οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΕΘΑ ΝΙΚ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Α/ΓΕΑ ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟ(Ι) ΘΕΜ.ΜΠΟΥΡΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ...



















Αποστολή στην 117 ΠΜ Ανδραβίδας

Ν. Χαρδαλιάς από την άσκηση «Ηνίοχος’23»: «Η πατρίδα μας εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής»


Το μήνυμα ότι η Ελλάδα εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής απέστειλε με δήλωσή του από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος ο Υφυπουργός Ε΅θνικής Αμύνης Νικόλαος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της “VIP Day” της μεγάλης, πολυεθνικής διακλαδικής ασκήσεως «Ηνίοχος ’23», που τελεί υπό τη σχεδίαση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και του ΓΕΕΘΑ, ενώ αναφερόμενος και στην επιχείρηση απεγκλωβισμού και επαναπατρισμού Ελλήνων από το Σουδάν τόνισε: «το πότε θα επιχειρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα το καθοριόσουν ούτε τα sites, ούτε οι αναλυτές του καναπέ, αλλά αυτό καθορίζεται από τις συνθήκες ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν για το προσωπικό μας και για τους Έλληνες και όχι μόνο πολίτες».

«Η πατρίδα μας εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα συμμαχιών, συνεργειών, οι οποίες θωρακίζουν τη χώρα και μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε συνεννόηση πάντα με τα Γενικά μας Επιτελεία και την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ΥΦΕΘΑ.



Ο ίδιος αναφερόμενος στην άσκηση «Ηνίοχος ’23», επισήμανε ότι «είναι μία εξαιρετική άσκηση και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί κάθε χρόνο βλέπω ότι βελτιώνεται και το επίπεδο», προσθέτοντας: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΑ, αλλά και σε όσους κόπιασαν για αυτήν την άσκηση».



Για την επιχείρηση απεγκλωβισμού και επαναπατρισμού των Ελλήνων του Σουδάν, που μόλις χθες ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, ο Ν.Χαρδαλιάς, φανερώς οργισμένος, αφού ευχαρίστησε «για άλλη μια φορά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, διότι για μία άλλη φορά απέδειξαν ότι οργανωμένα συντονισμένα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού μπορούν να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή» και πρόσθεσε: «Νοιώθω πολύ περήφανος για την διαχείριση που έγινε από την στρατιωτική μας ηγεσία…Τα μέσα ήταν λειτουργικά από την πρώτη στιγμή, ενώ οτιδήποτε άλλο γράφεται είναι πραγματικά θλιβερό. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει γνωστό ότι για μία επιχείρηση είναι πολύ σημαντικό να έχεις όλα τα δεδομένα. Και μία επιχείρηση είναι μία σκακιέρα όπου πρέπει να βλέπεις τα δικά σου πιόνια, τα πιόνια του αντιπάλου σου και ανάλογα να κινείσαι. Οτιδήποτε άλλο είναι φληναφήματα, δικαιολογίες και μία προσπάθεια να αμαυρωθεί μία επιχείρηση, η οποία απέδειξε τον επαγγελματισμό και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης όλων των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή».



«Νοιώθω πολύ περήφανος για την διαχείριση που έγινε από την στρατιωτική μας ηγεσία…Τα μέσα ήταν λειτουργικά από την πρώτη στιγμή, ενώ οτιδήποτε άλλο γράφεται είναι πραγματικά θλιβερό. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει γνωστό ότι για μία επιχείρηση είναι πολύ σημαντικό να έχεις όλα τα δεδομένα. Και μία επιχείρηση είναι μία σκακιέρα όπου πρέπει να βλέπεις τα δικά σου πιόνια, τα πιόνια του αντιπάλου σου και ανάλογα να κινείσαι. Οτιδήποτε άλλο είναι φληναφήματα, δικαιολογίες και μία προσπάθεια να αμαυρωθεί μία επιχείρηση, η οποία απέδειξε τον επαγγελματισμό και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης όλων των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή».
Και πρόσθεσε με έμφαση: «Το πότε θα επιχειρήσουν οι ΕΔ δεν θα το καθορίσουν ούτε τα sites, ούτε οι αναλυτές του καναπέ, αλλά αυτό καθορίζεται από τις συνθήκες ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν για το προσωπικό μας και για τους Έλληνες και όχι μόνο πολίτες. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΦΕΘΑ στην προηγηθείσα σύντομη ομιλία του στη διάρκεια της τελετής, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «…έχουμε δρομολογήσει την αγορά των πρώτων μας μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 μέχρι το 2028 ή το 2029 και η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα πραγματικό σημείο καμπής για την μακροπρόθεσμη ισορροπία ισχύος σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου».



Από την πλευρά του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τόνισε ότι «η άσκηση «Ηνίοχος ’23» είναι μία πολύ σημαντική άσκηση η οποία από χρόνο σε χρόνο γίνεται ολοένα και καλύτερη με περισσότερο κόσμο και πολυπλοκότερα σενάρια, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι καταπληκτικό». Και πρόσθεσε: «Φιλοξενούμε πολλές αεροπορίες από πολλά μέρη του κόσμου φίλες και σύμμαχες χώρες με τις οποίες έχουμε κοινούς σκοπούς και κοινό βλέμμα στην περιοχή… αυξάνονται οι ικανότητες και οι δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας, που είναι η προάσπιση της κυριαρχίας της Ελλάδας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας» και προσέθεσε: «Βεβαίως, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις και δραστηριότητες πέραν της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα, όταν αυτές οι επιχειρήσεις στέφονται με απόλυτη επιτυχία».



Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς στο δικό του σύντομο χαιρετισμό επισήμανε το σημαντικό γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και φιλοσοφίες, εργάζονται μαζί για την επίτευξη κοινών στόχων, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι φέτος έχουμε τρεις νέες σημαντικές παρουσίες: Της Σαουδικής Αραβίας με F-15, της Ιορδανίας με F-16 και φυσικά της Ινδίας με τα θηριώδη, ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30.
«Κάθε τέτοια επιχείρηση απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό και πάρα πολύ προσεκτικό χειρισμό των μέσων και του προσωπικού. Δεδομένου ότι σε εμάς δεν υπήρξε αστάθμητος παράγοντας παρότι η περιοχή είναι μία εμπόλεμη ζώνη, αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι όλο το επιτελείο, οι δυνάμεις και οι χειριστές, εργαστήκαν άοκνα, με υπομονή και επιμονή και σε απόλυτη συνεργασία και συνλειτουργία με φίλες χώρες, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να καταρτίσουμε ένα πολύ λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο υλοποιήθηκε κατ΄ απόλυτη ακρίβεια και με πολύ μεγάλη επιτυχία από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το αποτέλεσμα τιμά πρωτίστως όλους αυτούς που έλαβαν μέρος στο εγχείρημα»
Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από το Σουδάν, τόνισε ότι «κάθε τέτοια επιχείρηση απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό και πάρα πολύ προσεκτικό χειρισμό των μέσων και του προσωπικού. Δεδομένου ότι σε εμάς δεν υπήρξε αστάθμητος παράγοντας παρότι η περιοχή είναι μία εμπόλεμη ζώνη, αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι όλο το επιτελείο, οι δυνάμεις και οι χειριστές, εργαστήκαν άοκνα, με υπομονή και επιμονή και σε απόλυτη συνεργασία και συνλειτουργία με φίλες χώρες, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να καταρτίσουμε ένα πολύ λεπτομερές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο υλοποιήθηκε κατ΄ απόλυτη ακρίβεια και με πολύ μεγάλη επιτυχία από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το αποτέλεσμα τιμά πρωτίστως όλους αυτούς που έλαβαν μέρος στο εγχείρημα» και προσέθεσε: «Τα μέσα μας είναι αυτά που μας διαθέτει η Πολιτεία έτσι όπως είναι, τα χειρίζονται άνθρωποι οι οποίοι με αυταπάρνηση τα κρατάνε σε ενέργεια και είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για το προσωπικό το οποίο διοικώ».

«Στόχος μας στη φετινή άσκηση “Ηνίοχος’23” είναι να αναπτύξουμε προκλητικά σενάρια, που να περιλαμβάνουν πολλαπλές σύγχρονες απειλές σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι δυνάμεις μας να εκπαιδευτούν να αντιμετωπίζουν με επιτυχία Εναέριες Απειλές (Air to Air Defence/A2AD). Στην κορυφή όλων αυτών, η φετινή άσκηση “Ηνίοχος’23” έχει χαρακτηριστεί από την επιχειρησιακή ενσωμάτωση των Intelligence Surveillance Reconnaissance Fusion Cell (ISR Fusion Cell), ώστε να διαμορφωθούν διαθέσιμες δυνατότητες υποστηρίξεως ΤST διαδικασίες σκοπεύσεως»!
«Τα μέσα μας είναι αυτά που μας διαθέτει η Πολιτεία έτσι όπως είναι, τα χειρίζονται άνθρωποι οι οποίοι με αυταπάρνηση τα κρατάνε σε ενέργεια και είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για το προσωπικό το οποίο διοικώ».


Ο ίδιος τέλος, αναφερόμενος στο προσωπικό του όραμα ως Αρχηγού για την άσκηση “Ηνίοχος’23” του μέλλοντος, τόνισε: «…θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το όραμά μου για έναν περισσότερο βελτιωμένο “Ηνίοχο” την επόμενη χρονιά, με την επέκταση και βελτίωση της Συνθετικής Εκπαιδεύσεως (Synthetic Training) με τρόπο που να ‘διαμοιράζεται’ σε περισσότερα μέρη στην Ελλάδα αλλά και γιατί όχι και του εξωτερικού μέσω Live Virtual Constructive, δίνοντας έμφαση στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο σε διαφορετικά περιβάλλοντα επιχειρήσεων, σε ακόμα πιο σύνθετα και περίπλοκα σενάρια απειλών, με τη συμμετοχή όλων των τακτικών παικτών μιας επιχειρήσεως: τους πιλότους, το προσωπικό της αεράμυνας, τους ελεγκτές και τους κομάντος JTAC κλπ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου