οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Προφανώς τα έβαλαν κάτω στην Κουμουνδούρου, μέτρησαν τα κουκιά και είδαν ότι τους συμφέρει. Κάθε χρόνο, περίπου 100.000-108.000 Ελληνες πολίτες βρίσκονται στο 17ο έτος της ζωής τους και αποκτούν δικαίωμα ψήφου. Συνεπώς, περίπου 400.000-432.000 άτομα θα έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα να ψηφίσουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Εξ αυτών 90.000-100.000 πηγαίνουν ακόμη σχολείο. Είναι λοιπόν μια καλή δεξαμενή ψηφοφόρων....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


ηγείται του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο δεύτερος θα δώσει τον αγώνα τον καλό στην Α΄ Θεσσαλονίκης. 

Υπήρξαν και οι δύο μέλη του περίφημου think tank που είχε οργανώσει ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώνει τα κενά του. Εκ του αποτελέσματος δεν μπορώ να πω ότι έκαναν και θαύματα. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει, αντιθέτως, για κάποιον αφελή όπως εγώ είναι πώς θα συνδυάσουν το ερευνητικό τους έργο με την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο. Είναι απορίας άξιον πώς κάποιος ερευνητής για τον καρκίνο θα βρίσκει τον χρόνο για να ψηφίζει για τα αυθαίρετα στον αιγιαλό; Θα μου πείτε, ο καθένας διαχειρίζεται τον χρόνο του όπως νομίζει, ή όπως μπορεί. Oπως και τις προτεραιότητες. 

Oμως, οι απορίες μου δεν σταματούν εδώ. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη τους για τη θέση του κόμματός τους περί καταργήσεως της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Συμφωνούν με την άποψη του κ. Τσίπρα, ότι για την αποτυχία δεν ευθύνεται ο υποψήφιος αλλά η Κεραμέως που έβαλε κανόνες; Για τα συντακτικά λάθη, ως γνωστόν, δεν ευθύνεται αυτός που τα κάνει, αλλά οι κανόνες του συντακτικού. Υποθέτω ότι ο κ. Ηλιόπουλος θα έχει συμβουλευθεί τον κ. Γαβρόγλου, που είχε χαρακτηρίσει το Χάρβαρντ προβληματικό, και θα έχει αξιοποιήσει τις παρατηρήσεις του για να το βελτιώσει. 

Υποθέτω επίσης ότι θα έχουν συζητήσει με τον πολιτικό τους αρχηγό το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας σε περίπτωση που στην επόμενη Βουλή τεθεί ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16. Ο κ. Ηλιόπουλος ειδικά θα έχει δικαιώσει τις απόψεις του κ. Τσίπρα εκθέτοντάς του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην έρευνα σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο όπως το Χάρβαρντ. Υποθέτω επιπλέον ότι συμφωνούν με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί πανεπιστημιακής αστυνομίας, ασφάλειας των χώρων και ελέγχου όσων μπαινοβγαίνουν εκεί μέσα. Ο κ. Γεροτζιάφας θα έχει πολλά να πει για το χαμηλό επίπεδο της Σορβόννης εξαιτίας της έλλειψης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως η παρασκευή μολότοφ, στους χώρους της.

Λυπάμαι που σας χαλάω το κέφι και σκιάζω την αισιοδοξία που αισθανθήκατε με τη γενναία προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αναβαθμίσει το επιστημονικό επίπεδο του Κοινοβουλίου. Και όχι μόνον. Υπάρχει και ο πολιτισμός, με την ευρύτερη δυνατή σημασία του όρου, του οποίου την αναβάθμιση έχει αναλάβει η κ. Ακρίτα. Θα μου πείτε υπάρχει και η πολιτική. Αλλά αυτή, μπροστά στα άλλα, τα σημαντικά, είναι η πιπεράτη λεπτομέρεια που βελτιώνει κάπως τη γεύση αυτών των εκλογών.






ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Δεν διαθέτει το αποκλειστικό προνόμιο του πολιτικού κυνισμού και του λαϊκισμού ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με την προεκλογική καμπάνια για την ελάχιστη βάση εισαγωγής σίγουρα κατακτάει νέες, ψηλότερες κορυφές. Λίγες μέρες πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στην τελική ευθεία της προσπάθειας, του άγχους και της αγωνίας των μαθητών και των οικογενειών τους, τους λέει ότι δεν έχει σημασία ο κόπος που θα καταβάλουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσει γι’ αυτούς: «Θες από φέτος Πανελλαδικές χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής; Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ». Αμεσο το μήνυμα, χωρίς περιστροφές. Ψηφίζεις και μπαίνεις. Τόσο απλά.

Προφανώς τα έβαλαν κάτω στην Κουμουνδούρου, μέτρησαν τα κουκιά και είδαν ότι τους συμφέρει. Κάθε χρόνο, περίπου 100.000-108.000 Ελληνες πολίτες βρίσκονται στο 17ο έτος της ζωής τους και αποκτούν δικαίωμα ψήφου. Συνεπώς, περίπου 400.000-432.000 άτομα θα έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα να ψηφίσουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Εξ αυτών 90.000-100.000 πηγαίνουν ακόμη σχολείο. Είναι λοιπόν μια καλή δεξαμενή ψηφοφόρων. «Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνιο», υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, αφού προηγουμένως είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας ότι «κόβουν 20.000 παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κολέγια».

Ο κόσμος της εκπαίδευσης αλλάζει ταχύτατα και αντιμετωπίζει όλο και πιο μεγάλες προκλήσεις: Η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, τα νέα ψηφιακά μοντέλα διδασκαλίας, ο μετασχηματισμός της εργασίας και ο τρόπος που αλλάζει την εκπαίδευση. Η ανάγκη να συνδεθούν οι επιχειρήσεις και η αγορά με τα πανεπιστήμια απ’ όπου θα αποφοιτήσουν οι εργαζόμενοι του μέλλοντος, που χρειάζονται πλέον πολλά εφόδια και ειδικές δεξιότητες προκειμένου να επιβιώσουν σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η αυτοματοποίηση που εξαπλώνεται με ορμή καταργώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα, όσα θα έπρεπε να θίγονται, να προβληματίζουν, να αναλύονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Σε αυτόν τον ρευστό κόσμο θα κληθούν να χτίσουν το μέλλον τους και να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο οι σημερινοί μαθητές, όλα αυτά τα νέα παιδιά που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ως πελάτες λέγοντάς τους «Θες από φέτος Πανελλαδικές χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής; Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ» και καταργώντας και την ελάχιστη βάση ντροπής...



Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Στο πεδίο της εκπαίδευσης πέρασε η προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την προεκλογική του δέσμευση να καταργηθεί άμεσα η ελάχιστη βάση εισαγωγής, «κλείνει το μάτι» στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που φέτος θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και υπολογίζονται σε περίπου 90.000 με 100.000. Ο πρωθυπουργός από το Αργοστόλι καταδίκασε αυτή τη στάση και από τη Ν.Δ. έκαναν λόγο για «χυδαίο πολιτικαντισμό να υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλαγή του πλαισίου διεξαγωγής των εξετάσεων στο “παρά πέντε”». Αναφερόμενος στο θέμα ο


Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως το κόμμα του «δεν θέλει να βάζει φραγμούς στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όσα παιδιά έχουν στοιχειώδεις δυνατότητες να τα καταφέρουν».

Το προεκλογικό debate άλλαξε «γήπεδο» και μεταφέρθηκε στα μαθητικά θρανία. Αφορμή ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο εξέχουσα θέση στις δεσμεύσεις για την παιδεία κατέχει η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια από φέτος. Ο πρωθυπουργός από το Αργοστόλι δεν άφησε αναπάντητη την προεκλογική υπόσχεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει το μάτι στους σημερινούς 17άρηδες που θα ψηφίσουν σε λίγες ημέρες και πηγαίνουν τώρα στη Β΄ Λυκείου, αλλά κυρίως στους 18άρηδες που εξετάζονται σε λίγες ημέρες.

Οπως ανέφερε, τα νέα παιδιά «οφείλουν να ξέρουν ότι όταν θα τελειώσουν το σχολείο θα πάνε σε μια σχολή που θα πάρουν ένα πτυχίο, το οποίο θα έχει αντίκρισμα και θα βρουν μια δουλειά της προκοπής, με καλό εισόδημα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «αυτό είναι το όραμά μας για τη νέα γενιά. Οχι να τους τάζουμε είσοδο στα πανεπιστήμια, χωρίς ουσιαστικά καμία απολύτως προσπάθεια, με κατάργηση της ειδικής βάσης. Αρα, για να πάνε σε μια σχολή από την οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφοιτήσουν, δεν τους εξυπηρετούμε με αυτόν τον τρόπο».

Σε νεανικά «στέκια»

Η σημασία που δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα φάνηκε και από την αναφορά που έκανε στο Tiktok, ένα μέσο όπου «συχνάζουν» διαδικτυακά οι νέες ηλικίες. «Είναι δέσμευση γιατί εμείς δεν θέλουμε να βάζουμε φραγμούς στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όσα παιδιά έχουν στοιχειώδεις δυνατότητες να τα καταφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην Πειραιώς εμφανίζονται αποφασισμένοι να σηκώσουν πολύ ψηλά το συγκεκριμένο θέμα, καθώς εκτιμούν πως είναι σε εξέλιξη μια στυγνή προεκλογική εκμετάλλευση από την πλευρά της Κουμουνδούρου. Ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «ορισμό του χυδαίου πολιτικαντισμού να υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλαγή του πλαισίου διεξαγωγής των εξετάσεων στο “παρά πέντε”». Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε μάλιστα για βόμβα που έρχεται να βάλει λίγες ημέρες πριν από τις Πανελλαδικές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο λόγοι

Ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο θέμα, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε πως η βάση εισαγωγής δεν μπήκε από την κυβέρνηση για να αυξηθεί το επίπεδο των εισακτέων, αλλά έγινε για δύο λόγους: «Πρώτον, για να κλείσουν σιγά σιγά τμήματα και να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο δεύτερος λόγος, πολύ προφανής, για να υπάρξει μια δεξαμενή πελατείας στα ιδιωτικά κολέγια».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν πρέπει να τάζουμε είσοδο στα πανεπιστήμια χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια» – Η απάντηση Τσίπρα.

Σε αυτό το θέμα, αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η αναφορά του Κώστα Ζουράρι στον ΑΝΤ1, που ισχυρίστηκε πως «η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έστειλε στα ιδιωτικά εμποροχρηματιστήρια τα παιδιά, τα πλουσιόπαιδα, τα κωλόπαιδα, όσα έχουν λεφτά, τα άλλα να οδηγηθούν στη διάλυση». Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν συμμερίζεται σε καμία περίπτωση αυτή την άποψη, με τη Νέα Δημοκρατία να τονίζει πως «σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Ζουράρις δεν θα ήταν καν υποψήφιος».

Τα «φάλτσα» για τον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της παιδείας ήταν απανωτά χθες, καθώς ο Οθωνας Ηλιόπουλος, που διδάσκει στο Χάρβαρντ, σε ένα από τα διασημότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια του κόσμου, τάχθηκε στον ΣΚΑΪ κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, αλλά και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αν και όπως παραδέχθηκε, στο ίδρυμα που διδάσκει υφίσταται. Ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η σωστή ερώτηση είναι τι χρειάζονται τα πανεπιστήμια. Και αυτό είναι καθηγητές και χρήματα».






 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου