραγματικότητα ήταν η πιο άνευρη, χαλαρή, υποτονική προεκλογική περίοδος των τελευταίων ετών. Και για να είμαι πιο ακριβής, προσωπικά δεν θυμάμαι άλλη τέτοια. Πιθανόν να κάνω και λάθος, δεν ξέρω.

Οι δημοσκοπήσεις σήμερα τελειώνουν.

(Μαζί και οι χορηγίες προς Κυριάκο - η τελευταία, «χρυσή» πραγματικά, η χθεσινή του φίλου Γιώργου Κατρούγκαλου!)

Κι όσο είναι στοίχημα οι εκλογές της Κυριακής για τα κόμματα και το τι ποσοστά θα λάβουν στην κάλπη, άλλο τόσο είναι και για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που έτσι κι αλλιώς δέχονται από ετών σκληρό πόλεμο από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά. Τις κατηγορεί μέχρι την τελευταία στιγμή, συλλήβδην δε, ότι τα «πιάνουν» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για να αναβαθμίζουν την επιρροή της, και από την άλλη να υποβαθμίζουν την επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα δούμε την Κυριακή το βράδυ ποιος θα δικαιωθεί, από το πόσο κοντά θα βρίσκονται οι προβλέψεις του, με το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως αγκάθι παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, που εξακολουθούσε να ανέρχεται γύρω στο 10% ακόμη και χθες. Είναι ικανό να ανατρέψει τη γενική εικόνα που είχαμε όλη αυτή την περίοδο; Δεν το πιστεύω. Θα πρέπει να έχει γυρίσει ο κόσμος ανάποδα και εμείς να μην έχουμε καταλάβει τίποτε. Για δείτε γύρω σας, μήπως εσείς βλέπετε κάτι...

Αριστερή αγκαλιά στους ακροδεξιούς

Οχι πως δεν το περιμέναμε, κάπως έτσι θα συνέβαινε, αλλά τόσο ανοιχτά και τόσο κραυγαλέα, ομολογώ πως μου φαντάζει εξωπραγματικό. Αδιανόητο. Και όμως. Και συνέβη, και θα συμβεί, την Κυριακή. Ο Ηλίας του Δομοκού, το αγόρι που υποδύεται πίσω από τα κάγκελα τον αρχηγό του ναζιστικού μορφώματος το οποίο θα μετείχε στις εκλογές, αλλά του έκοψαν τον δρόμο ΝουΔου και ΠΑΣΟΚ (να τα λέμε κι αυτά...), έδωσε «γραμμή» από «της φυλακής τα σίδερα που 'ναι για τους λεβέντες» να ρίξουν οι ψηφοφόροι του «μαύρο» στον Μητσοτάκη. Κανένα πρόβλημα, φαντάζομαι και ο Μητσοτάκης δεν θα περίμενε να πάρει ψήφο από αυτούς τους απίθανους τύπους που νοσταλγούν στις μέρες μας τον Χίτλερ και προσκυνούν τη σβάστικα.

Και δεν είναι που λέτε μόνο που έδωσε «γραμμή» να μην ψηφίσουν τα φασισταριά τον Μητσοτάκη, είναι που τους άφησε να ψηφίσουν και... κατά συνείδηση (έχει ο φασίστας συνείδηση; Δεν έχει, αλλά τέλος πάντων). Και πάνω εκεί, που το πράγμα ήταν ακόμη ζεστό, και τα φασισταριά παραζαλισμένα είχαν αρχίσει να ψάχνονται τι θα κάνουν μετά τη «γραμμή» που έδωσε ο Ηλίας από τον Δομοκό, ήρθε και «κούμπωσε» το πράγμα στην ανοιχτή αγκαλιά του Αλ. Τσίπρα, πρόθυμη να τους υποδεχτεί ζεστά και όμορφα.

Δάκρυσα, ακούγοντάς τον, τόσο καλοσυνάτο, και τόσο ανθρώπινο, να τους προσκαλεί μέσα από την προχθεσινή του συνέντευξη στο Mega...

Ο πρωτοπόρος Βούτσης

Είπα μέσα μου «κοίτα τι καλός που είναι, και πόσο δημοκράτης. Θέλει να επαναφέρει τα φασισταριά στον ίσιο δρόμο», κι αμέσως μετά με έπιασα να τύπτω τον... εαυτό μου, από τις τύψεις, που τον είχα παρεξηγήσει. Διότι πίστευα - βλακωδώς, ηλιθίως, κάτι τέλος πάντων - ότι άμα είσαι αριστερός πατεντάτος και με τη βούλα, τους φασίστες και τους ναζιστές δεν θέλεις ούτε να τους βλέπεις στα μάτια σου, όχι να σε ψηφίζουν κι από πάνω. Πόσο λάθος έκανα, μα πόσο λάθος. Ο κόσμος αλλάζει, και η Αριστερά (έστω και αυτή η «να την κάνει ο Θεός» Αριστερά) δεν έχει κανένα πρόβλημα να «ανοιχτεί» στους φασίστες για να την ψηφίσουν. Και επειδή δεν θέλω να μου πει κανείς οτιδήποτε, μεταφέρω mot a mot (ελληνιστί λέξη προς λέξη) όσα είπε ο αρχηγός επ' αυτού στη συνέντευξή του:

«Στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν Χρυσή Αυγή να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε και να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή. Δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά. Αρα, λοιπόν, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν το προηγούμενο διάστημα από τη Χρυσή Αυγή και υιοθέτησαν ένα κομμάτι της πρακτικής και της ιδεολογίας της, δίνουμε καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε. Δεν τους βάζουμε απέναντι, απέναντι βάζουμε τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους»!!!

Α, ρε Βούτση, πρωτοπορία είσαι. Εσύ τα είχες πει αυτά, με δικά σου λόγια βέβαια, ήδη από το 2017, στη Βουλή, όταν ήταν να ψηφίσετε την απλή αναλογική. Πόσο μπροστά...

ΣΥΡΙΖΑ «δαγκωτό»

Ευτυχώς πάντως που ο τιμημένος αρχηγός σπεύδει να διευκρινίσει στο τέλος (στο τέλος, ε;!) ότι είναι απέναντι στους «δολοφόνους» - εννοώντας προφανώς τους υποτακτικούς του Ηλία του λεβέντη, του καραμπουζουκλή. Διότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ανεπιθύμητες παρερμηνείες, οι οποίες με τη σειρά τους θα γεννούσαν ακόμη πιο ανεπιθύμητες παρεξηγήσεις. Αλλά εγώ τα παραβλέπω όλα αυτά, διότι και καλόπιστος είμαι, και θετική σκέψη διαθέτω. Αλίμονο αν πέσω στην παγίδα, που προσπαθεί να με ρίξει το «σκοτεινό» κομμάτι του μυαλού μου, να συσχετίσω τη χρονική σύμπτωση στις δηλώσεις Τσίπρα και Κασιδιάρη και μετά να αρχίσω να ψάχνομαι για το πόσο «αυθόρμητο» και «συγκυριακό» ήταν όλο αυτό.

Μακριά από εμένα τέτοιες σκέψεις, παρότι ο ναζιστο-αρχηγός Ηλίας, στη δική του δήλωση, με την οποία έδωσε τη «γραμμή» για να μαυρίσουν τον Μητσοτάκη οι οπαδοί του, έλεγε και κάτι άλλο. Να μαυρίσουν επίσης και τους υπόλοιπους συναγωνιστές από το παρεάκι της Ακροδεξιάς. Ετσι ώστε, μη γίνει κανένα λάθος. Να κατευθυνθούν όλοι οι ψήφοι, κι αν όχι όλοι οι περισσότεροι, εκεί που πρέπει. Τι έλεγε; Το ακόλουθο: «Συνιστώ να είστε ιδιαιτέρως καχύποπτοι με όσους πέρασε εκπρόθεσμα ο ελεγχόμενος Αρειος Πάγος (Εάν, Πλεύση) και με όσους προβάλλει η λίστα Πέτσα (Τζήμερο, Νίκη)».

Εντάξει Ηλία, το πήρανε το μήνυμα, μην ανησυχείς: για ΣΥΡΙΖΑ δαγκωτό τους βλέπω, να «μαυριστεί» ο Μητσοτάκης!..

Υποκρισία

Λογικό που ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται, έστω και με ακραίο τρόπο, στον Κυριάκο επειδή έκανε εκείνη την άστοχη δήλωση στον ΑΝΤ1 για την ουσιαστικά «παρέμβαση» των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών στις εκλογές. Αλλά ακόμη κι αν το βρήκε χτύπημα κάτω από τη μέση, πρώτον έπρεπε να το περιμένει και δεύτερον όφειλε να γνωρίζει πως και οι συγγενείς θα ψηφίσουν την Κυριακή, και ο καθένας τους υποστηρίζει κάποιο κόμμα.

Αρα, δεν μπορείς να τους κατηγορείς έστω και έμμεσα για «εργαλειοποίηση» του δυστυχήματος - είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Παιδί, αδερφό, γυναίκα έχασαν. Καταστράφηκε η ζωή τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σε θεωρούν καλώς ή κακώς υπεύθυνο για ό,τι τους έχει συμβεί. Δεν πρόκειται να βάλουν μέτρο στην αντίδρασή τους. Ηταν φάουλ λοιπόν να τους κατηγορείς για «εργαλειοποίηση» - ακόμη και αν όλα δείχνουν ότι όλο αυτό μεθοδεύτηκε από κάπου, προκειμένου να φέρει στο προσκήνιο το δυστύχημα στα Τέμπη, λίγες ημέρες προ των εκλογών.

Από την άλλη τώρα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που το έχει κάνει σημαία και παντιέρα όλο αυτό το λάθος του Μητσοτάκη. Και του σέρνει τα μύρια όσα, διότι δεν σέβεται τον πόνο των ανθρώπων, δεν συναισθάνεται την κατάσταση που βιώνουν κ.λπ. κ.λπ. Ακόμη τον εγκαλούν, γιατί σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλία, επισκέφθηκε οικογένειες με θύματα του δυστυχήματος, τον κατηγόρησαν. Και τι βλέπω χθες, στα συριζομέσα; Η κυρία Μπαζιάνα, επισκέφθηκε λέει, δύο οικογένειες θυμάτων στα Τέμπη, για να τους συμπαρασταθεί... συνοδεία φωτογράφου, θα προσθέσω, προκειμένου να αποτυπώσει συγκινητικά στιγμιότυπα από τη συμπαράσταση της συντρόφου του Αλ. Τσίπρα.

Δεν θα κάνω το παραμικρό σχόλιο. Θεωρώ ότι είναι εντελώς περιττό...



                                      "ΤΑ ΝΕΑ", 19/05/23

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗ

Αυτογκόλ λίγο πριν απ' τις κάλπες. Και εσωστρέφεια αλλά και αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή μια τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες που άναψε φωτιές στην πολιτική αντιπαράθεση και που έφτασε στην απόφαση απόσυρσης του πρώην υπουργού και υποψήφιου βουλευτή από τα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου για τις εθνικές εκλογές.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Το βράδυ της Τετάρτης σε περιφερειακό τηλεοπτικό πάνελ (Blue Sky) ο Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το να επαναφέρει το κόμμα του - αν κυβερνήσει εκ νέου - το 20% του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν άργησε να ξεσπάσει καταιγίδα για έναν απλό λόγο: γιατί η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεσαία τάξη έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα, είναι ακανθώδης και δύσκολη και όχι τυχαία ακόμη και πριν απ' τη ΝΔ αντέδρασαν εκπρόσωποί της. 

«Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά», δήλωσε από τη μεριά του και ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας, ενώ σκληρή αντίδραση υπήρξε και από τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό.

Πυρά από Σκέρτσο

Τη λαβή δεν άφησε αναξιοποίητη η κυβερνώσα παράταξη αρχικά διά μέσω του Ακη Σκέρτσου: «Εχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημένο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν "βγαίνει" χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία». Γρήγορα η ΝΔ έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ματς όμως μετακινήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο θέμα χειρίστηκε αμέσως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που σε επικοινωνία του με τον Γιώργο Κατρούγκαλο του ζήτησε την απόσυρσή του από την υποψηφιότητα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας - εδώ προέκυψε θέμα αφού επειδή ακριβώς έχει ανακηρυχθεί απλώς παραμένει στο ψηφοδέλτιο. Κατά τις ίδιες πηγές, επί της ουσίας επρόκειτο για μια από κοινού απόφαση με τον πρώην υπουργό, ο οποίος αντιλαμβανόταν ότι οι κινήσεις εκτόνωσης του κλίματος έπρεπε να ήταν ταχύτατες και δεν αρκούσε η διευκρίνιση ότι όσα υποστήριξε αποτελούσαν προσωπική άποψη και όχι προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αδειασμα από Τσακαλώτο

Είχε προηγηθεί το άδειασμα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Αυτό είναι πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε προσωπικές απόψεις και είναι απόλυτα δεσμευτικό της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε. Κανένας νέος φόρος και καμία νέα ασφαλιστική εισφορά στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην ΥΠΟΙΚ. Και ήλθε η απόσυρση Κατρούγκαλου με δήλωση του ίδιου. «Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για την τοποθέτησή μου και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη», έγραψε μεταξύ άλλων. 

Η όλη πολεμική όμως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κόπασε αφού και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη επανέλαβε πως η όλη υπόθεση αποκάλυψε κρυφό σχέδιο της Κουμουνδούρου. «Εσπευσαν να τον διαγράψουν γιατί είναι μαρτυριάρης και είπε την αλήθεια. Τον Παππά και τον Πολάκη όμως τους κρατάνε ακόμα. Ο κίνδυνος μιας φοροεπιδρομής υπάρχει αλλά δεν θα τους γίνει το χατίρι, θα μείνουν μόνοι τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο όλο θέμα πάντως αναφέρθηκε ειδικά χθες ο Αλέξης Τσίπρας πέραν των άλλων στην κεντρική του ομιλία στο Σύνταγμα (απόψε κλείνει την αυλαία της προεκλογικής κούρσας του με ομιλία στην Πάτρα): «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παρεκκλίνει από το συμβόλαιο Αλλαγής συνειδητά ή ασυνείδητα. Είναι συμβόλαιο ανάσας όχι μόνον για τους αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη. Εχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη, που εξαπατήθηκε βάναυσα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019», είπε με σαφή στόχευση να ανασυντάξει το κόμμα από την περιδίνηση Κατρούγκαλου, αλλά και ως καθαρό μήνυμα στο εσωτερικό του χώρου του.

Τσίπρας στο Σύνταγμα

Στο Σύνταγμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόψισε όλο το σχέδιό του για τη χώρα. Από τις συντάξεις και τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του νερού μέχρι την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και την αναμόρφωση του κράτους («το κράτος ανήκει μονάχα στον λαό και αυτόν πρέπει να υπηρετεί»). Εκτοξεύοντας τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και κωδικοποιώντας το Συμβόλαιο Αλλαγής που έχει ως άξονα και οδικό χάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εδώ επανέλαβε και την πρόθεσή του για ΠΝΠ ως πρώτη τομή της δικής του κυβέρνησης με σημεία - άρθρα την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ και την κατάργηση της ΕΒΕ από το τρέχον έτος για τους μαθητές. «Αν συνθήματα του παρελθόντος γίνονται ξανά επίκαιρα, γίνονται επίκαιρα γιατί τα κάνει η ζωή και η χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς που βρέθηκε στην εξουσία από τη Μεταπολίτευση και μετά», ήταν το βέλος του και προς το ΠΑΣΟΚ με αιτία το σύνθημα της Πολιτικής Αλλαγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου