οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Την ίδια στιγμή που ο αρχηγός πηγαίνει να υποβάλει τα σέβη του στην καγκελαρία και να αιτηθεί της εύνοιάς της, στην Αθήνα, ένα βαρύ όνομα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία δήλωση που ανατρέπει πλήρως την προηγούμενη θέση του αρχηγού του: ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ξεκάθαρα και χωρίς περικοκλάδες ότι και ως δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Και μαζί και Τσακαλώτος. Ο Δραγασάκης ομολόγησε έτσι δημόσια αυτό που πήγε να πετύχει ο Τσίπρας στο Βερολίνο. Αλλο που μετά τα ξαναγύρισαν γιατί προκλήθηκε αντίδραση. Ομως, ΣΥΡΙΖΑ είναι, ό,τι θέλουν λένε και ξελένε... Οπότε, έχουμε πλέον φύγει και επισήμως από τις επίμονες αυταπάτες της βεβαιότητας μιας δεύτερης Κυριακής και είμαστε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, όπως εδώ και μήνες από εδώ υποστηρίζεται....

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 24/04/23

ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΥ

Συνοπτικά, θα μπορούσε να τεθεί και ως εξής: «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;». Με την προεκλογική εκστρατεία να βρίσκεται ήδη στο κόκκινο και τον... σπουδαίο ηθοποιό και, πάνω απ' όλα, σπουδαίο άνθρωπο, Γεωργούλη, να του έχει βάλει κυριολεκτικά φωτιά που δεν λέει να σβήσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε να... επεκτείνει τον προεκλογικό αγώνα του πέραν των συνόρων. Και πήρε την άγουσα για το (ουσιαστικό πολιτικό παζάρι στο) Βερολίνο. Οχι για να κυνηγήσει ψήφους αποδήμων. Αυτά είναι για να 'χουμε να λέμε: και συριζαίους Βερολίνου είχε στο πρόγραμμα και γερμανική Αριστερά, αλλά για... ξεκάρφωμα. Δηλαδή, για να γίνει πιο σαφές, δεν μιλάμε για ταξίδι για την προεκλογική εκστρατεία και ας γίνεται την ώρα που αυτή έχει πια πάρει φωτιά. Πρόκειται για ταξίδι επικεντρωμένο στη... μετεκλογική εκστρατεία του Τσίπρα. Και το αντικείμενό του, ένα και μόνο: η γερμανική (συνεπώς και ευρωπαϊκή) εύνοια στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ στη, σαφώς επικρατέστερη, περίπτωση που αυτός έρθει δεύτερο κόμμα και αν η ΝΔ δεν θα έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Τσίπρας πήγε στο Βερολίνο για έναν λόγο: για να δει τον Σολτς στο «άνετο» περιβάλλον των κομματικών του γραφείων (καθώς δεν συναντά ομόλογό του) για να πάρει το πράσινο (κυριολεκτικά και μεταφορικά εν προκειμένω) της Γερμανίας για μία τέτοια κυβέρνηση, ή, στο άλλο ενδεχόμενο, για μία «μεγάλη συγκυβέρνηση», αλλά ασφαλώς άνευ Μητσοτάκη. Κάτι αντίστοιχο είχε πράξει λίγο καιρό από πριν τις εκλογές που τον έκαναν για πρώτη φορά πρωθυπουργό, όταν επισκεπτόταν στο γραφείο του τον Σόιμπλε. Τότε, δεν είχε πάει στη Μέρκελ. Ηταν μία μέρα με ψιλό χιόνι στη γερμανική πρωτεύουσα και η επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε τότε ακόμα σε συνθήκες «μαντάμ Μέρκελ γκόου χομ», ενώ το περιεχόμενό της ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε επαρκώς από τις δύο πλευρές. 

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: πριν καν φτάσουμε στην αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, η τότε «τρόικα» είχε τινάξει ήδη στον αέρα την κυβέρνηση Σαμαρά με την άρνηση της τελευταίας αξιολόγησης, την οποία λίγο πριν φερόταν ότι θα ολοκλήρωνε θετικά. Και η γνωστή (αλλά με ακόμα εντελώς μυστηριώδη κίνητρα και τρόπο) διαρροή του λεγόμενου «μέιλ Χαρδούβελη» έδινε τη χαριστική βολή ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο του Τσίπρα προς την εξουσία.

Επιστρέφοντας όμως στο σήμερα, την ίδια στιγμή που ο αρχηγός πηγαίνει να υποβάλει τα σέβη του στην καγκελαρία και να αιτηθεί της εύνοιάς της, στην Αθήνα, ένα βαρύ όνομα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία δήλωση που ανατρέπει πλήρως την προηγούμενη θέση του αρχηγού του: ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ξεκάθαρα και χωρίς περικοκλάδες ότι και ως δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Και μαζί και Τσακαλώτος. Ο Δραγασάκης ομολόγησε έτσι δημόσια αυτό που πήγε να πετύχει ο Τσίπρας στο Βερολίνο. Αλλο που μετά τα ξαναγύρισαν γιατί προκλήθηκε αντίδραση. Ομως, ΣΥΡΙΖΑ είναι, ό,τι θέλουν λένε και ξελένε... Οπότε, έχουμε πλέον φύγει και επισήμως από τις επίμονες αυταπάτες της βεβαιότητας μιας δεύτερης Κυριακής και είμαστε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, όπως εδώ και μήνες από εδώ υποστηρίζεται.


Δεν ξέρουμε τι είπε ο Σολτς στον Τσίπρα. Και ούτε και θα μάθουμε. Πάντως, η ουσία είναι ότι η προτίμηση των Γερμανών στον ίδιο και στο κόμμα του έναντι της λεγόμενης «Δεξιάς» στην Ελλάδα, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη - έχει πιστοποιηθεί πολλάκις. Και μάλιστα, αυτό επί γερμανικής Δεξιάς. Οχι τώρα, που είναι και περίπου ιδεολογικά ομογάλακτοι... Οπως περίπου θα το έθετε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «έξω πάνε καλά». Κι αυτό κάπως τους ησυχάζει όταν δεν πάνε καλά μέσα. Αλλά υπάρχει και το Βερολίνο...

"ΤΑ ΝΕΑ", 24/04/23





ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΑ

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην έξοδο του «Βίλι Μπραντ Χάους» για τη δήλωσή του στους έλληνες δημοσιογράφους, ο Ολαφ Σολτς ήταν ήδη καθ' οδόν προς την Καγκελαρία. Από την κοινή συνάντησή τους την Παρασκευή 21.04.23 στα κεντρικά γραφεία του SPD στη συμβολή των δρόμων Στρέσεμαν και Βιλχελμστράσε, κυκλοφόρησε μόνον η φωτογραφία-πειστήριο της συνάντησης. Από το SPD δεν εκδόθηκε ανακοίνωση, ο Σολτς δεν είναι ούτε πρόεδρος ούτε αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Τα κεντρικά του SPD προσέφεραν μόνον τον χώρο της συνάντησης, η οποία λόγω πρωτοκόλλου δεν μπορούσε φυσικά να γίνει στην καγκελαρία του Βερολίνου.

Η «άτυπη» συνάντηση μίας και πλέον ώρας του γερμανού καγκελάριου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλαπλά μηνύματα, προς δύο τουλάχιστον κατευθύνσεις: στο σκέλος της πολιτικής συμμαχιών ένα μήνα πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα αφενός και αφετέρου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως τα ελληνοτουρκικά.

Οι σχέσεις με τους ευρωσοσιαλιστές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι ανήκει στην ομάδα της Αριστεράς, έχει στάτους παρατηρητή στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική ομάδα, επιδιώκει σταθερά την καλλιέργεια των σχέσεών του με τη σοσιαλδημοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια, κύριος πυλώνας της οποίας είναι το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

H αριστερή πτέρυγα του SPD είχε δείξει στο παρελθόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχέσεις με τον Τσίπρα, τον Νοέμβριο του 2018 η τότε πρόεδρος του SPD, Αντρέα Νάλες, είχε καλέσει τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Βερολίνο σε ευρωπαϊκή εκδήλωση του SPD.

Στη γενικότερη βελτίωση των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα είχε συμβάλει ενεργά ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Γιενς Πλέντνερ, ο οποίος είναι σήμερα διπλωματικός σύμβουλος του καγκελάριου Ολαφ Σολτς.

Το τρίγωνο ΠΑΣΟΚ - SPD - ΣΥΡΙΖΑ

Μολονότι το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία είναι η μετακομμουνιστική Αριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύεται το κενό που υπήρξε στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το SPD. Μετά την περίοδο του Κώστα Σημίτη, οι στενές σχέσεις του οποίου με τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία βοήθησαν και στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, ακολούθησε μία μακρά φάση αποξένωσης έως και σύγκρουσης με τον Γιώργο Παπανδρέου πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία για το SPD είχε περιέλθει σε αχρησία. Μικρή επαναπροσέγγιση υπήρξε στη σύντομη περίοδο Ευάγγελου Βενιζέλου το 2013 με τον τότε πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σολτς, ο Τσίπρας είπε ότι του μετέφερε «την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, τόσο σε κάθε χώρα ξεχωριστά όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η Δεξιά συνεργάζεται σε κάποιες χώρες με την Ακροδεξιά και αυτό αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση, η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη». Αποδέκτης του μηνύματος αυτού είναι το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης. Ανομολόγητη προσδοκία είναι να ασκηθεί και μέσω του Βερολίνου πίεση στον Ανδρουλάκη.

Το ελληνο-γερμανο-τουρκικό τρίγωνο

Μία συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας δεν μπορούσε παρά να έχει και μία σημαντική διάσταση εξωτερικής πολιτικής. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, σύμφωνα με τη δήλωση Τσίπρα, είπε στον Σολτς ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα ευρωτουρκική ατζέντα, η οποία να περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα, με σαφείς όμως κόκκινες γραμμές και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών μας στη Χάγη». Το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε στα «ΝΕΑ» ότι προσφυγή στη Χάγη αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Οι θέσεις των κομμάτων εξουσίας της Ελλάδας για τα ελληνοτουρκικά έχουν ιδιαίτερη σημασία για το Βερολίνο. Η Γερμανία είχε αναλάβει ρόλο πυροσβέστη τόσο στην ελληνοτουρκική κρίση του 2020 με την παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ, όσο και στην τελευταία όξυνση που είχε πυροδοτήσει η επιθετική ρητορική του Ερντογάν και της Αγκυρας πριν απ' τους καταστροφικούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Καθοριστικό ρόλο στη σημερινή ύφεση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών έπαιξε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του καγκελάριου Σολτς, Γενς Πλέτνερ. Ενεργοποίησε το μοντέλο των τριμερών επαφών, με τους διπλωματικούς συμβούλους του έλληνα πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα και του τούρκου προέδρου Ιμπραΐμ Καλίν. Η τριμερής συνάντηση που οργάνωσε ο Πλέτνερ στις 18 Δεκεμβρίου στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες ήταν το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης ενόψει των εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα, η οποία ενισχύθηκε μετά τους σεισμούς.

Επισήμως η θέση της Γερμανίας είναι η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η «θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά», στην οποία αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακούγεται σίγουρα ενδιαφέρουσα στην Καγκελαρία του Βερολίνου. Ζητούμενο παραμένει, εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να ασκήσει και επιρροή στην Αγκυρα. Σε κάθε περίπτωση, για τις γερμανικές κυβερνήσεις τόσο την προηγούμενη της Μέρκελ, όσο και τη σημερινή του Σολτς, ο Τσίπρας έχει εγγράψει θετική παρατακαθήκη με τη Συμφωνία των Πρεσπών που έλυσε τη μακροχρόνια διένεξη με τη Βόρεια Μακεδονία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου