"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 29-30/06/19
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
Ισχυρή παράσταση νίκης συνοδεύει τη ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες ως αβαντάζ της πρωτιάς της στις δύο πρόσφατες αναμετρήσεις. «Είναι απόρροια του πραγματικού εκλογικού αποτελέσματος» σχολιάζουν πηγές της Πειραιώς με γνώση της επικοινωνιακής στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δημοσκοπήσεις παράλληλα δείχνουν γαλάζια αυτοδυναμία στις εθνικές κάλπες - κάποιες, και με διψήφια διαφορά υπέρ της ΝΔ. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς όμως κρύβονται γεγονότα, συμπεριφορές, επικοινωνιακές τακτικές και ατζέντες, που εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια διαμορφώνουν την πολιτική της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας σταδιακά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα και τη διεύρυνση της ψαλίδας, που εμφατικά αποτυπώθηκαν στην ευρωκάλπη.
Είναι οι 6+1 λόγοι που οδηγούν πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, μέσα από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου: η έμφαση στην ανάπτυξη της χώρας και στην… τσέπη του πολίτη, η ανάδειξη της ασφάλειας, η υποτίμηση του αντιπάλου από τον Πρωθυπουργό, το Μακεδονικό, η μεσαία τάξη, η πάλη αλαζονείας και μετριοπάθειας, ακόμα και η υπόθεση Novartis. Ισως το πιο κομβικό στοιχείο για το γαλάζιο επιτελείο, που όπως λένε οι γνωρίζοντες προέκυπτε διαρκώς από μετρήσεις και αναλύσεις στοιχείων, είναι ότι «ο κόσμος ήθελε να αφήσει πίσω του την εποχή της κρίσης μαζί με τα κόμματα - παράγωγα της κρίσης». Γι' αυτό η ΝΔ πόνταρε σχεδόν αποκλειστικά στο «θετικό μήνυμα», μακριά από την πόλωση.
1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε από την αρχή στην οικονομία το βάρος της πολιτικής του. Η καμπάνια της ΝΔ χτίστηκε πάνω σε ό,τι μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη - νέες δουλειές, προσέλκυση επενδυτών, φοροελαφρύνσεις. «Σε αυτό που είναι ζητούμενο για τη χώρα δηλαδή», όπως σχολιάζει έγκυρη πηγή της Πειραιώς. «Μιλάω για τη μείωση των φόρων από το 2016. Δεν είναι κάτι που ανακάλυψα τώρα. Στην πρώτη ΔΕΘ περιέγραψα το σχέδιό μου» είπε προ ημερών ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι θα χτίσει την αξιοπιστία που χρειάζεται για την Ευρώπη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ξαφνικά την πολιτική μείωσης των φόρων» πρόσθεσε. Και πριν από τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε τις διαφορές της οικονομικής πολιτικής του, κάνοντας λόγο για «πραγματικό προϊόν» (το δικό του) και «απομίμηση» (του ΣΥΡΙΖΑ).
2. Στιγμιότυπο του παρελθόντος: Ιούλιος του 2016, οδός 3ης Σεπτεμβρίου. Με φόντο μια κλούβα της ΕΛ.ΑΣ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται από τους αστυνομικούς για την αυξημένη παραβατικότητα. Κάτοικοι του κέντρου τού μεταφέρουν τα προβλήματά τους. Και ο ίδιος μιλάει για «γειτονιές σε ιδιότυπο καθεστώς αποκλεισμού» και για «πολίτες που είναι όμηροι των "γνωστών αγνώστων", οι οποίοι - λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης - εξακολουθούν να αλωνίζουν». Για τη ΝΔ η δημόσια τάξη τέθηκε σε προτεραιότητα. «Δεν υπάρχει ελευθερία εάν δεν υπάρχει ασφάλεια των πολιτών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε για προμήθεια νέων περιπολικών (μέσα σε ένα έτος) και αλεξίσφαιρων γιλέκων, προσλήψεις 1.500 αστυνομικών, επαναδημιουργία της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, ενίσχυση της ΔΙΑΣ.
3 .Ως «παγίδα» που πήγε να στήσει ο Πρωθυπουργός αλλά έπεσε μέσα ο ίδιος, καθώς διευρύνθηκε ένα ψυχικό χάσμα το οποίο προϋπήρχε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της πλειονότητας των πολιτών, περιγράφουν το Μακεδονικό έγκυρες πηγές. Οπως σχολιάζουν, οι χειρισμοί της υπόθεσης από την κυβέρνηση της προκάλεσαν οριζόντια φθορά. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή (…) Ο κ. Τσίπρας περιφρόνησε τον λαό και τις ευαισθησίες του (…) Αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή» έλεγε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλει να διχάσει τη χώρα προκειμένου να μη φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός» απαντούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πέρυσι τέτοια εποχή πάντως δημοσκόπηση έδειχνε ξεκάθαρη διεύρυνση της διαφοράς της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
4. Οι περισσότεροι θέλουν να ανήκουν εκεί. Σύμφωνα με αναλυτές και επικοινωνιολόγους, η πλειονότητα του πληθυσμού δηλώνει «μεσαία τάξη», ακόμα και αν αντικειμενικά δεν ανήκει σε αυτήν. Οπως και να έχει, η αντιμετώπισή της υπήρξε καθοριστική. Είναι ενδεικτικές οι αναλύσεις από ξένα δημοσιεύματα. «Προσπάθησε να δαιμονοποιήσει τον Μητσοτάκη, αλλά απέτυχε» έγραψαν οι «Financial Times», κάνοντας λόγο για κόπωση της μεσαίας τάξης. «Χτυπήθηκαν σκληρά από τις απότομες αυξήσεις των φόρων, αδιαφορούν από την ήπια οικονομική ανάπτυξη της κυβέρνησης Τσίπρα και τον εγκατέλειψαν». Μέσα στην εβδομάδα ήρθε πάντως μια παραδοχή Τσίπρα: «Δεν καταφέραμε να βγάλουμε από τη μεσαία τάξη όλο το βάρος που σήκωσε». Να αναγνωρίζεις το λάθος σου, θα έλεγε κανείς, είναι σημαντικό βήμα. Ακόμα σημαντικότερο είναι όμως να το κάνεις έγκαιρα και να επανορθώνεις.
5 . Απέναντι στον διχαστικό λόγο και στα συνθήματα «με τους πολλούς ή με την ελίτ», ο πρόεδρος της ΝΔ επένδυσε στη μετριοπάθεια και την ενωτική γραμμή. Εξάλλου πολιτικοί αναλυτές και επικοινωνιολόγοι είχαν δει έγκαιρα ότι η όξυνση δεν έχει πια θέση στην κοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομακρύνθηκε από την αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και άρχισε να διαδίδει το δικό του θετικό μήνυμα για την επόμενη μέρα. Στηρίχθηκε στο πρόγραμμά του και στο πώς θα το περάσει αποτελεσματικά σε όλες τις κατηγορίες πολιτών. Ισως η τελευταία φορά που αναφέρθηκε στα «δίπολα» ήταν δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. «Είμαι με όλους» είχε πει, σημειώνοντας ότι ο Τσίπρας «ήρθε στην καρότσα ενός αγροτικού φωνάζοντας "go back, κυρία Μέρκελ" και φεύγει καπνίζοντας πούρα σε σκάφη» (μετά την εικόνα του χαλαρού Πρωθυπουργού στο κότερο).
6. Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποτίμησε τον αντίπαλό του και φαίνεται πως στήριξε την εκστρατεία στο σκεπτικό ότι «τον έχει» εύκολα. «Δεν τον υποτιμώ, θεωρώ ότι έχει ικανότητες, ότι μπορεί να σταθεί με επάρκεια σε έναν πολιτικό διάλογο» έλεγε μέχρι προσφάτως, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μονομαχία on camera. Δεν ήταν όμως μόνο ο Πρωθυπουργός. Και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αλαζονικά αντιμετώπισαν τον αντίπαλο. Με ειρωνείες και χλεύη και με το Μέγαρο Μαξίμου να στηρίζει τέτοιες συμπεριφορές (όπως η επίθεση του Παύλου Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο κ.λπ.), προφανώς νομίζοντας ότι απολαμβάνει τη στήριξη της κοινωνίας.
7. Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να σκάσει τη βόμβα της Novartis, εμπλέκοντας συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος (επικεφαλής πλέον του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ). Στοιχεία δεν υπήρξαν, η βόμβα δεν έσκασε, αλλά η ΝΔ δεν θα αφήσει στο παρελθόν τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Θέλει να αποδείξει ότι επρόκειτο για πολιτική σκευωρία. «Η υπόθεση θα φτάσει στην επόμενη Βουλή» έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας Εξεταστική Επιτροπή, από τη στιγμή που εμπλέκονται υπουργοί.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου