οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Η πολιτική ατζέντα σήμερα είναι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που προνομιακά θα ήθελε να παίξει με τις αιχμές της Οικονομίας ή του πληθωρισμού, να αποδομεί το επιτελικό κράτος, αλλά αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα σχοινιά της αντιπαράθεσης και με την πλάτη στον τοίχο. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι εστιάζουν σε δύο αδύνατα σημεία: Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένουν στην απαράδεκτη διάσταση της διαρροής των προσωπικών στοιχείων της καταγγέλλουσας και παρότι εκείνη πλέον έσπευσε να κοινοποιήσει την υπόθεση και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες απ' τα γεγονότα....

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)



|"ΤΑ ΝΕΑ", 20/04/23

Μαύρες τρύπες και αντιφάσεις

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μετά τα ήξεις - αφίξεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ενημέρωσή τους για τις «φήμες»

"ΤΑ ΝΕΑ", ΤΕΑΜ

Σε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, μετά την επιβεβαίωση από τον ΣΥΡΙΖΑ πως οι φήμες ότι ο ευρωβουλευτής είχε επιδείξει κακοποιητική συμπεριφορά είχαν φτάσει στα αφτιά της κομματικής ηγεσίας από τον Ιούνιο του 2022. Επισημαίνεται ότι τη Δευτέρα του Πάσχα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής η έναρξη της διαδικασίας άρσης της ασυλίας του Γεωργούλη μετά από αίτημα της βελγικής εισαγγελίας. Οπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής ελέγχεται από τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου έπειτα από καταγγελία που κατέθεσε το 2020 εις βάρος του η Ελένη Χρονοπούλου, δικηγόρος στην Κομισιόν και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Η αρχική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της ανακοίνωσης για την απομάκρυνσή του από το κόμμα και την ευρωομάδα, ήταν η διαβεβαίωση ότι δεν είχαν γνώση της υπόθεσης. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωνε πως ενημερώθηκε λίγη ώρα πριν από την αναγγελία της Ευρωβουλής. Την επομένη ημέρα, όμως, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε πως από καιρό είχαν υπάρξει φήμες, για τις οποίες ο Γεωργούλης είχε κληθεί από τον Παπαδημούλη για εξηγήσεις.

Μερικές ώρες μετά, στην εμφανή αντίφαση που ανέδειξε ο Κούλογλου ήρθαν να απαντήσουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ίδιος ο Παπαδημούλης με νέες διευκρινιστικές δηλώσεις. 

Η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου δήλωσε πως «η φήμη για κακή συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022 και με εντολή Τσίπρα ερευνήθηκε η υπόθεση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οταν τον καλέσαμε για εξηγήσεις, αρνήθηκε όσα του αποδίδονταν και μάλιστα έκανε λόγο για συκοφάντηση. Δεν μείναμε όμως εκεί, απευθυνθήκαμε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ούτε εκεί επιβεβαιώθηκε η καταγγελία». 

Ενώ, από τη μεριά του, ο Παπαδημούλης επανήλθε επιβεβαιώνοντας κι αυτός τον Κούλογλου, δηλώνοντας πως «είχε ακουστεί μία αόριστη φήμη, ένα κουτσομπολιό, τίποτα συγκεκριμένο» και πως πράγματι είχε καλέσει τον Γεωργούλη για διευκρινίσεις και εκείνος του το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά. Πάντως ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε χθες στο ίδιο θέμα. «Ο ίδιος είχα καλέσει το 2022 τον Αλέξη Γεωργούλη με το που έμαθα κάποιες αόριστες φήμες περί "σεξουαλικής παρενόχλησης", οι οποίες αφορούσαν τον ίδιο», πρόσθεσε ο Παπαδημούλης. «Τον κάλεσα, όπως όφειλα, και μου το διέψευσε κατηγορηματικά κάνοντας λόγο για συκοφαντίες. Ενημέρωσα το κόμμα μου γι' αυτό. Τότε συνεχίσαμε να το ψάχνουμε όσο μπορούσαμε και με ό,τι δυνατότητες είχαμε ως ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα γιατί την όλη διαδικασία δεν τη γνώριζε κανείς».

Nέες καταγγελίες

Αυτό που δεν έχει γίνει σαφές είναι ποιο ήταν το περιεχόμενο αυτής της «φήμης». Οι ενδείξεις, ωστόσο, συγκλίνουν στο ότι δεν ήταν και τόσο «αόριστη». Διότι, στο μεταξύ, στο παζλ των αποκαλύψεων και των ερωτηματικών έχει προστεθεί η πληροφορία πως τρεις συνολικά εργαζόμενοι, δύο γυναίκες κι ένας άντρας, είχαν καταγγείλει τη συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη όχι στη Δικαιοσύνη αλλά υπηρεσιακά, στο Ευρωκοινοβούλιο. Με τις δύο καταγγελίες - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - να αφορούν κακοποιητική συμπεριφορά και την τρίτη να αφορά και σωματική επίθεση.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Γεωργούλης διαψεύδει κάθε καταγγελία και τις αποδίδει σε εκδικητική διάθεση των καταγγελλόντων εναντίον του.


Πυρά Ανδρουλάκη κατά Τσίπρα και Τσαπανίδου

ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση Γεωργούλη τόνιζαν στη Χαριλάου Τρικούπη πως πρόκειται για ζήτημα με αμιγώς ποινικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο οι αιχμές που διατυπώνονται από την Κουμουνδούρου προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ «ακραίο οπορτουνισμό», «ανθρωποφαγία» και «συντονισμένη απόπειρα αποδόμησης της καταγγέλλουσας» Ελένης Χρονοπούλου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, η οποία έχει καταγγείλει από το 2020 στις βελγικές Αρχές τον ηθοποιό και ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Τα ερωτήματα που ήγειρε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου σχετικά με το γιατί η βελγική Δικαιοσύνη «κινήθηκε με αργές διαδικασίες» και γιατί το αίτημα για άρση της ασυλίας του εγκαλούμενου προέκυψε «λίγο πριν από τις εκλογές» πυροδότησαν την οργή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τόνισε (στο Πρώτο Πρόγραμμα) ότι το πρόβλημα δεν είναι η βελγική Δικαιοσύνη αλλά ότι «κάποιοι στην Ελλάδα έχουν μια πολύ άσχημη νοοτροπία και αξιολογούν τις εγκληματικές πράξεις σε σχέση με τα πρόσωπα και την πολιτική τους ταυτότητα και όχι με τις πράξεις αυτές καθαυτές». Στηλίτευσε μάλιστα ότι «προσπάθησαν να διαρρεύσουν μέσω δημοσιογράφων ότι η καταγγελία αυτή έχει γίνει τώρα, τους τελευταίους μήνες, άρα έχει πολιτικό περιεχόμενο, ενώ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η καταγγελία έχει γίνει από το 2020».

Οπως είπε χαρακτηριστικά «προσπαθούν να δώσουν μια άλλη χροιά σε αυτό το γεγονός, κάτι που για εμένα δείχνει - πέρα από την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής - μια λανθασμένη πρακτική, μια πολύ άσχημη νοοτροπία». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν είχαν καμία ενημέρωση -ούτε καν η οικογένειά της - μέχρι που ήρθαν τις τελευταίες μέρες στο φως της δημοσιότητας τα σχετικά στοιχεία. «Ενώ επί τρία χρόνια οι βελγικές Αρχές διαχειρίζονταν αυτή την υπόθεση με απόλυτη μυστικότητα, ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά όλοι έμαθαν το όνομά της, βγήκαν φωτογραφίες της και ξεκίνησε μια προσπάθεια ανθρωποφαγίας», είπε ο Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι με τέτοιες συμπεριφορές «ουσιαστικά υπονομεύεται η προσπάθεια ενθάρρυνσης και άλλων θυμάτων εγκληματικών πράξεων να καταγγείλουν αυτά τα γεγονότα». Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος έμαθε από δημοσιογράφους ότι στέλεχος του κόμματος έχει κάνει την καταγγελία. «Μετά έμαθα το πρόσωπο», σημείωσε.

Βάζοντας στο στόχαστρο τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε «ακραίο οπορτουνισμό» πριν από λίγους μήνες να λέει ότι η βελγική Δικαιοσύνη είναι άριστη και προς μίμηση, αλλά τώρα για την Κουμουνδούρου έχει προβλήματα στη λειτουργία της. Ενώ στράφηκε κατά των «ισχυρών και οργανωμένων συστημάτων του Διαδικτύου», που προσπαθούν «να αποδομήσουν την καταγγέλλουσα με διάφορους τρόπους». «Εγώ προσωπικά και η παράταξή μας θα σταθούμε εμπόδιο σε τέτοιες πρακτικές», δήλωσε (για «προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης, με διαρροή του ονόματος, της ιδιότητας και της φωτογραφίας, ακόμη και απόπειρα υποβάθμισης των πράξεων», έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος).

Σχετικά με το αν η Χρονοπούλου θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, όπως οι πληροφορίες ανέφεραν πριν ακόμα αποκαλυφθεί η υπόθεση Γεωργούλη, ο Ανδρουλάκης παρέπεμψε στις σχετικές ανακοινώσεις των επόμενων ημερών, ενώ υπογράμμισε πως από την πλευρά του θα κάνει ό,τι μπορεί «ώστε η ζωή, η καθημερινότητα, οι προσδοκίες του συγκεκριμένου προσώπου να μην αλλάξουν από τη δημοσιοποίηση αυτού του γεγονότος». Οσον αφορά την πρότασή του για το μετεκλογικό σκηνικό, κατηγόρησε Μητσοτάκη και Τσίπρα ότι «ψάχνουν τρόπο να την αποδομήσουν, χωρίς να λένε οι ίδιοι τι θα κάνουν». «Τα παιχνίδια της αστάθειας εκπορεύονται από την εξουσιομανία του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά.

|"ΤΑ ΝΕΑ", 20/04/23

ΤΗΣ ΖΕΦΗΣ ΔΗΜΑΔΑΜΑ

Αλλη μια γυναίκα, άλλη μια γυναίκα θύμα κακοποίησης, η οποία «στάλθηκε» χωρίς κανέναν δισταγμό στην πυρά… Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της γυναίκας που κατήγγειλε τον βιασμό και τη σωματική της κακοποίηση από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη (αναγνωρίζοντας το τεκμήριο της αθωότητας), χωρίς τη συγκατάθεσή της, ήταν ένας ακόμη βιασμός για την ίδια.

Πολύ περισσότερο όταν συνοδεύτηκε με φωτογραφίες της, με παράθεση του βιογραφικού της, με εικασίες για την προσωπική της ζωή και τη σχέση της με τον καταγγελλόμενο αλλά και με υπονοούμενα για τη χρονική στιγμή της αποκάλυψης.

Ακόμη και τώρα που η Ελένη, η καταγγέλλουσα, αφού διασύρθηκε από τον διαδικτυακό όχλο και ενώ παρουσίασε το χρονικό της τραυματικής της εμπειρίας και όσων ακολούθησαν, το δηλητηριώδες ερώτημα που ακούγεται είναι «τώρα το θυμήθηκε και αυτή;»!

Στήριξη του θύματος «χωρίς ναι μεν αλλά» δεν σημαίνει απλώς διακήρυξη μηδενικής ανοχής στην έμφυλη βία ένα 24ωρο μετά τις καταγγελίες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ούτε μισόλογα και «γκρίζες ζώνες», αλλά ξεκάθαρη ανάληψη της ευθύνης για την επιλογή του Αλ. Γεωργούλη ως υποψήφιου ευρωβουλευτή με μοναδικό κριτήριο την αναγνωρισιμότητα και την εξωτερική του εμφάνιση και ηχηρή αποδοκιμασία των χυδαίων επιθέσεων που δέχτηκε το θύμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιστρατεύτηκαν στρατιές οργανωμένων «τρολ» στο Διαδίκτυο για να κατακρεουργήσουν το θύμα και να αποθαρρύνουν με αυτόν τον τρόπο κάθε άλλη γυναίκα να βγει και να καταγγείλει αντίστοιχα περιστατικά βίας.

Είναι τελικά το κομματικό μας συμφέρον πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, πάνω από την οδύνη και το τραύμα κάθε θύματος; Αν δεν αποφασίσουμε να βγάλουμε τους «κομματικούς φακούς» και δεν καταδικάσουμε τη βία κατά των γυναικών από όπου και αν προέρχεται, δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο από το να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και να ξεχειλίζουμε από υποκρισία.

Ας επιστρέψουμε στα βασικά: Κάθε γυναίκα που είναι θύμα έμφυλης βίας χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να μπορέσει να διεκδικήσει την τιμωρία του δράστη, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο και πρόσωπο με εξουσία. Γιατί η άσκηση βίας, η κακοποίηση ξεκινά από την αίσθηση του θύτη, κατά βάση του άνδρα, ότι έχει την εξουσία, ότι είναι δυνατός, αναγνωρίσιμος, ευρωβουλευτής, γόης, άρα στο απυρόβλητο.


Ο θύτης γνωρίζει καλά την πατριαρχική μας κοινωνία, γνωρίζει τα στερεότυπα που αναπαράγονται όπως και το Victimblaming, το θύμα έφταιγε, «μάλλον τα ήθελε», «ήταν όμορφη και προκλητική», άρα ξέρει εκ των προτέρων ότι η καταγγέλλουσα εύκολα θα διαπομπευτεί, ότι θα υποστεί αμφισβήτηση και ενδεχομένως δολοφονία χαρακτήρα, τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της.

Η υπόθεση του Αλ. Γεωργούλη επιβεβαιώνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε για να διασφαλιστεί η προστασία του θύματος που σπάει τη σιωπή, είτε εργάζεται στις Βρυξέλλες είτε ζει στον Κολωνό είτε είναι 38χρονη είτε είναι 12χρονη.

-Η Ζέφη Δημαδάμα είναι αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ


|"ΤΑ ΝΕΑ", 20/04/23


Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δίνη του Γεωργούλη

Πλέον η πολιτική ατζέντα έχει γυρίσει εις βάρος της Κουμουνδούρου


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗ

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στη Δράμα και από σήμερα στο Βερολίνο, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Πρόκειται για μια εξελισσόμενη στρατηγική εξωστρέφειας, ενώ στην ατζέντα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης η υπόθεση με τον Αλέξη Γεωργούλη έχει μουδιάσει την αξιωματική αντιπολίτευση και αναδιατάσσει το όλο πλάνο της. Η Κουμουνδούρου προσπαθεί εναγωνίως να ξεφύγει από τη δίνη που δημιούργησε ο μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής της.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επαναλαμβάνουν πως οι χειρισμοί από μεριάς τους ήταν οι ορθότεροι και οι δικαιότεροι και πως τα ανακλαστικά τους ήταν ακαριαία, αφού αμέσως ο Αλέξης Γεωργούλης βρέθηκε εκτός κόμματος και ευρωομάδας χωρίς δεύτερες σκέψεις. Παραπέμπουν δε με νόημα στο άδειασμα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές από το Λαύριο, που όπως λένε δεν είναι απλώς προσωπικό για τον Γεωργούλη, αλλά αξιακό και μακριά από λογικές τού «ναι μεν, αλλά...». 

Βέβαια, η πολιτική ατζέντα σήμερα είναι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που προνομιακά θα ήθελε να παίξει με τις αιχμές της Οικονομίας ή του πληθωρισμού, να αποδομεί το επιτελικό κράτος, αλλά αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα σχοινιά της αντιπαράθεσης και με την πλάτη στον τοίχο. 

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι εστιάζουν σε δύο αδύνατα σημεία: Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένουν στην απαράδεκτη διάσταση της διαρροής των προσωπικών στοιχείων της καταγγέλλουσας και παρότι εκείνη πλέον έσπευσε να κοινοποιήσει την υπόθεση και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες απ' τα γεγονότα. 

«Κάποιοι - και ο κ. Γεωργούλης και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - προσπαθούν να δώσουν μια άλλη χροιά σε αυτό το γεγονός, κάτι που για εμένα δείχνει - πέρα από την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής - μια λανθασμένη πρακτική, μια πολύ άσχημη νοοτροπία. Οφείλουμε όλοι μας να σταθούμε απέναντι σε αυτές τις νοοτροπίες και να εξετάζουμε τέτοιες καταστάσεις και τέτοια γεγονότα χωρίς να βάζουμε την πολιτική ή την ιδιοτέλεια ως κεντρικό στοιχείο αντιμετώπισης...», είπε για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Από την άλλη, ένα μέρος της αμηχανίας στην Κουμουνδούρου έχει πυροδοτηθεί από το πότε ήλθαν σε γνώση τους οι καταγγελίες. Οι φήμες υπήρξαν, όπως λέει το ρεπορτάζ, εδώ και καιρό και έγινε αρχικά κοινωνός τους ένα μέρος των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν και ο Γεωργούλης όταν είχε ρωτηθεί είχε αποκρούσει τα όσα τότε ακούγονταν. Από μεριάς κυβέρνησης, αναφέρονται σε ένα είδος σχετικοποίησης των γεγονότων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα μέρος δημοσιολόγων του - αναφέρθηκε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κέρκυρα στο θέμα, ενώ αναφορά σε επιχείρηση αποδόμησης της καταγγέλλουσας έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εσωκομματικές ανησυχίες

Η «φάκα» όπου έχει πιαστεί η Κουμουνδούρου για το θέμα, έχει και δύο επιπλέον εσωτερικές διαστάσεις: Το μεγαλύτερο μέρος δεν μπήκε στη συζήτηση για τη σχετικοποίηση ευθυνών θύματος και θύτη, εξάλλου βοήθησε και η γραμμή Τσίπρα που δεν άφηνε χώρο, όπως είπαμε. Και αυτό παρότι τέθηκε το ζήτημα του τεκμηρίου της αθωότητας - με μεγαλύτερη ένταση από υποθέσεις άλλων. Δεύτερον, καταγράφεται και μια πιο ζωηρή τάση που συζητά και πέραν των γεγονότων για το είδος των υποψηφίων και τον τρόπο επιλογής τους. Πάντως στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, βγήκαν πιο προωθημένα αφού και καυστικός ήταν με τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας (είπε πως συνιστά ποινικό αδίκημα και άρα πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας), ενώ επέστρεψε την κατηγορία πως η διαρροή έγινε από το κόμμα του. Εκανε ένα βήμα ακόμη, τέλος, λέγοντας πως η έδρα του ευρωβουλευτή πρέπει να επιστραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε τον δικαιωματικό αγώνα του χώρου του τώρα που στη δίνη καταγγελιών βρέθηκε δικό τους πολιτικό στέλεχος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου