οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Ενόψει της μετάβασής του στο Προεδρικό Μέγαρο για την προκήρυξη των εκλογών το ερχόμενο Σάββατο, που θα σημάνει επισήμως την είσοδο του πολιτικού συστήματος στην τελική ευθεία 30 ημερών για την αναμέτρηση, το κυβερνών κόμμα δεν θέλει… ούτε μέρα χαμένη από την τριπλή στόχευσή του: εμφατική διατύπωση διλημμάτων, συνεχής γαλάζια συσπείρωση, προσέλκυση ψηφοφόρων από άλλες δεξαμενές.....

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και....

"ΤΑ ΝΕΑ", 18/04/23

























ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Αμεση επιστροφή στις περιοδείες και στα διακυβεύματα της 21ης Μαΐου - της κάλπης που κατά τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη «θα καθορίσει τα πάντα, θα ορίσει ποιος θα κυβερνήσει» («Παραπολιτικά») - σηματοδοτεί το τέλος της πασχαλινής ανάπαυλας του Πρωθυπουργού στην Τήνο. 

Ενόψει της μετάβασής του στο Προεδρικό Μέγαρο για την προκήρυξη των εκλογών το ερχόμενο Σάββατο, που θα σημάνει επισήμως την είσοδο του πολιτικού συστήματος στην τελική ευθεία 30 ημερών για την αναμέτρηση, το κυβερνών κόμμα δεν θέλει… ούτε μέρα χαμένη από την τριπλή στόχευσή του: εμφατική διατύπωση διλημμάτων, συνεχής γαλάζια συσπείρωση, προσέλκυση ψηφοφόρων από άλλες δεξαμενές. 

Εξού και επιδιώκεται από σήμερα κιόλας (επικοινωνιακή) συνέχεια στον απολογισμό έργου και στις συγκρίσεις δύο θητειών «αλλά και δύο Πρωθυπουργών, του νυν και του προηγούμενου», όπως διαμηνύουν συνεργάτες του Μητσοτάκη, τόσο στη μεγάλη εικόνα (εθνικά θέματα, ασφάλεια, οικονομία κ.λπ.) όσο και σε επιμέρους ατζέντες (από συνταξιούχους και νέους, μέχρι ΑμεΑ, γυναίκες κ.ά.).

Η προεκλογική εκστρατεία του Μητσοτάκη και της ΝΔ με αφήγημα «αυτοδυναμίας - σταθερότητας» αναμένεται να αλλάξει κέντρο βάρους από το τέλος Απριλίου, καθώς η αιχμή του δόρατος θα είναι το πρόγραμμα για την τετραετία 2023-2027. Δηλαδή, οι δεσμεύσεις - εξαγγελίες σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: «μεταμόρφωση» του κράτους, ανάκαμψη της οικονομίας με καλύτερους μισθούς, νέο ΕΣΥ, στεγαστική πολιτική με έμφαση στους νέους.

Σε «αμφίρροπες» περιφέρειες

Και μόνο η κινητικότητα του Μητσοτάκη στις επόμενες πέντε ημέρες δείχνει πολλά για τους στόχους και τις ανησυχίες της κυβερνώσας παράταξης. 

Η πρώτη… μεταπασχαλινή εκτός Αττικής περιοδεία προγραμματίστηκε για την Τετάρτη στο Ιόνιο (Κέρκυρα) - μία από τις «αμφίρροπες» περιφέρειες, που χτυπούν «καμπανάκια» στη ΝΔ, μαζί με την Εύβοια, την Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, όπως έχουν παρουσιάσει τα «ΝΕΑ». Επιπλέον, η πρώτη περιοδεία μετά την προκήρυξη των εκλογών θα είναι συμβολικά στην Κρήτη - μια περιφέρεια βαρόμετρο που έχει αναχθεί και σε προσωπικό στοίχημα του Μητσοτάκη. 

Η «πανηγυρική» συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ υπό τον Μητσοτάκη την Πέμπτη στοχεύει στην τόνωση του γαλάζιου ηθικού και άρα σε σινιάλα συσπείρωσης της βάσης, καθώς και στον συντονισμό νυν βουλευτών και νέων υποψηφίων στο προεκλογικό τερέν με βάση την κεντρική γραμμή του Μαξίμου. 

Εν αναμονή νέων προεκλογικών σποτ αλλά και της επίσημης παρουσίασης (την ερχόμενη εβδομάδα) του προγράμματος για την επόμενη τετραετία, η ΝΔ ρίχνει το βάρος στα «χαρτιά» και στις «δεξαμενές» που θεωρεί προνομιακές συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ποντάροντας πρωτίστως στο μήνυμα της «αξιοπιστίας» ενώ έναντι του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ η γαλάζια παράταξη θα επιμείνει στην πίεση για το «πώς θα κυβερνηθεί η χώρα», προτάσσοντας τη δική της «καθαρή προς τους πολίτες», όπως πιστεύουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, πρόταση διακυβέρνησης.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν.ΜΑΝΙΑΤΗ

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει στο Λαύριο - θα μιλήσει σε καφέ όπως το τελευταίο διάστημα πράττει σε διάφορες περιοχές - και αύριο θα πάει στη Δράμα, ενώ το πρόγραμμά του θα έχει στη συνέχεια και νέα εξόρμηση σε δήμο στο Λεκανοπέδιο Αττικής. 

Το Λαύριο έχει τους συμβολισμούς του, ταξικούς και μη (στις 20 Απριλίου την περιοχή επισκέπτεται και ο Δημήτρης Κουτσούμπας), όπως και η Δράμα που συγκαταλέγεται στη μάχη στα βόρεια για την αξιωματική αντιπολίτευση. Εδώ θα δοκιμάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όλα τα νέα επιχειρήματά του για το σχέδιο του κόμματός του για τη χώρα, όψεις του κυβερνητικού του προγράμματος (εγκεκριμένου πλέον από την ΚΕ), αλλά και της αποδόμησης που θα επιχειρήσει εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Με την ευχή να ακολουθήσουν κι άλλες "αναστάσεις", προσωπικές και συλλογικές. Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και στους Ελληνες όπου γης», ήταν μία εκ των ευχών του Τσίπρα από την Κέρκυρα όπου πέρασε το φετινό του τριήμερο του Πάσχα οικογενειακά, ενώ αντίστοιχο μήνυμα συλλογικής μεταβολής έκανε και από τον Ναυτικό Σταθμό Κέρκυρας: «Η Ανάσταση είναι ταυτισμένη στη συλλογική συνείδηση του λαού μας με την ελπίδα, την άνοιξη, την αλλαγή. Συμβολίζει το φως που νικάει πάντα το σκοτάδι. Τη ζωή που ξεπερνά τον Γολγοθά και τη σταύρωση. Μέρες ελπίδας είναι και οι σημερινές για τον λαό μας, που προσδοκά Ανάσταση συλλογική. Για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο αύριο. Εύχομαι από καρδιάς σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Ελληνες, χρόνια πολλά, με υγεία, δύναμη και δικαιοσύνη».

Ανεβάζουν τους τόνους

Πώς όμως θα κινηθούν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ προσεχώς και με αιχμή την κάλπη της 21ης Μαΐου και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών; Θα κάνουν φόκους στις πιο αδύναμες περιφέρειες. Θα κλείσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, θέλοντας να αποσταλεί ένα μήνυμα ανοίγματος και κύρους. Θα μπει στην κρίση των πολιτών όσο πιο μαζικά γίνεται το κυβερνητικό πρόγραμμα. 

Χθες πάντως η Κουμουνδούρου ανέβασε τους τόνους με ερώτημα προς την κυβέρνηση - διά μέσου του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Κατρούγκαλου - αν έδωσε άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν. Υποκλοπές, Τέμπη, οικονομία θα μπουν εκ νέου στο τερέν της αντιπαράθεσης, ενώ και μια συνολική αποδόμηση της τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δούμε να ξεδιπλώνεται από τα κορυφαία στελέχη και στις δημόσιες εμφανίσεις και στις περιοδείες τους ανά τη χώρα. Με αιχμή τους νέους, τους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων και τους αναποφάσιστους - εδώ δίνουν έμφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυρίως στην γκρίζα ζώνη που δεν δείχνει, όπως λένε, να επαναπατρίζεται στη γαλάζια παράταξη.

ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνει πλέον το ΠΑΣΟΚ, καθώς μετράμε κάτι παραπάνω από τριάντα μέρες μέχρι την κάλπη της απλής αναλογικής - κι αυτό φαίνεται και στο πρόγραμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο από εδώ και πέρα θα είναι στρατηγικό, ώστε το κόμμα να ενισχύσει τα ποσοστά του όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Απώτερος σκοπός είναι πάντα το ποσοστό που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Λεκανοπέδιο να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο πανελλαδικό του ποσοστό, καθώς εκεί εντοπίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι πασοκικές αδυναμίες - γι' αυτό η έμφαση στην Αττική ξεκινάει από την επόμενη εβδομάδα και θα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των εκλογών. Σε αυτές τις μεταπασχαλινές μέρες ο Ανδρουλάκης επικεντρώνεται στη Λέσβο και τη Θεσσαλία: θα επισκεφθεί το νησί του Βορείου Αιγαίου την Πέμπτη, ενώ θα περάσει το Σάββατο στην Καρδίτσα και την Κυριακή του Θωμά στα Τρίκαλα.

Και στις τρεις αυτές περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διεκδικεί έδρα με το σύστημα της απλής αναλογικής που δεν είχε καταφέρει να κερδίσει το 2019, γεγονός που ωθεί τη Χαριλάου Τρικούπη στον συγκεκριμένο σχεδιασμό περιοδειών. Η Λέσβος είναι μια από τις τριεδρικές περιφέρειες στις οποίες υπάρχει πιθανότητα, είτε λόγω ποσοστού είτε λόγω κάποιας καραμπόλας, να βγει «πράσινος» βουλευτής. 

Αυξημένες πιθανότητες έχουν επίσης τα Τρίκαλα ή η Καρδίτσα (και οι δύο τετραεδρικές, στην οποίες γενικά το ΠΑΣΟΚ έχει αυξήσει την επιρροή του μετά την εκλογή του Ανδρουλάκη), με την πλάστιγγα να γέρνει περισσότερο προς την πρώτη περιφέρεια. Την προσεχή Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να επισκεφθεί και το Αγρίνιο: η Αιτωλοακαρνανία βγάζει σταθερά μια έδρα για το κόμμα, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους του, τα χρόνια της λιτότητας και των μνημονίων. 

 Στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών θα φανεί και η έμφαση που δίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη σε όσες περιοχές θεωρούν πως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βγει έδρα - κυρίως σε τριεδρικές, τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει αρχίσει να επισκέπτεται ήδη από το προηγούμενο διάστημα. Από την άλλη, στις «δυνατές» περιφέρειες πρέπει να υπολογίζονται επίσης το Ηράκλειο, το Λασίθι και η Αχαΐα (στο πρώτο ο Ανδρουλάκης έχει ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος, ενώ εκεί αναμένεται να γίνει και η τελευταία του ομιλία πριν από τις κάλπες), αλλά και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

...από την "Εφ.Συν"


"Εφ.Συν", 18/04/23

"Εφ.Συν", 18/04/23

https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/386291_epiteliko-kratos-apodeihtike-telika-parakratos

https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/386291_epiteliko-kratos-apodeihtike-telika-parakrato

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου