Πούτιν προς Τσίπρα: Aπτά οικονομικά αποτελέσματα με βάση τις καλές σχέσεις των δύο λαών
Με φόντο μια εν δυνάμει οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας πραγματοποιείται η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκαν και οι δύο πλευρές, παρουσία του πρωθυπουτργού ΑλέξηΤσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράφουν τις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου.
Οι συμφωνίες που υπογράφονται αφορούν την:
-Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και
-Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
-Επίσης υπογράφονται συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.
Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφονται και μεταξύ φορέων:
-Enterprise Greece – Invest in Russia
- ΕΛΠΕ – Rosneft
- Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
- Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας
Ο Αλ . Τσιπρας χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας τονίζοντας πως ο Ρώσος Πρόεδρος έρχεται σε μια περίοδο που η «η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», ενώ τον διαβεβαίωσε για «τα ισχυρά αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός για τη τον ρωσικό».
Ο Βλ. Πούτιν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση «με φόντο το αφιερωματικό έτος Ελλαδας – Ρωσίας» και δήλωσε,
«Και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη αναλυτικά έχουμε συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές. Και βεβαίως να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις και συναισθήματα των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενεργεία αλλά είναι και οι υψηλές τεχνολογίες και υποδομές , αμοιβαίες επενδύσεις»
Οι δηλώσεις και των δύο αρχηγών αναλυτικά,
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας σε διμερές επίπεδο, καθώς και την ισχυρή βούλησή μας να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις, πράγμα το οποίο προωθήθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο έτος με την επίσκεψή μου στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη όπου είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε σχέσεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία.
Θέλω να επαναλάβω, για άλλη μία φορά, ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί για την Ελλάδα μία στρατηγική επιλογή που επιτάσσουν τόσο οι ιστορικά ισχυροί δεσμοί, πολιτισμικοί δεσμοί, πνευματικοί δεσμοί, ανάμεσα στους λαούς μας όσο, όμως και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας. Τόσο οικονομικές δυνατότητες όσο όμως και δυνατότητες ενίσχυσης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.
Έρχεσθε στην Ελλάδα σε μία ιδιαίτερη στιγμή όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματά η αβεβαιότητα, μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και την επανεκκίνηση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, μία δίκαιη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν θετικά στο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής.
Σας καλωσορίζω λοιπόν και πάλι και θέλω κλείνοντας να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά συναισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον ρώσικο λαό, γεγονός που μας επιβάλλει να ανταποκριθούμε σε αυτά τα ισχυρά συναισθήματα και να προωθήσουμε τις σχέσεις των χωρών μας με τον καλύτερο και τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ: Κύριε Πρωθυπουργέ, πρώτα από όλα, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το Αφιερωματικό Έτος μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.
Και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη συζητήσαμε αναλυτικά τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Βεβαίως, τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες είναι δύσκολες, αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές.
Και βεβαίως, πρέπει να μετουσιώσουμε τις καλές σχέσεις και τα συναισθήματα μεταξύ των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι και οι υψηλές τεχνολογίες, οι υποδομές και βεβαίως οι αμοιβαίες επενδύσεις. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα καταφέρουμε να τα συζητήσουμε σήμερα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Πούτιν: «Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα»
Μήνυμα ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας έστειλε από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε νωρίτερα ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο Ρώσος Πρόεδρος κ. Βλαντιμιρ Πούτιν.
Νωρίτερα, στο διάλογο που είχαν με τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Πούτιν σημείωσε πως τώρα είναι να η ώρα να συζητήσουμε τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους ενώ τόνισε ιδιαίτερα την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.
Για τις κοινές ρίζες των δύο χωρών έκανε λόγο ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ – ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και τη Συρία και να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ρεύμα και η απειλή του ISIS.
Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις των δύο ανδρών:
Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Με εξαιρετική χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως Πρόεδρο και Ηγέτη της Μεγάλης και Φίλης Χώρας, της Ρωσίας.
Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μιαν εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη Περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Και είναι ακριβώς αυτή η συγκυρία, σε συνδυασμό με την καθοριστική διεθνή εμβέλεια της Μεγάλης Χώρας σας, της Ρωσίας, που μου επιτρέπει αλλά και μου επιβάλλει το χρέος να επισημάνω τις εξής δύο, άκρως σημαντικές, προεκτάσεις της επίσκεψής σας, φυσικά δίχως να υποτιμώ, κάθε άλλο, τις προεκτάσεις της πολυεπίπεδης διμερούς μας συνεργασίας, τις οποίες θα συζητήσετε στην συνέχεια με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Πρώτον, η επίσκεψή σας γίνεται κατά την διάρκεια του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, και θα κορυφωθεί με την αυριανή μετάβασή σας στο Άγιον Όρος, όπου και θα σας υποδεχθώ. Ήτοι στην κοιτίδα αλλά και το λίκνο της Ορθοδοξίας. Εκεί θα μας δοθεί η δυνατότητα ν’ αναδείξουμε, στους ταραγμένους καιρούς μας όπως προείπα, πόσον οι αρχές και οι αξίες της Χριστιανοσύνης εν γένει αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν τους Λαούς του κόσμου και τους Ηγέτες του ως προς την ανάγκη επικράτησης του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης κατά την λήψη κάθε σημαντικής απόφασης για το μέλλον καθενός λαού και, εν τέλει, ολόκληρης της Ανθρωπότητας.
Δεύτερον - και μιας και αναφέρθηκα στο κορυφαίο αγαθό της Ειρήνης - η επίσκεψή σας αυτή μου δίνει εκ νέου την ευκαιρία, όπως το έπραξα και κατά την συνάντησή μας στη Μόσχα, ν’ αναδείξω το πόσο κρίσιμη είναι η στενή και ειλικρινής συνεργασία Ρωσίας, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τερματισθεί, οριστικώς και ουσιαστικώς, ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα στην Συρία. Διότι μόνον η έκβαση αυτή μπορεί να οδηγήσει αφενός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος υπό όρους που σέβονται στο ακέραιο την αξία του Ανθρώπου. Και, αφετέρου, στην πλήρη εξάλειψη της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας του ISIS, η οποία ενσαρκώνει τη νέα, αποτρόπαιη, βαρβαρότητα, δοθέντος ότι οι εκφραστές της διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.
Κύριε Πρόεδρε, καλώς ορίσατε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εδώ παρουσία σας αποτελεί το επιστέγασμα και την κορύφωση της ειλικρινούς, διαχρονικής και άκρως δημιουργικής σε διεθνές επίπεδο, φιλίας των Κρατών και των Λαών μας».
V.PUTIN: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία του Ελληνικού κράτους για την πρόσκληση. Όντως, όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό σχετίζεται και με την οικονομία και με τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, να τα εξετάσουμε και να ψάξουμε τις λύσεις. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την ευκαιρία έχουμε εδώ, στην Ελλάδα, σε μία χώρα με την οποία έχουμε όντως βαθιές, διαχρονικές, παλιές πνευματικές σχέσεις.
Κατά την επίσκεψή σας στη Ρωσία ανακοινώσαμε την έναρξη του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-Ελλάδος. Και μπορούμε τώρα να δούμε πώς προχωρούν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, τώρα έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε και να δούμε τις ρίζες μας. Και είμαι ευγνώμων και σε σας, προσωπικά, στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί υποστηρίξατε την επικείμενη επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος. Για μας αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εμείς όπως υπολογίσαμε, 1000 χρόνια εκεί, στο Άγιον Όρος, βρίσκονται οι Ρώσοι μοναχοί. Μάλλον οι ίδιες οι ημερομηνίες δεν είναι τόσο σημαντικές. Σημασία έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.
Και βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Όπως αναφέρατε και εσείς προηγουμένως, θα το συζητήσουμε πιο αναλυτικά αργότερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει: Κατά τον μήνα Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%.
Και πρέπει να προχωρήσουμε να κάνουμε το ίδιο όχι μόνο στον τομέα του Τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς. Νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους».
Στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον Λαβρόφ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στην Αθήνα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας .
Ο κ. Πούτιν συνοδεύεται στην Αθήνα και από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάτι που αυτομάτως προσδίδει άλλη σημασία στις συζητήσεις.
Τον Ρώσο Πρόεδρο υποδέχτηκε ο Υπουργός Άμυνας , Π Καμμένος.
Τονίζεται ότι στο επίπεδο των συζητήσεων για πιθανή οικονομική συνεργασία τα δύο βασικά πεδία που προκαλούν το ενδιαφέρον της Μόσχας είναι η απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνδυασμό, όμως, με την απόκτηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Για το ενεργειακό σκέλος, όπως διεφάνη και από το χθεσινό άρθρο του κ. Πούτιν στην «Κ», το ρωσικό ενδιαφέρον για τον South Stream ΙΙ παραμένει αμείωτο, ενώ δεν αποκλείονται κάποιες μικρότερες συνεργασίες σε κοινοπρακτικά σχήματα με τη ΔΕΗ.
Ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική πλευρά είναι η εξεύρεση διαύλων που θα επιτρέψουν την εξαγωγή, προς τη Ρωσία, προϊόντων που δεν περιγράφονται με ακρίβεια στο υφιστάμενο εμπάργκο της Μόσχας σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το Σάββατο, ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στο Αγιον Ορος με τη συνοδεία του ομολόγου του κ. Παυλόπουλου. Εκεί θα τον αναμένει ο πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Μονή Παντελεήμονος, προκειμένου να είναι παρών στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων από την παρουσία Ρώσων μοναχών στο Aγιον Oρος. Ο πατριάρχης Μόσχας και οι κ. Πούτιν και Παυλόπουλος θα παραστούν στη δοξολογία που θα γίνει στις Καρυές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου