οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

"...Η αλήθεια είναι ότι η Αριστερά θεωρούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση προνομιακό χώρο άσκησης της πολιτικής της. Η άμεση επαφή με τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και η επίλυσή τους ήταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής και των αγώνων της. Αλλά παρά τις διακηρύξεις, σε κρίσιμες επιλογές, η Αριστερά δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων. Και πολύ συχνά επιβεβαίωνε ότι ο αγώνας για την εξουσία είναι υπέρτερος των ιδεολογικών αρχών και αξιών..."


Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ" 
(κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30-31/03/19



ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Φορτωμένη την αβάσταχτη ελαφρότητα του αναλογικού εκλογικού συστήματος με το οποίο την προίκισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πορεύεται προς μια εκλογική διαδικασία, από την οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκύψουν σχήματα από περισσότερες δυνάμεις, που θα μπορούν δύσκολα να υλοποιήσουν αποφάσεις. Ακόμα ένας τομέας τον οποίο θέλησε να αναμορφώσει η ελληνική ριζοσπαστική Αριστερά καταλήγει περισσότερο ανίσχυρος, πιο μπερδεμένος, περισσότερο επιρρεπής στις συνδιαλλαγές και, σίγουρα, λιγότερο αποτελεσματικός.

Θα έλεγε κανείς ότι η σύγχυση που οδηγεί στην αναποτελεσματικότητα είναι το σταθερό δείγμα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως, η Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος στον οποίο η Αριστερά έχει μεγάλη διοικητική πείρα. Είτε επειδή τα χρόνια της μεταπολίτευσης υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που βρέθηκαν δήμοι και κοινότητες με αριστερές διοικήσεις (με πρωτοπόρα τη δημαρχία του ανανεωτή Πεχλιβανίδη στη Νέα Σμύρνη) είτε διότι πολλοί κομματικοί παράγοντες του ΚΚΕ αλλά και της πάλαι ποτέ ανανεωτικής Αριστεράς είχαν διοικητική ευθύνη.

Η αλήθεια είναι ότι η Αριστερά θεωρούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση προνομιακό χώρο άσκησης της πολιτικής της. Η άμεση επαφή με τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και η επίλυσή τους ήταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής και των αγώνων της. Αλλά παρά τις διακηρύξεις, σε κρίσιμες επιλογές, η Αριστερά δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων. Και πολύ συχνά επιβεβαίωνε ότι ο αγώνας για την εξουσία είναι υπέρτερος των ιδεολογικών αρχών και αξιών.

Αγώνες για εξαιρέσεις

Πάντως, στο όνομα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ανθίσει διακεκριμένοι τοπικισμοί. Ορισμένοι ανέτειλαν και διεκδίκησαν την εξαίρεση πολύ νωρίς, το 1997, όταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος, υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, αποφάσισε και προώθησε τη συγχώνευση πλήθους κοινοτήτων διάσπαρτων σε ολόκληρη τη χώρα σε μεγαλύτερους δήμους.

Η επιλογή εκείνη ήταν σωτήρια και προίκισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με πόρους, υπαλλήλους και επενδυτικές δυνατότητες. Δεν ήταν όμως μια απόφαση που βρήκε σύμφωνη όλη την ελληνική κοινωνία. Κάθε άλλο. Συντηρητικές δυνάμεις οχυρώθηκαν πίσω από τους τοπικισμούς και πολιτικοί έκαναν καριέρα υπερασπιζόμενοι την πολυδιάσπαση με διάφορους τρόπους. Πιο δημοφιλής τρόπος, η επίκληση της ιστορίας. Ο βουλευτής της ΝΔ, π.χ., Μάξιμος Χαρακόπουλος διεκδικούσε την εξαίρεση ένταξης της κοινότητας Τσαριτσάνης Θεσσαλίας στον καποδιστριακό δήμο Ελασσόνας με το επιχείρημα ότι η Τσαριτσάνη είχε δικό της νόμισμα στην αρχαιότητα. Και ο Κώστας Ζουράρις, με αρχαιοπρεπή συνθήματα τύπου «Δείμος Βραχασίου Ελέπολις», που τα τύπωνε σε μπλουζάκια, έκανε μέχρι και απεργία πείνας προκειμένου να εξαιρεθεί από τις συγχωνεύσεις το χωριό του, το Βραχάσι Λασιθίου. Διαμαρτυρία στη διαμαρτυρία, πάντως, όσοι γκρίνιαζαν κατάφεραν να εξαιρεθούν οι κοινότητές τους από τη συγχώνευση: το 2006, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστές κοινότητες το Βραχάσι, η Τσαριτσάνη καθώς και τα ηρωικά Ζωνιανά Ρεθύμνου.

Ο δήμος ως εφαλτήριο

Η Αυτοδιοίκηση θεωρήθηκε προνομιακός τόπος για τον Συνασπισμό, τον πρόδρομο του ΣΥΡΙΖΑ, το 2005, όταν υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων χρίσθηκε όχι ο έμπειρος Μιχάλης Παπαγιαννάκης αλλά ο νέος Αλέξης Τσίπρας. Στις δημοτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, το άστρο του Τσίπρα, που έλαβε το 17% στην αναμέτρηση, ανέτελλε. Αλλά προφανώς ο πετυχημένος Αλέξης επιθυμούσε καριέρα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και την πέτυχε - έστω κι αν έμεινε χωρίς συνέχεια η αριστερή προσπάθεια στην αυτοδιοίκηση.

Το αυτοδιοικητικό άρμα επέλεξε να ανέβει η σημερινή υπερνομάρχης, Ρένα Δούρου. Προηγουμένως, είχε δώσει αγωνιστικά διαπιστευτήρια στις κινητοποιήσεις με κέντρο την Κερατέα, οι αρχές και οι κάτοικοι της οποίας αρνούνταν να δεχτούν τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή τους. Η αντίρρηση των κατοίκων τροφοδότησε βίαιες διαμαρτυρίες που από τον Δεκέμβριο του 2010 συγκρούονταν καθημερινά με τα ΜΑΤ, συνεπικουρούμενοι από «αλληλέγγυους» από την Αθήνα. Συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας εκδήλωσαν και όλοι οι αντιμνημονιακοί πολιτικοί. Τότε έγινε ευρύτερα γνωστή, ως αυτοδιοικητική, η Ρένα Δούρου, η οποία πάλεψε να μην αλλάξει τίποτα με τη χωματερή των Λιοσίων - κι ας γνώριζε ότι το θέμα της αποθήκευσης των απορριμμάτων θα έρθει μια στιγμή που θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις.


Από τα οδοφράγματα
στην εξουσία

Η μαχητικότητα της Ρένας Δούρου επιβεβαιώθηκε στις μάχες των Μεσογείων. Ετσι, όταν πήρε το χρίσμα ήξερε τι να πει για τα σκουπίδια: θα προσπαθούσε να αναστείλει τη λήψη αποφάσεων όσο μπορούσε - έστω κι αν αυτό δεν ήταν και τόσο φιλοπεριβαλλοντικό για τις περιοχές όπου ακόμα σήμερα εναποτίθενται τα σκουπίδια αλλά και για το υπέδαφος ολόκληρης της Αττικής. Για όλα αυτά τα πραγματικά προβλήματα, η Ρένα Δούρου είχε μια υπερβατική στάση: τον αριστερό τρόπο συλλογής των σκουπιδιών.

Ανυποψίαστη για τις ευθύνες που έχουν οι πολιτικοί έναντι των πολιτών που τους εξέλεξαν αλλά και έναντι των θεσμών τους οποίους υπηρετούν, η Ρένα Δούρου πορεύτηκε με εξαιρετική ελαφρότητα από τη διαμαρτυρία στην αυτοδιοικητική εξουσία. Πίστευε ότι η εξουσία απαιτεί μόνο τεχνικές άσκησής της στο όνομα του λαού, κολακεία δηλαδή του λαού από την εξουσία, ώσπου ήρθαν οι στραβές στη βάρδια της. Πριν χαλάσει όμως το όνειρο της υπερνομάρχη, είχαν χαθεί ζωές κι είχαν καταστραφεί περιουσίες.


Οι τραγωδίες
που άνοιξαν πληγές

Στις 15 Νοεμβρίου 2015, μια έντονη νεροποντή είχε αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας. Οι δρόμοι έγιναν χείμαρροι και, σε συνδυασμό με την αβελτηρία των αρχών, χάθηκαν 24 ζωές ενώ καταστράφηκαν σημαντικές περιουσίες. Η Ρένα Δούρου σκηνοθέτησε τότε τον εαυτό της ως πενθούσα (άλλωστε και ο Πρωθυπουργός είχε κηρύξει εθνικό πένθος για τις απώλειες), αλλά δεν φάνηκε να διδάχτηκε και πολλά από την καταστροφή. «Ποιος ευθύνεται;» ρωτήθηκε σε συνέντευξη ύστερα από εκείνη την καταστροφή. «Η Περιφέρεια (...) έχει εγκαίρως, πολλές φορές, καταθέσει στον δημόσιο διάλογο προτάσεις» απάντησε. Ετσι, όμως, οι υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης ήταν εξίσου ανεπαρκείς με τις υπόλοιπες κρατικές δομές, σε επόμενη μεγάλη πλημμύρα στη Μάνδρα, ενώ η ανεπάρκειά του αποδείχτηκε και τον Ιούλιο του 2018 στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι, στη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς οι επιπτώσεις της οποίας συγκλόνισαν τους πάντες. Ακόμα περιμένουμε τον… δημόσιο διάλογο που θα λύσουν τα προβλήματα - και θα αποδείξουν ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να συντονίζεται απέναντι στις δυνάμεις της φύσης. Οπως τουλάχιστον συντονίστηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, που σε αντίθεση με την παραλυσία της αυτοδιοίκησης σε άλλες περιοχές, εκκένωσαν έγκαιρα και με ασφάλεια τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

Αυτή η αποτελεσματικότητα είναι η μόνη αισιόδοξη νότα σε μια αλληλουχία αρνητικών εντυπώσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και λέει ότι αυτό που χρειάζεται είναι διοικήσεις με συνείδηση της ευθύνης τους και με γνώση των προβλημάτων. Η αυτοδιοίκηση είναι για όλα. Για τους δρόμους, τον δημόσιο χώρο, την αισθητική και την καθαριότητα. Για να μαζεύει τα σκουπίδια, για να διευκολύνει τις ζωές των κατοίκων. Για να λειτουργεί δομές πρόνοιας. Για να επιβάλει την τάξη. Για να εξασφαλίζει τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.

Δεξιά ή αριστερή αυτοδιοίκηση, όμως; Οπως θα έλεγε ο πρόεδρος Μάο, δεν έχει σημασία. Δεξιά ή αριστερή, σημασία έχει να κάνει τη δουλειά.





ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ


Tο εαρινό ραντεβού στις κάλπες θα μοιάζει με κεντρική πρόβα, μιας κι οι επιδόσεις των ηθοποιών θα ορίσουν την πρεμιέρα της μεγάλης παράστασης, αυτής των βουλευτικών εκλογών.

Για το κυβερνών κόμμα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θέλει να τα παρουσιάζει. Η κυβερνητική φθορά, η έλλειψη παλιάς φρουράς αυτοδιοικητικών και οι τραγωδίες στην Αττική, βαραίνουν το κλίμα και κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών.


Από τις πέντε περιφέρειες που έχει αφήσει η Κουμουνδούρου να εννοηθεί πως μπορεί να διεκδικήσει, μόνο για τις δυο, αυτές της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης, μπορεί να νιώθει, προς το παρόν, αισιοδοξία. Σε αυτές, ωστόσο, οι υποψήφιοι δεν είναι κομματικοί αλλά προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίζονται από το ΚΙΝΑΛ. Στις δυο «δικές της» περιφέρειες αντιμετωπίζει προβλήματα. Στην Αττική, η Ρένα Δούρου βαρύνεται με τη διαχείριση των πλημμυρών στη Μάνδρα και των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος δέχεται σφοδρή κριτική, ειδικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζοννται στη συσπείρωση που αναπόφευκτα θα προκύψει και θα μετρηθεί και στο αγκάθι που τραυματίζει τη Νέα Δημοκρατία στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει σε 10 από τις 13 περιφέρειες. Σε μερικές από αυτές, όμως, το βασικό εμπόδιο για να γίνουν μπλε στον χάρτη θα είναι οι νεοδημοκράτες ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τα λεγόμενα και αντάρτικα, κυρίως στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Βόρειου Αιγαίου.

Το ΚΙΝΑΛ, επίσης, αντιμετωπίζει τα δικά του αντάρτικα, ειδικά στη Δυτική Ελλάδα όπου η δυσαρέσκεια ορισμένων για τη σύμπραξη Κατσιφάρα - ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται πια.

Ποιος είναι ο υποψήφιος που μπορεί να πανηγυρίσει από την πρώτη Κυριακή; Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αν επαληθευτούν οι μετρήσεις για την Κεντρική Μακεδονία.

Ποιος είναι ο αστάθμητος παράγων; Μα ο Απόστολος Γκλέτσος βέβαια, η απόδοση του οποίου αναμένεται να ορίσει το αποτέλεσμα στη Στερεά Ελλάδα.

Δυτική Μακεδονία

Οι Πρέσπες δίνουν προβάδισμα σε Κασαπίδη
Πρόκειται για μια περιφέρεια με αυξανόμενη ανασφάλεια, λόγω και της επικείμενης πώλησης λιγνιτικών μονάδων κι ορυχείων, και καταγράφει τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο Μακεδονικό κι ο περιφερειάρχης, Θεόδωρος Καρυπίδης, στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει ήδη στις μετρήσεις το κόστος της προσωπικής «κωλοτούμπας» του για το θέμα αυτό (ο κ. Καρυπίδης ήταν μαχητικά αντίθετος αλλά δεν δίστασε, αργότερα, να γίνει μέγας δημόσιος υπερασπιστής της Συμφωνίας των Πρεσπών). Επομένως, η πρωτιά του υποψηφίου της ΝΔ, Γιώργου Κασαπίδη (φωτογραφία), μοιάζει δεδομένη, ενώ κι η υποψήφια του ΚΙΝΑΛ, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, θα προσπαθήσει να χτυπήσει τον Καρυπίδη για τη β’ θέση.

Ηπειρος
Αγρια εσωκομματική μάχη

Μια άγρια εσωκομματική μάχη, μεταξύ του περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη (φωτογραφία), και του αντάρτη της ΝΔ, Σπύρου Ριζόπουλου, εκτυλίσσεται εδώ και μήνες στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ετσι, ενώ το 2014 ο κ. Καχριμάνης είχε πετύχει εύκολη νίκη με ποσοστό άνω του 50% από την πρώτη Κυριακή, θα κληθεί να υπερασπιστεί τη θητεία του σε β’ γύρο καταγράφοντας, ωστόσο, μια καθαρή πρωτιά. Για τη δεύτερη θέση δυνατή μάχη δίνει ο Δημήτρης Δημητρίου, του ΚΙΝΑΛ, το οποίο εμφανίζεται ικανοποιημένο για τη συσπείρωση των τοπικών δυνάμεων, η οποία αδυνατίζει περαιτέρω τον υποψήφιο που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Ζάψα, που έχει υπάρξει ξανά υποψήφιος, στηριζόμενος τότε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Ιονίων νήσων
Μεγάλα αγκάθια για τον Γαλιατσάτο

Το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ζητήματα υποδομών και η διάσπαση των δήμων Κέρκυρας και Κεφαλονιάς είναι τα μεγάλα αγκάθια για τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο (φωτογραφία) που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψήφια της ΝΔ, Ρόδη Κράτσα, φαίνεται προς ώρας να περνάει απέναντί του στον β’ γύρο αλλά δέχεται πολύ ισχυρή πίεση από το αντάρτικο του Σπύρου Σπύρου που δίνει μάχη στα… νεοδημοκρατικά χαρακώματα, διεκδικώντας τον τοπικό μηχανισμό.

Δυτική Ελλάδα
Διπλή απειλή για τον Κατσιφάρα

Ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας (φωτογραφία), κρατά προς το παρόν την πρωτιά, αλλά απειλείται τόσο από τον υποψήφιο που στηρίζει η ΝΔ, Νεκτάριο Φαρμάκη, όσο και από τον «αντάρτη» του ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σπηλιόπουλο. Ο κ. Σπηλιόπουλος ποντάρει στην ισχυρή δυσαρέσκεια τοπικών στελεχών και αυτοδιοικητικών για τις σχέσεις του περιφερειάρχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια κόντρα που ευνοεί, βεβαίως, και τη ΝΔ. Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ πάντως η στήριξη στον Κατσιφάρα είναι δεδομένη και έχει και μπροστάρη ένα όνομα που «μετράει» πολύ στην περιοχή: αυτό του Γιώργου Παπανδρέου.

Πελοπόννησος
Ντέρμπι β’ γύρου Νίκα και Τατούλη

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης (φωτογραφία) είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Το 2010 στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ και πήρε πάνω από 52%. Το 2014 από τη ΝΔ και πλησίασε το 60%. Φέτος που κατεβαίνει ανεξάρτητος δύσκολα θα αποφύγει τον δεύτερο γύρο απέναντι στον Παναγιώτη Νίκα, τον δήμαρχο Καλαμάτας, που φιλοδοξεί να μετακομίσει στην περιφέρεια με τη στήριξη της ΝΔ. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο για την τρίτη και την τέταρτη θέση όπου μάχονται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δέδες και ο Γιάννης Μπουντρούκας από το ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι ποντάρουν στη συσπείρωση και την κινητοποίηση των βουλευτών της περιοχής.

Κρήτη
Κλειδώνει η επικράτηση Αρναουτάκη

Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην κατεβάσει δική του υποψηφιότητα στην Κρήτη και να στηρίξει τον κεντροαριστερό υποψήφιο Σταύρο Αρναουτάκη, ανακοινώνοντας μάλιστα την πλήρη συμπόρευση της περιφερειακής του παράταξης με τη δική του. Αυτός ο «πολιτικός γάμος» κλειδώνει, όπως φαίνεται, την επανεκλογή Αρναουτάκη, με τη ΝΔ και τον υποψήφιό της Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη να βάζουν ως στόχο μια πολύ καλή παρουσία που, ει δυνατόν, θα ξεπεράσει το παγκρήτιο ποσοστό του κόμματος.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Ολα δείχνουν γαλάζιο εμφύλιο τη β΄ Κυριακή

Η ΝΔ επέλεξε να στηρίξει τον Χρήστο Μέτιο, στέλεχος μητσοτακικής επιρροής, που ανέλαβε περιφερειάρχης μετά τον θάνατο του Γιώργου Παυλίδη. Η υποψηφιότητά του όμως κινδυνεύει σοβαρά από το αντάρτικο του νεοδημοκράτη προέδρου του Επιμελητηρίου Εβρου Χριστόδουλου Τοψίδη (φωτογραφία), που διεκδικεί να περάσει στον δεύτερο γύρο αντί του Κώστα Κατσιμίγα, του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Κατσιμίγας, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν πήρε τελικά τη στήριξη και του ΚΙΝΑΛ, το οποίο κατεβάζει τον πρώην δήμαρχο Καβάλας Κώστα Σιμιτσή. Με τις ώς τώρα εκτιμήσεις, πάντως, είναι πολύ πιθανό στον δεύτερο γύρο να είναι Μέτιος και Τοψίδης και στην περίπτωση αυτή ο ανεξάρτητος ευνοείται. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ψήφος της μειονότητας, για την οποία ουδείς δηλώνει, προς το παρόν, βέβαιος.

Κεντρική Μακεδονία
Κυνηγά εκλογή από την πρώτη Κυριακή ο Τζιτζικώστας

Τα πράγματα φαίνονται πολύ εύκολα για τον Απόστολο Τζιτζικώστα (φωτογραφία), ο οποίος, στις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα επιτελεία, καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά, ακόμη και στο όριο του 50%, και παρότι κανείς δεν βιάζεται να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Σε ίδια, μονοψήφια, ποσοστά κινούνται οι υποψηφιότητες του Χρήστου Γιαννούλη, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και του Χρήστου Παπαστεργίου, που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι παλεύουν ισότιμα, προς το παρόν, για τη δεύτερη θέση.

Βόρειο Αιγαίο
Γαλάζια κόντρα για την πρωτιά

Μια ενδονεοδημοκρατική κόντρα θα κρίνει το αποτέλεσμα και σε αυτή την περιφέρεια, αφού απέναντι στην περιφερειάρχη, Χριστίνα Καλογήρου (φωτογραφία), κατεβαίνει ως αντάρτης ο Κώστας Μουτζούρης, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ που έχει πάρει μεταγραφή στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο κ. Μουτζούρης διεκδικεί τη δεύτερη θέση στον β’ γύρο από τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτη Χριστόφα, που προηγείται αυτή τη στιγμή για τον β’ γύρο. Ακολουθεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σπηλάνης, προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, που θεωρείται πως θα είναι κι ο ευκολότερος αντίπαλος για την κ. Καλογήρου. Κρίσιμη, ως και καθοριστική, θα είναι και σε αυτή την περιφέρεια η στάση του ΚΚΕ στον β’ γύρο.

Θεσσαλία
Κλειδί το ΚΚΕ στη μάχη Αγοραστού - Τσιλιμίγκα

Ο περιφερειάρχης, από τη ΝΔ, Κώστας Αγοραστός (φωτογραφία), νιώθει αισιόδοξος πως θα διατηρήσει προβάδισμα έναντι του, για δεύτερη φορά, αντιπάλου του, Νίκου Τσιλιμίγκα, υποψηφίου του ΚΙΝΑΛ που στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο ρόλο όμως για τη διαφορά τους στον β’ γύρο θα παίξει η στάση του ΚΚΕ, που διατηρεί σημαντικά ποσοστά στην περιοχή.

Στερεά Ελλάδα
Ο αστάθμιστος παράγοντας... Γκλέτσος

Ο
αστάθμιστος παράγοντας των εκλογών, που προκαλεί αμηχανία σε όλα τα επιτελεία, είναι ο Απόστολος Γκλέτσος (φωτογραφία). Ο ανεξάρτητος υποψήφιος κονταροχτυπιέται στα ίσα με τον υποψήφιο της ΝΔ Φάνη Σπανό, με σχεδόν ίδια ποσοστά στις μετρήσεις, και θεωρεί πως ευνοείται από τα υψηλά ποσοστά των αναποφάσιστων, καθώς η δεξαμενή των οπαδών του προέρχεται από όλο το πολιτικό φάσμα. Στις μετρήσεις ακολουθεί η Κατερίνα Μπατζελή του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο Δημήτρης Αναγνωστάκης του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τέταρτος και με μονοψήφια ποσοστά, ελπίζοντας ωστόσο σε συσπείρωση στην πορεία.

Αττική
Ντέρμπι για τη... δεύτερη θέση

Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η οποία υπέστη προσφάτως δύο πολύνεκρες τραγωδίες, είναι μια μάχη που παραδοσιακά παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Η πρωτιά του υποψηφίου της ΝΔ Γιώργου Πατούλη (φωτογραφία) θεωρείται προσώρας δεδομένη, με την τελευταία δημοσκόπηση, της εταιρείας Alco, να του δίνει προβάδισμα 15 μονάδων από τη Ρένα Δούρου. Η περιφερειάρχης Αττικής όμως, παρά την υψηλή κομματική συσπείρωση στην οποία βασίζεται, νιώθει την «ανάσα» του υποψηφίου του ΚΙΝΑΛ και έμπειρου αυτοδιοικητικού Γιάννη Σγουρού. Ο Σγουρός κάνει μια οργανωμένη καμπάνια, έχει επανασυσπειρώσει το κομμάτι εκείνο της παράταξης και αυτοδιοικητικών του ΠΑΣΟΚ που το 2014 είχε στηρίξει τη Δούρου, ενώ έχει ρίξει «γέφυρες» και σε νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς της Δεξιάς που έχουν δυσαρεστηθεί με την υποψηφιότητα Πατούλη. Για τον λόγο αυτόν η γενική εκτίμηση είναι πως αν στον β’ γύρο βρεθούν Πατούλης και Δούρου, η διαφορά, λόγω συσπείρωσης, θα είναι μεγαλύτερη υπέρ του πρώτου, ενώ αν ο υποψήφιος της ΝΔ βρεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, η διαφορά θα μικρύνει αισθητά.

Νότιο Αιγαίο
Αισιοδοξία για επανεκλογή Χατζημάρκου

Αισιοδοξία επικρατεί στη ΝΔ για την επανεκλογή του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου (φωτογραφία), που καταγράφει ένα ικανοποιητικό προβάδισμα έναντι της υποψηφιότητας του Μανώλη Γλυνού. Ο Γλυνός, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, στηρίζεται επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεπισήμως από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.



"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30-31/03/19
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30-31/03/19



"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 30-31/03/19



ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ

Την περασμένη εβδομάδα, στην παρουσίαση για το έργο μας τα τελευταία 8 χρόνια στην Αθήνα, προανήγγειλα ένα γράμμα για τον επόμενο δήμαρχο. Δεν θα εμπεριέχει συμβουλές. Θα καλώ, όμως, την επόμενη δημοτική αρχή να μην ξεχάσει πέντε βασικά ζητήματα, σημαντικά για την πρωτεύουσα. Εως τότε, ας υπενθυμίσουμε κάποιους άξονες διακυβέρνησης που θεωρώ ότι είναι απαραίτητοι όχι μόνο για τον επόμενο δήμαρχο Αθηναίων αλλά για την αυτοδιοίκηση γενικότερα:

Κυβερνήστε με κομματική αχρωματοψία: Τα οκτώ αυτά χρόνια διοικήσαμε με κομματική αχρωματοψία. Μία δημοτική πλειοψηφία που στις εκλογές του 2014 στηρίχθηκε από 16 κόμματα και πολιτικές ομάδες. Στη δημοτική μας ομάδα δεν είχαμε κοινές πολιτικές καταβολές. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να πάρουμε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον της Αθήνας. Αντιθέτως, αποδείξαμε ότι οι διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες δεν είναι κατάρα και ότι η σύνθεση διαφορετικών απόψεων δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε πολιτικό «χυλό», αλλά στη διαμόρφωση πολιτικών καινοτόμων και σύγχρονων.

Ανοίξτε τις πόρτες του δημαρχείου σε όλους: Ανοίξτε τις πόρτες του δημαρχείου, σπάστε στεγανά, συνεργαστείτε με όλους - απλούς πολίτες, οργανώσεις, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις - που νοιάζονται για την πόλη. Δεν είναι μόνο το ταμείο του ΕΣΠΑ που μπορεί να φέρει έσοδα στην πόλη. Εμείς, εκτός από τα 140 εκατ. ευρώ που αντλήσαμε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, δημιουργήσαμε και νέες, εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, που συνιστούν σήμερα πρότυπο και για άλλους δήμους. Ιδρύσαμε το Athens Partnership, φέραμε δηλαδή στο ίδιο τραπέζι τον Δήμο, τα μεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύματα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα. Ετσι, χρηματοδοτήσαμε καινοτόμες δράσεις τεχνολογίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας και φτιάξαμε προγράμματα για το παιδί, τον γονιό, τον μετανάστη, τον επιχειρηματία.

Βάλτε τις πόλεις σας στο διεθνές προσκήνιο: Οι ευρωπαϊκές πόλεις, κατά τη διάρκεια της οικονομικής αλλά και της προσφυγικής κρίσης, απέδειξαν πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν στις ζωές των πολιτών. Εμείς, στην Αθήνα, καταφέραμε να είμαστε παρόντες στην ευρωπαϊκή σκηνή και ευρύτερα στη διεθνή σκηνή των πόλεων. Πλέον η Αθήνα συμμετέχει δυναμικά και συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Οικοδομεί τον νέο ρόλο των πόλεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι με δική μας πρόταση συγκροτήθηκε η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης 50 Ευρωπαϊκών Πόλεων για το Προσφυγικό». Μεγάλες πόλεις, όπως η Μαδρίτη, το Αμστερνταμ, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, το Παρίσι, δηλώνουν έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Αθήνα. Ετσι αποδείξαμε από κοινού, ότι οι πόλεις μπορούν να βρίσκουν τις λύσεις, εκεί όπου οι χώρες αδρανούν ή αποτυγχάνουν. Προχωρήστε στη διεθνή δικτύωση για να κάνετε τις πόλεις σας ανοιχτές, αλληλέγγυες, ανθεκτικές στις κρίσεις, ανεκτικές στη διαφορετικότητα.

Μείνετε πιστοί στις αρχές και τις αξίες σας: Αν για κάτι μπορώ να πω ότι δεν χωράει αμφισβήτηση, είναι αυτό. Στην πολιτική λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση, γιατί το ζητούμενο σε μια δημοκρατική κοινωνία όπου η σύγκρουση ηθικοπολιτικών αξιών είναι συχνά αναπόφευκτη, είναι το πώς θα ισορροπήσεις στην πράξη, στις καθημερινές σου αποφάσεις, τις αρχές αυτές μεταξύ τους. Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι αυτό θα χρειαστεί να το κάνεις ακόμη και μέσα από συμβιβασμούς που επιβάλλει η πολιτική. Αλλά είναι σπουδαίο, σε προικίζει με σταθερότητα, το να έχεις τις αρχές και τις αξίες σου ως πυξίδα για όλα όσα κανείς.

Φτιάξτε ισχυρή, την ισχυρότερη ομάδα: Γιατί είναι σημαντικότερο να φτιάξεις μια σπουδαία ομάδα παρά μια ομάδα σπουδαίων. Είναι σημαντικό να καταφέρεις να καθοδηγήσεις και να εμπνεύσεις τους δημοτικούς υπαλλήλους, γιατί χωρίς αυτούς καμία αλλαγή δεν μπορεί να είναι μόνιμη.

-Ο Γιώργος Καμίνης είναι δήμαρχος Αθηναίων

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Θεωρώ ότι έκλεισα τον αυτοδιοικητικό μου κύκλο επιτυχώς υπηρετώντας επί 17 συνεχή χρόνια ως δήμαρχος, τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

Και για αυτό αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να κατέλθω ως υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα.

Σκοπός μου δεν είναι να εμπλακώ στην πολιτική για να συμμετέχω σε ανούσιες τηλεοπτικές συζητήσεις, αλλά επιδίωξή μου είναι να συμβάλω αποτελεσματικά με την πείρα που απέκτησα επί 17 χρόνια στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αν κατέβαινα ξανά ως δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου δεν είναι υπερβολικό ούτε υπερφίαλο, ότι η επανεκλογή μου θα ήταν εξασφαλισμένη διότι το έργο μου είναι ορατό και μετρήσιμο.

Δεν γνωρίζω πολλούς δήμους των 70.000 κατοίκων που να διαθέτουν προς τοκισμό 8,2 εκατ. ευρώ ως πλεόνασμα και με έργα πολλών εκατ. ευρώ να έχουν εκτελεσθεί.

Τώρα τι θα έκανα αν κατέβαινα ξανά ως δήμαρχος;

  • Θα συνέχιζα να εξασφαλίζω την οικονομική ευρωστία του Δήμου και θα διατηρούσα τα τέλη καθαριότητας να είναι σταθερά με 1,21/τ.μ. για τις οικίες και 3,53/τ.μ. ετησίως για τα καταστήματα, που είναι τα φθηνότερα δημοτικά τέλη σε όλο το παράκτιο μέτωπο.
  • Θα εξασφάλιζα τη συντήρηση και τη βελτίωση του πρασίνου στα καινούργια πάρκα εκτάσεως 160 στρεμμάτων.
  • Θα ενέτασσα το Πολιτιστικό Κέντρο του Φλοίσβου στην παραλία σε χρηματοδότηση διατηρητέου κτιρίου καθώς το απαλλοτριώσαμε με ποσό 5,5 εκατ. ευρώ ύστερα από δικαστική απόφαση και το εξοφλήσαμε, προκειμένου ο Δήμος μας να χαρακτηρίζεται στο μέλλον με σημείο αναφοράς το Πολιτιστικό Κέντρο επί της παραλίας.
  • Θα πίεζα τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) για την απαλλοτρίωση 3 οικοπέδων που έχουν επιλεγεί, προκειμένου να κτιστούν δύο δημοτικά σχολεία και ένα Λύκειο.
  • Θα πρωτοστατούσα στα όργανα της ΚΕΔΕ με παρεμβάσεις μου για τον τρόπο περισυλλογής και εναπόθεσης των απορριμμάτων καθότι σε 6 μήνες η Αθήνα θα πνίγεται στα σκουπίδια με τον τρόπο της υγειονομικής ταφής όλων των ποσοτήτων που γίνεται τώρα.
  • Θα δημιουργούσα ένα τέταρτο ΚΑΠΗ και θα υλοποιούσα το Κέντρο Πρόληψης Ανοιας και Ψυχικής Υγείας του Δήμου μας (Alzheimer), τα οποία έχω δρομολογήσει.
  • Θα συνέβαλα ώστε οι πολιτικοί θεσμοί - Δήμοι, Περιφέρειες, Κεντρική Κυβέρνηση - να αντιμετωπίσουν από κοινού με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα τις πρωτόγνωρες για την ελληνική κοινωνία καταστάσεις που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία, την έκπτωση της οικογένειας ως πυρήνα της κοινωνικής δομής, τη δημογραφική κρίση και τη μετανάστευση των παιδιών μας στο εξωτερικό. Το μέγεθος της πρόκλησης είναι μεγάλο. Το στοίχημα πρώτα από όλα αφορά την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας μας καθώς τα σοβαρά προβλήματα που δεν λύνονται, συνθλίβουν τους ανθρώπους και τους περιορίζουν σε αμέτοχους παρατηρητές.
Ολοι θα κριθούμε όχι μόνο από το τι λέμε και τι οραματιζόμαστε αλλά από τι τελικά πράττουμε.

-Ο Διονύσης Χατζηδάκης είναι δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου