οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Ωσπου ήρθε η ετυµηγορία της UNESCO. Αυτή αποφαίνεται ότι τα έργα στην Ακρόπολη όχι µόνον δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του µνηµείου, αλλά δηµιουργούν και τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους επισκέπτες του. ∆ιευκολύνουν την πρόσβαση µε άλλα λόγια. Θα µου πείτε τι είναι η UNESCO µπροστά στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων; Ενας διεθνής οργανισµός είναι ο οποίος δεν έχει την ενσυναίσθηση του Ελληνος που µεγάλωσε µπουσουλώντας στον βράχο. Ποιος απ’ αυτούς θα έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώµη από τον Μανόλη Κορρέ; Ρητορικόν το ερώτηµα.

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


   Στο πλευρό τους πολιτικοί της Αριστεράς, ειδήµονες, όπως η κ. Ραλλία Χρηστίδου, και ο συνοφρυωµένος Τσίπρας που, αφού ανακάλυψε ότι υπήρχε η Ακρόπολη, δεν άντεχε να ζήσει χωρίς αυτήν. Ο θόρυβος που ξεσήκωσαν ήταν τόσος που έφτασε ώς τις ευαίσθητες κεραίες του διεθνούς Τύπου, ο οποίος τον αναπαρήγαγε µε τον δέοντα σεβασµό. Yπήρξαν εφηµερίδες, όπως η «Λιµπερασιόν» και η «Φιγκαρό», που πληροφορούσαν το κοινό τους πως οι Ελληνες «τσιµεντώνουν» την Ακρόπολη. 

Αναρωτιέµαι αν είχαν κάνει αυτοψία ή αν τους έφτασε ένα τηλεφώνηµα από κάποιον εξαρχιώτη φίλο. Επιλεγµένος στόχος των επιθέσεων ήταν ο Μανόλης Κορρές, ο αρχιτέκτων που επί σαράντα χρόνια φρόντισε τον Παρθενώνα. Σ’ αυτόν χρωστάµε, εκτός των άλλων, το γεγονός ότι ο υπέροχος Γέρων εξακολουθεί να µας παρακολουθεί από το ύψος των αιώνων. Οι πιο µετρηµένοι αναγνώριζαν το έργο του, όµως τον καλούσαν να αποσυρθεί για να παραχωρήσει τη θέση του στους νεότερους.

Στα δύο χρόνια που µεσολάβησαν ο Κορρές συνέχισε το έργο του, όµως οι ευαίσθητοι είχαν µε άλλα να ασχοληθούν. Είχαν άλλες ευκαιρίες να ζητήσουν την παραίτηση της Μενδώνη – αυτή ήταν ο δεύτερος στόχος µετά τον Κορρέ. Ο Λιγνάδης, η ισοτιµία των διπλωµάτων των ηθοποιών, η τιµή των αµνοεριφίων το Πάσχα. Μου κάνει εντύπωση πώς δεν την κατηγόρησαν και γι’ αυτό. Το σουβλιστό «αµνοερίφιο» είναι έθιµο, άρα ανήκει στην πολιτιστική µας κληρονοµιά. Αρµόδιο υπουργείο είναι το υπουργείο Πολιτισµού.

Ωσπου ήρθε η ετυµηγορία της UNESCO. Αυτή αποφαίνεται ότι τα έργα στην Ακρόπολη όχι µόνον δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του µνηµείου, αλλά δηµιουργούν και τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους επισκέπτες του. ∆ιευκολύνουν την πρόσβαση µε άλλα λόγια. Θα µου πείτε τι είναι η UNESCO µπροστά στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων; Ενας διεθνής οργανισµός είναι ο οποίος δεν έχει την ενσυναίσθηση του Ελληνος που µεγάλωσε µπουσουλώντας στον βράχο.

Ποιος απ’ αυτούς θα έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώµη από τον Μανόλη Κορρέ; Ρητορικόν το ερώτηµα.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 20/04/23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου