Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα, 24/05/16 |
"ΤΑ ΝΕΑ", εσωτερικό δισέλιδο, 24/05/16 |
ΔΝΤ- Ευρωζώνη:Διαφωνούν στο χρέος, συμφωνούν στις απολύσεις-Παραμονές του Eurogroup με έκθεσή του το ΔΝΤ ζητά δραστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους από τώρα και χωρίς προϋποθέσεις
Της Ειρήνης Χρυσολωρά
Αντιμέτωπο με μιαν ανάλυση - καταπέλτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ζητά δραστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους από τώρα και χωρίς προϋποθέσεις, θα βρεθεί σήμερα το Eurogroup. Παράλληλα αναμένεται να αποφασίσει την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης στην Ελλάδα, περίπου 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους ώς τα τέλη Νοεμβρίου και τα 3,8 δισ. ευρώ την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, σταδιακά.
Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών βρίσκονται σήμερα έγγραφα με πληροφορίες που καίνε. Ο «διάβολος» για την επόμενη μέρα, μετά το τέλος της επεισοδιακής αξιολόγησης κρύβεται στις «λεπτομέρειες» αυτές. Χαρακτηριστικά, η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ αποκαλύπτει κίνδυνο εκτίναξής του σε δυσθεώρητα επίπεδα αν δεν ληφθούν μέτρα. Ακόμη, το μνημόνιο της ευρωζώνης και η αντίστοιχη ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους αποκαλύπτουν ότι το φθινόπωρο θα μπουν στο τραπέζι τα καυτά θέματα των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ θέτουν ένα νέο στόχο για έσοδα αποκρατικοποιήσεων 13 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (6,2 δισ. ευρώ έως το 2018 και τα υπόλοιπα 6,8 δισ. ευρώ μετά).
ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έδωσε χθες στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αποκαλύπτοντας τη βαθιά δυσπιστία του στις ευρωπαϊκές προβλέψεις για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ επί 10 χρόνια μετά το 2018, με παράλληλη διατήρηση ανάλογα υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Χωρίς δραστικά μέτρα τώρα, προειδοποιεί το Ταμείο, το χρέος θα φτάσει το 250% του ΑΕΠ το 2060 και οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο 60% του ΑΕΠ, όταν το όριο βιωσιμότητας είναι το 15%-20% του ΑΕΠ.
Το Ταμείο δεν μασάει τα λόγια του αυτή τη φορά. Αφού μεταθέτει τις ευθύνες για το παρελθόν στην ευρωζώνη επειδή δεν έκανε κούρεμα το 2010 φοβούμενη τον συστημικό κίνδυνο, έρχεται στο σήμερα και αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας ιδιαιτέρως φιλόδοξους μεταρρυθμιστικούς στόχους, καθώς μάλιστα δεν υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη. Ετσι, υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ (από 3,5%) και ο στόχος για ανάπτυξη στο 1,25%
Μάλιστα, διαψεύδει την ελπίδα ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να στηρίξουν την ανάπτυξη, σημειώνοντας το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τους ασθενείς ισολογισμούς τους. Επίσης, το ΔΝΤ προβλέπει μηδενικά έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, έναντι 5 δισ. της ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ ζητά πολλά, τα οποία είναι βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κάνουν: επέκταση του χρόνου ωρίμασης των δανείων κατά 14 έως 30 χρόνια, της περιόδου χάριτος για πληρωμές δανείων και τόκων κατά 6 έως 20 χρόνια και σταθεροποίηση των επιτοκίων στο 1,5% το πολύ.
Η πρόταση αυτή, σημειώνει, αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 50% του ΑΕΠ, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Με άλλα λόγια, είναι ένα έμμεσο κούρεμα του χρέους κατά 90 δισ. ευρώ.
ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ. Εως τον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται «να ευθυγραμμίσει τα πλαίσια των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την καλύτερη πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρει το μνημόνιο της Κομισιόν που αποκάλυψε χθες το Bloomberg.
Ετσι, η Ευρώπη δείχνει ότι ενστερνίζεται τις απόψεις του Ταμείου στο συγκεκριμένο θέμα και επιμένει στην προώθηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Μάλιστα, το μνημόνιο επισημαίνει επίσης ότι «οποιεσδήποτε αλλαγές στο πλαίσιο των πολιτικών της αγοράς εργασίας θα γίνονται έπειτα από διαβούλευση και με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών». Διευκρινίζεται, άλλωστε, ότι οι αλλαγές αυτές δεν πρέπει να συνιστούν επιστροφή στο παρελθόν και σε πολιτικές που δεν είναι συμβατές με την προώθηση της ανάπτυξης.
Το μνημόνιο επισημαίνει, επίσης, ότι η πιθανή αντικατάσταση κάποιων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών θα γίνει χωρίς πολιτική ανάμειξη.
Στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, η ευρωζώνη αποκαλύπτει την αισιόδοξη οπτική της καθώς θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό για 10 χρόνια ακόμη, ενώ στη συνέχεια να αρχίσει να μειώνεται έως το 1,5% του ΑΕΠ το 2040.
Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ. Παρά τη χαώδη απόσταση που χωρίζει τις αναλύσεις ΔΝΤ και ευρωζώνης, πάντως, αναλυτές επισήμαιναν χθες ως σημείο σύγκλισης την κοινή τους πρόταση για θέσπιση μέτρων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η ευρωζώνη μιλά και αυτή στην ανάλυσή της για κλείδωμα του επιτοκίου, παράταση των ωριμάσεων και των περιόδων χάριτος, αν και όχι στα ίδια επίπεδα «γενναιοδωρίας» με το Ταμείο.
Το κρίσιμο είναι να δεσμευτεί η ευρωζώνη ότι θα εφαρμόσει αυτές τις ρυθμίσεις, έστω και στο μέλλον, αλλά χωρίς προϋποθέσεις, όπως ζητά το Ταμείο, για να ξεκαθαρίσει ο επενδυτικός ορίζοντας.
Το πιθανότερο, πάντως, είναι να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για το χρέος τους επόμενους μήνες.
Λογαριασμό 18 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις: Του Γιώργου Φιντικάκη
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του πολυνομοσχεδίου, οι αποκρατικοποιήσεις αναδεικνύονται σε κομβικό άξονα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενόψει του σημερινού Eurogroup.
Χαοτικές φυσικά διαφορές χωρίζουν τους στόχους τους, με το ΔΝΤ να μιλά για έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2030 και την Κομισιόν να ανεβάζει τον πήχη στα 18 δισ. ευρώ έως το 2060. Ανεξάρτητα ωστόσο από τις μεγάλες τους αποκλίσεις και τα δύο κείμενα, τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν, μαρτυρούν την πίεση που ασκείται στην ελληνική πλευρά για να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις, δοκιμάζοντας τις αντοχές κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη προχθές στη Βουλή με το νέο υπερταμείο. Σε πιο επιθετικούς τόνους οι Ευρωπαίοι, ακριβώς για να βγαίνει ο λογαριασμός, ισχυρίζονται ότι για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2060 απαιτούνται έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου Ταμείου. Εξ αυτών, τα 13 δισ. ευρώ θα προέλθουν από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και ακινήτων και τα 5 δισ. από την πώληση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Τα πρώτα 6,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να επιτευχθούν ως το 2018 και τα υπόλοιπα 6,8 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά.
Το ποσό των 6,2 δισ. ευρώ ωστόσο βγαίνει μόνο εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα 19 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές από εκείνο του περασμένου Ιουλίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση το κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό καθώς περιλαμβάνει συμμετοχές - «κόκκινες σημαίες» για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 23% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, μαζί φυσικά με όσες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το ΔΝΤ βάζει πιο χαμηλά τον πήχη από την Κομισιόν, μιλάει για έσοδα 5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2015-2030 (τα 2 δισ. ευρώ ως το 2018) και εξηγεί ότι δεν έχει αναθεωρήσει τις προβολές του από τον περασμένο Ιούνιο καθώς θεωρεί μη ρεαλιστική τη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας για ένα υπερταμείο με εισπράξεις 50 δισ. ευρώ. Επικαλείται τις φτωχές μέχρι τώρα επιδόσεις της χώρας στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, θυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ κάνει ειδική μνεία στις τράπεζες για τις οποίες θυμίζει ότι το κράτος δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τις επενδύσεις του σε αυτές παρά τις συνεχείς ενέσεις κεφαλαίου από το 2010 και μετά. Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ δεν αναμένει ουσιαστικά έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Από την 1η Ιουνίου κόβεται το ΕΚΑΣ σε 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους: Του Ηλία Γεωργάκη
Οριστικά θα κοπεί το ΕΚΑΣ στους 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους σταδιακά, ενώ η μόνη αλλαγή είναι ότι δεν θα επιστραφούν τα αναδρομικά. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θα κατατεθεί τροπολογία για τη μη επιστροφή του.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η δαπάνη του επιδόματος ύψους 900 εκατ. ευρώ θα μηδενιστεί το 2020. Ετσι λοιπόν σύντομα - από την 1η Ιουνίου - θα περικοπεί σε περίπου 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ η φετινή αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων θα ψαλιδίσει τα 168 από τα περίπου 850 εκατ. που αντιστοιχούν στην ετήσια δαπάνη του, μειώνοντας το συνολικό επίδομα κατά 18% - 19%. Το 2017 η περικοπή θα φτάσει στα 569 εκατ., ήτοι θα κοπούν άλλα 401 εκατ. Για το 2018 η συνολική περικοπή θα φτάσει στα 803 εκατ., καθώς θα κοπούν άλλα 234 εκατ., ενώ το 2019 θα είναι συνολικά 853 εκατ. (μείον τα τελευταία 50 εκατ.) και από το 2020 το ΕΚΑΣ θα έχει κοπεί οριστικά και στους 370.000 δικαιούχους.
Σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, το ανώτατο όριο για καταβολή ΕΚΑΣ το 2016 είναι 664 ευρώ από 850 το 2015 και το συνολικό οικογενειακό 11.000 ευρώ (αντί 15.380). Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν και τα ποσά του ΕΚΑΣ διαμορφώνονται ως εξής:
* 230 ευρώ τον μήνα για εισόδημα μέχρι 7.216 ευρώ (αντί 7.715,65).
* 172,50 ευρώ για εισόδημα από 7.216,01 ευρώ μέχρι 7.518 (αντί 7.715,66 μέχρι 8.018,26).
* 115 ευρώ για εισόδημα από 7.518,01 ευρώ μέχρι 7.720 (αντί 8.018,27 μέχρι 8.219,93).
* 57,50 ευρώ για εισόδημα από 7.720,01 ευρώ μέχρι 7.972 (αντί 8.219,94 μέχρι 8.472,09).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου