οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ης ΜΑΪΟΥ 2023

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/04/23

Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τον τελικό σχεδιασμό τους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου θα αρχίσουν να αναπτύσσουν οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την πασχαλινή ανάπαυλα. Τα επιτελεία των κομμάτων ετοιμάζονται, θέτοντας προτεραιότητες, όπως η ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων και πρωτίστως του Επικρατείας, η προβολή των κεντρικών συνθημάτων, αλλά και οι περιοδείες σε εκλογικές περιφέρειες «κλειδιά».

Η τελευταία μικρή ανάπαυλα πριν από τις εκλογές είναι το τρέχον τετραήμερο, με τον πρωθυπουργό να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του από την Τήνο όπου θα βρεθεί για ολιγοήμερες διακοπές και να σχεδιάζει τα επόμενα βασικά βήματα της κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, τα οποία έχουν ως εξής:

1. «Τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα»: Από την Τετάρτη, όταν στο πλαίσιο των περιοδειών του ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κέρκυρα, θα συνεχίσει να αναδεικνύει «τα ψέματα», όπως λένε κυβερνητικές πηγές, του Αλέξη Τσίπρα. Η δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού, οι ψεύτικες υποσχέσεις για προσλήψεις που ισοδυναμούν σχεδόν με ένα μνημόνιο, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει ήδη καταργηθεί, αναδεικνύουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πως «ο κ. Τσίπρας πολιτεύεται όπως το 2014». Αυτό η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το αναδεικνύει «επιζητώντας τη σύγκριση των δύο θητειών», που «αποφεύγει μεθοδικά ο αρχηγός της αξ. αντιπολίτευσης».

2. Επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το επόμενο Σάββατο 22 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο και θα δρομολογηθούν επισήμως οι εκλογές της 21ης Μαΐου, με τη διάλυση της παρούσας Βουλής. Ετσι μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

3. Εως το τέλος Απριλίου η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Πρόκειται για το επόμενο βήμα της καμπάνιας, καθώς στο τελευταίο εικοσαήμερο θα προστεθούν στη σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Ν.Δ. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης για την επόμενη θητεία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το να καταγγέλλει –συνήθως με ψεύδη– την κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν μας λέει τι σχεδιάζει να κάνει την επόμενη τετραετία, εκτός από χιλιάδες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων», λέει κυβερνητική πηγή. Στο Μαξίμου θεωρούν πως οι εκλογές κερδίζονται πάντα από την προοπτική που θα δώσει το κάθε κόμμα, εξ ου και από τα τέλη Απριλίου έως την 21η Μαΐου θα δοθεί έμφαση στο τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει βασικές γραμμές της επόμενης θητείας, που συνοψίζονται στα εξής: καλύτεροι μισθοί για όλους και αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας και της Δικαιοσύνης. Σε αυτήν τη λογική, μετά το Πάσχα θα κάνει πρεμιέρα και το τελικό σύνθημα ενόψει εκλογών, που θα αποτυπώνει τη βούληση να συνεχιστούν οι αλλαγές με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό.

4. Η παρουσίαση του Επικρατείας. Εως τα τέλη Απριλίου θα έχει παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., που αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και είναι απολύτως προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει ισχυρή γυναικεία παρουσία, με ένα όνομα το οποίο έχει προταθεί στον πρωθυπουργό να είναι αυτό της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου. Εως τώρα, πάντως, μόνο δύο πρόσωπα θεωρούνται «κλειδωμένα»: ο Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ δεν αποκλείεται να περιληφθεί στο Επικρατείας και ο Σταύρος Παπασταύρου, που θα έχει κομβικό ρόλο στο Μαξίμου εφόσον η Ν.Δ. είναι ξανά κυβέρνηση.

5. Το τελευταίο 20ήμερο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά περιοδείες σε όλη τη χώρα, με έμφαση όμως στην Αττική, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη δημοσκοπική πτώση μετά τα Τέμπη. Την τελευταία εβδομάδα, δε, αναμένονται δύο μεγάλες ομιλίες του πρωθυπουργού, κατά τα ειωθότα, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Το τελευταίο 20ήμερο πριν από τις εκλογές το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά περιοδείες, με έμφαση στην Αττική.


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/04/23

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ


Τριάντα έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν τις «μηχανές αναμμένες» ακόμη και μέσα στο Πάσχα. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει επιλέξει την Κέρκυρα για τις πασχαλινές διακοπές, όμως θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους συνεργάτες του προκειμένου το κόμμα να παραμείνει απολύτως ενεργό την περίοδο των εορτών. Θα επιστρέψει στο γραφείο του τη Δευτέρα του Πάσχα και ήδη στον προγραμματισμό έχει μπει μια επίσκεψη στο Λαύριο για τις 18 Απριλίου. Στις 19 του μήνα θα παραχωρήσει συνέντευξη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και την ίδια μέρα θα αναχωρήσει για την Κω. 

Ο σχεδιασμός των περιοδειών είναι εβδομαδιαίος και οι επισκέψεις στην περιφέρεια, αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας, θα ενταθούν μετά την προκήρυξη των εκλογών. 

Η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ήδη καθημερινή σε καταστήματα, αγορές και καφετέριες προκειμένου να διατηρήσει μια ζωντανή επαφή με τον κόσμο. Νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμη και μικρότερες κωμοπόλεις μπαίνουν ήδη στον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου. Τα στελέχη του πολιτικού σχεδιασμού ετοιμάζουν τα τελικά διλήμματα στον δρόμο προς τις κάλπες. Με το κλίμα να πολώνεται, το σύνθημα που θα κυριαρχήσει είναι: «Αλλαγή ή Μητσοτάκης;», «εντιμότητα ή διαφθορά;», «αλήθεια ή συγκάλυψη;».

Η πρώτη εκκρεμότητα που θα κλείσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές θα είναι τα ψηφοδέλτια. Λείπουν 32 ονόματα από τις λίστες, αλλά και οι 15 του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής αναμένονται να υπάρχουν κάποια πρόσωπα - έκπληξη, καθώς έχει μείνει ανοιχτή στην Α΄ Αθήνας μια θέση για μια γυναίκα και στον Βόρειο και τον Δυτικό τομέα τρία ονόματα. Στα Νότια λείπουν τέσσερα πρόσωπα και στην Ανατολική Αττική, στην Α΄ - Β΄ Πειραιά ένα.

Πρωταρχικός στόχος

Οδεύοντας προς την κάλπη, η μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της Κουμουνδούρου. Εμπειρα στελέχη τονίζουν πως η απόλυτη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει συνήθως, θα επιτευχθεί ακριβώς πριν από τις εκλογές. Μέχρι τότε το ποσοστό του θα υποεκτιμάται. 

Ηδη, πάντως, οι εκλογικές τάσεις του Απριλίου από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς είναι ενθαρρυντικές για την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως αναφέρουν ο Κώστας Πουλάκης και η Δανάη Κολτσίδα, που επιμελήθηκαν τη μελέτη, «η Ν.Δ. εξακολουθεί την πτωτική πορεία της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σταθερότητα, κάτι που μειώνει ακόμη περαιτέρω τη μεταξύ τους διαφορά (στις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες πλέον). Σημαντικές απώλειες καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι οποίες το απομακρύνουν από τον στόχο του διψήφιου ποσοστού, ενώ έστω οριακή ενίσχυση παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΜΈΡΑ25, σε αντίθεση με τα «λοιπά κόμματα» των οποίων το αθροιστικό ποσοστό αυξάνεται αισθητά (+1,2 μονάδα)».

Σύμφωνα με τις τάσεις, «επιβεβαιώνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ (5,5 ποσοστιαίες μονάδες) στην κατηγορία των 17-44 ετών και της Ν.Δ. (8,3 ποσοστιαίες μονάδες) μεταξύ των άνω των 45 ετών.

Από την Κεφαλονιά ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, εστιάζοντας για άλλη μια φορά στην καθημερινότητα: «Βλέπουμε τη σημαντική πλειοψηφία των νοικοκυριών να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους λογαριασμούς, την ακριβότερη βενζίνη και τον εφιάλτη του σούπερ μάρκετ. Οι 15 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ρεκόρ κερδοφορίας, με κέρδη άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ». Αναφερθείς στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως δεν είναι εκλογές διαμαρτυρίας, προσθέτοντας ότι είναι οι μόνες κάλπες που θα στηθούν. «Μπορούμε και πρέπει να μην οδηγηθούμε σε διπλές, τριπλές, τετραπλές εκλογές, όπως θέλει ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «Αλλαγή ή Μητσοτάκης;» αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά συνθήματα της Κουμουνδούρου στην πορεία προς τις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου