"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/06/19
«Φρένο» του ΣτΕ στο προεκλογικό αίτημα Γαβρόγλου
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ
«Χαστούκι» στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε το ίδιο στις 13 Ιουνίου, υπέβαλε αίτημα προς την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας για την εξαίρεση από τις προβλέψεις του νόμου, ώστε να εξακολουθήσει η διαδικασία του ΑΣΕΠ για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών. «Η εξαίρεση αφορά τους 4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή για το σχολικό έτος 2019-2020, και 10.500 εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης για τα έτη 2020-2021 και 2021-2022».
Χθες, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας (αριθμ. 101/2019 γνωμοδότηση) ενέκρινε το αίτημα του υπουργείου για την κατ’ εξαίρεση συνέχιση των διαδικασιών πρόσληψης των 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού κατά την προεκλογική περίοδο».
Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, ζητώντας «τη δημόσια δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. τόσο για τους 4.500 διορισμούς όσο και για τους υπόλοιπους 10.500 που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και υλοποιεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες μέσω του ΑΣΕΠ. Και δεν αναμένω μόνο εγώ τη δέσμευση αυτή, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, επειδή όλοι ακούμε υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. όχι μόνο να μη δεσμεύονται για τους 15.000 διορισμούς στην εκπαίδευση, αλλά να δηλώνουν ότι οι 4.500 διορισμοί στην ειδική αγωγή είναι “στον αέρα”».
Οι δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου είναι σαφώς ενταγμένες στην προεκλογική παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο υπουργός δεν θέλησε να δώσει εξήγηση για την άρνηση του ΣτΕ να εγκρίνει το σύνολο του υπουργικού αιτήματος.
Ο προεκλογικός χαρακτήρας της κίνησης Γαβρόγλου ενισχύεται από το γεγονός ότι ο προγραμματισμός του αριθμού των διορισμών προκύπτει αφού γίνουν οι αιτήσεις των συνταξιοδοτήσεων και καταγραφούν οι κενές οργανικές θέσεις. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για φέτος, εύλογα δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το 2020 και το 2021.
Την ίδια στιγμή, ως φαίνεται, ο υπουργός θα μοιράζει «πανεπιστημιοποιήσεις» και νέα τμήματα ΑΕΙ μέχρι στο παρά... ένα των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Χθες, ανακοίνωσε ότι σε σύσκεψη συζητήθηκε η ένταξη της Σχολής Καλών Τεχνών της Τήνου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στη σύσκεψη μετείχαν στελέχη της σχολής, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Τήνου, εκπρόσωποι φορέων της νησιού και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Να σημειωθεί ότι η Σχολή Καλών Τεχνών ανήκει στον κλάδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η αναβάθμισή της σε ακαδημαϊκό ίδρυμα απαιτεί να επιλυθούν πολλά βήματα. Ωστόσο, εκλογές έρχονται και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει ότι θα «ιδρύσει» τμήμα ΑΕΙ και στην Τήνο. Κατά τη συνάντηση, «πήραν τον λόγο όλοι οι εκπρόσωποι φορέων, πρώην μαθητές της σχολής και πολίτες της Τήνου...», λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου, δίνοντας το πρόδηλο προεκλογικό στίγμα της σύσκεψης.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου