Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ",27/05/16
Η Βρετανία στην Ευρώπη:
Του Κώστα Σ. Μητρόπουλου
Υπάρχουν πέντε λόγοι, που συνηγορούν στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
1. Η «ισχύς εν τη ενώσει». Θα ήταν τρέλα να αγνοήσει κανείς το τεράστιο πλεονέκτημα του να είσαι μέρος ενός οικονομικού μπλοκ 500 εκατ. ανθρώπων. Ασφαλώς και η Βρετανία θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ευημερήσει και μόνη της. Εκτός ΕΕ, όμως, θα έχανε μέρος της επιρροής της, θα υφίστατο μεταβατική επιβράδυνση της ανάπτυξής της και θα άλλαζε σημαντικά τη δομή της οικονομίας. Με την έξοδο απαρνείται την συμβολή της σε μια ειρηνική Ευρώπη, χάνοντας έτσι τον ιστορικό της ρόλο στη διαμόρφωση του ενιαίου μέλλοντος.
2. Η ευημερία μιας χώρας προσδιορίζεται μακροπρόθεσμα κατά κύριο λόγο από το πόσο ανοικτή είναι ως οικονομία και κοινωνία. Η Βρετανία μέσα από την Κοινοπολιτεία έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι ανοικτή, με ανάλογα οφέλη. Στην ΕΕ καταλήγει το 45% των εξαγωγών της, με κυρίαρχη θέση στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Από την άλλη είναι, με 48% του συνόλου, ο μεγαλύτερος αποδέκτης επενδύσεων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα ήταν σμίκρυνση για τη Βρετανία να περιορίσει το εύρος των ελεύθερων οικονομικών της σχέσεων.
3. Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα εκλαμβανόταν ως «εχθρική» κίνηση προς την Ευρώπη. Σε περίπτωση εξόδου, το μέλλον της Βρετανίας θα σφραγισθεί από την εμπορική συμφωνία που τελικά θα επιτύχει με την ΕΕ. Η αντίληψη της Ευρώπης για τη Βρετανία θα έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη συζήτηση.
4. Πολλές από τις επικρίσεις εναντίον της ΕΕ είναι υπερβολικές. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι μόλις το 1% του συνολικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ένα ελάχιστο κλάσμα του κόστους των εθνικών διοικήσεων, ενώ το 45% αυτού επιστρέφει στις χώρες-μέλη μέσω της ΚΑΠ. Σε περίπτωση εξόδου, η μείωση των ετήσιων καταβολών της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, που δεν ξεπερνά το 0,5% του βρετανικού ΑΕΠ, θα αντισταθμιστεί από τη φυσική απώλεια του ΑΕΠ λόγω της μείωσης των εμπορικών ροών με την ΕΕ, που τώρα είναι ελεύθερες.
5. Η επέκταση της πολιτικής και οικονομικής επιρροής της ΕΕ διεύρυνε τον ζωτικό χώρο, μέσα στον οποίο οι διαφορές λύνονται θεσμικά και όχι στρατιωτικά. Η παρατεταμένη ειρήνη επέτρεψε οι πόροι της Ευρώπης να αξιοποιηθούν για την ευημερία των λαών της. Η αποδυνάμωση της ΕΕ με την αποχώρηση της Βρετανίας θα εντείνει τις συνοριακές γραμμές ακόμη και μέσα στην ίδια, οδηγώντας σε ιστορική παλινδρόμηση.
Για αυτούς τους λόγους θέλουμε οι Βρετανοί στις 23 Ιουνίου να ψηφίσουν για την παραμονή στην ΕΕ. Η απομάκρυνση της Βρετανίας δεν θα την οδηγήσει σε περισσότερη ευημερία, ενώ θα επιβραδύνει την ολοκλήρωση της Ευρώπης. Το λαμπρότερο μέλλον είναι το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών εθνών.
-Ο δρ Κώστας Σ. Μητρόπουλος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου