οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

"..Ο κ. Γαβρόγλου μετά τον κάλαθο των αχρήστων όπου... αρχειοθέτησε το πόρισμα Λιάκου, απαξίωσε στην πράξη και την πρόταση Κουζέλη, αφού την περασμένη Δευτέρα πρόσθεσε στα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου και τα Λατινικά, μετά τις αντιδράσεις των φιλολόγων! Ζούμε την κυβέρνηση του «ό,τι να ’ναι, φτάνει να φέρνει ψήφους» και οι επιπτώσεις της είναι πρόδηλες στην εκπαίδευση. Ο κ. Γαβρόγλου με πρόδηλο κυνισμό ακυρώνει τους θεσμικούς συνεργάτες του (εν προκειμένω το ΙΕΠ) και αποφασίζει κατά το ψηφοθηρικό δοκούν..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...



Για προσβλητικό εμπαιγμό εις βάρος των εκπαιδευτικών αλλά και της κλασικής παιδείας στο σύνολό της κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για το μάθημα των Λατινικών.

Οι φιλόλογοι κατηγορούν τον Κ. Γαβρόγλου για υποβάθμιση των Λατινικών η οποία θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και την κατάργησή τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων:

«Δύο αλλεπάλληλα βαρύτατα πλήγματα δέχθηκαν πρόσφατα τα φιλολογικά μαθήματα και κατ’ επέκτασιν η ανθρωπιστική παιδεία. Το πρώτο σχετίζεται με την πρόσφατη εξαγγελία από την Πολιτεία περί οριστικής κατάργησης του μαθήματος των Λατινικών από τα υποχρεωτικώς διδασκόμενα και πανελλαδικώς εξεταζόμενα για την εισαγωγή των υποψηφίων του τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών στα ΑΕΙ. Το δεύτερο αφορά μια νεότερη προφορική εξαγγελία σύμφωνα με την οποία το μάθημα εντάσσεται στα επιλεγόμενα και μόνον σχολικώς εξεταζόμενα μαθήματα, γεγονός που οδηγεί στην ουσιαστική υποβάθμιση και πραγματική κατάργησή του.

Η δεύτερη μάλιστα υπουργική εξαγγελία ισοδυναμεί με προσβλητικό εμπαιγμό εις βάρος τόσο των φιλολόγων όσο και της κλασικής παιδείας στο σύνολό της, καθώς συνοδεύεται από απαξιωτικά για το μάθημα και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία το μορφωτικό αυτό αντικείμενο ενδιαφέρει λιγότερο τους νέους και πως «τα Λατινικά οριακά είναι χρήσιμα στη Φιλολογία και την Αρχαιολογία»(!)».

Οι φιλόλογοι επισημαίνουν:«Λυπούμεθα, και ως φιλόλογοι αλλά και ως δάσκαλοι, για την κακή διαπαιδαγώγηση την οποία, εκτός των άλλων, ασκεί το Υπουργείο διακρίνοντας τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης και του ανθρώπινου πολιτισμού σε περισσότερο και λιγότερο ενδιαφέροντες και χρήσιμους(!).

Εξάλλου με τα έωλα αυτά επιχειρήματα το Υπουργείο φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά τις εντονότατες διαμαρτυρίες όχι μόνον των φιλολόγων, της Επιστημονικής μας Ένωσης και των Τοπικών μας Συνδέσμων, αλλά και του συνόλου των Τμημάτων Φιλολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών της χώρας μας (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Κομοτηνής και Πελοποννήσου), όπως και των τμημάτων ξένων φιλολογιών (Αγγλικής, Ισπανικής, Γερμανικής) και διακεκριμένων κλασικών φιλολόγων, ελλήνων και ξένων.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων θεωρεί ότι η γενική αυτή αποδοκιμασία αφαιρεί κάθε δικαίωμα για εφαρμογή αυτού του αντιπνευματικού μέτρου, το οποίο κατ’ ουσίαν αποκόπτει την εκπαίδευση από τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών γλωσσών και παραβλέπει την στενή και αμφίδρομη ιστορική και πολιτισμική σχέση της ελληνικής ιστορίας με τη ρωμαϊκή»
.

Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας

«Η πρόσφατη πρόταση του Υπουργού Κώστα Γαβρόγλου για εισαγωγή του μαθήματος των Λατινικών ως μάθημα επιλογής στην Γ’ Λυκείου δεν είναι δυνατόν να προκαλεί τέτοιου είδους αντίδραση από όσους εμφανίζονται ως υποστηρικτές του μαθήματος», αναφέρει ως απάντηση το γραφείο τύπου του υπουργείου Παιδείας.

«Τα μαθήματα επιλογής, που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, αποτελούν σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν μπορεί να απαξιώνονται, πόσω μάλλον από επιστημονικές ενώσεις.Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα εξετάσει κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση».


...την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Γαβρόγλου για Κοσμήτορες στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο:«Μάγκες τέτοιου τύπου πρέπει να είναι μακριά από τα ΑΕΙ»!

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ
«Μάγκες τέτοιου τύπου πρέπει να είναι μακριά από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα»! Αυτό ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σήμερα στη Θεσσαλονίκη, εννοώντας τους Κοσμήτορες του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις στη συγχώνευση του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Οι μόνιμοι καθηγητές του ΕΑΠ αντιδρούν στην πρόταση καθώς πρόκειται για δύο ιδρύματα με διαφορετική φιλοσοφία. Ωστόσο την - και παρά τις αντιδράσεις των καθηγητών - έχει καταθέσει ο διορισμένος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης.

«Υπάρχει αδικαιολόγητη ένταση ανάμεσα σε ακαδημαϊκό κόσμο» είπε ο Κώστας Γαβρόγλου και πρόσθεσε ότι η πρόταση δεν είναι του υπουργείου - , το οποίο θα κάνει τη δική του πρόταση την προσεχή εβδομάδα.

Σε απόφασή τους την τρίτη, οι κοσμήτορες ζήτησαν το ΕΑΠ να μην εκπροσωπείται από τον κ. Καρδάση στις συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας, καθώς ο πρόεδρος της διοικούσας υιοθετεί διαφορετική θέση ως προς το μέλλον του ιδρύματος σε σχέση.

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση που έγινε τότε, ο Πρόεδρος καταφέρθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς κατά των παρόντων Κοσμητόρων αλλά και του Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι Κοσμήτορες και ο εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και η συνεδρίαση διακόπηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/02/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου