οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

"...Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων: Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ, θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστατευτικού προβλήματος...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (ηλεκτρονική έκδοση)


Μαξίμου για Μητρώο ΜΚΟ:
Κανείς δεν θα δραστηριοποιείται χωρίς πιστοποίηση


Ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και τη θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων: Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ, θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστατευτικού προβλήματος.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν, πως με την τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Υπογραμμίζουν πως η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο. «Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι πιο ενδελεχής. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν μάλιστα αναφορά σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την τροπολογία που έχει κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, που προβλέπει τη Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ και ειδική επιχορήγηση προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων.

«Η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού είναι συγκεκριμένη και δεδομένη. Πρώτη της προτεραιότητα είναι η μείωση ροών και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, που καταλόγισε στη κυβέρνηση ακροδεξιά, ιδεοληπτική διαχείριση του προβλήματος.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η φύλαξη των συνόρων, η ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οι επιστροφές όσων δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, η λειτουργία νέων κέντρων και η διεθνοποίηση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση στη Μόρια, ενώ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της.

«Είστε οι ιδρυτές της Μόριας. Το πρόβλημα της συμφόρησης προκύπτει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Όταν χάσατε εντελώς τον έλεγχο και ήρθε η συμφωνία για να περιορίσει τις ροές. Να θυμίσω ότι το 2015 μπήκαν 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες και το 2019 8.000. Ήταν στρατηγική σας επιλογή να μην έχει η χώρα κλειστά σύνορα και να τους επιστρέφει πίσω στη Τουρκία με βάσει τις διεθνείς συνθήκες», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε:

«Κάνουμε μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά γιατί δεν καταφέραμε με ταχύτητα να πιάσουμε γρήγορους ρυθμούς στη διαδικασία ασύλου. Εμείς δεν θέλουμε να δυσφορείτε όταν λαμβάνουμε μέτρα για την αποσυμφόρηση».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια ο κ. Μηταράκης αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απαιτούσε να προστατευθούν οι πολίτες της Μυτιλήνης.

«Η κατάσταση στη Μόρια είναι απαράδεκτη. Για αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές. Η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχική ανάγκη της χώρας, για αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με την παροχή ασύλου. Ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης», ανέφερε ο υπουργός και υπογράμμισε:

«Στόχος είναι να έχουμε 200 επιστροφές ανά εβδομάδα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Τα νησιά μας έχουν επιφορτιστεί με δυσανάλογο βάρος. Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Αυτή είναι η μεγάλη ιδεολογική μας διαφορά. Και θα κάνουμε ακόμα περισσότερες επιστροφές και θέλουμε να μας στηρίξετε. Όπως θέλουμε να μας στηρίξετε και όταν αποβάλουμε ΜΚΟ γιατί δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Μηταράκης στη δημιουργία Μητρώου για τις ΜΚΟ, τονίζοντας ότι αυστηροποιείται το πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους στην ελληνική επικράτεια. «Δεν θα είναι πλέον ένας απρόσωπος Οργανισμός- γιατί υπήρξαν ΜΚΟ που λειτούργησαν υποδειγματικά, όμως υπήρξαν και άλλες που δεν γνωρίζουμε τη δράση τους και θα πρέπει να πιστοποιηθούν. Θα διαγραφούν όσες δεν εγγραφούν στο Μητρώο», τόνισε.

Ο κ. Μηταράκης υπεραμύνθηκε και της θεσμοθέτησης επιχορήγησης των δήμων τονίζοντας ότι προσβάλει τους ίδιους τους δημάρχους να υποστηρίζεται ότι η οικονομική τους ενίσχυση είναι προϊόν συναλλαγής. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι μέρος συνδιαλλαγής, αλλά είναι η υποχρέωση της Πολιτείας να τους συνδράμει οικονομικά λόγω της επιβάρυνσης που έχουν», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε τη τροπολογία ως παραδοχή της κυβέρνησης της ΝΔ για τα λάθη της και το επιτελικό μπάχαλο που δημιούργησε -όπως είπε- σε ένα από τα κρισιμότερα πεδία όπως είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό και το οποίο αποτέλεσε και σημείο αιχμής του δόρατος της.

«Η ιδεοληπτική αντίληψη και πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που δημιούργησε τις ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές των μεταναστών και των προσφύγων», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε: «Σήμερα η ΝΔ καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες της πολιτικής της. Σπείρατε ανέμους θερίζετε θύελλες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε ευθύνες στη κυβέρνηση και για τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο τονίζοντας:

«Ήρθατε εδώ όχι για να κάνετε διαπιστώσεις για όσα έγιναν χθες στη Λέσβο, όπου μια καθησυχαστική διαμαρτυρία διαλύθηκε με την άσκηση βίας αλλά για να απαντήσετε γιατί επιλέχθηκε αυτή η διαχείριση της κατάστασης.

Πήρατε μια Μόρια με 5.000 άτομα και σήμερα με τη πολιτική σας την οδηγήσατε να έχει πάνω από 20.000. Έχει υπερβεί τα όρια της εξαθλίωσης. Οι εμμονές σας η διαχειριστική ανεπάρκεια σας, η ακροδεξιά λογική και η ακραία αντίληψη σας οδήγησε τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο της Λέσβου. Η κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες καταστάσεις και θα είστε εσείς ο ηθικός αυτουργός».

«Πάει πολύ να μέμφεται για απραξία τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, που ο ίδιος τόσα χρόνια εφάρμοζε τη πολιτική ανοικτών συνόρων και της απραξίας. Αυτό το αποτέλεσμα που περιγράψατε είναι της δική σας αλλοπρόσαλλης πολιτικής και της δικής σας αδυναμίας. Εμείς σας καλούμε αντί να κάνετε κριτική να συνδράμετε σε ένα πρόβλημα που έχει μεγάλη διάσταση», αντέτεινε από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ανδρέας Μπουγάς.

Σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο ο κ. Μπουγάς άφησε αιχμές ότι συνέπεσαν με την κατάθεση της τροπολογίας που θεσμοθετηθεί ένα νέο νομικό καθεστώς για τις ΜΚΟ που δρούσαν σε ένα άναρχο πεδίο, και πρόσθεσε ότι «δημιουργούνται ερωτηματικά από ποιους υποκινούνται».

«Χθες προφανέστατα υπήρξε υποκίνηση από τους εξαθλιωμένους που διαβιούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Αυτή η κατάσταση είναι που τους υποκίνησε και είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα που την τροφοδοτεί», τόνισε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Ακόμα, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι τα περί κλειστών κέντρων είναι στον αέρα, καθώς η χώρα έχει δεσμεύσεις έναντι διεθνών συνθηκών, και σημείωσε ότι «η έννοια του ελεγχόμενου δεν σημαίνει ότι θα είναι σε φυλακή και θα του απαγορεύεται η κυκλοφορία».

«Είστε σε αντιπαράθεση με τα τέρατα τα οποία εσείς θρέψατε», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να λαδώσει τους δημάρχους ώστε να μην πουν όχι και να δεχτούν στο δήμο τους μετανάστες, αλλά όπως είπε, το σχέδιο της αυτό δεν θα περάσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου