οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Περίπου 30 κομάντος, αλεξιπτωτιστές είχαν εκπαιδευθεί κάτω από μεγάλη μυστικότητα στο Μεγάλο Πεύκο, στην απομάκρυνση ομογενών, στην ένοπλη προστασία του κομβόι που θα τους μεταφέρει έξω από τη χώρα. Τελικά δεν χρειάστηκε να πάνε και οι 30. Πήγαν μόνον 13 κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων με βαρύ οπλισμό και αποστολή κυρίως τη φρούρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών και την προστασία των ομογενών που πλησιάζουν σε αυτά. Αλλωστε ούτε τα μεταγωγικά αλλά ούτε και οι κομάντος πρόκειται να εμπλακούν σε μάχες. ...

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (Κύριο+εσωτερικό θέμα)


"ΤΑ ΝΕΑ", 24/04/23














ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Η επιχείρηση σωτηρίας των ελλήνων εγκλωβισμένων και άλλων ευρωπαίων πολιτών από το χάος του Σουδάν βρισκόταν σε εξέλιξη χθες το βράδυ, με γαλλικό «κλειδί». Οι οκτώ πρώτοι Ελληνες, ανάμεσά τους και οι δύο τραυματίες, η μεταφορά των οποίων αποτελούσε άμεση προτεραιότητα για την Αθήνα, είχαν αναχωρήσει νωρίτερα χθες το απόγευμα με γαλλικό αεροπλάνο για το Τζιμπουτί και είναι πλέον ασφαλείς, ενώ είχε προγραμματιστεί η μετακίνηση άλλων 12 Ελλήνων που είχαν συγκεντρωθεί στη γαλλική πρεσβεία στο Χαρτούμ.

Την ώρα που χθες το απόγευμα απογειώνονταν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (C-130 και C27J) με προορισμό το Ασουάν, στη δυτική όχθη του Νείλου, στον Νότο της Αιγύπτου, οι εξελίξεις από το εμπόλεμο Σουδάν ήταν άκρως ανησυχητικές. 

Το γαλλικό κομβόι που μετέφερε εγκλωβισμένους από τη γαλλική πρεσβεία του Χαρτούμ σε ασφαλέστερα μέρη χτυπήθηκε, όπως μεταδόθηκε, από τις αντιμαχόμενες φατρίες. Στη γαλλική πρεσβεία όμως είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και Ελληνες περιμένοντας και αυτοί να απομακρυνθούν μαζί με τους Γάλλους. Πέρασε αρκετή ώρα ανησυχίας έως ότου διασταυρωθεί πως στο κομβόι που χτυπήθηκε δεν υπήρχαν Ελληνες. Ωστόσο, το αυτοκίνητο του μητροπολίτη Νουβίας, Σάββα, και της συνοδείας του ενώ κατευθυνόταν προς τη γαλλική πρεσβεία δέχθηκε πυρά και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη μητροπολιτική έδρα.

Η κατάσταση στο Σουδάν είναι άκρως επικίνδυνη, όπως συμβαίνει σε εμφύλιες συρράξεις. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο ώστε κάποιοι να προφυλαχθούν, αλλά οι μάχες διεξάγονται παντού. Τα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη βομβαρδίζουν όπου νομίζουν πως υπάρχουν αντίπαλες ομάδες, αδιαφορώντας για τον άμαχο πληθυσμό. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας, κατόπιν εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστειλε αεροσκάφη και προσωπικό (ιατρικό και στρατιωτικό) στη γειτονική του Σουδάν Αίγυπτο. Ολα ήταν έτοιμα για τη μεταφορά των εγκλωβισμένων ομογενών στην Ελλάδα.

Μόλις ξεκίνησαν οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν, άρχισε από το ΓΕΕΘΑ να ετοιμάζεται το σχέδιο «Κόσμος», της απομάκρυνσης δηλαδή των Ελλαδιτών και των Κυπρίων που είχαν εγκλωβιστεί στην ταραγμένη αυτή αφρικανική χώρα. 

Περίπου 30 κομάντος, αλεξιπτωτιστές είχαν εκπαιδευθεί κάτω από μεγάλη μυστικότητα στο Μεγάλο Πεύκο, στην απομάκρυνση ομογενών, στην ένοπλη προστασία του κομβόι που θα τους μεταφέρει έξω από τη χώρα. Τελικά δεν χρειάστηκε να πάνε και οι 30. Πήγαν μόνον 13 κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων με βαρύ οπλισμό και αποστολή κυρίως τη φρούρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών και την προστασία των ομογενών που πλησιάζουν σε αυτά. Αλλωστε ούτε τα μεταγωγικά αλλά ούτε και οι κομάντος πρόκειται να εμπλακούν σε μάχες. 

Το γενικό πρόσταγμα εξάλλου δεν το είχε το ΓΕΕΘΑ, ούτε καν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε συνεργασία με άλλες χώρες θα προχωρούσαν στο σχέδιο της απομάκρυνσης. Αυτός ήταν και ο λόγος που στα μεταγωγικά μετέβαινε και ανώτατος διπλωμάτης, ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Σούλιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε, ακόμα, πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα, ενημέρωσε, θα το θέσει σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Συνολικά 120 ομογενείς, όπως γνωστοποίησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, είχαν δηλώσει ότι θέλουν να απομακρυνθούν από το Χαρτούμ. Στην αρχή ήταν λιγότεροι αυτοί που ζήτησαν να φύγουν, αλλά όσο οι συγκρούσεις γίνονταν πιο αιματηρές ο αριθμός τους αυξανόταν. Μαζεύτηκαν σε πρεσβείες της ΕΕ και περιμένουν την απομάκρυνση. Για την απομάκρυνση των περίπου 1.500 ευρωπαίων υπηκόων που βρίσκονται στο Σουδάν, η γαλλική πρεσβεία έχει αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο. Ο μεγάλος αριθμός τους δυσκολεύει το εγχείρημα, όπως πρόβλημα αποτελεί και η εξασφάλιση οχημάτων ασφαλείας για τη μετακίνησή τους.

Οι επιχειρήσεις «Αγήνωρ» και «Χρυσόμαλλο Δέρας»

Η χώρα μας διαθέτει αρκετή εμπειρία σε απομακρύνσεις ομογενών (αλλά και ξένων υπηκόων) από εμπόλεμες χώρες. Η πιο πρόσφατη επιχείρηση («Αγήνωρ») είναι αυτή του 2014 στην Τρίπολη της Λιβύης. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα «Σαλαμίς» με την υποστήριξη οργανικού ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας. Συνολικά απομακρύνθηκαν 77 Ελληνες. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έμεινε μόνο στην ασφαλή απομάκρυνση Ελλήνων από τη Λιβύη. Προχώρησε σε επιχείρηση με ελληνικά πλοία και στην απομάκρυνση 15.000 Κινέζων.…

Αλλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης ομογενών ήταν η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» το 1993, η οποία αποτέλεσε την πρώτη επιχείρηση εκκένωσης αμάχων στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την πρώτη που έγινε από κράτος - μέλος της ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν προηγούμενες σχετικές εμπειρίες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου