"ΤΑ ΝΕΑ", 28/06/19
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Ομπρέλα προστασίας και στην ελληνική ΑΟΖ, μετά την κυπριακή, ανοίγουν οι σύμμαχοι ΗΠΑ και Γαλλία μέσω των πετρελαϊκών κολοσσών ExxonMobil και Total.
Κι ενώ η τουρκική προκλητικότητα έχει κορυφωθεί σε βάρος της Λευκωσίας και της άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με τις έρευνες και γεωτρήσεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η Αθήνα επέλεξε με μία γεωστρατηγικής σημασίας κίνηση να παραχωρήσει τα δύο θαλάσσια blocks «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης στις δύο εταιρείες. Total και ExxonMobil δραστηριοποιούνται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ και σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια συνέστησαν κοινοπραξία (operator είναι η γαλλική πολυεθνική) διεκδικώντας σε διεθνή διαγωνισμό τα δύο πολλά υποσχόμενα σε κοιτάσματα φυσικού αερίου οικόπεδα.
Οι δύο πολυεθνικές με την παρουσία τους τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και τώρα νότια της Κρήτης σηματοδοτούν τις πολυετείς προσπάθειες που ξεκίνησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το χτίσιμο των διπλωματικών συμμαχιών με φόντο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Προσπάθεια η οποία υποστηρίχτηκε μέσω της Ουάσιγκτον κι έγιναν και οι αναγκαίες προτροπές για τη συγκρότηση του East Med Gas Forum από τις χώρες της περιοχής (Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία και Παλαιστινιακή Αρχή).
Επιπλέον γεωπολιτική αξία έχει και η δρομολόγηση του έργου της κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med που θα ξεκινά από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και αργότερα και της Ελλάδας και θα καταλήγει στην Ευρώπη.
Οι υπογραφές. Χθες παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πρεσβευτών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί υπογράφηκαν ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο (υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς) και της κοινοπραξίας (Μπερνάνρτ Κλεμέντ για την Total, Τζόναθαν Γουίλσον για την ExxonMobil και Γιώργος Αλεξόπουλος ΕΛ.ΠΕ) οι συμβάσεις για τις παραχωρήσεις των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Για να ξεκινήσουν οι εταιρείες το ερευνητικό τους πρόγραμμα, θα διαρκέσει από επτά έως οκτώ χρόνια, θα απαιτηθεί βέβαια η κύρωση των προαναφερόμενων συμβάσεων από τη Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός χαιρετίζοντας την υπογραφή των συμβάσεων σημείωσε ότι «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μέρα έχει μία συμβολική, ιστορική αξία διότι η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο, ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο». Τόνισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος κάνουν καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων». Εξήρε τη συμβολή των «συμμάχων ΗΠΑ και Γαλλία», ενώ απάντησε εκ νέου στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι η Ελλάδα «ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Οι πρεσβευτές τόνισαν την αξία των δύο συμβάσεων, ενώ εκθείασαν τον ρόλο που απέκτησε η χώρα ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή. Οι εκπρόσωποι των δύο πολυεθνικών δήλωσαν ανυπόμονοι για την αξιοποίηση των δύο αδειών που πήραν για έρευνες στην Κρήτη. Ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ Στάθης Τσοτσορός έκανε λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα με βάση την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων των κοιτασμάτων που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο ίδιος υποστήριξε πως με βάση πάντα τα σεισμικά δεδομένα στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ελλάδας υπάρχουν 30 πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές.
Σημειώνεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις που έχει διατυπώσει και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) οι περιοχές της Κρήτης έχουν γεωλογικές ομοιότητες με περιοχές όπου πρόσφατα έγιναν μεγάλες ανακαλύψεις όπως στο Ζορ της Αιγύπτου και της Καλυψούς στην Κύπρο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα των συμβάσεων οι πρώτες γεωτρήσεις στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις αναμένονται μετά το 2024.
ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ
Σενάρια τύπου «Μονακό» όσον αφορά τα Κατεχόμενα προωθεί η Τουρκία και με αυτά επιχειρεί να εκβιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, διαμορφώνοντας και το αντίστοιχο κλίμα μέσω των φιλοκυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ, ενώ συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι προκλήσεις της Τουρκίας υλοποιούνται με άξονα τις εξελίξεις στα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αγκυρα να διεκδικεί μερίδιο στα κυπριακά κοιτάσματα, χρησιμοποιώντας ως όχημα την κατοχή και πρόσχημα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Η απειλή της Αγκυρας για επιβολή μοντέλου «Μονακό» στα Κατεχόμενα επαναφέρεται καθώς την περασμένη Δευτέρα η Τουρκία προχώρησε σε υπογραφή - σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» - πρόσθετου πρωτοκόλλου για την παροχή κάθε είδους στήριξης στις «διπλωματικές αποστολές» του ψευδοκράτους στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή η τουρκική «Γενί Σαφάκ» επαναλαμβάνει ότι η Αγκυρα δεν υποχωρεί στις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας τους σχεδιασμούς για τα Βαρώσια και την τουρκική βάση ως αντιδράσεις στις κινήσεις της Λευκωσίας. Απέναντι στο αδιέξοδο που δείχνει να διαμορφώνεται στο Κυπριακό, η εφημερίδα που ελέγχεται από τον Ερντογάν προαναγγέλλει «Προληπτικές κινήσεις Τουρκίας για Κύπρο: Μοντέλο Μονακό», ενώ σε δηλώσεις του ο τούρκος πανεπιστημιακός Γκουρκάν Κουμπάρογλου επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο την εν λόγω «λύση» προτείνοντας το κατοχικό καθεστώς να αναθέσει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στην Τουρκία και να κρατήσει τη διαχείριση εσωτερικών ζητημάτων. Παράλληλα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μετάβαση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στα ανοιχτά της Καρπασίας, από την Αττάλεια όπου έχει σταθμεύσει προσωρινά, με στόχο την έναρξη των γεωτρήσεων.
Επιστολή στον ΟΗΕ. Μπροστά στις κλιμακούμενες προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από τις 14 Ιουνίου, στην οποία σημειώνει τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ζητεί παρέμβαση για τον τερματισμό τους, με στόχο να «αποκατασταθούν συνθήκες οι οποίες, εφόσον αποδεχθεί η άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Σύμφωνα με δηλώσεις του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο Αναστασιάδης στην επιστολή του υπογραμμίζει και το γεγονός ότι η προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση όρων αναφοράς δεν προχωρά, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι πάντα έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Αύριο αναμένεται στην Οσάκα, στο περιθώριο της Συνόδου του G20, η συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, που εκτιμάται ότι θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το θέμα της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Αγκυρα, το οποίο θεωρείται ότι θα επηρεάσει και τις αποφάσεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν εμφανίζεται σίγουρος ότι στη συνάντηση με τον Τραμπ θα λύσει το ζήτημα των S-400, ενώ, όπως υποστήριξε, συζητείται και επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία τον Ιούλιο.
Ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται, η Αγκυρα επιχειρεί να διαμορφώσει και το κατάλληλο κλίμα σε επικοινωνιακό επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ», η οποία υποστηρίζει ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να πει και αυτή «όχι» στα F-35, με πρόσχημα ότι παρουσιάζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και στη διάρκεια της χρήσης τους η χώρα θα εξαρτάται από τις ΗΠΑ. Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ακόμα ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει μέχρι σήμερα για την αγορά των F-35, ακόμη και αν χρειαστεί να προσφύγει στο δικαστήριο.
ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΕΩΣ Ε.Τ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΛΙΚΗ
Πέρα από την εύλογη ευφορία, για οικονομικούς λόγους, που προκαλεί η συμφωνία με ξένες μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος για ικανοποίηση της Αθήνας. Η ευφυής πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσκαλέσει ενεργειακούς κολοσσούς να αναλάβουν αντίστοιχες δραστηριότητες στα βυθοτεμάχιά της, αποδείχτηκε ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη Λευκωσία. Οχι μόνο διότι η πείρα, τα μέσα και το μέγεθος των ξένων μεγάλων αυτών εταιρειών εγγυώνται τη σοβαρή και χωρίς καθυστερήσεις πρόοδο των εργασιών που προσδοκάται να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στη μεγαλόνησο, αλλά διότι η σοβαρότητα και η ισχύς των κρατών στα οποία αυτές ανήκουν εγγυώνται την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου που έχουν αναλάβει. Και αυτό, χωρίς να μένουν αμφιβολίες ότι τρίτοι που επιβουλεύονται και διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα αποτολμήσουν την παρενόχληση των εργασιών που έχουν αναλάβει οι συγκεκριμένοι κολοσσοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια από τις κορυφώσεις των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η εκπρόσωπος του State Department σημείωσε ότι «είναι πολύ προκλητικό να απειλεί η Τουρκία την αύξηση της έντασης στην περιοχή» και ότι «καλό θα είναι να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση».
Το βήμα που πραγματοποιεί σήμερα η ελληνική πλευρά στην περιοχή της Κρήτης έχει ξεχωριστή σημασία διότι αυτό που συνέβη με την αμερικανική εταιρεία και τη γαλλική στην Κύπρο, επαναλαμβάνεται στην ελληνική ΑΟΖ. Μια ΑΟΖ που, μέχρι και στα όριά της, η Αγκυρα πρόσφατα ανέπτυξε και συντηρεί τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» επιδιώκοντας να υπογράψει με την Τρίπολη συμφωνία για τα όρια των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης.
Ασφαλώς οι εταιρείες που έρχονται για το συγκεκριμένο έργο δεν θα πρέπει να συγχέονται με στόλους που θα σπεύσουν σε υποστήριξη των ελληνικών δικαίων και συμφερόντων. Ομως, και μόνη η παρουσία και δραστηριοποίησή τους στην ελληνική ΑΟΖ αποτελεί στοιχείο ενισχυτικό των θέσεων της Ελλάδας και προφανώς θα προβληματίσουν σοβαρά την Αγκυρα. Το πιθανότερο είναι ότι όπως στην Κύπρο η Τουρκία λησμόνησε τα βυθοτεμάχια στα οποία αναπτύσσονται τα αμερικανικά και γαλλικά συμφέροντα, έτσι και στην Κρήτη η παρουσία των συμφερόντων των ίδιων εταιρειών, θα δράσει μάλλον αποτρεπτικά στην προκλητικότητα της Αγκυρας.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου